Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο

 

EQplayschool

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

 

 

 

Βρίσκεστε στην ενότητα

5. Ομάδα, Κοινότητα, Κοινωνία

Εδώ χτυπά η καρδιά της επιστήμης της ψυχολογίας: πειραματική και κοινωνική ψυχολογία.

Εδώ και 60+ χρόνια οι ψυχολόγοι διεξάγουμε έρευνες, κάνουμε υποθέσεις και ελέγχουμε την επιβεβαίωση ή διάψευσή τους, αναλύουμε τις μεταβλητές που μεσολαβούν, κάνουμε προτάσεις και δοκιμάζουμε στην πράξη νέες πρακτικές. Μέσα σε αυτό το πνεύμα προσπαθούμε να προάγουμε τη συνεργασία των ανθρώπων, και μεταξύ υποομάδων και ομάδων και υπολογιστών, στο χώρο εργασίας, στο σχολείο, στην κοινότητα.

Σε αυτή τη σελίδα διαβάζετε την επιστημονική έρευνα και την επαγγελματική εμπειρία όπως αποτιμάται στο έργο της ψυχολόγου.

 

 

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε πολλαπλή ευφυϊα;

 

Ναι, σύμφωνα με την ψυχολόγο Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, η οποία δημιούργησε Το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο™, για την καλλιέργεια της πολλαπλής ευφυΐας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού, του εφήβου και του ενηλίκου, μέσα από το ομαδικό βιωματικό παιχνίδι.

 

Τι είναι το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο™

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό ως δημιουργική έκφραση και επικοινωνία. Ακολουθεί τον άνθρωπο σε όλα τα αναπτυξιακά του στάδια, σε όλες τις καθημερινές και ιδιαίτερες ανάγκες του από τη γέννησή του και δια βίου, διευκολύνοντάς τον να αναγνωρίσει τις δυνατότητές του, να τις αξιοποιήσει και να κάνει επιλογές σύμφωνα με αυτές, και ενθαρρύνοντάς τον να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο™ είναι ένα διαφορετικό σχολείο που αποδέχεται, σέβεται, αγαπάει, διεκδικεί, συνεργάζεται, επικοινωνεί, δημιουργεί, δίνοντας προβάδισμα στο συναίσθημα και στην κοινωνικότητα. Προάγει αρχές και αξίες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο σε μια πιο θετική εκδοχή. Είναι μια πρωτότυπη δημιουργία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, εμπειρικά δοκιμασμένη, ολοκληρωμένη και καινοτόμος. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1997 και διαρκώς εξελίσσεται, μαζί με τις εφαρμογές του, οι οποίες τόσα χρόνια τώρα έχουν δώσει χαρά, κίνητρο, εμπιστοσύνη στον εαυτό και τόσα άλλα, σε πάνω από 2000 ανθρώπους κάθε ηλικίας.

 

Το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό.

Τα προγράμματα της περιόδου 2012-2016 στη Θήβα χρεώνονταν μόνο για την κάλυψη των εξόδων, ενώ αρκετά προγράμματα της ίδιας περιόδου παρέχονταν δωρεάν στα πλαίσια δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

 

Τα θεμέλια του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™

Ο σχεδιασμός του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος έχει βασιστεί στις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της επιστήμης της ψυχολογίας, όπως αξιοποιούνται στην έρευνα της ευφυούς σταδιοδρομίας που κάνει η Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Προεξάρχουσα επιρροή έχει ασκήσει η βιωματική ψυχολογία, μέσα από συστημική θεώρηση, ενώ η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner διαποτίζει κάθε έκφραση του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™.

Το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο™ δεν είναι ένα ηθικοδιδακτικό μάθημα, γιατί δεν είναι ούτε ηθική, ούτε διδασκαλία, ούτε μάθημα. Είναι ένα πλαίσιο σχέσης που δίνει ευκαιρίες καλλιέργειας του ήθους. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν το ήθος της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα πριν αποφασίσουν να πάρουν μέρος.

 

Οι βάσεις του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™

Το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο™ βασίζεται σε τέσσερις αρχές, στις οποίες πιστεύουμε και από τις οποίες εμπνεόμαστε.
Φιλοσοφία: οι άνθρωποι είναι σημαντικό να μάθουν να σκέφτονται, να θέτουν ερωτήματα πάνω σε αφηρημένες έννοιες και να διερευνούν ζητήματα που τους ενδιαφέρουν.
Τέχνη: οι άνθρωποι είναι σημαντικό να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και να έχουν ευκαιρίες να ασχοληθούν με κάθε μορφή προσωπικής έκφρασης που απελευθερώνει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή.
Φύση: οι άνθρωποι είναι σημαντικό να βρίσκονται κοντά στο φυσικό περιβάλλον, να έρχονται σε άμεση επαφή μαζί του, και να μάθουν να το αξιοποιούν και να το προστατεύουν.
Παράδοση: οι άνθρωποι είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις παραδόσεις του τόπου τους (χριστιανική παράδοση, αρχαία ελληνική παράδοση, λαϊκή παράδοση) και να συμμετέχουν σε αυτές, ενώ συγχρόνως να αναπτύσσουν διαπολιτισμικό πνεύμα.

 

Οι στόχοι του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™

Χαρά: παιχνίδι και δημιουργικότητα
Ενδιαφέρον: ενεργοποίηση και περιέργεια
Ηρεμία: γαλήνη και ασφάλεια
Αγάπη: επικοινωνία και ομαδικότητα
Αισιοδοξία: ελπίδα και κουράγιο
Ευελιξία: προσαρμοστικότητα στις αλλαγές
Περηφάνια: επιδίωξη υψηλών στόχων και επίτευξη
Προσφορά: παροχή βοήθειας και ηθική βελτίωση
Ευγνωμοσύνη: αποδοχή της βοήθειας των άλλων και εκτίμηση
Ανθεκτικότητα: αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής
Υπευθυνότητα: αυτονομία και εμπιστοσύνη
Ελευθερία: εσωτερική και κοινωνική

 

Ο σκοπός του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™

Ο σκοπός του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™ έχει τρεις άξονες: τον κόσμο, τον εαυτό μας και τους άλλους. Γνωρίζοντας τον τρόπο του λειτουργεί ο κόσμος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να τον ζήσουμε απολαμβάνοντάς τον και να τον κάνουμε καλύτερο. Εμβαθύνοντας στον εαυτό μας, βρίσκουμε το ιδιαίτερο νόημα που έχει η ύπαρξή μας και παρακινούμαστε για την επίτευξη του προσωπικού μας σκοπού στη ζωή. Βελτιώνοντας τις σχέσεις μας με τους άλλους, αποκτούμε καλύτερες ισορροπίες στη ζωή, σε όλους της τους τομείς: προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, κ.α.
►Αυτογνωσία, αυτορρύθμιση, αυτοκαθορισμός, αυτοπεποίθηση, αυτοπαρακίνηση, προσωπικό νόημα ζωής
►Ετερογνωσία, ενσυναίσθηση, επικοινωνία, συνεργασία, ισορροπία προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής
►Γνώση του κόσμου, ευημερία, βελτίωση

 

Copyright, 13/9/2012, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα

Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

Τα προγράμματα του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου™:

 

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, 2018-σήμερα, Στερεά Ελλάδα

 

9muses9gifts: walk & talk, experiential tourism, psycho-education

βιωματικός τουρισμός, τουρισμός εμπειρίας, περιηγητικά ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα

Περιηγήσεις στη Στερεά Ελλάδα

9muses9gifts on Instagram και εδώ xtourism

 

9muses9gifts: walk & talk, city breaks, psycho-education

βιωματικός τουρισμός, τουρισμός πόλης, περιηγητικά ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα

Οι καλύτερες περιηγήσεις στη Θήβα με εννιά ευφυείς στάσεις

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=846913925330113

 

9muses9gifts: walk & talk, agro tourism, psycho-education

βιωματικός τουρισμός, αγροτουρισμός, περιηγητικά ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα

Ελικώνας, Πρόδρομος, Κορινθιακός Κόλπος ως βιωματικοί προορισμοί

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=846916361996536

Αγροικία «Το Κατώι του Κολιού» Πρόδρομος Θήβας Βοιωτίας

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=941274739227364

 

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, 2014-σήμερα

 

#clevercareer_psy_art on Instagram

Δημιουργική Ψυχολογική Γραφή

Ψυχοεκπαίδευση Διά Αλληλογραφίας

 

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, 2017, Πόλη (Ημερολόγιο Πόλης)

 

Περιδιαβαίνοντας και Συνομιλώντας στη μικρή μας πόλη*

*κάθε μικρή πόλη, κάθε πόλη, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι μια μικρή πόλη...

#intripwalkstalkscity clevercareer project 2017

Tα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακυρήξει το 2017 Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού για Ανάπτυξη. Η μικρή μας πόλη, η Θήβα, οι πόλεις του νομού Βοιωτίας, οι πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, οι πόλεις της Ελλάδας, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν εμπνευσμένα την πλούσια κληρονομιά τους και την ιδιαίτερη αξία τους, που μπορεί να συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη. Καθώς η βιωσιμότητα αφορά ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε σε μια μίκρο-προσπάθεια προσωπικής, ομαδικής, οργανωσιακής και κοινοτικής αλλαγής και ανάπτυξης.

Οι μικρές αλλαγές φέρνουν τις μεγάλες. Ίσως. Αλλά δεν είναι και το ζητούμενο. Οι μικρές επιγνώσεις φέρνουν τις μεγάλες. Μάλλον καλύτερα έτσι.

 

#intripwalkscity

H πόλη είναι ένα δίκτυο αλληλεπιδράσεων, μεταξύ προσώπων, ομάδων και των δομών της στο χώρο, που επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευημερία. Κάνοντας περιηγήσεις στην πόλη συλλαμβάνουμε σκηνές των ανθρώπων, εντοπίζοντας τις ανάγκες τους, τις οποίες συνδέουμε με τις ψυχολογικές παρεμβάσεις που μελετούμε, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ώστε να προάγουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία στην πόλη.

(12 σύνδεσμοι είναι απενεργοποιημένοι)

 

#intriptalkscity

Η πόλη είναι γεμάτη ανθρώπους που ζουν τις δεδομένες δυνατότητές της, αξιοποιώντας περισσότερο ή λιγότερο τις δικές τους δυνατότητες.

Αλλά οι άνθρωποι, όπως και οι πόλεις, δεν έχουν μόνο δυνατότητες, έχουν και αδυναμίες. Τα ένστικτα των ανθρώπων των πόλεων αξιοποιούνται συνήθως για την ικανοποίηση των αισθήσεων και των επιθυμιών τους, για την αναζήτηση του κέρδους, για την αναρρίχηση στην ιεραρχία και την επίτευξη φιλοδοξιών.

Σκεφτόμαστε, γράφουμε, διαβάζουμε, μιλάμε και ανοίγουμε διάλογο με ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για βιώσιμες λύσεις στην πόλη. Σε μια πόλη όπου τα ένστικτα του ανθρώπου θα αξιοποιούνται για να ξεπεράσει τις αδυναμίες του, του αυτοπεριορισμούς, τις δυσλειτουργίες του, τη μιζέρια του, τα δεινά του, την άγνοιά του.

Γεμίζουμε και αδειάζουμε τη δεξαμενή σκέψης μας με θέματα που απορρέουν από την ψυχολογική θεωρία και πράξη μας.

Λανσάρουμε θέματα ρίχνοντας ένα βότσαλο στα νερά της λίμνης της μικρής μας πόλης:

(οι σύνδεσμοι είναι απενεργοποιημένοι)

 

United Nations declares 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development

Τα Ηνωμένα Έθνη συστήνουν: "Γνωρίστε τους ανθρώπους του κόσμου, ενημερωθείτε για την πλούσια κληρονομιά διαφορετικών πολιτισμών, εκτιμήστε τις διαφορετικές αξίες των πολιτισμών, συνεισφέρετε έτσι στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ειρήνης."
http://media.unwto.org/press-release/
2015-12-07/united-nations-declares-2017-
international-year-sustainable-tourism-develop

 

Copyright, 9/1/2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, 2012-2016, Θήβα

 

Θερινό Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο 2016

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=1185895841431918

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, Οι ταξιδιώτες της πόλης, 2015-2016

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=1092076230813880

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, Γονείς & παιδιά παίζουν συναισθηματικά & κοινωνικά παιχνίδια, 2015

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=947869548567883

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, Πρεσβευτές Καλής Θέλησης, 2014-15

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=837144696307036

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, ΠαίΖούμε ΜΑΖΙ, 2013-2014

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=777563592265147

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, Χρόνος-Τόπος, 2012-2013

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=510436122311230

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, Η πόλη, 2012, για την ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία

EQplayschool_9_13_2012.pdf

 

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο, 2000-2016, Ελλάδα και Κύπρος

 

Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο Ενηλίκων και Σπουδαστών, 2000-2016

https://www.facebook.com/pg/clevercareer/photos/?tab=album&album_id=383736871647823

 

 

 

 

 

Experience Design

 

experiential tourism, learning and development

 

"EQplayshool" brief presentation in English

 

We, Triperina sisters, combined our sciences, our interests, our local identity, and our international perspective, to establish CleverCareer company in Thebes, Greece, right after our postgraduation from Cardiff University, Wales, UK.

With our “EQplayschool” projects and services we provide unique walk, talk and play psychology experiences (experiential tourism, learning and development) on business, individual/family and voluntary basis.

We address our services to national and international groups and individuals.

We play, walk and talk of timeless psychology subjects inspired by the ancient ancestors of Thebes city (Oedipus the mythical king, Dionysus the mythical god, Crates the Philosopher, Luke the Evangelist, Rufus the Apostle), and the new agro-health-digital era.

Our city breaks boost self-awareness and self-motivation, by empowering strengths and coping weaknesses, for thinkers, feelers and doers, seeking real life experiences.

As United Nations declares 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development (http://media.unwto.org/press-release/2015-12-07/united-nations-declares-2017-international-year-sustainable-tourism-develop) we contribute, for our part, to the strengthening of peace in the world. With our business idea, experience and services we would like to encourage people to foster better understanding among peoples everywhere, in leading to a greater awareness of the rich heritage of various civilizations and in bringing about a better appreciation of the inherent values of different cultures.

Ioanna Triperina, Psychologist BSc. MSc.

and

Sophia Triperina, Manager (MBA)

 

 

 

 

Πρόσωπα επικοινωνίας

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα

Ψυχολόγος BSc MSc

 

Σοφία Ν. Τριπερίνα

Σύμβουλος Οργάνωσης Δια Βίου Μάθησης

Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2023

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας