Εφηβεία, Φύλο και Σεξουαλικότητα

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

 

 

Η Ψυχολόγος Ι. Ν. Τριπερίνα παρέχει ολοκληρωμένες ψυχολογικές υπηρεσίες για εφήβους και οικογένειες.

 

Ανδροκεντρισμός

Αντικειμενοποίηση Γυναικών

Γυναίκα-Άντρας-Ηγέτης

Γυναίκες και Άντρες Σήμερα

"Είναι σαν να μην υπάρχει το ομοφυλοφιλικό σεξ" λένε οι έφηβοι

Δυσφορία Φύλου σε Παιδιά και Εφήβους

Ο,τιδήποτε

Σεξουαλικότητα Παιδιών και Εφήβων

Δυσφορία Φύλου και Οικογένεια

 

 

Ανδροκεντρισμός

 

 

Ο κόσμος μας είναι ανδροκεντρικός λόγω διαδικασιών κοινωνικής ισχύος και κοινωνικής κατηγοριοποίησης (ο άντρας είναι το πρότυπο, η αρρενωπότητα είναι πιο ιδανική και πιο κοινή/συνηθισμένη). Αυτά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας.

Το 1966 ο James Brown τραγούδησε “This is a man’s world”.

 

Copyright, 14/10/19, I. N. T.

 

Το Research Digest της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έκανε πρόσφατα μια ανασκόπηση όλων των ερευνών που ...ασχολήθηκαν με τα γένια των αντρών. Τίτλος: "η ψυχολογία της γενιάδας". Γιατί οι άντρες όλου του κόσμου αφήνουν γένια; Μερικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι τα γένια συμβολίζουν το αρσενικό, το σοβαρό, το σκεπτόμενο, το θλιμμένο, το θρησκευτικό, το γενναίο στυλ, και αυτό είναι που θέλουν συνειδητά ή υποσυνείδητα οι άντρες της γενιάς μας να προωθήσουν.

 

Copyright, 20/6/17, I. N. T.

 

 

Αντικειμενοποίηση Γυναικών

 

 

Οι γυναίκες αντικειμενοποιούνται με δύο τρόπους: (α) με επίκεντρο τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά ή τις λειτουργίες τους (σεξουαλική αντικειμενοποίηση), και (β) με έμφαση στην ομορφιά τους ή στη φυσική εμφάνισή τους (αντικειμενοποίηση εμφάνισης).

Στην πρώτη περίπτωση η σεξουαλική αντικειμενοποίηση οδηγεί στην αντίληψη ότι οι γυναίκες στερούνται ανθρώπινων χαρακτηριστικών και προσεγγίζοναι σαν ζώα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η αντικειμενοποίηση της εμφάνισης οδηγεί στην αντίληψη ότι οι γυναίκες στερούνται ανθρώπινης φύσης και προσεγγίζονται σαν μηχανές. Η μηχανιστική αντίληψη σχετίζεται με τον κίνδυνο κακομεταχείρισης των γυναικών προωθώντας την αντίληψη ότι μια γυναίκα είναι λιγότερο ικανή να αισθάνεται πόνο. 

Αυτά είναι τα ευρήματα της μελέτης του Πανεπιστημίου University of South Florida, Tampa, USA, με τίτλο "Women as Animals, Women as Objects: Evidence for Two Forms of Objectification".

Copyright, 26/4/18, I. N. T.

 

 

Γυναίκα-Άντρας-Ηγέτης

 

 

Οι γυναίκες και οι άντρες που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε επιχειρήσεις (executives) διαθέτουν την ίδια "ηγετική προσωπικότητα" που χαρακτηρίζεται από διεκδικητικότητα, στρατηγική σκέψη και αποφασιστικότητα. Ο κοινός νους, ή μέχρι πρότινος, πιστεύαμε ότι η θηλυκή προσωπικότητα διαφέρει από την αρσενική και ότι ο συνδυασμός τους φέρνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Η ψυχολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες στο Journal of Vocational Behavior μαρτυρά ότι οι διαφορές του κοινωνικού φύλου εξομαλύνονται: το είδος της εργασίας καταργεί τρόπον τινά τη διαφορετικότητα των δύο φύλων.

 

Copyright, 8/3/18, I. N. T.

 

 

Γυναίκες και Άντρες Σήμερα

 

 

Πόσο έχει αλλάξει το παραδοσιακό αντρικό πρότυπο καθώς δανείζει στοιχεία του στο σύγχρονο γυναικείο (δραστήριος εκτός σπιτιού, εργασιομανής, κουβαλητής, προστάτης, πετυχημένος, έξυπνος, πρακτικός, ριψοκίνδυνος); Πώς τα νέα κοινωνικά δεδομένα έχουν επηρεάσει τους παραδοσιακά γνωστούς ρόλους; Ο άνεργος άντρας; Ο άντρας σε άδεια πατρότητας; Η εργένισσα; Ο διαζευγμένος άντρας και η διαζευγμένη γυναίκα που ανατρέφει ο καθένας μόνος του τα παιδιά τους; Τι είδους προβληματισμούς εγείρουν ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού (ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία, πανσεξουαλικότητα, άφυλη σεξουαλικότητα, ασεξουαλικότητα) και ταυτότητας φύλου (βιολογικού -αρσενικό-θηλυκό- και κοινωνικού φύλου -άντρας-γυναίκα-ανδρόγυνο-άφυλο-φάσμα φύλου-), όπως τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι άνθρωποι, η κοινότητά τους και η κοινωνία;

Αφιέρωμα στην ισότητα των δύο φύλων

 

Copyright, 20/6/17, I. N. T.

 

 

"Είναι σαν να μην υπάρχει το ομοφυλοφιλικό σεξ" λένε οι έφηβοι στην Αμερική αναφερόμενοι στην επικοινωνία με τους γονείς τους

 

 

Η επικοινωνία γονέων και εφήβων για θέματα σεξουαλικότητας χρειάζεται να περιλαμβάνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ομοφυλοφιλία, την αμφισεξουαλικότητα και τον τρανσεξουαλισμό (στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων ή καλύτερα μιας ανοιχτής και στενής επικοινωνιακής σχέσης γονέων και εφήβων). Η ψυχολογική έρευνα καταγράφει ότι ακόμα και σήμερα οι γονείς δεν μιλούν ανοιχτά με τα παιδιά τους και, μετά την αποκάλυψη του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών, η γονεική αντίδραση χαρακτηρίζεται από αναφορά σε στερεότυπα που συνδέουν τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό με αρνητικά αποτελέσματα υγείας.

Copyright, 27/2/18, I. N. T.

 

 

Δυσφορία Φύλου σε Παιδιά και Εφήβους

 

 

Νέα έρευνα σχετικά με τη δυσφορία φύλου (παλαιότερα αναφερόμενη ως διαταραχή ταυτότητας φύλου, στην οποία ένα πρόσωπο δεν ταυτίζεται με το βιολογικό φύλο του) θέτει ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης όταν εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν βιολογικές θεραπείες όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βοηθήσουν τους νέους στην μετάβαση (αλλαγή φύλου) ή απαιτείται προσοχή στην περίπτωση των περίπλοκων ψυχολογικών ζητημάτων;

Η Melanie Bechard του Πανεπιστημίου του Τορόντο και οι συνάδελφοί της εξέτασαν την επικράτηση των «ψυχοκοινωνικών και ψυχολογικών ευπαθειών» σε 50 περιπτώσεις παιδικής και εφηβικής ηλικίας με δυσφορία φύλου και, γράφοντας σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Sex and Marital Therapy, επιχειρηματολογούν ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν αυτούς τους ψυχοκοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες πιο σοβαρά όταν αποφασίζουν το σχέδιο θεραπείας. Εάν υπάρχει στη διάρκεια της ζωής του παιδιού/εφήβου διάγνωση ψυχικής διαταραχής, όπως κατάθλιψη, απόπειρα αυτοκτονίας, κλπ., σε συνδυασμό με διερεύνηση του ψυχοκοινωνικού ιστορικού του παιδιού/εφήβου για στοιχεία θυματοποίησης, διακρίσεων ή στιγματισμού, χρειάζεται να διερευνηθεί όχι απλώς η συνάφεια, αλλά σχέσεις αιτιού-αποτελέσματος. Η ψυχική διαταραχή οδηγεί στη θυματοποίηση/περιθωριοποίηση ή το αντίστροφο; Περισσότερο από την έρευνα και αξιολόγηση (που συχνά καταλήγει στον φαύλο κύκλο, στην αδυναμία εντοπισμού αιτιωδών σχέσεων), αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η ψυχολογική παρέμβαση σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο προς την κατεύθυνση της επίγνωσης και των συνειδητών επιλογών.

 

Copyright, 29/1/18, I. N. T.

 

 

Ο,τιδήποτε

 

 

Οι LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, trans, queer) κοινότητες και οι Σπουδές Φύλου έχουν καθιερώσει την ορολογία τους στα πλαίσια του κατοχυρωμένου δικαιώματος της διαφορετικότητας: η διάκριση σε άντρες και γυναίκες είναι αρκετή, ακριβής και πολιτικά ορθή; Η ψυχολογική έρευνα, όπως η πρόσφατη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, έγινε με συνεντεύξεις στους συντρόφους 21 transgender με σκοπό να διερευνήσει τη σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική τους οικειότητα, την αλλαγή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, την ανησυχία για θέματα ασφάλειας, την περιθωριοποίηση και θέματα απομόνωσης, και νέες εκτιμήσεις για το φάσμα του φύλου. Το δείγμα αποτέλεσαν 13 cisgender γυναίκες (γυναίκες που το κοινωνικό τους φύλο συμπίπτει με το βιολογικό), 2 cisgender άντρες (άντρες που το κοινωνικό τους φύλο συμπίπτει με το βιολογικό), 4 transgender (από αρσενικό σε θηλυκό και από θηλυκό σε αρσενικό), και 2 άτομα ουδέτερου φύλου (που αυτοπροσδιορίστηκαν αλλιώς fluid ή bi-gender). Στο άρθρο φαίνεται πως το θέμα δεν εξαντλείται στην επιλογή και στην αυτοαποδοχή και αποκάλυψη στον στενότερο ή στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά συνεχίζει να έχει διακυμάνσεις δια βίου, καθώς δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση, αλλά είναι διαπροσωπική υπόθεση, θέμα διαφυλικών σχέσεων και κοινωνικό ζήτημα. Tο ίδιο αποδεικνύει και η εμπειρία της ψυχοθεραπείας LGBTQ.

 

Copyright, 22/6/17, I. N. T.

 

 

Σεξουαλικότητα Παιδιών και Εφήβων

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc. BSc.
 

Μελετούμε και κάνουμε εφαρμογές με κεντρικό άξονα τη σεξουαλικότητα στην προεφηβεία και στην εφηβεία, στην ψηφιακή εποχή.

 

Το ανθρώπινο σώμα

αυτό που τόσο έχει εκθειαστεί από κάποιες απόψεις και τόσο έχει υποτιμηθεί από κάποιες άλλες...

Το ανθρώπινο σώμα είναι το θησαυροφυλάκιο της ψυχής. Γνωρίζουμε την ανατομία του, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της αναπνοής ως διαδικασίας αυτοσυγκέντρωσης και αυτοελέγχου. Γνωρίζουμε την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Αποδεχόμαστε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει αδυναμίες και περιορισμούς και ότι ασθενεί. Το τρέφουμε σωστά, το φροντίζουμε, το περιποιούμαστε για να προάγουμε την υγεία του και να προλαμβάνουμε την εξασθένισή του. Αποδεχόμαστε ότι είναι φθαρτό και ότι με τον θάνατο θα πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον με τον τρόπο και τη μορφή που το γνωρίζουμε εν ζωή.

Αυτά δεν είναι ένα μάθημα που κάνουμε την κατάλληλη στιγμή στα παιδιά, δεν είναι ένα μάθημα αγωγής υγείας ή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων, αλλά είναι οι πιθανές οικογενειακές αξίες με τις οποίες μεγαλώνει μια οικογένεια τα παιδιά της, ώστε όταν, όπως είναι φυσικό να συμβεί, το παιδί έρθει αντιμέτωπο με τον "έρωτα" και το "θάνατο", τον ερωτισμό, τον αυτοερωτισμό, την ασθένεια τη δική του ή αγαπημένων του, την απώλεια αγαπημένων του, να μπορεί να νιώθει ότι κάπου έχει να στηριχτεί για να καταλάβει, να απολαύσει υπεύθυνα, να αποδεχτεί, να μην νιώθει χαμένο και σε αδιέξοδο. Καλλιεργώντας μια σχέση σεβασμού και εκτίμησης του σώματός του αναπτύσσει μια υγιή σεξουαλικότητα, μια υγιή σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους.

 

Τα θέματα που σας απασχολούν:

Σεξουαλικότητα και διαδίκτυο

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σεξουαλική κακοποίηση

Σεξουαλική παρενόχληση

Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων

Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου

Σεξουαλικότητα, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, άμβλωση

Σεξουαλικότητα ανηλίκων

Σεξουαλικότητα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες

Σεξουαλικότητα εγκλείστων

Σεξουαλικότητα, εγκυμοσύνη, θηλασμός

Σεξουαλικότητα ενηλίκων

Σεξουαλικότητα και αναζήτηση συντρόφου

Σεξουαλικότητα και εξουσία

Σεξουαλικότητα και έρωτας

Σεξουαλικότητα και καριέρα

Σεξουαλικότητα και πολιτισμός

Σεξουαλικότητα μέσα στο γάμο

Σεξουαλικότητα μεταναστών, προσφύγων

Σεξουαλικότητα και ασθένεια

Σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία

 

Οι εφαρμογές μας

 

"Σεξουαλικότητα Παιδιών και Εφήβων στην Ψηφιακή Εποχή"

 

Ανοιχτή συναντήση, διάρκειας 2 ωρών, που περιλαμβάνει παρουσίαση του θέματος με οπτικοακουστικά μέσα και συζήτηση. Η διοργάνωση γίνεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να παρέχει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης στα μέλη του (μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, μεσαίες ομάδες έως 50 ατόμων, μεγάλες ομάδες έως 100 ατόμων, ή πολύ μεγάλες ομάδες). Δεχόμαστε προσκλήσεις από παντού.

 

Ομαδικές συναντήσεις στο χώρο μας. Οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένα ή ως ομάδα) δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν τα υπόλοιπα πάνω μας. Μέγεθος ομάδας: 8 άνθρωποι (+/- 4). Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες. Συχνότητα συναντήσεων: μία φορά το μήνα ή όπως το προσδιορίζει η ομάδα. Αριθμός συναντήσεων: 6 και όσες ακόμα θέλει η ομάδα. Χαρακτήρας συνάντησης: βιωματικός.

 

Είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σεξουαλικότητα και να αντιμετωπίσετε θέματα σχετικά με αυτή;

Τα ίδια τα παιδιά και οι έφηβοι πόσο προετοιμασμένα είναι και από ποιες πηγές;

 

Ατομικά εξυπηρετούμε διαρκώς ενηλίκους και ανηλίκους με τις υπηρεσίες μας:

Ψυχολογική υποστήριξη

Ψυχολογική συμβουλευτική

Ψυχολογικό coaching

Ψυχολογική θεραπεία.

 

Όποιος ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις, για οργάνωση κάποιας ανοιχτής συνάντησης ή για ατομικές συνεδρίες, μάς παίρνει τηλέφωνο ή μάς στέλνει μήνυμα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Σεξουαλική Παρενόχληση και Σχεδιασμός Προγραμμάτων Πρόληψης της Ι.Ν.Τριπερίνα

 

Διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός (19.6.17)

 

Say No! - A campaign against online sexual coercion and extortion of children (Cyprus) στα Ελληνικά

 

The Dangers Of Social Media (Child Predator Experiment) by Cobi Persin, social experimenter

 

Το Μυστικό της Νίκης - Ιστορία κινουμένων σχεδίων για την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων

 

To Παντοπωλείο: η βραβευμένη ταινία, συμπαραγωγή της Safer Internet Hellas και της art productions

 

Beyond sex robots: the real sex tech revolution

 

Better loving through technology: a day at the sex-toy hackathon

 

Stigma - Sextech - Startups - Wellness

 

Ιdentity and inclusion A Universe Explodes

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοινώνει (6.6.19):

Κάθε μέρα υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), μεταξύ ατόμων ηλικίας 15-49 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν σήμερα από τον ΠΟΥ. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 376 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως από τέσσερις μολύνσεις: χλαμύδια, γοννόρροια, τριχομονάδες, σύφιλη. Κατά μέσο όρο, περίπου 1 στους 25 ανθρώπους παγκοσμίως, έχει τουλάχιστον ένα από αυτά τα ΣΜΝ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ μερικοί βιώνουν ταυτόχρονα πολλαπλές λοιμώξεις. Τα ΣΜΝ μπορούν να προληφθούν μέσω ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της σωστής και συνεπούς χρήσης προφυλακτικών και της εκπαίδευσης σεξουαλικής υγείας.

Το Women Deliver είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη στον κόσμο για την ισότητα των φύλων και την υγεία (με έμφαση στη σεξουαλική υγεία), τα δικαιώματα και την ευημερία των κοριτσιών και των γυναικών. Ο ΠΟΥ ενώνει περισσότερους από 6.000 παγκόσμιους ηγέτες που εργάζονται για την επιτάχυνση της προόδου για κορίτσια και γυναίκες παντού.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοινώνει (27.6.19):

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον πρώτο οδηγό με κατευθυντήριες γραμμές για την προσωπική φροντίδα στην υγεία, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν τη δική τους σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αυτο-ενέσιμων αντισυλληπτικών, των οικιακών κιτ προγνωστικών ωορρηξίας, της αυτοεξέτασης για HIV και της αυτοδειγματοληψίας για HPV και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

 

Copyright, 1/2/2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Δυσφορία Φύλου και Οικογένεια

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc. BSc.
 

Όταν ένα πρόσωπο νιώθει δυσφορία φύλου και αυτοπροσδιορίζεται διαφορετικά, τότε - μέσα στο κυρίαρχο κοινωνικό πλαίσιο που συχνά χαρακτηρίζεται από διακρίσεις και προκαταλήψεις - μπορεί να βιώνει ενδοπροσωπικά αμφισβήτηση εαυτού, να εμφανίζει τάσεις κοινωνικής απόσυρσης και απομόνωσης στις διαπροσωπικές σχέσεις και να βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο ή ακόμα και σε απόγνωση. Η επίσκεψη στην ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει το πρόσωπο να μπει σε μία διεργασία αναγνώρισης, ενδυνάμωσης και αποδοχής του εαυτού, ώστε να διευκολύνει τις σχέσεις του με τον εαυτό του, την οικογένειά του και τον περίγυρό του.
Η στάση της οικογένειας σε σχέση με την ταυτότητα φύλου και/ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους, μπορεί να εμπεριέχει φοβικά συναισθήματα και προκαταλήψεις (ομοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία), βία (σωματική, ψυχολογική, λεκτική) και προβλήματα επικοινωνίας (έλλειψη κατανόησης, αποφυγή διαλόγου, διακοπή σχέσης). Όταν ένα παιδί χαράσσει στη ζωή του έναν δρόμο που δεν είχαν προβλέψει οι γονείς του, έναν δρόμο με τον οποίο μπορεί να μην συμφωνούν, οι γονείς συχνά διακατέχονται από άγχος, φόβο και απογοήτευση. Αλλά δεν είναι δουλειά του παιδιού να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα των γονέων του. Είναι δουλειά των ίδιων των γονέων, με τον εαυτό τους, το παιδί τους και τους άλλους. Εάν αποφύγουν αυτή τη δουλειά οι γονείς και οδηγούν με τη στάση τους το παιδί να εσωτερικεύσει το γονεϊκό μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτό (ότι είναι ανεπιθύμητο το παιδί και οι επιλογές του), οι συνέπειες για την ψυχική υγεία του παιδιού μπορεί να είναι μεγάλες (διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, αυτοκτονικές τάσεις). Ένα παιδί που καταπιέζεται εξαιτίας των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στους γονείς του, στο περιβάλλον του ή στους συνομηλίκους του, σηκώνει το βάρος όλων αυτών και είναι δυσβάσταχτο. Το δικό του το βάρος χρειάζεται να σηκώσει και να υποστηριχθεί για αυτό από την ψυχολόγο και την οικογένειά του.

Θα χαρούμε να σας δούμε στις συνεδρίες μας, όλα τα μέλη της οικογένειας, από κοινού ή ξεχωριστά.
 

Copyright, 1/7/2021, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

 

Copyright, 2017-2022, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά - επιτρέπεται μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως.

 

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2022

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας