Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English   

>Υπηρεσίες Ψυχολόγου  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Βιωματικά έργα

 

 

> Εφηβεία

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

Η φιλία στην προεφηβεία

Επιχειρηματικότητα

Θεραπευτική τεχνολογία

Αποδοχή συνομηλίκων

 

 

 

Η φιλία στην προεφηβεία
Παίρνοντας αυτό που περιμένεις: Αρνητικές κοινωνικές προσδοκίες από τους συνομιλήκους στην προεφηβεία προβλέπουν εχθρικές ρομαντικές σχέσεις και φιλίες στην ενηλικίωση.
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0272431616675971

Copyright, 9/3/18, I. N. T.

 

 

Eπιχειρηματικότητα

Όταν μιλάς για επιχειρηματικότητα σε εφήβους μοιάζει σαν να τους ειρωνεύεσαι. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Σε ποιο επιχειρηματικό περιβάλλον να δράσουν, όταν βασιλεύει η έλλειψη ευκαιριών και η διαφθορά (κρατικοδίαιτη οικονομία, πολιτική υποκίνηση συμφερόντων κλειστών ομάδων...); Αλλά και πώς αλλιώς να προετοιμαστούν να δραστηριοποιηθούν, εάν όχι επιχειρηματικά, για να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τις δυνατότητές τους; Η επιχειρηματικότητα των σημερινών εφήβων στο κοντινό μέλλον θα χαρακτηριστεί από την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, την βιοενεργειακή αυτάρκεια, την κυκλική κοινωνική οικονομία (που είναι η επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών αξιοποιώντας την ψηφιακή κάι εν γένει τις νέες τεχνολογίες, πχ. carpooling, επινοικιάση/ανταλλαγή διαμερισμάτων για διακοπές, επισκευή laptop, νέα χρήση παλιών υλικών, δανειστική βάση οικιακών συσκευών, δανειστική εργαλειοθήκη).

Copyright, 7/3/18, I. N. T.

 

 

Θεραπευτική τεχνολογία

Οι έφηβοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκτός από την ιατρική βοήθεια, χρειάζονται συναισθηματική υποστήριξη για το στρες και το άγχος τους, εκπαιδευτική υποστήριξη για μάθηση, και κοινωνική υποστήριξη για να μειώσουν την αίσθηση της απομόνωσης. Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο για να ξεπεράσουν την κοινωνική απομόνωση και να αυξήσουν την ευημερία τους.

Ερευνητική πηγή:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0743558417753953

Copyright, 6/3/18, I. N. T.

 

 

Αποδοχή συνομηλίκων

Η εφηβεία είναι μια περίοδος ζωής που συχνά χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές εκ πρώτης όψεως παράλογες, όπως η φαινομενικά υπερβολική ανάληψη κινδύνου και η παρορμητικότητα. Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να ερμηνευτούν ως προσαρμοστικές και ορθολογικές εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ένας βασικός αναπτυξιακός στόχος αυτής της περιόδου της ζωής είναι η ωρίμανση σε έναν ανεξάρτητο ενήλικα στα πλαίσια ενός κοινωνικού κόσμου που είναι ασταθής και μεταβαλλόμενος. Για τον έφηβο, ο κοινωνικός κίνδυνος να απορριφθεί από τους συνομηλίκους του, υπερτερεί έναντι άλλων κινδύνων όπως απειλές για την υγεία του ή πιθανότητα σύλληψης. Για το λόγο αυτό οι εκστρατείες κατά της ενδοσχολικής βίας και του καπνίσματος λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη θέση ότι οι απόψεις των συνομηλίκων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους εφήβους.

Ερευνητική πηγή:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0963721417738144 

Copyright, 6/3/18, I. N. T.

 

 

Copyright, 2018, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018