Κέντρο  Ψυχολογικών  Εφαρμογών  για  Ενηλίκους  Ανηλίκους  Ομάδες  Οργανώσεις  Κοινότητες

Ψυχολογικές Υπηρεσίες | Επαγγελματική Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση | Έρευνα και Καινοτομία

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, T. +302262302619, K. +306977702872, skype: iotrip

 

> Βιογραφικό  > Επικοινωνήστε μαζί μας

 

ψυχική υγεία και ευημερία | ανθρώπινες σχέσεις | οικογένεια, παιδί, έφηβος | εργασία/επιχειρήσεις | μάθηση και ανάπτυξη | περιβάλλον | ευάλωτες ομάδες

 

 

Αποφθέγματα εφαρμοσμένης ψυχολογίας

 

Ψυχολογική επιστημονική θεωρία, εφαρμοσμένη και διατυπωμένη μέσα σε 50 το πολύ λέξεις,

ή σε φωτογραφίες, ή σε σκίτσα

 

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy
 

η ψυχολογία που εφαρμόζουμε για τη διευκόλυνση και ενδυνάμωση της καθημερινής ζωής
των ανθρώπων, των ομάδων και των οργανώσεων.

 

Νο 13, 15/9/16

Καλός ακροατής είναι εκείνος που ακούει όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά τα συναισθήματα πίσω από τα γεγονότα, και τις σχέσεις ανάμεσα στα συναισθήματα και στα γεγονότα, ενώ ακόμα μπορεί να συσχετίσει διαφορετικά γεγονότα και συναισθήματα μεταξύ τους.

 

Νο 12, 16/4/16

Η θλίψη είναι μέρος μιας ζωής με νόημα. Η αποδοχή της θλίψης δεν βλάπτει. Βλάπτει περισσότερο το να μην τα πηγαίνει καλά κάποιος με τη θλίψη του και να γκρινιάζει ή να παραπονιέται επειδή τη νιώθει.

50+ λέξεις για να αναφερθούν κι άλλοι λόγοι για να τα βρει κανείς με τη θλίψη του:

Μετά από ένα κλάμμα μπορεί να αισθανθεί κανείς ανακούφιση.

Οι θλιμμένοι άνθρωποι διατυπώνουν πιο σαφή και συγκεκριμένα μηνύματα και για αυτό είναι πιο πειστικοί.

Η ήπια θλίψη μπορεί να ενισχύει την ενσυναίσθηση, την ικανότητα να μπαίνει κανείς στη θέση του άλλου.

Η θλίψη δεν επηρεάζει τη διανοητική απόδοση.

Η κακή διάθεση μπορεί να παρακινεί για να ακολουθήσει (κάνοντας κάτι!) η καλή διάθεση.

 

No 11, 8/1/16

Περισσότερη σημασία από τα ίδια τα πράγματα έχει η γνώμη μας για αυτά. Περισσότερη σημασία από τις ικανότητές μας έχει η γνώμη μας για αυτές. Εμείς ορίζουμε τη γνώμη μας, αν και όχι πάντα χωρίς κόπο. Ο κόπος μας έχει μεγάλη σημασία.

Από το βιβλίο της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα "Διαχείριση Καριέρας και Απόδοσης", 2002, σκίτσο της Κ. Βαμβασάκη.

 

No 10, 2/1/16

Ο πρώτος περίπατος. Δίπλα μας είναι τα καλύτερα.

Λιμνάζοντα νερά. Ένα βότσαλο στη λίμνη.

Στατικοί αντικατοπτρισμοί. ΘεΪκές αντανακλάσεις.

Ταξιδεύουν προς τη δύση. Κάτι τελειώνει και κάτι νέο ξεκινά.

Αέναη η πορεία μας μέχρι το ξαναγύρισμα του τροχού του χρόνου.

Παραλίμνη, Θήβα, 2/1/2016

 

No 9, 10/11/15

Ελευθερία είναι η παρόρμηση ή ο αυτοέλεγχος; Πάθος ή λογική; Ο ευέλικτος συνδυασμός τους είναι που καταδεικνύει την ανθρώπινη ευφυία και ωθεί τον άνθρωπο στη δημιουργία, την καινοτομία και την αυθεντικότητα στις σχέσεις.

 

No 8, 10/11/15

Η κοινωνία της υπακοής και της συμμόρφωσης, γεμάτη από ομάδες που ακολουθούν από τα μικράτα τους τους κανόνες μιας «αυθεντίας»: κάνε κωλοτούμπα, τραγούδα στο ρυθμό, τέντωσε τις μύτες, κάνε τα βήματα και σούτ! Η υπερβολική συμμόρφωση είναι όσο πρόβλημα είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά. Η πρώτη δημιουργεί τα θύματα και η δεύτερη τους θύτες.

ΥΓ. Γράφουμε 53 λέξεις εδώ, για να μη συμμορφωθούμε... Δηλαδή, γιατί 50;

 

No 7, 20/11/15

Όσο ζητούν απαιτητικά οι ενήλικοι από τα παιδιά να "ψηλώσουν" τις γνωστικές τους δεξιότητες ή να "χαμηλώσουν" τα συναισθήματά τους, τους ζητούν να ενηλικιωθούν. Μη βιάζεστε να μεγαλώσουν. Η παιδική ηλικία είναι δικαίωμα! Οι ενήλικοι χαμηλώνουμε στο ύψος των γνωστικών δυνατοτήτων των παιδιών και ψηλώνουμε στο ύψος των συναισθημάτων τους.

(άπως έτσι το είπε και ο Janusz Korczak)

 

No 6, 20/11/15

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να προστατεύεται η ανηλικότητά τους. Είναι παιδιά, όχι μικροί ενήλικοι. Τα κυρίαρχα γνωρίσματά τους είναι η αθωότητα, η ανεμελιά, η φαντασία και η εμπιστοσύνη.

 

No 5, 16/11/15

Σύμφωνα με τη θεωρία της επαφής μπορούμε να μειώσουμε τις προκαταλήψεις των μελών διαφορετικών ομάδων εάν τους φέρουμε κοντά κάτω από θετικές συνθήκες για έναν υπέρτατο σκοπό. Μεθοδεύοντας τη σύνταξη μιας εφημερίδας (τύπου σχολικής) από κρατούμενους ή πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες καταγωγής, μειώνουμε τις προκαταλήψεις και αυξάνουμε τη διομαδική συνεργασία.

 

No 5α, 16/11/15

Τα πειράματα του Μ. Sherif στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma στις ΗΠΑ κατέδειξαν ότι η εχθρότητα υποχωρεί όταν υπάρχει κοινή δράση για να επιτευχθεί κάποιος υπέρτατος σκοπός. Στις φυλακές Ελεώνα οι κρατούμενες συντάσσουν την εβδομαδιαία εφημερίδα "Υπάρχουμε κι εμείς" (Οκτ.-Δεκ. 2015).

 

No 4, 15/11/15

Τι μας δίνει κίνητρο να εργαζόμαστε; Η αυτονομία, το να αναλαμβάνουμε το είδος της εργασίας που μας ενδιαφέρει. Η δεξιοτεχνία, το να νιώθουμε ότι τα καταφέρνουμε σε αυτό που κάνουμε, βλέποντας ότι προοδεύουμε. Ο σκοπός, το να πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

No 3, 14/11/15

Συναισθηματική ευφυία δεν είναι να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Είναι να ξέρεις πώς, πού, πότε και για ποιο λόγο θα εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα, ούτε αρνητικά και θετικά. Όλα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα.

 

Νο 2, 13/11/15
- Να μπορούσε κάποιος να με διαβεβαιώσει… πάω καλά στο δρόμο που τραβάω;
- Εξαρτάται από το πού θέλεις να φτάσεις. Το έχεις προσδιορίσει έχοντας θέσει κριτήρια της διαδρομής σύμφωνα με τις αξίες σου; Εάν ναι, τότε μπορείς ο ίδιος να αξιολογήσεις την πορεία σου.

 

Νο 1, 12/11/15
Τα μωρά μπορούν να είναι ευτυχισμένα χωρίς ιδιαίτερο λόγο και να απαιτούν με όλη τους τη δύναμη αυτό που θέλουν. Η αισιοδοξία και η διεκδικητικότητα μάλλον είναι έμφυτα στον άνθρωπο, ενώ φαίνεται ότι μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο άνθρωπος δέχεται κοινωνικές επιρροές.

 

 

Copyright, 2015, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η Ι. Ν. Τριπερίνα

 

    

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

 

         

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, T. +302262302619, K. +306977702872, skype: iotrip