Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

Επαγγελματική Εξουθένωση

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια ιδιαίτερη μορφή εργασιακού στρες που περιλαμβάνει συμπτώματα συναισθηματικής εξάντλησης (αίσθημα στέρησης των συναισθημάτων), αποπροσωποποίησης (αρνητική ή κυνική στάση προς τους πελάτες/εξυπηρετούμενους και αίσθηση ότι τους αξίζει ό,τι περνούν) και μειωμένης αίσθησης προσωπικής επίτευξης (τάση αρνητικής αυτοαξιολόγησης, ιδίως όσον αφορά στη δουλειά και στην προσωπική αποτελεσματικότητα).

 

Οι επαγγελματίες στην παροχή υπηρεσιών, στην υγεία και στην εκπαίδευση είναι πιο ευάλωτοι σε αυτό το στρες καθώς περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους με ανθρώπους που αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα (ψυχολογικά, κοινωνικά ή βιολογικά). Ιδίως όταν η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι προφανής ή εύκολη, η κατάσταση για τους επαγγελματίες γίνεται περισσότερο αμφίβολη και ματαιωτική.

 

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα του χρόνιου στρες που βιώνουν οι επαγγελματίες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν πολλαπλούς ρόλους στην οικογένεια, στη ζωή και στην εργασία.

 

Οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι δυσμενείς για τους επαγγελματίες, τους πελάτες/εξυπηρετούμενους και τις επιχειρήσεις/οργανισμούς:

   Χειροτέρευση της ποιότητας της εργασίας.

   Εγκατάλειψη θέσεων, απουσίες.

   Χαμηλό ηθικό.

   Σωματική εξάντληση, αϋπνίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων, συζυγικά και οικογενειακά προβλήματα.

 

Αντιμετωπίζεται με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε προσωπικό, ομαδικό και οργανωσιακό επίπεδο.

 

 

Από το βιβλίο της Ι.Ν.Τριπερίνα, Διαχείριση Καριέρας και Απόδοσης: εφαρμόζοντας την ψυχολογία στην εργασία (2002)

 

© Copyright 2002, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

 

Η αξία των διακοπών

Ανάλαφρη καλοκαιρινή φωτογραφία και βαριές σκέψεις για την αξία των διακοπών...

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy
 

 

Πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι ο τρόπος της ζωής μας στις διακοπές και στον υπόλοιπο χρόνο; Μπορεί η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στη σύντομη καθημερινότητα των διακοπών και στη μακρά διάρκεια της υπόλοιπης ζωής μας να συνιστά μείωση ή αύξηση κινήτρου για τον άνθρωπο που τη βιώνει;

 

Η περίοδος των διακοπών επιλέγεται από τον ίδιο τον άνθρωπο ή επιβάλλεται από κοινωνικές παραμέτρους; Ο τρόπος και ο τόπος των διακοπών είναι προσωπική επιλογή, σύμφωνη με προσωπικά ενδιαφέροντα, ή επιβεβλημένα από το επικρατέστερο “lifestyle”;

 

Η αίσθηση απελευθέρωσης των διακοπών αποστασιοποιεί τον άνθρωπο από τον εαυτό του ή τον φέρνει πιο κοντά σε αυτόν;

 

Οι υπερβολικές προσδοκίες για την περίοδο των διακοπών μπορεί να τις καθιστούν αγχωτικές και, εν τέλει, όταν δεν πραγματοποιούνται οι προσδοκίες, ο άνθρωπος να αισθάνεται ματαιωμένος, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες;

 

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι διακοπές δεν είναι παρά συνήθεια που εμφανίστηκε σε προηγμένες κοινωνίες του 19ου αιώνα, τότε θα προβληματιστούμε για την αξία τους για εκείνους που τις κάνουν σε σχέση με εκείνους που τις παρέχουν.

 

 

© Copyright 11.8.16, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

CleverCareer, Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Έδρα: Γληνού 38, 32200 Θήβα | T. +302262302619 | K. +306977702872

email: ioanna.triperina at clevercareer.gr | skype: iotrip

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017