Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

>Βιογραφικό  >Επικοινωνήστε μαζί μου  >Υπηρεσίες  >Blog  >English   

 

 

Άντρες

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

 

Ο,τιδήποτε

Άντρα μου πάει... στην ξενιτιά

Ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 21ου αιώνα

Οι μουσάτοι

Ο πατέρας

 

 

Ο,τιδήποτε

Οι LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, trans, queer) κοινότητες και οι Σπουδές Φύλου έχουν καθιερώσει την ορολογία τους στα πλαίσια του κατοχυρωμένου δικαιώματος της διαφορετικότητας: η διάκριση σε άντρες και γυναίκες είναι αρκετή, ακριβής και πολιτικά ορθή; Η ψυχολογική έρευνα, όπως η πρόσφατη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, έγινε με συνεντεύξεις στους συντρόφους 21 transgender με σκοπό να διερευνήσει τη σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική τους οικειότητα, την αλλαγή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, την ανησυχία για θέματα ασφάλειας, την περιθωριοποίηση και θέματα απομόνωσης, και νέες εκτιμήσεις για το φάσμα του φύλου. Το δείγμα αποτέλεσαν 13 cisgender γυναίκες (γυναίκες που το κοινωνικό τους φύλο συμπίπτει με το βιολογικό), 2 cisgender άντρες (άντρες που το κοινωνικό τους φύλο συμπίπτει με το βιολογικό), 4 transgender (από αρσενικό σε θηλυκό και από θηλυκό σε αρσενικό), και 2 άτομα ουδέτερου φύλου (που αυτοπροσδιορίστηκαν αλλιώς fluid ή bi-gender). Στο άρθρο φαίνεται πως το θέμα δεν εξαντλείται στην επιλογή και στην αυτοαποδοχή και αποκάλυψη στον στενότερο ή στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά συνεχίζει να έχει διακυμάνσεις δια βίου, καθώς δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση, αλλά είναι διαπροσωπική υπόθεση, θέμα διαφυλικών σχέσεων και κοινωνικό ζήτημα. Tο ίδιο αποδεικνύει και η εμπειρία της ψυχοθεραπείας LGBTQ.

1.Platt L.F., Bolland K.S. (2017). Relationship partners of transgender individuals, a qualitative exploration. Journal of Social and Personal Relationships, May 22.

Copyright, 22/6/17, I. N. T.

 

 

Άντρα μου πάει... στην ξενιτιά

Photo by Andrew Charney on Unsplash

Πάνε στη Γερμανία με κλάμα και πόνο.
Μπαμπά γιατί πρέπει να πας; Πές μου γιατί;
Γιατί έτσι είναι η ζωή, καημένα παιδάκια...

Από τον πολιτισμό των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=y5FoAzUKD-E Encardia, Άντρα μου πάει

http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=7665 Άντρα μου πάει, Franco Corliano, 1977

Copyright, 21/6/17, I. N. T. - Πες το με ένα τραγούδι, την παγκόσμια ημέρα της μουσικής

 

 

Ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 21ου αιώνα

Πόσο έχει αλλάξει το παραδοσιακό αντρικό πρότυπο (δραστήριος εκτός σπιτιού, εργασιομανής, κουβαλητής, προστάτης, πετυχημένος, έξυπνος, πρακτικός, ριψοκίνδυνος); Πώς τα νέα κοινωνικά δεδομένα έχουν επηρεάσει τους παραδοσιακά γνωστούς ρόλους; Ο άνεργος άντρας; Ο άντρας σε άδεια πατρότητας; Ο διαζευγμένος άντρας που ανατρέφει τα παιδιά του; Τι είδους προβληματισμούς εγείρουν  ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού (ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία, πανσεξουαλικότητα, άφυλη σεξουαλικότητα, ασεξουαλικότητα) και ταυτότητας φύλου (βιολογικού -αρσενικό-θηλυκό- και κοινωνικού φύλου -άντρας-γυναίκα-ανδρόγυνο-άφυλο-φάσμα φύλου-), όπως τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι άνθρωποι, η κοινότητά τους και η κοινωνία;

Copyright, 20/6/17, I. N. T.

 

 

Οι μουσάτοι

Το Research Digest της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έκανε πρόσφατα μια ανασκόπηση όλων των ερευνών που ...ασχολήθηκαν με τα γένια των αντρών. Τίτλος: "η ψυχολογία της γενιάδας". Γιατί οι άντρες όλου του κόσμου αφήνουν γένια; Μερικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι τα γένια συμβολίζουν το αρσενικό, το σοβαρό, το σκεπτόμενο, το θλιμμένο, το γενναίο στυλ, και αυτό είναι που θέλουν συνειδητά ή υποσυνείδητα οι άντρες της γενιάς μας να προωθήσουν.

https://digest.bps.org.uk/2016/05/10/the-psychology-of-beards-digested/

Copyright, 20/6/17, I. N. T.

 

 

Ο πατέρας

Ο πατέρας σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ψηλά. 18/6/17, η γιορτή του πατέρα.

Copyright, 18/6/17, I. N. T.

 

Ο πατέρας σου μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι με το μυαλό και την καρδιά. 18/6/17, η γιορτή του πατέρα.

Copyright, 18/6/17, I. N. T.

 

 

Μαθήματα Ευελιξίας Εγκεφάλου

Το θερινό μας σχολείο φέτος είναι μέσα στο πνεύμα της ευελιξίας του εγκεφάλου που έχει ζαλιστεί από τη «βαβούρα» του σύγχρονου πολιτισμού:

εγκεφαλική γυμναστική (ψυχολογικό coaching) για την καλλιέργεια της συναισθηματικής ευφυίας

Copyright, 11/5/17, I. N. T.

 

 

Κι άλλα θέματα από τη δεξαμενή σκέψης μας.

 

 

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δοκιμάστε κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

 

Ομαδικές συναντήσεις στο χώρο μας. Οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένα ή ως ομάδα) δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν τα υπόλοιπα πάνω μας. Μέγεθος ομάδας: 8 άνθρωποι (+/- 4). Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες. Συχνότητα συναντήσεων: μία φορά το μήνα ή όπως το προσδιορίζει η ομάδα. Αριθμός συναντήσεων: 6 και όσες ακόμα θέλει η ομάδα. Χαρακτήρας συνάντησης: βιωματικός.

 

Ανοιχτή συναντήση, διάρκειας 2 ωρών, που περιλαμβάνει παρουσίαση ενός θέματος με οπτικοακουστικά μέσα και συζήτηση. Η διοργάνωση γίνεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να παρέχει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης στα μέλη του (μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, μεσαίες ομάδες έως 50 ατόμων, μεγάλες ομάδες έως 100 ατόμων, ή πολύ μεγάλες ομάδες). Δεχόμαστε προσκλήσεις από παντού.

 

Ατομικά εξυπηρετούμε διαρκώς ενηλίκους και ανηλίκους με τις υπηρεσίες μας:

Ψυχολογική υποστήριξη

Ψυχολογική συμβουλευτική

Ψυχολογικό coaching

Ψυχολογική θεραπεία.

 

Όποιος ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις, για οργάνωση κάποιας ανοιχτής συνάντησης ή για ατομικές συνεδρίες, μάς παίρνει τηλέφωνο ή μάς στέλνει μήνυμα.

 

 

 

Copyright, 2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

CleverCareer, Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Έδρα: Γληνού 38, 32200 Θήβα | T. +302262302619 | K. +306977702872

email: ioanna.triperina at clevercareer.gr | skype: iotrip

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017