Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

Εφαρμοσμένη Ψυχολογία το 2017 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

Δεξαμενή σκέψης

Ψυχολογική επιστημονική θεωρία και πράξη

 

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy
 

 

η ψυχολογία μέσα από διεπιστημονική προοπτική

για τη διευκόλυνση και ενδυνάμωση της καθημερινής ζωής
των ανθρώπων, των ομάδων, των οργανώσεων, της κοινότητας

 

 

Είναι η εποχή μας αντιεπιστημονική;

Read inside - read CleverCareer

Οικοψυχολογία

Παιδική σεξουλικότητα και σεξουαλική παρενόχληση

Οι σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας

Τα πάθη της ψυχής

Ενόρμηση ζωής

Ενόρμηση θανάτου

Ψυχολογία και νέες τεχνολογίες

Ψέματα και αλήθειες

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δείτε πώς.

 

 

Είναι η εποχή μας αντιεπιστημονική;

Βρεθήκαμε την 21 Απριλίου 2017 στην επιστημονική ημερίδα για την ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Α', η Β' και η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και ο κλάδος ψυχοθεραπείας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Α μέρος ημερίδας: Συζητήθηκε η ουδετερότητα του ψυχοθεραπευτή και η προσωπική του θεραπεία.

Β μέρος ημερίδας: Συζητήθηκε η σχέση της ψυχολογίας με την ψυχοθεραπεία. Η ψυχολογία ειναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, ενώ η ψυχοθεραπεία δεν οφείλει να είναι.

Φύγαμε με τη διάθεση να προωθήσουμε τα επιστημονικά και δεοντολογικά αιτήματα της ψυχολογίας, πέρα από εμπορικά, οικονομικά, συντεχνιακά κλπ συμφέροντα των εμπλεκομένων.

 

Σχετικά σχόλια, άρθρα και θέματα για προβληματισμό:

 

Νέα μετα-ανάλυση ανατρέπει το μύθο ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Η θετική ψυχολογία (Positive Psychology) είναι επιστήμη, ενώ η θετική σκέψη (positive thinking) δεν είναι.

https://digest.bps.org.uk/2017/04/20/new-meta-analysis-undermines-the-myth-that-negative-emotions-can-cause-cancer/

 

Μια προσωπική ιστορία από την Αμερική φτώχιας, ταλαιπωρίας, φυλάκισης, στην οποία έδωσε αίσιο τέλος η επιστήμη. Στην Αμερική οι άνθρωποι διαδηλώνουν για την επιστήμη “march for science”. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν «φαίνονται» και προάγουν το καλό στη ζωή.

https://www.statnews.com/2017/04/23/watch-science-saved-life-marched/?s_campaign=sciam

 

Μήπως έχουμε υπερεκτιμήσει την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας;

https://digest.bps.org.uk/2017/03/20/have-we-overestimated-the-effectiveness-of-psychotherapy/

 

Copyright, 25/4/17, I. N. T.

 

 

Read inside - read CleverCareer

Η πόλη διαβάζει, βλέπει survivor, παρακολουθεί θεάματα ή τρέχει γενικώς; Read inside #δεςψυχολογο Ι.Ν.Τριπερίνα #bookday #greekbookday #intripwalkstalkscity

Σκεφτήκαμε να σας δανείσουμε βιβλία από την μεγάλη κι αξιόλογη επιστημονική ψυχολογική βιβλιοθήκη μας!

Διαβάζοντας ωφελείται ο εγκέφαλος (η συγκέντρωση, η κριτική σκέψη κλπ.).

Γράψτε μας σε προσωπικό μήνυμα τι θέμα ψυχολογίας θέλετε να διαβάσετε.

Copyright, 23/4/17, I. N. T.

 

 

Οικοψυχολογία

Η ψυχολογία υποστηρίζει τη ζωτικής σημασίας αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον http://www.clevercareer.gr/blog/humanspatial.htm #δεςψυχολογο Ι.Ν.Τριπερίνα #earthday  #intripwalkstalkscity

Copyright, 22/4/17, I. N. T.

 

 

Παιδική σεξουλικότητα και σεξουαλική παρενόχληση

Η παιδική σεξουαλικότητα έχει τα δικά της γνωρίσματα, όπως έχουν τα δικά τους η εφηβική και η ενήλικη σεξουλικότητα, γνωρίσματα που διακρίνουν τις φάσεις ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του ανθρώπου μεταξύ τους. Στην παιδική ηλικία, από τα 7 έως περίπου τα 11 χρόνια, το παιδί ανακαλύπτει το σώμα του και τον εαυτό του προσπαθώντας να γνωρίσει το ευρύτερο περιβάλλον γύρω του και να συνειδητοποιήσει τη σχέση του μαζί του. Σε αυτό το στάδιο ενισχύεται το υπερεγώ του παιδιού, οι κοινωνικές επιταγές και τα πρέπει, όπως τα επιβάλει η οικογένεια και ο περίγυρος. Εάν το παιδί περάσει ομαλά αυτό το στάδιο θα αναπτύξει εργατικότητα και δημιουργικότητα, εάν όχι θα χαρακτηρίζεται από αίσθηση ανεπάρκειας και ματαιότητας. Από τα 11 χρόνια και μετά, το κάθε παιδί με το δικό του ρυθμό, εισέρχεται στην εφηβεία και αποκτά διαφορετική και αμεσότερη σχέση με το σώμα του, το οποίο βλέπει να αλλάζει απότομα και ραγδαία. Ο έφηβος ασχολείται πολύ με το σώμα του, θέλει να είναι ωραίο, θέλει να το κρίνουν οι άλλοι ωραίο. Η φυσική και αναπόφευκτη έκρηξη της εφηβείας είναι εντονότερη όσο περισσότερο έχουν λειτουργήσει συγκρουσιακά εξωγενείς και απρόβλεπτοι παράγοντες όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση, η παιδοφιλία/παιδεραστία. Στα πλαίσια μιας φυσιολογικής ανάπτυξης είναι σημαντικό οι γονείς και κηδεμόνες να φροντίζουν για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, πράγμα που γίνεται με φυσικούς τρόπους από τη γέννηση του παιδιού, σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του.

Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων και μεταναστών: http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/19/metanasteytiko-harvard-prosfygopoula_n_16092834.html

Copyright, 20/4/17, I. N. T.

 

 

Οι σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας

Ο ψυχολόγος καθηγητής Del Paulhus μελετά τις σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας, έχοντας εντοπίσει τρεις ευρέως πλέον αποδεκτούς χαρακτηριστικούς τύπους που είναι γνωστοί ως η "σκοτεινή τριάδα": τους ναρκισσιστές (εγωκεντρικούς), τους μη κλινικά ψυχοπαθείς (αντικοινωνικούς, μεγαλομανείς, παρορμητικούς), και τους χειριστικούς (που εκμεταλλεύονται και εξαπατούν).

Η σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας είναι το ασυνείδητο μέρος της, που δεν είναι άμεσα γνωστό στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να γίνει γνωστό μέσα από την προσέγγιση της ψυχολογίας του βάθους (βλ. για παράδειγμα Οι σκοτεινές πλευρές της φιλανθρωπίας).

Αυτή η "σκοτεινή τριάδα" του Del Paulhus βρίσκουμε ότι έχει συνάφεια με τα πάθη της ψυχής, του 6ου μ. Χ. αιώνα, όπως αναφέρονται από τον Jean-Claude Larchet, Διδάκτωρα Φιλοσοφίας και Διδάκτωρα Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στα πατερικά κείμενα του Μάξιμου του Ομολογητή.

Τη θεωρία των σκοτεινών πλευρών της προσωπικότητας αξιοποιούν μεγάλοι πολυεθνικοί οίκοι εκδόσεων ψυχομετρικών εργαλείων (όπως η Hogan) που τα προμηθεύουν στις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων της Ελλάδας για να τα χρησιμοποιήσουν για την επιλογή, την αξιολόγηση, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και το coaching του ανθρώπινου δυναμικού επιχειρήσεων και οργανισμών. Στο χώρο των επιχειρήσεων αναμένεται ο άνθρωπος να φανερώσει τη σκοτεινή, χειρότερή του, πλευρά σε συνθήκες κρίσης και όταν το περιβάλλον δεν τον ευνοεί ή τον καταπιέζει (βλ. Ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας). Δύο ζητήματα αναδεικνύει αυτή η πραγματικότητα για να κρίνουμε:

Το ένα είναι εάν για αυτή τη σκοτεινή του πλευρά ο άνθρωπος των επιχειρήσεων θα "απορριφθεί" με κάποιον τρόπο, ή εάν θα διευκολυνθεί και υποστηριχθεί για να την αντιμετωπίσει (προσωπικά, ομαδικά, οργανωσιακά) να την αλλάξει προς το καλύτερο για το καλό το δικό του και των άλλων.

Το δεύτερο είναι ότι στην ψυχομετρία τα τέστ που μεταφράζονται από μια γλώσσα σε άλλη για να χρησιμοποιηθούν σε μια χώρα με διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο, κρίνονται για τη διαπολιτισμική εγκυρότητα και την εννοιολογική ισοτιμία, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Για αυτό, ζητούμενο στην ψυχομετρία είναι εάν θα μεταφράσουμε και θα προσαρμόσουμε ένα τεστ, ή εάν θα κατασκευάσουμε ένα τεστ (βλ. κάποιες από τις προσπάθειες της Ι.Ν.Τριπερίνα με τα CleverTools).

Copyright, 20/4/17, I. N. T.

 

 

Τα πάθη της ψυχής

Απόσπασμα του Jean-Claude Larchet, Διδάκτωρα Φιλοσοφίας και Διδάκτωρα Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο "Φρουδική και χριστιανική ανθρωπολογία ως θεμέλια της ψυχοθεραπείας, σελ. 127, του ιδίου, στον τόμο με τίτλο "Θεραπεύοντας" Ορθόδοξη Θεολογία και Ψυχοθεραπεία, Συγκλίσεις και Αποκλίσεις, Αθήνα 2012:

Σύμφωνα με τον Άγιο Μάξιμο*, από τη διπλή αυτή τάση του ανθρώπου, να επιδιώκει την ηδονή και να αποφεύγει τον πόνο για να ικανοποιήσει την εγωιστική αγάπη για τον εαυτό του (τη φιλαυτία του) γεννιούνται όλα τα πάθη, όλες οι πνευματικές ασθένειες.

δίνοντας ένα μακροσκελέστατο κατάλογο παθών, τα κατανέμει σε τρεις κατηγορίες:

1. τα πάθη που απορρέουν από την επιδίωξη της ηδονής,

2. τα πάθη που απορρέουν από την αποφυγή του πόνου (ή την αποφυγή της δυσαρέσκειας),

3. τα πάθη που είναι αποτέλεσμα της σύζευξης αυτών των δύο τάσεων.

"Από παράλογη αγάπη για τον εαυτό μας αναζητάμε την ηδονή και προσπαθούμε να αποφύγουμε την οδύνη κι έτσι επινοούμε και γεννάμε αναρίθμητα φθαρτικά πάθη. Αν, για παράδειγμα, υπηρετούμε την φιλαυτία με την ηδονή, γεννάμε την γαστριμαργία, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία, την έπαρση, την φιλαργυρία, την πλεονεξία, τον αυταρχισμό, την καύχηση, την αλαζονεία, την ανοησία, την τρέλα, την οιήση, τον εγωισμό που σκοτίζει το νου, την περιφρόνηση, τον υβριστικό τρόπο, την ασέβεια, τα ανόητα αστεία, την ασωτεία, την ακολασία, τον κομπασμό, το χάζεμα, την βλακεία, τα πειράγματα, τις κοροιδίες, την πολυλογία, την φλυαρία, την αισχρολογία και τα λοιπά της ίδιας κατηγορίας.  Αν πάλι η οδύνη ταλαιπωρεί την φιλαυτία μας, γεννιέται θυμός, φθόνος, μίσος, έχθρα, μνησικακία, κοροιδία, διασπορά κατάκρισης, συκοφαντία, λύπη, απελπισία, απόγνωση, άρνηση της θείας πρόνοιας, βαριεστημάρα, αναβλητικότητα, κακή διάθεση, κατάθλιψη, λιγοψυχία, πένθος ανάρμοστο, κλάματα, κατήφεια, θρήνοι, ζήλεια, ζηλοτυπία, δυσανασχέτηση από ζήλεια, και όσα άλλα πάθη προέρχονται από τη στέρηση των ηδονών. Και όταν από κάποιες αιτίες γεννιέται η μοχθηρία, δηλαδή η σύνθεση των δύο αντιθέτων αισθημάτων, ηδονής-οδύνης, τότε παράγουμε την υποκρισία, την ειρωνία, τον δόλο, την προσποίηση, την κολακεία, την με κάθε τρόπο προσπάθεια να αρέσουμε στους ανθρώπους και όλες τις άλλες επινοήσεις της κακής αυτής σύνθεσης" (Προς Θαλάσσιον περί διαφόρων απόρων, Πρόλογος, P.G. 90, 256B-D, ΕΠΕ 14Β, 43-45).

* Μάξιμος Ομολογητής (580 Κωνσταντινούπολη - 662 Λαζική, Πόντος) μία από τις σημαντικότερες ιστορικές και εκκλησιαστικές προσωπικότητες της βυζαντινής περιόδου, όπως γράφει η Βικιπαίδεια.

Copyright, 20/4/17, I. N. T.

 

 

Ενόρμηση ζωής

Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά με αγάπη, έρωτα, ενθουσιασμό, ευαισθησίες, όνειρα, σιωπή, πόνο και κόπο. Πόσο λαχταριστή είναι η ζωή!

Σημείωση: Το ασυνείδητο περικλείει την επιθυμία της ζωής και την επιθυμία του θανάτου.

Copyright, 16/4/17, I. N. T.

 

 

Ενόρμηση θανάτου

Ο σταυρός, ο θάνατος, ο ενταφιασμός, η ανάσταση, στάδια της ζωής που προσδοκά τη μεταβολή του νου (μετά-νοια). Καλή Ανάσταση!

Σημείωση: Το ασυνείδητο περικλείει την επιθυμία της ζωής και την επιθυμία του θανάτου.

Copyright, 13/4/17, I. N. T.

 

 

Ψυχολογία και νέες τεχνολογίες

Πληθαίνουν οι έρευνες για τις εφαρμογές της ψυχολογίας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Journal of Counseling Psychology μια έρευνα που αναφέρει τρεις ερευνητικούς τομείς όπου η τεχνολογία είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις: (1) στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες, (2) στην κατάρτιση και την ανατροφοδότηση, και (3) στους τρόπους θεραπείας με τη μεσολάβηση της τεχνολογίας. Οι συγγραφείς του άρθρου περιγράφουν για κάθε τομέα τρέχοντα και επικείμενα παραδείγματα για το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τις καθιερωμένες εφαρμογές. Η ψυχοθεραπεία είναι στα πρόθυρα μιας επανάστασης εμπνευσμένης από την τεχνολογία που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς της. Η ψυχοθεραπεία είναι αναμφισβήτητα μια ανθρώπινη προσπάθεια, και ως εκ τούτου η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας για τη θεραπεία πρέπει να αξιοποιήσει και να ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες των ψυχολόγων, των φοιτητών ψυχολογίας και των εποπτών ψυχολόγων επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Εμείς στο CleverCareer αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την παροχή ψυχολογικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως (όπου κι αν βρίσκεται κάποιος μπορεί να ωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας), για την έρευνα και ανάπτυξη, και για τον εμπλουτισμό κάθε συμβατικής εμπειρίας, πχ. στις κλασικές συνεδρίες. Έχοντας μελετήσει καλά το πεδίο της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και υπολογιστών (HCI) και το πεδίο της υποστηριζόμενης από υπολογιστές συνεργασίας (CSCW) διαθέτουμε το επιστημονικό υπόβαθρο και την πρακτική εμπειρία τέτοιων εφαρμογών.

Technology-Enhanced Human Interaction in Psychotherapy.

Imel, Zac E.; Caperton, Derek D.; Tanana, Michael; Atkins, David C.

Journal of Counseling Psychology, Mar 20 , 2017.

Copyright, 3/4/17, I. N. T.

 

 

Ψέματα και αλήθειες

Αν εξαιρέσουμε τα πρωταπριλιάτικα αστεία ψέματα, το ψέμα θεωρείται κακό, άσχημο ή λάθος γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και γιατί έχει συνήθως σκοπό να χρησιμοποιήσει ή να εξαπατήσει αυτόν στον οποίο απευθύνεται κι έτσι δεν του επιτρέπει να πάρει σωστές αποφάσεις. Αλλά και αυτός που ψεύδεται θεωρείται ότι βλάπτει τον εαυτό του, καθώς διαρκώς πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να «συντηρεί» τις ψευδείς συνθήκες που έχει διαμορφώσει και διακινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Ακόμα και τα ψέματα στον ίδιο μας τον εαυτό ή ζωές που βασίζονται σε ένα ψέμα συναντούμε συχνά. Σε μια κοινωνία, με τη διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο, το ψέμα αποενοχοποιείται, γίνεται ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση των κεκτημένων, ή είναι "απλώς" η απόκρυψη της αλήθειας;

Μπορεί το ψέμα να δικαιολογηθεί; Περιπτώσεις όπως όταν κάποιος απειλείται σοβαρά ή σε συνθήκες πολέμου, το ψέμα που ανταποδίδεται στον ψεύτη, τα κατά συνθήκη ψέματα που είναι αποδεκτά και από τις δυο πλευρές, τα ψέματα που έχουν σκοπό να μη στεναχωρήσουν κάποιον ή να τον κάνουν να νιώσει καλά, έχουν καταγραφεί από τους φιλοσόφους ως δικαιολογημένα. Βεβαίως τους φιλοσόφους έχει απασχολήσει και ο ορισμός της αλήθειας, εάν υπάρχει μία απόλυτη αλήθεια, εάν η αλήθεια είναι υποκειμενική ή ένας τρόπος θέασης της πραγματικότητας, η σχέση της αλήθειας με τη φαντασία και άλλα.

Οι επιστήμονες-επαγγελματίες υγείας σύμφωνα με τους κώδικες ηθικής και δεοντολογίας ενημερώνουν τον ασθενή για όλα τα δεδομένα που είναι γνωστά, σε συνέπεια με τις αρχές της αυτονομίας, της δικαιοσύνης, της εκτίμησης του κόστους και του οφέλους, και της μη πρόκλησης βλάβης, και αυτό το κάνουν με τον κατάλληλο τρόπο, με ευαισθησία και σεβασμό στον άνθρωπο και την κατάστασή του.

Copyright, 31/3/17, I. N. T.

 

 

Το θέμα του μήνα:

Μαθήματα Ευελιξίας Εγκεφάλου

εγκεφαλική γυμναστική (ψυχολογικό coaching) για την καλλιέργεια της συναισθηματικής ευφυίας

 

Όλα τα θέματα της δεξαμενής σκέψης μας εδώ.

 

 

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δοκιμάστε κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

 

Ομαδικές συναντήσεις στο χώρο μας. Οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένα ή ως ομάδα) δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν τα υπόλοιπα πάνω μας. Μέγεθος ομάδας: 8 άνθρωποι (+/- 4). Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες. Συχνότητα συναντήσεων: μία φορά το μήνα ή όπως το προσδιορίζει η ομάδα. Αριθμός συναντήσεων: 6 και όσες ακόμα θέλει η ομάδα. Χαρακτήρας συνάντησης: βιωματικός.

 

Ανοιχτή συναντήση, διάρκειας 2 ωρών, που περιλαμβάνει παρουσίαση ενός θέματος με οπτικοακουστικά μέσα και συζήτηση. Η διοργάνωση γίνεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να παρέχει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης στα μέλη του (μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, μεσαίες ομάδες έως 50 ατόμων, μεγάλες ομάδες έως 100 ατόμων, ή πολύ μεγάλες ομάδες). Δεχόμαστε προσκλήσεις από παντού.

 

Ατομικά εξυπηρετούμε διαρκώς ενηλίκους και ανηλίκους με τις υπηρεσίες μας:

Ψυχολογική υποστήριξη

Ψυχολογική συμβουλευτική

Ψυχολογικό coaching

Ψυχολογική θεραπεία.

 

Όποιος ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις, για οργάνωση κάποιας ανοιχτής συνάντησης ή για ατομικές συνεδρίες, μάς παίρνει τηλέφωνο ή μάς στέλνει μήνυμα.

 

 

 

Copyright, 2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

CleverCareer, Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Έδρα: Γληνού 38, 32200 Θήβα | T. +302262302619 | K. +306977702872

email: ioanna.triperina at clevercareer.gr | skype: iotrip

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017