Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

Εφαρμοσμένη Ψυχολογία το 2017 - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Δεξαμενή σκέψης

Ψυχολογική επιστημονική θεωρία και πράξη

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy
 

 

η ψυχολογία μέσα από διεπιστημονική προοπτική

για τη διευκόλυνση και ενδυνάμωση της καθημερινής ζωής
των ανθρώπων, των ομάδων, των οργανώσεων, της κοινότητας

 

 

Προσωπικότητα και ψηφιακός πολιτισμός

Αποκαλύπτοντας το ψέμα

Χαρισματικοί άνθρωποι στην καθημερινότητα

Πρόσωπο και όνομα

Η ψυχολογία του γέλιου

Αυτοκτονία και τελειοθηρία

Παιχνίδια και προσωπικότητα

Η ορειβασία είναι ψυχοθεραπεία;

Προσωπικότητα και bullying

Αυτοεκτίμηση μητέρων

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δείτε πώς.

 

 

Προσωπικότητα και ψηφιακός πολιτισμός

'Ολοι έχουμε σκοτεινές πλευρές στην προσωπικότητά μας, αλλά όχι όλοι στον ίδιο βαθμό, σύμφωνα με τις έρευνες του Del Paulhus.

Ο Νάρκισσος εκμεταλλεύεται, τρέφοντας το εγώ του.

Ο Μακιαβελικός χειρίζεται.

Ο Ψυχοπαθής παίρνει ρίσκα.

Ο Σαδιστής πληγώνει.

Αυτοί οι τύποι στις μέρες μας έχουν sex appeal (είναι σεξουαλικά ελκυστικοί) και μπορεί να τους συναντήσει κανείς οπουδήποτε, ενώ το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευνοούν την έκφρασή τους. Φαίνεται μάλιστα ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στον πολιτισμό της έκπτωσης των ηθικών αξιών, κατέχοντας θέσεις και αξιώματα, βασιζόμενοι στην αξιοποίηση αυτών των σκοτεινών χαρακτηριστικών τους.

για τις σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας http://www.clevercareer.gr/blog/darktriad.htm
για τον ψηφιακό πολιτισμό http://www.clevercareer.gr/blog/humandigital.htm

Copyright, 31/8/17, I. N. T.

 

 

Αποκαλύπτοντας το ψέμα

Authors

Photo by himanshu-singh-gurjar on Unsplash.

Από τον τομέα της δικαστικής-εγκληματολογικής ψυχολογίας και της παραβατικής συμπεριφοράς: Για να καταλάβουμε εάν κάποιος λέει ψέματα κάνουμε ανοιχτές ερωτήσεις, ακόμα και τόσο ανοιχτές όσο το "είσαι ειλικρινής;". Κάνουμε ερωτήσεις για το παρελθόν που προκαλούν έκπληξη και γνωστική υπερφόρτωση πληροφοριών, ρωτώντας λεπτομέρειες, και ζητάμε να ειπωθεί η ιστορία τόσο από τήν αρχή προς το τέλος αλλά και από το τέλος προς την αρχή, για να δούμε εάν υπάρχουν ασυμφωνίες.

 

 

Χαρισματικοί άνθρωποι στην καθημερινότητα

Authors

Photo by levi guzman on Unsplash.

 

 

Πρόσωπο και όνομα

Authors

Photo by david siglin on Unsplash. Πώς ο Μπομπ ο μάστορας να τα βρει με τη Νεφέλη τη θεά; Και ίσως να προβληματιστούμε, στην εποχή μας, μάς χρειάζονται περισσότεροι μάστερες ή θεές;

Τι μπορούμε να καταλάβουμε από το πρόσωπο κάποιου; Οι αγαπημένες εκφράσεις του προσώπου μπορεί να φανερώνουν το χαρακτήρα κάποιου. Η γήρανση του δέρματος μαρτυρά την ιστορία της ζωή του. Τα μαλλιά και το μακιγιάζ αποκαλύπτουν την αισθητική του. Μια νέα έρευνα στο επιστημονικό ψυχολογικό περιοδικό Attitudes and Social Cognition μελέτησε και βρήκε ότι το όνομα που παίρνει ένα πρόσωπο επηρεάζει την εμφάνισή του στην ενήλικη ζωή.

 

 

Η ψυχολογία του γέλιου

Authors

Photo by matheus ferrero on Unsplash

Τι μας κάνει να γελάμε; "Η ξαφνική μεταμόρφωση μιας τεταμένης προσδοκίας σε τίποτα" είπε ο Κάντ. Η αναγνώριση μιας ασυμφωνίας ακολουθούμενη από την επίλυσή της που προκαλεί μια αστεία διάθεση και ίσως γέλιο, λένε οι ψυχολόγοι. Πόσα καθημερινά πράγματα δημιουργούν ασυμφωνίες που αντί να προκαλούν γέλιο, θυμώνουν και μπλοκάρουν; Χάσαμε στην εποχή μας το χιούμορ ή ψάχνουμε να το ξαναβρούμε;

 

 

Αυτοκτονία και τελειοθηρία

Authors

Photo by oscar keys on Unsplash

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 45 δευτερόλεπτα. Ένας από τους παράγοντες που έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την αυτοκτονική διάθεση είναι η τελειοθηρία, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα Journal of Personality από τον Martin Smith και την ομάδα του στο University of Ontario. Τελειοθηρία είναι η τάση ορισμένων ανθρώπων να θέτουν στον εαυτό τους ανέφικτα πρότυπα και/ή να αισθάνονται την ανάγκη να ικανοποιούν ή να ξεπερνούν τις υψηλές προσδοκίες των άλλων. Για την πρόληψη της αυτοκτονίας χρειάζεται να παρέμβουμε στους παράγοντες ευαλωτότητας και προδιάθεσης.

 

 

Παιχνίδια και προσωπικότητα

Authors

Photo by riciardus on Unsplash ... παιχνίδια στις παπυρόχρωμες σχισμές των βράχων

Τα παιχνίδια αποκαλύπτουν την προσωπικότητά μας.
Παίζοντας «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί», με ποια από τις τρεις χειρονομίες ξεκινάτε;
Η πέτρα δείχνει δύναμη και εμπιστοσύνη.
Το ψαλίδι δείχνει στρατηγική και χειριστικότητα.
Το χαρτί δείχνει φιλία και σταθερότητα.

 

 

Η ορειβασία είναι ψυχοθεραπεία;

Photo by Diogo Tavares on Unsplash

Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος με φυσικές προκλήσεις, όπως το ανέβασμα σε μια κορυφή ή το κατέβασμα από μία χαράδρα, εκδηλώνει αναπόφευκτα έντονες σκέψεις και συναισθήματα, των οποίων η συνειδητοποίηση μπορεί να είναι καθοριστική στη λήψη αποφάσεων για αλλαγές ζωής. Ερευνητές ψυχολόγοι στο Ισραήλ περιέγραψαν πώς λειτουργεί αυτός ο ψυχολογικός μηχανισμός.* Παραδείγματα:

-          Οι άλλοι επιμένουν να συνεχίσουν τη διαδρομή ενώ εγώ δεν μπορώ, όπως συνήθως λέω «ναι» παρόλο που δεν αντέχω άλλο.

-          Δεν ζητώ τη βοήθεια που χρειάζομαι, όπως συνήθως δεν μπορώ να ζητώ τη βοήθεια των άλλων και ξεπερνώ τις δυνάμεις μου βγάζοντάς τα πέρα μόνος.

Αυτή η επίγνωση μπορεί να συμβεί σε κάποιες συνθήκες στη φύση, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά. Είναι όμως μια αρχή, τη συνέχεια της οποίας αναλαμβάνει για όσους τη χρειάζονται η ψυχολογική συνεργασία και σχέση ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον ...ορειβάτη.

* Lia NaorOfra Mayseless (2017). How Personal Transformation Occurs Following a Single Peak Experience in Nature: A Phenomenological Account. Journal of Humanistic Psychology, June.

 

 

Προσωπικότητα και bullying

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Αυτοεκτίμηση μητέρων

Photo by Sean Roy on Unsplash

Η αυτοεκτίμηση είναι σχετικά υψηλή στην παιδική ηλικία, πέφτει στην εφηβεία, αυξάνεται βαθμηδόν στην ενηλικίωση μέχρι που πέφτει σημαντικά στά γηρατειά. Αυτή ήταν η επιστημονική γνώση που είχαμε μέχρι σήμερα: Richard W. Robins and Kali H. Trzesniewski (2005). Self-Esteem Development Across the Lifespan. American Psychological Society: Current Directions in Psychological Science. Volume 14—Number 3, p.158-162. Πρόσφατα όμως το άρθρο του M. A. van Scheppingen et al. (2017) με τίτλο "Self-Esteem and Relationship Satisfaction during the Transition to Motherhood", που το Μάιο έγινε αποδεκτό για να δημοσιευτεί στο Journal of Personality and Social Psychology, μαρτυρά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, τις μητέρες παιδιών ηλικίας έως τριών ετών, στις οποίες η αυτοεκτίμηση μειώνεται μαζί με την ικανοποίηση που έχουν από τη σχέση τους. Το δείγμα ήταν 85.000 μητέρες με ένα έως τέσσερα παιδιά στη Νορβηγία. Το εύρημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μητρότητα και τη συζυγική ζωή.

Copyright, 10/7/17, I. N. T.

 

 

Όλα τα θέματα της δεξαμενής σκέψης μας εδώ.

 

Το θέμα της εποχής:

Καλοκαιρινές κάρτες

 

 

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δοκιμάστε κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

 

Ομαδικές συναντήσεις στο χώρο μας. Οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένα ή ως ομάδα) δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν τα υπόλοιπα πάνω μας. Μέγεθος ομάδας: 8 άνθρωποι (+/- 4). Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες. Συχνότητα συναντήσεων: μία φορά το μήνα ή όπως το προσδιορίζει η ομάδα. Αριθμός συναντήσεων: 6 και όσες ακόμα θέλει η ομάδα. Χαρακτήρας συνάντησης: βιωματικός.

 

Ανοιχτή συναντήση, διάρκειας 2 ωρών, που περιλαμβάνει παρουσίαση ενός θέματος με οπτικοακουστικά μέσα και συζήτηση. Η διοργάνωση γίνεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να παρέχει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης στα μέλη του (μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, μεσαίες ομάδες έως 50 ατόμων, μεγάλες ομάδες έως 100 ατόμων, ή πολύ μεγάλες ομάδες). Δεχόμαστε προσκλήσεις από παντού.

 

Ατομικά εξυπηρετούμε διαρκώς ενηλίκους και ανηλίκους με τις υπηρεσίες μας:

Ψυχολογική υποστήριξη

Ψυχολογική συμβουλευτική

Ψυχολογικό coaching

Ψυχολογική θεραπεία.

 

Όποιος ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις, για οργάνωση κάποιας ανοιχτής συνάντησης ή για ατομικές συνεδρίες, μάς παίρνει τηλέφωνο ή μάς στέλνει μήνυμα.

 

 

 

Copyright, 2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

CleverCareer, Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Έδρα: Γληνού 38, 32200 Θήβα | T. +302262302619 | K. +306977702872

email: ioanna.triperina at clevercareer.gr | skype: iotrip

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017