Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

>Βιογραφικό  >Επικοινωνήστε μαζί μου  >Υπηρεσίες  >Blog  >English   

 

 

Εφαρμοσμένη Ψυχολογία το 2017 - Φθινόπωρο

 

Δεξαμενή σκέψης

Ψυχολογική επιστημονική θεωρία και πράξη

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy
 

 

η ψυχολογία μέσα από διεπιστημονική προοπτική

για τη διευκόλυνση και ενδυνάμωση της καθημερινής ζωής
των ανθρώπων, των ομάδων, των οργανώσεων, της κοινότητας

 

 

Εργασιακές δεξιότητες 2020

Το καμουφλάζ του αυτισμού

Ψυχογενής αμνησία

Καταλαβαίνοντας τον εαυτό μας, καταλαβαίνουμε τους άλλους

Αληθινός, αυθεντικός εαυτός

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δείτε πώς.

 

 

Εργασιακές δεξιότητες 2020

Το 2011 το Institute for the Future (for University of Phoenix Research Institute) προέβλεψε τις εργασιακές δεξιότητες για το έτος 2020.

Βαδίζοντας προς το τέλος των χρονικών ορίων της πρόβλεψης ας κρίνουμε πόσο ισχύει και πού βρισκόμαστε ως πρόσωπα σε σχέση με αυτή.

Ο ΚΟΣΜΟΣ:

Η μακροζωία αλλάζει τη φύση της εργασίας και της μάθησης.

Ο κόσμος γίνεται ένα προγραμματισμένο σύστημα.

Οι επιχειρήσεις αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα.

Η ρομποτική παίρνει τη θέση του εργατικού δυναμικού.

Νέα εργαλεία επικοινωνίας χρειάζονται ψηφιακό γραμματισμό.

Η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται τη διαφορετικότητα και την προσαρμοστικότητα.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ:

Σχεδιαστικός τρόπος σκέψης

Εικονική συνεργασία

Διαπολιτισμική επάρκεια

Διαχείριση γνωστικής υπερφόρτωσης

Ψηφιακός γραμματισμός

Διαθεματικότητα-διεπιστημονικότητα

Κοινωνική ευφυία

Καινοφανής και ευέλικτη σκέψη

Κοινή λογική

Copyright, 4/10/17, I. N. T.

 

 

Το καμουφλάζ του αυτισμού

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται συνηθέστερα στην παιδική ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται πολύ αργότερα, ακόμα και στην ενήλικη ζωή, και αυτό λέγεται ότι αφείλεται στο «καμουφλάζ του αυτισμού»*. Το καμουφλάζ επιτυγχάνεται όταν αξιοποιούνται κοινωνικά κατάλληλες συμπεριφορές όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής στις συζητήσεις, η μίμηση εκφράσεων του προσώπου και τα ανέκδοτα που λέγονται από μνήμης.

*Meng-Chuan Lai, et al. (2017). Quantifying and exploring camouflaging in men and women with autism. Autism. Vol 21, Issue 6.

Copyright, 29/9/17, I. N. T.

 

Ψυχογενής αμνησία

Η ψυχογενής αμνησία μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του εγκεφάλου (αν και όχι τόσο σοβαρό που να δικαιολογεί τα προβλήματα μνήμης), σε κατάθλιψη, σε οικογενειακά προβλήματα, σε προβλήματα σχέσεων, σε επαγγελματικά προβλήματα, σε προβλήματα στην παιδική ηλικία, σε χρήση ουσιών και αλκοόλ*. Κι αφού είναι ψυχολογικοί οι λόγοι που τη δημιουργούν, αντιμετωπίζεται ψυχολογικά (σκέψη, συναίσθημα, συμπεριφορά, σχέσεις).

*Neil A. Harrison et al. (2017). Psychogenic amnesia: syndromes, outcome, and patterns of retrograde amnesia. Brain, Volume 140, Issue 9, 1 September 2017, Pages 2498–2510, https://doi.org/10.1093/brain/awx186

Ρωτάτε και απαντάμε:

- Δηλαδή ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να διαγράψει ότι τον έχει πονέσει πολύ? Αυτό θεωρητικά μπορεί να είναι καλό για αυτούς που το βίωσαν, για τους οικείους τους όμως είναι ένα ερώτημα πώς γίνεται κάτι τέτοιο.

- Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν παραθέτοντας τα λόγια των ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Cambridge, Michael Anderson και Simon Hanslmayr: «Μηχανισμοί ελέγχου μεσολαβούντος του προμετωπιαίου φλοιού διακόπτουν τη μνημονική λειτουργία και βλάπτουν τη μνήμη ... Είμαστε ... συνωμότες στη δική μας απώλεια μνήμης».
Εξηγώ πιο απλά ότι η σκέψη, το συναίσθημα και η συμπεριφορά έχουν, συνολικά, ως νευροανατομικό υπόστρωμα τον προμετωπιαίο φλοιό, και σε ψυχοκοινωνικές καταστάσεις σαν κι αυτές που αναφέρθηκαν δίνεται το έναυσμα στον εγκέφαλο να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου και να «ξεχαστούν» δυσάρεστες εμπειρίες.
Αυτά νευροψυχολογικά.
(περισσότερα για το προμετωπιαίο φλοιό εδώ: http://www.indeepanalysis.gr/ygeia/syntomh-anafora-sth-leitourgikothta-tou-metwpiaiou-lovou-tou-egkefalou)
Κατά τον Freud τα ψυχικά τραύματα απωθούνται στο ασυνείδητο. Θεωρητικά ξεχνιούνται. Πρακτικά, βρίσκουν τρόπο να «διαρρεύσουν» και να δηλώσουν το παρόν. Κι αυτό ταλαιπωρεί εαυτούς και οικείους.

- Στους οικείους το καταλαβαίνω αλλά σε αυτούς που έχουν ξεχάσει πώς να διαρρεύσουν; Ακουμπώντας σε τι;

- Γιατί δεν έχουν ξεχάσει. Νομίζουν ότι έχουν ξεχάσει. Η μνήμη όμως (του τραύματος) είναι γραμμένη στο ασυνείδητο.

- Και κάποια στιγμή αυτό θα βγει δηλαδή;

- Δεν θα βγει απαραιτήτως. Αλλά εάν υπάρχουν "κραδασμοί", θα βγει.

Copyright, 29/9/17, I. N. T.

 

Καταλαβαίνοντας τον εαυτό μας, καταλαβαίνουμε τους άλλους

Η Θεωρία του Νου (Premack & Woodruff, 1978) πρεσβεύει ότι καθένας μας βασίζεται σε μια ψυχολογία του κοινού νου που μας επιτρέπει να αποδίδουμε νοητικές καταστάσεις (συναισθήματα, σκέψεις, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, επιθυμίες, προθέσεις, προσδοκίες, όνειρα, ευχές) στους εαυτούς μας και στους άλλους, με στόχο την ερμηνεία της συμπεριφοράς. Σε μια πρόσφατη έρευνα* βρέθηκε ότι η ψυχοεκπαίδευση στη θεωρία του νου ώστε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, συνδέεται στενά με την κοινωνική ευφυία μας, την ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τους άλλους.

Αληθινός, αυθεντικός εαυτός

Η έννοια του "αληθινού/αυθεντικού εαυτού" δεν στέκει επιστημονικά γιατί είναι υποκειμενική και δεν επαληθεύεται συμπεραίνουν σημαντικοί ερευνητές ψυχολόγοι και φιλόσοφοι σε πρόσφατη δημοσίευση*. Όμως, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι - και μάλιστα οι άνθρωποι σε διαφορετικούς πολιτισμούς - αντιλαμβάνονται την έννοια ως "τον ηθικό και καλό εαυτό τους", και είναι χρήσιμο γιατί αυτό βοηθά την κρίση και τη συμπεριφορά τους ώστε να διαμορφώνουν κοινωνικούς δεσμούς.

* Nina StrohmingerJoshua KnobeGeorge Newman (2017). The True Self: A Psychological Concept Distinct From the Self. Perspectives on Psychological Science.Vol 12, Issue 4.

Copyright, 8/9/17, I. N. T.

 

 

Όλα τα θέματα της δεξαμενής σκέψης μας εδώ.

 

Το θέμα της εποχής:

Ψηφιακός γραμματισμός: η ψυχική του διάσταση

 

 

Θέλετε να αξιοποιήσετε τη δεξαμενή σκέψης μας εμβαθύνοντας στα θέματά της; Δοκιμάστε κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

 

Ομαδικές συναντήσεις στο χώρο μας. Οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένα ή ως ομάδα) δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν τα υπόλοιπα πάνω μας. Μέγεθος ομάδας: 8 άνθρωποι (+/- 4). Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες. Συχνότητα συναντήσεων: μία φορά το μήνα ή όπως το προσδιορίζει η ομάδα. Αριθμός συναντήσεων: 6 και όσες ακόμα θέλει η ομάδα. Χαρακτήρας συνάντησης: βιωματικός.

 

Ανοιχτή συναντήση, διάρκειας 2 ωρών, που περιλαμβάνει παρουσίαση ενός θέματος με οπτικοακουστικά μέσα και συζήτηση. Η διοργάνωση γίνεται από τον φορέα που ενδιαφέρεται να παρέχει ευκαιρίες ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης στα μέλη του (μικρές ομάδες έως 25 ατόμων, μεσαίες ομάδες έως 50 ατόμων, μεγάλες ομάδες έως 100 ατόμων, ή πολύ μεγάλες ομάδες). Δεχόμαστε προσκλήσεις από παντού.

 

Ατομικά εξυπηρετούμε διαρκώς ενηλίκους και ανηλίκους με τις υπηρεσίες μας:

Ψυχολογική υποστήριξη

Ψυχολογική συμβουλευτική

Ψυχολογικό coaching

Ψυχολογική θεραπεία.

 

Όποιος ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις, για οργάνωση κάποιας ανοιχτής συνάντησης ή για ατομικές συνεδρίες, μάς παίρνει τηλέφωνο ή μάς στέλνει μήνυμα.

 

 

 

Copyright, 2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

CleverCareer, Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Έδρα: Γληνού 38, 32200 Θήβα | T. +302262302619 | K. +306977702872

email: ioanna.triperina at clevercareer.gr | skype: iotrip

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017