Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Σεξουαλική Παρενόχληση

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

photo by kristina flour on unsplash

 

Σύμφωνα με το νόμο 3896/2010 (ΦΕΚ 207/Α «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης») σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει όταν εκδηλώνεται από κάποιον πομπό οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης από τον δέκτη λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με την δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

 

Σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, σχετικά αστεία, φλερτάρισμα, ή προσωπικές προτάσεις μπορεί να γίνονται από κάποιον πομπό με καλή, αθώα, ανυποψίαστη πρόθεση, αλλά από τον δέκτη μπορεί να είναι ανεπιθύμητα και ενοχλητικά. Συμπεριφορές σεξουαλικής φύσεως που είναι ευπρόσδεκτες, επιθυμητές ή αμοιβαίες δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση. Όταν όμως δεν είναι ευπρόσδεκτες και επιθυμητές, αλλά είναι μονομερείς, θίγουν την αξιοπρέπεια του δέκτη και συνιστούν σεξουαλική παρενόχληση. Το σεξουαλικό ενδιαφέρον που συνεχίζει να εκδηλώνεται από κάποιο πρόσωπο προς κάποιο άλλο, παρόλο που του έχει γίνει σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτο, είναι σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική παρενόχληση χαρακτηρίζεται από την επαναληπτικότητα. Ακόμα κι ένα περιστατικό μπορεί να συνιστά σεξουαλική παρενόχληση.

 

Στην σεξουαλική παρενόχληση η πρόθεση του πομπού δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει η εκτίμηση/αντίληψη/αξιολόγηση του δέκτη, εάν αποδέχεται και επιθυμεί τη συμπεριφορά που του απευθύνεται. Όμως, η εκτίμηση (αντίληψη/αξιολόγηση) του δέκτη δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταστεί σαφής. Αδυναμίες είτε του πομπού είτε του δέκτη δυσχεραίνουν την κατανόηση. Όσον αφορά στον δέκτη: παθητική ή παθητικοεπιθετική συμπεριφορά, συναισθήματα φόβου, θλίψης και άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κ.α., κάνουν πιο δύσκολη τη μετάδοση του μηνύματος της άρνησης. Όσον αφορά στον πομπό: επιθετική ή παθητικοεπιθετική συμπεριφορά, συναισθήματα θυμού και άγχους, σκοτεινά στοιχεία προσωπικότητας (ναρκισσισμός, μη κλινική ψυχοπάθεια, χειριστικότητα, μακιαβελισμός-εξουσιαστική μανία), υποβόσκουσες ψυχικές διαταραχές, δυσκολεύουν την πρόσληψη και ερμηνεία των μηνυμάτων που λαμβάνουν από το δέκτη. Και για τον πομπό και το δέκτη έχουν σημασία τα τρέχοντα συμβάντα της ζωής τους, τυχόν κρίσεις, αλλά και πρώιμα βιώματα. Η κοινωνική ευαλωτότητα (γυναίκες διαζευγμένες ή σε διάσταση, νέες γυναίκες στα αρχικά στάδια ένταξής τους στην αγορά εργασίας, γυναίκες σε μη παραδοσιακά επαγγέλματα, γυναίκες με αναπηρία, γυναίκες μέλη εθνικών μειονοτήτων, ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες) φέρνει σε δυσκολότερη θέση το πρόσωπο του δέκτη, που μπαίνει σε άνιση μάχη με κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, την επικρατούσα ηθική, τις σχέσεις εξουσίας, κ.α. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες: ανεργία, οικονομικές δυσχέρειες, υποσχέσεις πρόσληψης, αβεβαιότητα διατήρησης μιας θέσης εργασίας (υποσχέσεις προαγωγής ή απειλές απόλυσης) ευνοούν το φαινόμενο. Επίσης, τα ασαφή όρια ιδιωτικής και δημόσιας ζωής έτσι όπως ενισχύονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν πιο εύκολη την έξαρση του φαινομένου (email, sms, γραπτά ηλεκτρονική μηνύματα, τηλεφωνήματα).

 

Πρωταρχικό ζητούμενο δεν είναι να παρακινηθούν οι άνθρωποι που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση να ζητήσουν βοήθεια. Φυσικά και αυτό είναι αναγκαίο και γι’ αυτό παρεμβαίνουμε οι ψυχολόγοι, αλλά δεν είναι το πρώτο ζητούμενο.  Προτεραιότητα έχει να αναγνωριστούν οι κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου και να ληφθεί οργανωμένη και συστηματική μέριμνα για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης που περιλαμβάνει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση όλων. Μέχρι τότε βέβαια, μένει στο πρόσωπο να κάνει τον δικό του προσωπικό αγώνα ενισχύοντας τον αυτοσεβασμό του, την αυτοεκτίμησή του και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του και της αξιοπρέπειάς του.

 

 

Copyright, 10.1.18, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018