Ευφυής Σταδιοδρομία - Ε' Μέρος

Cross-Cultural Research - Διαπολιτισμική Έρευνα

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Βιογραφικό | Υπηρεσίες | BlogΕπικοινωνία

 

 

 

Ευφυής Σταδιοδρομία (2024): Διαπολιτισμική Έρευνα - Μέρος 5ο

 

Συνδέοντας το πρόσωπο με τον κόσμο

 

 

 

 

(Πρώην Ίδρυμα Μωραΐτη, Art Nouveau 1920, Σίνα 46, Κολωνάκι, Αθήνα, φωτο Ι.Ν.Τριπερίνα, 8.12.23, ώρα 16:38)

 

 

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Έρευνα, Θεωρία και Πράξη - Μέρος 1ο (1990-2019)

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Ανοιχτή Επιστήμη - Μέρος 2ο (2020-2021)

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Έρευνα Πεδίου - Μέρος 3ο (2022)

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Οργανωσιακή Έρευνα - Μέρος 4ο (2023)

 

 

 

 

Περιεχόμενα (συλλογή δεδομένων):

 

«Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι;»
 

Το  Φοιτητικό Κίνημα Τότε και Τώρα

 

Ο Νοέμβριος των Ανακατατάξεων

 

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πόλεμος

 

Αιγαίο: Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού - Κάρπαθος

 

Έξω από το ...γουδί

 

Προσωπικές και Εθνικές Κρίσεις

 

Πόλεμος

 

Παλαιστίνη

 

Βαρκελώνη

 

Εξουθενωμένοι Άνθρωποι

 

Ελληνική Γλώσσα... Ιταλία

 

Ελληνικό Στρες και Αντιμετώπισή του

 

Τα Πρόσωπα της Κατάθλιψης

 

Δυνατότητες

 

Εκπαίδευση και Εργασία στην Ευρώπη
 

Ελληνική Πόλη και Κατοικία

 

Παρίσι

 

Περιοχές της Ελλάδας

 

 

 

 

«Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι;»

 

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ, προκειμένου να την πιέσει να δεχτεί τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ήταν ο στόχος» της ισραηλινής επίθεσης στις 22 Νοεμβρίου 2022 σε πολυκατοικία στην συνοικία Μπάστα στην καρδιά της Βηρυτού.

«Ήταν μια φρικτή έκρηξη. Παράθυρα και τζάμια έπεσαν πάνω σε μένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Το σπίτι μου τώρα είναι πεδίο μάχης», δήλωσε ο 55χρονος Αλί Νασάρ, που ζει σε κοντινό κτίριο.
«Ένα άτομο κρύβεται εδώ... Πρέπει να καταστρέψετε τρία κτίρια όπου μέσα κοιμούνται άνθρωποι; Είναι απαραίτητο να σκοτώσετε όλους τους ανθρώπους για ένα άτομο; Ή μήπως δεν είμαστε άνθρωποι; Αυτό είναι που ρωτάω», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το BBC.

Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε καιρό πολέμου;

Τι σήμαινε να είσαι άνθρωπος σε καιρό ειρήνης; Θυμάστε ή είναι πολύ μακρινές αυτές οι εποχές;

Είναι η κούραση μετά από την 11η Μαρτίου 2020 (ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 πανδημία), την 24η Φεβρουαρίου 2022 (ημέρα έναρξης της εμπόλεμης σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας) και την 7η Οκτωβρίου 2023 (ημέρα έναρξης της εμπόλεμης σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης) που μας καθιστά απαθείς απέναντι στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής;

Οι τωρινοί πόλεμοι (Ρωσία - Ουκρανία και Ισραήλ - Παλαιστίνη) προκαλούν την αναβίωση της συλλογικής μνήμης των παλαιότερων πολέμων; Είμαστε σε θέση να ακούσουμε τον πολεμικό ρυθμό μέσα στη ροή της πληροφορίας που μας καλεί να κοιτάζουμε ετερόκλητες εικόνες;

Μπορούμε να βιώσουμε τον πόλεμο ή δεν μας αφορά; Όχι μόνο επειδή συντελείται μακριά μας (όντως μακριά μας;), αλλά κι επειδή, και δίπλα μας να γινόταν, δεν θα μάς αφορούσε, καθώς άλλα είναι τα θέματα που μας αφορούν, μας απασχολούν; Ο πόλεμος των κρατών είναι εντελώς έξω από αυτό που θέλει ο λαός; Ποιον πολεμά με τον τρόπο του ο λαός; Τον εαυτό του; Τον άλλο; Το κράτος; Ποια ειρήνη επιδιώκει ο λαός;

 

Ο πόλεμος και η ειρήνη, το κακό και το καλό, το μίσος και η αγάπη, ο θάνατος και ο έρως, τα ανθρώπινα ένστικτα που είναι συμπληρωματικά στην κατάλληλη αναλογία...

 

Γιατί Πόλεμος; Freud & Einstein

 

 

«Υποθέτουμε ότι τα ανθρώπινα ένστικτα είναι δύο ειδών: αυτά που συντηρούν και ενοποιούν, τα οποία ονομάζουμε «ερωτικά» (με την έννοια που δίνει ο Πλάτων στον Έρωτα στο Συμπόσιό του), ή αλλιώς «σεξουαλικά» (επεκτείνοντας ρητά τη λαϊκή έννοια του «σεξ») και, δεύτερον, τα ένστικτα καταστροφής και θανάτωσης, τα οποία αφομοιώνουμε ως επιθετικά ή καταστροφικά ένστικτα. Αυτά είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, τα γνωστά αντίθετα, η Αγάπη και το Μίσος, μεταμορφωμένα σε θεωρητικές οντότητες. Είναι, ίσως, μια άλλη πτυχή αυτών των αιώνιων πολικοτήτων, της έλξης και της απώθησης, που εμπίπτουν στον τομέα σας. Αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην περνάμε βιαστικά στις έννοιες του καλού και του κακού. Κάθε ένα από αυτά τα ένστικτα είναι τόσο απαραίτητο όσο και το αντίθετό του, και όλα τα φαινόμενα της ζωής προέρχονται από τη δραστηριότητά τους, είτε λειτουργούν σε σύμπνοια είτε σε αντίθεση. Φαίνεται ότι το κάθε ένστικτο από τα δύο μπορεί να λειτουργήσει αλλά σπάνια μεμονωμένα. Το κάθε ένα είναι σύμμεικτο («κράμα», όπως λέμε) με μία δόση από το αντίθετό του, που τροποποιεί τον στόχο του ή ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την επίτευξή του. Έτσι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι σίγουρα ερωτικής φύσης, αλλά για να επιτύχει τον σκοπό του, αυτό ακριβώς το ένστικτο απαιτεί επιθετική δράση. Με τον ίδιο τρόπο το ένστικτο αγάπης, όταν κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, απαιτεί μια ανάμειξή του με το κτητικό ένστικτο, προκειμένου να εισέλθει σε αποτελεσματική κατοχή αυτού του αντικειμένου».

Sigmund Freud, 1934.

 

 

Το 1932 ο Αϊνστάιν συμμετείχε ενεργά στον διανοητικό ακτιβισμό της ειρήνης. Η πιο οδυνηρή του παρατήρηση — διαχρονική και πιο επίκαιρη από ποτέ — γράφτηκε τον Απρίλιο του 1932, ως συμβολή σε ένα συμπόσιο για την Ευρώπη και τον επερχόμενο -τότε- πόλεμο, και τυπώθηκε στο ρωσόφωνο περιοδικό Nord-Ost:

 

«Εφόσον όλες οι διεθνείς συγκρούσεις δεν υπόκεινται σε διαιτησία και η επιβολή των αποφάσεων που λαμβάνονται με διαιτησία δεν είναι εγγυημένη, και όσο η παραγωγή πολέμου δεν απαγορεύεται, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ένας πόλεμος θα ακολουθεί τον άλλον. Αν ο πολιτισμός μας δεν αποκτήσει την ηθική δύναμη για να ξεπεράσει αυτό το κακό, είναι βέβαιο ότι θα μοιραστεί τη μοίρα των προηγούμενων πολιτισμών: την παρακμή και την πτώση».

 

Για την Ειρήνη

 

 

«Θέλουμε να ζούμε με την ευτυχία του άλλου, όχι από τη δυστυχία του».

Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, 1940.

 

Copyright, 24/11/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Το  Φοιτητικό Κίνημα Τότε και Τώρα

 

Τα λεγόμενα «Παιδιά της Δικτατορίας», όσες και όσοι δηλαδή εντάχθηκαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα στη διάρκεια της επταετίας (1967-1974), δίνουν συνεντεύξεις και ακούγονται οι απόψεις τους. Μέλπω Λεκατσά, φοιτήτρια Φαρμακευτικής Αθηνών, Δανιήλ Σπαρτιάτης, φοιτητής Μαθηματικού Ιωαννίνων, είναι δύο από αυτούς που άκουσα στη φετινή επέτειο για να συνοψίσω τα εξής:

Από το 1973 ως το 2024
Η τελευταία 50ετία στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, το σταυροδρόμι δύσης και ανατολής, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η γενέτειρα του ανατολικού ορθόδοξου χριστιανισμού. Έχοντας στρατηγική γεωπολιτική θέση, κουβαλώντας τη βαριά ιστορική μας κληρονομιά και συνειδητοποιώντας την πνευματική μας διάσταση, διεκδικούμε μια ιδιαίτερη θέση στον πλανήτη ως παγκόσμια ειρηνευτική δύναμη. Τα προτάγματα της 17ης Νοεμβρίου 1973 παραμένουν επίκαιρα: λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Κι όμως διατηρούμε ακόμα τη νοοτροπία του ραγιά, υποταγμένοι στα συμφέροντα των χωρών που μας ελέγχουν και των ελλήνων ολιγαρχών. Ωστόσο, υπάρχει ένα ρεύμα αντίστασης, ο κόσμος σιγά σιγά αφυπνίζεται. Ήδη η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ελλάδας (στην πράξη το επιτελικό κράτος) τρικλίζει. Ο ελληνικός λαός, αποδοκιμάζοντας τον κυρίαρχο πολιτικό κόσμο που έχει φτιάξει το σύστημα στα μέτρα του, απέχει από τις εκλογές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, τόσο στις εθνικές όσο και στις ευρωπαϊκές. Το αίτημα για αλλαγή του συντάγματος και για έναν νέο τύπο δημοκρατίας (όπως η άμεση δημοκρατία) είναι ανοιχτό. Αναμένεται η ωρίμαση των συνθηκών για τη φυσική έκφραση των ανθρώπινων διεκδικήσεων.

____

 

Το  βιβλίο "Τα παιδιά της Δικτατορίας" (2015), του Κ. Κορνέτη, ακολουθεί μια διεπιστημονική προσέγγιση και στηρίζεται σε έναν κορμό προφορικών συνεντεύξεων με εκπροσώπους αυτής της γενιάς, συμπλέκοντας τις ιδιωτικές «μικρο-ιστορίες» με τα «μεγάλα» πολιτικά γεγονότα.
Οι ιστορίες ζωής παρέχουν αυθεντικά στοιχεία υποκειμενικής αναπαράστασης σε αντιστοιχία με τη συλλογική αναπαράσταση της εποχής.
Στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα,
τα παιδιά της μεσαίας τάξης, απέκτησαν για πρώτη φορά συνείδηση καταπιεζόμενης κοινωνικής ομάδας στη διάρκεια της δικτατορίας και, σταδιακά, ανέπτυξαν αντίληψη του δικού τους ρόλου ως μιας εθνικής αποστολής.
Ο πολιτισμός της δεκαετίας του '60 συνυφάνθηκε με την πολιτική, δημιουργώντας ένα νέο "τρόπο ζωής", όπου το όραμα μιας ευρύτερης πολιτικής αλλαγής συνδυαζόταν με τον μετασχηματισμό της καθημερινής πραγματικότητας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΕΞΗΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΝΕΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΠΟΛΙΣ, 2015.


____

 

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1974 (πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα αλλά τουρκική εισβολή στην Κύπρο), κι έπειτα, έως το 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα), έζησαν μια περίοδο "ύπνωσης" (ένα είδος χειμερίας νάρκης αλλά και επώασης), μέσα σε μια φούσκα ανάπτυξης, ευημερίας και χαράς από τη μια, αλλά και ...κάτι δεν πάει καλά... από την άλλη. Μετά το 2004 άρχισαν σιγά σιγά να ξυπνούν, να αφυπνίζονται.
Τα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία 2008-2018 στην Ελλάδα, κατά της διάρκεια της πτώχευσης, της ανεργίας, της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, μετά τη χρονιά όριο, 2019, τη χρονιά covid και πολιτικών καταστολής (lockdown κλπ.), αποκτούν συνείδηση καταπιεζόμενης κοινωνικής ομάδας στη διάρκεια της περιόδου 2020 έως σήμερα και, σταδιακά, αναπτύσσουν αντίληψη του δικού τους ρόλου ως μιας εθνικής αποστολής.
Το φοιτητικό κίνημα, όπως το βλέπουμε στις πορείες για τη 17η Νοεμβρίου και γενικότερα στις αντιδράσεις του στις τρέχουσες εξελίξεις, είναι αυτό που έχει τη δυναμική να εξεγερθεί και να ζητήσει τη συμπαράσταση του λαού, όπως έγινε και το 1973.

____

 

Copyright, 17/11/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Ο Νοέμβριος των Ανακατατάξεων

 

__________________________________________
 

 

Πώς είν' η ζωή;
Ευημερία και Ανθεκτικότητα σε Καιρούς Κρίσης
Αναφορά του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)
5 Νοεμβρίου 2024
 

 

Σχόλιο:

Στον πίνακα μπορούμε να δούμε ότι, σύμφωνα με την αναφορά, η Ελλάδα βελτιώνεται ως προς τις υλικές συνθήκες, ενώ χειροτερεύει η ποιότητα ζωής και δεν είναι ξεκάθαρη η αλλαγή στις σχέσεις στην κοινότητα.
 

πηγή:
How's Life? 2024
Well-being and Resilience in Times of Crisis
Report Edited by OCDE
How-is-Life-2024-Well-being-and-Resilience-in-Times-of-Crisis-Key-findings.pdf

__________________________________________
 


Εκλογές 2024 ΗΠΑ
5 Νοεμβρίου 2024

Εκλογές · Ηνωμένες Πολιτείες · Νέος Πρόεδρος ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ

__________________________________________
 


«Και προφανώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας, τα οποία προάγουν τελικά μια καλή υγεία: να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε.
Προσέξτε, αν κανείς κάνει και τα πέντε αυτά σε σχέση με κάποιον ο οποίος δεν κάνει κανένα από αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μπορούμε να κάνουμε και όλοι εμείς την δική μας αυτοκριτική, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μπορεί να είναι 18 χρόνια. Επαναλαμβάνω, 18 χρόνια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ του να ζει κάποιος μια βασική υγιεινή ζωή ή μια τελείως ανθυγιεινή ζωή.»

Κυριάκος Μητσοτάκης
12 Νοεμβρίου 2024

Σχόλιο: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ ενημερώνει τη Βουλή και τον Ελληνικό λαό ότι η υγεία είναι προσωπική του ευθύνη, του λαού.

 

πηγή:
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας»

__________________________________________
 


«Ο ορισμός του ανελευθερισμού (illiberalism) είναι όπου μία μειοψηφία προσπαθεί να επιβληθεί της πλειοψηφίας.
Η έννοια της τυραννίας της πλειοψηφίας προωθήθηκε από τον John Stuart Mill προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις δημοκρατίες υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των μειοψηφιών. Τώρα βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο, έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε «βαφτίζουν» φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εάν επαφίεται σε εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα.»
Κυριάκος Μητσοτάκης
15 Νοεμβρίου 2024, 06:47
Σχόλιο: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ αποτάσσεται τη woke ατζέντα την οποία, επί διακυβέρνησης Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, ασπαζόταν.

 

πηγή:
Μια συναρπαστική συζήτηση Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ για woke ατζέντα και εκλογή Τραμπ -To ντιμπέιτ του iefimerida στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

__________________________________________
 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Η Αριστερά πλέον δεν υπερασπίζεται καμία κοινωνική τάξη. Έχει μετατραπεί σε σύμμαχο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες δεν συγκινούν τα έθνη και τους πολίτες τους. Δεν φταίει λοιπόν ο «πωλητής», φταίει το «προϊόν».
Το ΠαΣοΚ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Έχει όμως παρόμοιο πρόβλημα: η Σοσιαλδημοκρατία, όπως την ξέραμε, υποχωρεί παγκοσμίως. Δεν προσφέρει μια νέα πρόταση, μόνο μοντέλα διαχείρισης.

Επομένως, ισχυρή αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Κι αυτό κάνει κακό και στην κυβέρνηση και στη χώρα. Στη χώρα γιατί δεν διατυπώνονται εναλλακτικές ιδέες και στην κυβέρνηση γιατί της δημιουργεί την αίσθηση μονοκρατορίας, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές σε αλαζονεία και εμμονές».
Αντώνης Σαμαράς, Πρώην Πρωθυπουργός Ελλάδας, Βουλευτής ΝΔ

Δημοσιεύτηκε 17 Νοεμβρίου 2024, 11:39
Σχόλιο: Μέλη της ΝΔ επιδιώκουν την στροφή της Ελλάδας προς τα δεξιότερα όπως κάνουν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

πηγή:

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που οδήγησε στη διαγραφή του από τη ΝΔ, στο Βήμα της Κυριακής

 

__________________________________________
 

Copyright, 16/11/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πόλεμος

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, δεκάδες Ιρανές διαδηλώτριες κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο της Mahsa Amini στις 16.9.22 από βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας ηθών. Ήταν άξια παρατήρησης η δημοσιότητα που πήρε στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) το θέμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν. Ανάμεσα σε τόσα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, επιλέχθηκε αυτό να προβάλλεται για πολλές μέρες - μέχρι και το Δεκέμβριο υπήρχαν δημοσιεύματα, καταδεικνύοντας μάλλον την πρόθεση διαμόρφωσης αντι-ιρανικού κλίματος. Στις 25 Ιανουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση αξιοποιεί την πλατφόρμα του Facebook για να μοιραστεί τις πεποιθήσεις των μελών της, τα οποία επιθυμούν ευρωπαϊκές κυρώσεις για το Ιράν που παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα. (Βλέπετε εδώ.) Σε τι θα "χρησίμευε" αυτό το κλίμα το μάθαμε αργότερα.
 
Τον Οκτώβριο του 2023 ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ Παλαιστίνης.
Την 1η Απριλίου 2024, το Ισραήλ βομβάρδισε το συγκρότημα του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας, σκοτώνοντας πολλούς ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.
Μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Στις 2 Νοεμβρίου 2024, η Ahoo Daryaei, 30χρονη Ιρανή, φοιτήτρια στο διδακτορικό της στη γαλλική λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δεν δίστασε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση που δέχθηκε από τις Αρχές επειδή φορούσε λάθος το χιτζάμπ της, μένοντας με τα εσώρουχα. Έκτοτε η τύχη της αγνοείται και η είδηση δικαίως παίζει σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Επειδή πάλι στην Ευρώπη είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια διαμόρφωσης αντι-ιρανικού κλίματος αναμένεται η ανάλογη αντιμετώπιση με το 2023. Επειδή το Ιράν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευρωπαϊκή ένωση θα επιθυμήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις για το Ιράν, οι οποίες θα εκφραστούν με τη μορφή μιας ένοπλης επίθεσης;…

Πολεμόχαρη φυλή μου… όπως έλεγε και η Μαλβίνα Κάραλη… Η «πολεμοχαρής» Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει ή θα διαμορφώσει λόγους επίθεσης (βλ. τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα) στη Μέση Ανατολή, η ίδια, ή δι’ αντιπροσώπων; Βαθειά θλίψη όταν κάποιοι καπηλεύονται τον αυθόρμητο και αγνό αγώνα κάποιων γυναικών για δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση... Το ίδιο ισχύει για τον δίκαιο αγώνα μιας μάνας, της Μαρίας Καρυστιανού, της Μάγδας Φύσσα και τόσων άλλων... Οι γυναίκες αγωνίζονται με τον δικό τους τρόπο, με ένα διαφορετικό σύστημα αξιών που πολύ απέχει από το κυρίαρχο. Κάθε γυναίκα είναι ένα κίνημα από μόνη της.

Copyright, 7/11/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

Αιγαίο: Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού - Κάρπαθος

Μια μικρή ιστορία για το πώς συνδέονται γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

 

Ένα κάλεσμα:

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 στις 5:30 μμ Εσπερινός μετ'αρτοκλασίας στον Άγιο Μιλτιάδη στην περιοχή Ύχτια, του Όθους Καρπάθου!

Την ίδια ημερομηνία (που είναι και του δικού μας, Ευαγγελιστή Λουκά), πριν 15 χρόνια, βαφτίσαμε την κόρη μας, δίνοντάς της το όνομα Μίλτα από τον Άγιο Μιλτιάδη. Για αυτή την 15ετή επέτειο, για τη χάρη του Αγίου, φτάσαμε στην Κάρπαθο που έχει το μοναδικό αυτό γραφικό εξωκκλήσι. Ήταν ένα ταξίδι που κάναμε η οικογένειά μας μαζί με την οικογένεια της Νονάς της Μίλτας.

 



Τα βήματά μας στην Κάρπαθο οδήγησε ο Άγιος Μιλτιάδης, πηγαίνοντάς μας από το ένα εκκλησάκι στο άλλο. Ξεκινήσαμε από το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Μιλτιάδη όπου ο πατήρ Δημήτριος Σκαρβελάκης έκανε μια κατανυκτική ακολουθία του εσπερινού. Στον αμπελώνα του Αγίου Μιλτιάδη (στην κυριολεξία υπάρχει ακριβώς πίσω από τον ναό) γίναμε όλοι μαζί εκκλησία: εμείς οι άγνωστοι που ήρθαμε από μακριά και εκείνοι οι γνωστοί που μας υποδέχτηκαν τόσο εγκάρδια. Η σύνδεσή μας συνεχίστηκε στην Κυριακάτικη Λειτουργία στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Όθος. Κι έπειτα συνεχίσαμε στην Παναγία τη Βρυσιανή στο Μεσοχώρι, στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στα πάμπολλα εκκλησάκια της Ολύμπου, στην Αγία Σοφία της Αρκάσας, στην Ευαγγελίστρια στα Πηγάδια. Όπως το είπε η Χρυσοβαλάντω στο Μεσοχώρι «τώρα που συνδεθήκαμε μαζί σας θα έχουμε κάτι να περιμένουμε: να ξανασυναντηθούμε»!

Η Άννα και ο Χρόνης μάς ξενάγησαν στο Κτήμα τους δίπλα στον Άγιο Μιλτιάδη, και μας συνόδευσαν στον Άγιο Παντελεήμονα στις Στες με θέα την Κάσο. Πόσες όμορφες ιστορίες μας είπαν για την οικογένειά τους, τα πανηγύρια με το λαούτο του Χρόνη και τις μαντινάδες της Άννας. Αλλά και πώς να ξεχάσουμε την Παναγία στις Μενετές με το φως της πανσελήνου, και τον Χριστό στην Όλυμπο κατά τη δύση του ηλίου, τις Ολυμπίτισσες γυναίκες, τον καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηβασίλη στο υπαίθριο μουσείο όλης της Ολύμπου. Η Ωραία Κάρπαθος με τους ωραίους ανθρώπους!

Ιδιαίτερη μνεία στον πατέρα Δημήτριο, στον κάθε έναν από τους ενορίτες του στη Μεταμόρφωση στο Όθος, στον ψάλτη τους, τον κύριο Σταμάτη, στην κυρία Ευαγγελία, την ψάλτρια, με το βιβλίο της "Τα θαύματα της ζωής μου", στην πρεσβυτέρα κυρία Ευγενία, στα παιδιά του κατηχητικού. Ήταν τόσο κατανυκτική η ακολουθία του εσπερινού στο ξωκκλήσι του Αγίου Μιλτιάδη και η κυριακάτικη θεία λειτουργία στη Μεταμόρφωση, που μας ένωσε όλους μαζί ως ευχαριστιακή κοινωνία. Μας έδωσαν μεγάλη χαρά. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς που μας υποδέχτηκαν τόσο εγκάρδια και μας δίδαξαν με την καθημερινή ζωή τους, τα απλά και σπουδαία έργα τους, στο ακριτικό μας νησί. Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ευγνωμοσύνη προς τους άξιους εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου. Θα τους θυμόμαστε με πολλή αγάπη.

Η γιορτή της Μίλτας, του Αγίου Μιλτιάδη, είναι στις 10 Απριλίου.
Η εικόνα του Αγίου Μιλτιάδη, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Ρούφου, στη Θήβα, αφιέρωμα Νικολάου και Αιμιλίας Τριπερίνα (2014).

 

 

Κτήμα Αγίου Μιλτιάδη

 

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Όθους

 

Στο instagram από εδώ και εννέα δημοσιεύσεις προς τα κάτω.

 

"Ο Άγιος Μιλτιάδης, προστάτης και οδηγός προς την αιώνια ζωή κάθε Μιλτιάδη και κάθε Μίλτας, που φέρουν το όνομά του, γιορτάζει στις 10 Απριλίου. Το όνομα εκφράζει τη μοναδικότητα του ανθρώπου και του δίνει την ταυτότητα της προσωπικότητάς του. Το όνομα κάθε ανθρώπου είναι ιερό. Κάθε χριστιανός έχει προστάτη του έναν Άγιο που καλείται να μιμηθεί τον βίο του στην πορεία του προς τον Θεό.
Ο Άγιος Μιλτιάδης μαρτύρησε το έτος 250 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και ηγεμόνος Φουρτουνιανού, στην Καρθαγένη της Βόρειας Αφρικής* μαζί με άλλους τριάντα εννέα Χριστιανούς.
(*σήμερα: Τύνιδα Τυνησίας, αρχαία Καρχηδόνα < σχέδιο για επόμενο ταξίδι:

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, και γύρω από αυτόν τον ναό θα βρίσκεται όλη η ελληνική κοινότητα της περιοχής. Το 2025 πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου.)
Τον χριστιανισμό στην Αφρική έφερε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος περίπου το έτος 45 μ.Χ. Η ραγδαία εξάπλωση τού χριστιανισμού στο ειδωλολατρικό κράτος της Βορείου Αφρικής, ανησύχησε τον αδίστακτο Ρωμαίο αυτοκράτορα Δέκιο (γνωστό στην εκκλησιαστική ιστορία για τούς ανελέητους διωγμούς του κατά των χριστιανών), ο οποίος εκδίδει αυστηρή διαταγή, όσοι δεν προσφέρουν θυσία στα είδωλα, να υποβάλλονται σε φρικτά βασανιστήρια. Πολλά μέλη της τοπικής χριστιανικής κοινότητας, αρνούνται τον Χριστό. Όμως ο Μιλτιάδης με φλογερή πίστη αρνείται να προσκυνήσει τούς κύβδηλους θεούς των ειδώλων. Συλλαμβάνεται μαζί με άλλους και οδηγούνται στόν ηγεμόνα Φουρτουνιανό, ο οποίος εξαγριωμένος τούς απειλεί με φρικτά βασανιστήρια. Ο ένας έδινε θάρρος στόν άλλον με τα λόγια του Κυρίου μας "Μη φοβηθήτε από των αποκτεννόντων το σώμα, την δε ψυχή μη δυναμένων αποκτείναι" (Ματθ. ι' 28). Και πράγματι, αφού τους έδεσαν με αλυδίδες, τους φυλάκισαν χωρίς νερό και φαγητό, τους έριξαν δηλητηριώδη ερπετά, τους έβαλαν μέσα στη φωτιά, τους έγδαραν ρίχνοντας αλάτι στις πληγές, αλλά τίποτα δεν κλόνιζε την πίστη τους. Με την επέμβαση και τη χάρη του Θεού, οι μάρτυρες εξέρχονταν σώοι και αβλαβείς από όλα τα φρικτά βασανιστήρια, οδηγώντας και πολλούς ειδωλολάτρες στήν αληθινή πίστη Του Χριστού. Για αυτό ο Φουρτουνιανός διατάζει στο τέλος να τους αποκεφαλίσουν. Έτσι, ο Μάρτυρας Μιλτιάδης και οι άλλοι μάρτυρες πήραν τούς στεφάνους της νίκης, και προστέθηκαν στο υπέρλαμπρο στερέωμα των Αγίων, αποτελώντας για όλους μας, φωτεινά παραδείγματα, πίστης και αυτοθυσίας."
Από τη βιογραφία του Αγίου Μιλτιάδη εδώ και εδώ.

Ἀπολυτίκιον

του Αγίου Μιλτιάδη
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Στρατὸς θεοσύλεκτος, πανευκλεῶν Ἀθλητῶν, στερρότητι πίστεως, ἐξ Ἀφρικῆς συνδρομῶν, γενναίως ἠγώνισται σύμφρονες γὰρ τὴ γνώμη, καὶ τοὶς τρόποις ὀφθέντες, σύναθλοι ἐν ἀγώσιν, ἀνεδείχθησαν πάντες. Καὶ νῦν καθικετεύουσι, σώζεσθαι ἀπαντᾷς.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Προφῆτα καὶ Πρόδρομε, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, ἀξίως εὐφημῆσαι σέ, οὐκ εὐποροῦμεν ἠμεῖς, οἱ πόθω τιμῶντες σέ, στείρωσις γὰρ τεκούσης, καὶ πατρὸς ἀφωνία, λέλυται τὴ ἐνδόξω, καὶ σεπτή σου γεννήσει, καὶ σάρκωσις Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, κόσμω κηρύττεται.

 

Αιγαίο: Δυτικά του 25ου Μεσημβρινού - Αύγουστος 2024 - Σίφνος

Στο instagram από εδώ και έξι δημοσιεύσεις προς τα κάτω.

 

ΜΙΛΤΑ Ή ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ

Όταν μια ολάκερη ανθρωπότητα νυχθημερόν μοχθεί να κάνει τη ζωή ασκημότερη, ένα κορίτσι κάπως αγριωπό, με σγουρό μαλλί και σκισμένο φουστάνι, ξεφεύγει απ’ τις στρόφιγγες, έτσι, ξιπόλητο πάνω στις πλάκες, για να σηκώσει το βλέμμα του και να σε κοιτάξει. Αυτό αρκεί για ν’ αναιρέσει τα πάντα. Είναι το κορίτσι ποίημα, το αρχέτυπον. Η Μίλτα. Γιατί; Γιατί είναι σαν την ελιά ή σαν το νεράντζι. Αγνοεί το λάδι της και αρκείται στην αφανή ευγένεια. Ή δεν τρώγεται αλλά σε περιχάει με την ευωδιά της.

Οδυσσέας Ελύτης, Εν Λευκώ (Τα Μικρά Έψιλον).

Copyright, 25/10/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

Έξω από το ...γουδί

 

Πολλές φράσεις και λέξεις από τα γραφόμενά μου εδώ (όχι μόνο όσα βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά, σε θέματα όπως "Πόλεμος" και "Παλαιστίνη") είναι παρμένα από άρθρα σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Οι εφημερίδες ως επί το πλείστον ελέγχονται από το κράτος και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, των οποίων η προπαγάνδα είναι δεδομένη: τα γεγονότα παρουσιάζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς. Για αυτό προσπαθώ να είμαι πολυσυλλεκτική, διαβάζοντας πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους, εφημερίδες. Είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστεί κανείς από την προπαγάνδα και να προσπαθήσει να διακρίνει πίσω από όσα γράφονται και ακούγονται ποια είναι η αλήθεια. Εδώ δεν προσπαθώ να παρουσιάσω την αλήθεια, ούτε τις απόψεις μου. Προσπαθώ να συγκεντρώσω δεδομένα.

 

Η συλλογή δεδομένων από μόνη της είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στη στατιστική υπάρχει ο αρχή του "garbage in, garbage out", που σημαίνει ότι η κακή συλλογή δεδομένων θα οδηγήσει σε κακά συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν το τι και πώς διαβάζουμε και τι κρατάμε από αυτά που διαβάζουμε και το πώς τα συνδυάζουμε μεταξύ τους, θα μας διασώσει από τα garbage (σκουπίδια). Ωστόσο έχουμε υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου μέσα από την εκπαίδευσή μας και την τηλεόραση που είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Τουλάχιστον να προσπαθούμε. Σωτήριο για εμένα ήταν το ότι έβγαλα από το σπίτι μου την τηλεόραση εδώ και 16 χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2008 (δολοφονία 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οικονομική κρίση χρέους). Επίσης, το ότι έχω διαβάσει κλασική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, και αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Οι σπουδές μου, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές στην ψυχολογία, με βοήθησαν καθοριστικά, κυρίως επειδή έμαθα να κάνω έρευνα και να μελετώ διαρκώς τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας. Τέλος, η αναλυτική μου σκέψη και το ότι ζω και εργάζομαι στην επαρχία μπορούν να αξιοποιηθούν ως ισχυρά πλεονεκτήματα.

 

Ως ψυχολόγος που σπούδασε στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακό στο Ηνωμένο Βασίλειο, έζησε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια στην Αθήνα, αλλά εδώ και δεκατέσσερα χρόνια πλέον ζει και εργάζεται στη Θήβα, αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου σε τοπικό επίπεδο (και παγκόσμιο). Σε μια εμβέλεια γύρω από την πόλη της Θήβας μάς απασχολούν παρόμοια προβλήματα, έχουμε παρόμοια κουλτούρα, κοινές ρίζες και θα μπορούσαμε να έχουμε κοινούς στόχους για το κοινό καλό. Αυτές οι λέξεις (το κοινό καλό, οι κοινοί στόχοι...) ακούγονται ειρωνικές πλέον και προκαλούν καχυποψία αφού κυριαρχεί στην κοινωνία μας η διαφθορά και οι σκοπιμότητες. Ας προσπαθήσουμε απλώς να μελετούμε και να ακούμε ο ένας τον άλλο, με τη λιακάδα του καθαρού μυαλού, όπως συνηθίζω να λέω. Αν είμαστε εκκλησία, κοινωνία ανθρώπων. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω εδώ και τόσα χρόνια και το μοιράζομαι μαζί σας. Το τοπικό και το παγκόσμιο ταυτίζονται στην εποχή μας καθώς όλοι ζούμε σε ένα χωριό (μια μικρή ή μεγαλύτερη κοινότητα) και ταυτόχρονα στο παγκόσμιο χωριό. Ας συμμετέχουμε με καθαρό μυαλό και ανοιχτή καρδιά στις εξελίξεις, κρατώντας αντίσταση στο "πελώριο γουδί που προορίζεται να κοπανήσει τις αντιμαχόμενες πόλεις" (Ειρήνη του Αριστοφάνη).

 

#Θήβα
#Βάγια #Κασνέσι #Καπαρέλλι #Λεύκτρα #Μελισσοχώρι #Λουτουφί #Αμπελοχώρι #Πλαταιές #Ερυθρές #Νεοχωράκι #Καλλιθέα #Δάφνη #Ελεώνας #Ύπατο #Μουρίκι
#Ασωπία #Άρμα #Μαυρομάτι #Θεσπιές #Λεοντάρι #Ξηρονομή #Ελλοπία #Άσκρη #Νεοχώρι #Οινόη #Βίλια #Πύλη #Αλίαρτος #Μάζι #Πέτρα #Σχηματάρι #Τανάγρα #Αυλίδα #Βαθύ #ΚαλοχώριΠαντείχι #Ακραίφνιο #Κάστρο
#Υψηλάντης #ΑγίαΠαρασκευή #Πρόδρομος #Θίσβη #Δομβραίνα #Σωληνάρι #Πάνακτο #Σκούρτα #Στεφάνη #Αλαλκομενές #ΆγιοςΑθανάσιος #ΆγιοςΓεώργιος #Κόκκινο #ΆγιοςΙωάννης #Παύλος #Λούτσι #Οινόη #Οινόφυτα #Δήλεσι #Κλειδί #ΆγιοςΘωμάς #Φάρος #Λουκίσια #Ανθηδώνα #Δροσιά #Ξηρόβρυση #Αυλώνα #Μαλακάσα #Ευαγγελίστρια #Ορωπός #ΑγίαΤριάδα #Κορώνεια

 

Copyright, 5/10/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

Προσωπικές και Εθνικές Κρίσεις

 

Οι προσωπικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, όπως το διαζύγιο, το πένθος, η απώλεια εργασίας, η ασθένεια, κ.α. έχουν την ίδια διαδικασία επίλυσης με τις εθνικές κρίσεις (εξάντληση πόρων, κλιματική αλλαγή, πυρηνική απειλή, κοινωνικές ανισότητες). Ίσως ήδη έχετε επιλύσει μια προσωπική κρίση ή ίσως δεν την έχετε επιλύσει. Στη μια περίπτωση ξέρετε τι χρειάζεται να ξανακάνετε και στην άλλη τι να μην ξανακάνετε. Και με αυτή την εμπειρία μπορείτε να σκεφτείτε πάνω στα εθνικά θέματα και να αναζητήσετε λύσεις. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερη αισιοδοξία μέσα στην αβεβαιότητα της τρέχουσας πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, το σημαντικό είναι:
- Η αναγνώριση της κρίσης και ο ορισμός του προβλήματος
- Η αποδοχή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης
- Η αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων ανθρώπων που έχουν επιλύσει με επιτυχία μια παρόμοια κρίση
- Η αξιολόγηση της λύσης και οι απαραίτητες διορθώσεις.

Η συγκυρία που διέρχεται ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια δεν θα τελειώσει γρήγορα. Πολλοί άνθρωποι "κρατούν την αναπνοή τους" μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα, κι άλλοι περιμένουν την "επιστροφή στην κανονικότητα" ή έστω μια "νέα κανονικότητα". Τίποτα από αυτά δεν είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό για την ψυχική υγεία. Οι συνθήκες που ζούμε χρειάζονται γερά νεύρα (δηλαδή συναισθηματική αντοχή), ατσάλινη υπομονή, διεκδικητική στάση και διανοητική διαύγεια για να τις αντιμετωπίσει κανείς, παρατηρώντας τες να αλλάζουν χωρίς την φαινομενική συμμετοχή μας, αλλά αναμφίβολα και με τη δική μας συμμετοχή.

 

Copyright, 30/9/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Πόλεμος

 

Το άγχος του πολέμου πλανάται στην ατμόσφαιρα. Το άγχος της άγνοιας, της αβεβαιότητας, του χάους, της αναταραχής. Νιώθω τους ανθρώπους πολύ αναστατωμένους και δεν ξέρουν γιατί.

Προσπαθώ να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά.

Η επίγνωση μειώνει το φόβο.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν εντός ουκρανικού εδάφους.

Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 συνέβη όταν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και επιτέθηκαν εναντίον συμμετεχόντων στο φεστιβάλ μουσικής "Supernova Sukkot Gathering" σκοτώνοντας 260 άτομα, συλλαμβάνοντας ως ομήρους περίπου 150 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Ακολούθησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στις 6 Αυγούστου 2024 τα ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν εντός ρωσικού εδάφους (στο Κουρσκ).

Κι ενώ τον Αύγουστο 2024 αναμενόταν επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η ανάφλεξη τελικά μεταφέρθηκε στα Νότια του Λιβάνου με ανταλλαγή πυρών Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Δύση φαίνεται να περιμένει μια θεαματική αντίδραση, αλλά η Μέση Ανατολή αντιδρά αργά και σταθερά.

Είμαστε εν αναμονή του Γ' παγκοσμίου πολέμου ή τον ζούμε ήδη;

Είναι επισήμως η Δύση σε άμεσο πόλεμο κατά της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες έχουν (όντως;) συμμαχήσει; Οι Έλληνες πολίτες έχουν τουλάχιστον δικαίωμα να το γνωρίζουν… Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας" (δήλωση Κυρ. Μητσοτάκη την 1.2.22), υποστηρίζοντας στρατιωτικά αρχικά την Ουκρανία και εν συνεχεία (23.10.23) το Ισραήλ. Ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση μιλά για ειρήνη στην περιοχή και στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και στη Γάζα.
 

Σύμφωνα με μια Ουκρανική εμπιστευτική έκθεση, από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 400.000 τραυματίστηκαν, αναφέρει η WSJ. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν επίσης ότι οι ρωσικές απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες: έως και 200.000 νεκροί και περίπου 400.000 τραυματίες.


Κατά τα άλλα...

Η Κίνα επιδιώκει την επανένωση με την Ταϊβάν.
Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει την επανένωση με τη Νότια Κορέα.
Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θράκη.

Η διχασμένη Κύπρος - δεν ξεχνούν οι Έλληνες - να γίνει ενιαία.
Στην Αφρική επικρατεί κρίση. Στο Σουδάν από τον Απρίλιο του 2023 κυριαρχεί η φρίκη του εμφυλίου πολέμου με εκατομμύρια νεκρούς - Ρωσία Ιράν και άλλοι στηρίζουν (αναλόγως) και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ η Ευρώπη δεν έχει εμπλακεί, αν και θα επηρεαστεί από το προσφυγικό ρεύμα - η μεγάλη χώρα του Σουδάν έχει "εύθραυστα" σύνορα που θα μπορούσαν να επιφέρουν ντόμινο επιπτώσεων. Από την άλλη, η Κένυα συμμαχεί με τις ΗΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, τη γεωθερμία/κλιματική αλλαγή κλπ., ενώ την "εποφθαλμιούν" Κίνα και Ρωσία.
Στη Λατινική Αμερική επικρατεί κρίση. Τη Βενεζουέλα στηρίζει η Κίνα και η Ρωσία, ενώ αμφισβητούν Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το ποιος ξεκίνησε αυτό που ζούμε σήμερα, είναι, φυσικά, αμφισβητήσιμο - εξαρτάται από την πλευρά ...της ιστορίας που τοποθετείται κανείς. Στο σημείο του χάρτη που βρισκόμαστε εμείς, η θέαση των πραγμάτων έχει ως εξής: Ενώ η Δύση δείχνει με το δάχτυλο τη Ρωσία ως αποσταθεροποιητή, οι Ρώσοι επισημαίνουν τόσο την εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003 – ως παράνομη χρήση βίας – όσο και αυτό που θεωρούν ως "δομική βία" της ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Η προπαγάνδα - πανταχόθεν - βασιλεύει.

Σημαντικά ορόσημα:
Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1945) μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης (1991), λαμβάνει χώρα ο Ψυχρός Πόλεμος (1945-1991) που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο ανταγωνισμός σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο κύριες ομάδες χωρών (το Δυτικό μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και το Ανατολικό μπλοκ με ηγέτιδα δύναμη την ΕΣΣΔ). 

Η επανένωση της Γερμανίας έγινε το 1990.
Ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας έχει έναν μακρύ κατάλογο "αναπροσαρμογών" για να διορθώσει αυτό που θεωρεί ως την καταστροφή που έφερε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η ημερομηνία που άλλαξε ο κόσμος, καθώς η Αμερική μετά την πτώση των δίδυμων πύργων κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
 

Ένας απολογισμός των τελευταίων πέντε ετών στη Θήβα:

Καταστροφή φύσης (δασών, κορυφογραμμών, ακτών κλπ) και υποδομών, σωματική και ψυχική εξάντληση, υποδούλωση των ανθρώπων σε υποχρεωτικές πράξεις, στέρηση δημοσίων αγαθών και συνταγματικών δικαιωμάτων, συμμετοχή της χώρας σε πολέμους που διεξάγονται κοντά της, οικονομική εξαθλίωση, καταδίκη αγροτικής παραγωγής και μικροεπιχειρηματικότητας, ξεπούλημα εδαφών και ιδιοκτησιών, υπαρξιακός ακρωτηριασμός, τσάκισμα του ηθικού...
2020 Πανδημία κορωνοϊού, εγκλεισμός
2021 Πανδημία κορωνοϊού, υποχρεωτικός εμβολιασμός
2022 Σεισμοί (φαινόμενο σεισμοσειράς με 4+ αισθητούς σεισμούς κάθε μέρα σε διάρκεια 2 ετών '22-'23), πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές του Ελικώνα και του Κιθαιρώνα
2023 Φωτιές (κάηκε το 60% των ελαιώνων στον Πρόδρομο), πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης, εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου με φθορά του οδικού δικτύου της πόλης
2024 Καύσωνας διαρκείας (3+ μήνες), ξηρασία, φωτιές στη γειτονική Αττική...

 

Σημειώσεις:


Ο Νικολάι Κοντράτιεφ (1892-1938) καθόρισε 6 κύκλους, που αγκαλιάζουν την χρονική περίοδο από το 1803 ως το 2060. Ο 4ος κύκλος διήρκεσε περίπου από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘80. Ο 5ος κύκλος, σύμφωνα με τη θεωρία του Κοντράτιεφ, έληξε το 2018, και διακρίνεται για την ανάπτυξη της πληροφοριακής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και της ρομποτικής. Αυτή η θεωρία συνδέει στενά τον κάθε οικονομικό κύκλο με το τεχνολογικό επίπεδο, που του προσιδιάζει.  Η τρέχουσα -η έκτη- περίοδος θα σημαδευτεί από άλμα στις νανοτεχνολογίες, τις βιολογικές και πληροφοριακές τεχνολογίες. Συνήθως στο σημείο που συναντιούνται δυο κύκλοι ξεσπούν παγκόσμιοι πόλεμοι – πληροφοριακοί, ψυχολογικοί, εμπορικοί, χρηματοπιστωτικοί, οικονομικοί, πολιτικοί και κλασικοί. Πραγματοποιείται κάποιο ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Άρθρο που περιγράφει απλά την κατάσταση μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο ως σήμερα:
"Ένας παγκόσμιος πόλεμος πλέον θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή, την οποία -λογικά- κανείς δεν επιθυμεί για την ανθρωπότητα."
#πόλεμος #πυρηνικά #ηπα #ρωσία #ευρώπη #κίνα #μέσηανατολή

 

"Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα."

Κarl von Clausewitz, 1780-1831, Πρώσος θεωρητικός του πολέμου

 

Σύμφωνα με τη 18η έκδοση (2024) του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης «Global Peace Index» (GPI) από τη διεθνή δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη «Institute for Economics & Peace» (IEP), «ο κόσμος έγινε λιγότερο ειρηνικός τα τελευταία 16 χρόνια» (από το 2008 που διεξάγεται η έρευνα), καθώς αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν 56 ενεργές διαμάχες, οι περισσότερες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», στις οποίες διαμάχες εμπλέκονται συνολικά 92 χώρες.

 

Έχουμε τόσους λόγους να είμαστε ευτυχισμένοι...
Η γη που ζούμε είναι πανέμορφη, όπου και να κοιτάξεις χαίρονται τα μάτια σου, κι αν ακούσεις τους ήχους της φύσης χαίρονται τα αυτιά σου. Με όλες μας τις αισθήσεις μπορούμε να χαιρόμαστε.
Μπορούμε επίσης να χαιρόμαστε τους ανθρώπους που είναι κοντά μας και να θυμόμαστε με χαρά εκείνους που έφυγαν, για όλα τα καλά που ζήσαμε μαζί.
Κι ακόμα μπορούμε να διασκεδάζουμε με τις αδυναμίες μας - μας κάνουν ξεχωριστούς.
Κι όμως, ο πολιτισμός μας, είναι πηγή δυστυχίας.
Κατάφερε ο άνθρωπος να εξαντλήσει τη φύση.
Κατάφερε να μπερδέψει τόσο τις ανθρώπινες σχέσεις, που να μην βρίσκει άκρη.
Χρησιμοποίησε τη γνώση με έπαρση και ξεπέρασε το μέτρο.
Θέλησε να εξουσιάζει τα πάντα και νόμισε πως το χρήμα είναι για το σκοπό αυτό.
Δημιούργησε πολλές
και φοβερές εστίες πολέμου - αδιανόητη φρίκη εν έτει 2024.
Κι έτσι όπως τα κατάφερε ο άνθρωπος, το άγχος είναι μόνιμο και τα αδιέξοδα πολλαπλά.
Είναι όμως θέμα νοοτροπίας, θέμα απόφασης, αυτά τα δεινά να αλλάξουν! Αποφασίζοντας την μεταβολή του νου, κάνοντας αντίσταση σε όλες τις πολιτισμικές πιέσεις ενός παρακμιακού για πολλούς λόγους πολιτισμού, υπάρχει ελπίδα! Ας διατηρήσουμε την ελπίδα.

 

Copyright, 13/8/24, και ανανεώθηκε ως τα τέλη Αυγούστου 2024, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

Από ένα άρθρο ημερήσιας εφημερίδας

Στον Β' παγκόσμιο πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) αντιτάχθηκαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις (με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση).
Στις νέες δυνάμεις του Άξονα (Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση (?)) αντιτάσσονται οι νέες Συμμαχικές Δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα). [Δύο δημοκρατίες, η μία «υβριδική» και η άλλη ισλαμική, μία δικτατορία και ένα μονοκομματικό, κομμουνιστικό σύστημα με πίστη… στην ανοιχτή αγορά. (αυτολεξεί στο άρθρο).]
«Τα μέλη αυτού του νέου κουαρτέτου του χάους – των οποίων οι ιδεολογίες εκτείνονται από τον Ισλαμισμό έως τον σκληροπυρηνικό κομμουνισμό – έχουν πολύ διαφορετικά οράματα για τον κόσμο», αναγνωρίζει ο Economist και προσθέτει: «Παρόλα αυτά τους ενώνει το μίσος τους για την καθοδηγούμενη από την Αμερική τάξη πραγμάτων».

Copyright, 24/9/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 


 

 

 

Παλαιστίνη

 

22.6.24, Πανσέληνος, Αίγινα, φωτογραφία Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

Απρίλιος 2023
Το Πάσχα του 2023 σχεδίαζα να πάω στους Αγίους Τόπους, στην Παλαιστίνη. Πόσο λυπήθηκα που κάποιες αναποδιές τα έφεραν έτσι που δεν έκανα τελικά αυτό το ταξίδι...

Κι ύστερα...

Οκτώβριος 2023
Το λεξικό της πολυσύνθετης ιστορίας της Μέσης Ανατολής όπου στις 7.10.2023 ξέσπασε πόλεμος.
 

Δεκέμβριος 2023
Απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Βίντεο 1.

Βίντεο 2.


Μάρτιος 2024
Ποιες χώρες στηρίζουν την εισήγηση της Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ανεξάρτητης ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, στις 26/3/24
περί ισραηλινής γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Η ευαισθητοποίηση του κόσμου που κάνει η Unisef μέσω βίντεο με το συγκλονιστικό πρόσωπο της μικρής Παλαιστίνιας που έχασε από βομβαρδισμό τους δικούς της και το πόδι της:

 


Απρίλιος 2024
Θάνατος τριών παιδιών και τεσσάρων εγγονών του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε, στο άκουσμα της είδησης, στις 11.4.24: "Το αίμα των γιων μου δεν είναι πιο πολύτιμο από το αίμα του λαού μου. Το αίμα μας είναι ίσο."

Βίντεο 1

Βίντεο 2
Σύντομο ακαδημαϊκό ιστορικό του Ισμαήλ Χανίγια: Σπούδασε Αραβική λογοτεχνία και φιλολογία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, και μετά την αποφοίτησή του το 1987, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο, ενώ το 1993 εξελέγη πρύτανης στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος μιλούν για ειρήνη.

 

Μάιος 2024
Στην «Επαναστατική Πορεία» της Πρωτομαγιάς στο Βερολίνο στις περιοχές Κρόιτσμπεργκ και Νόικελν, χιλιάδες διαδηλωτές και μηνύματα φέτος για αλληλεγγύη στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους.
Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου κατέλαβαν φοιτητές και φοιτήτριες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα εισέβαλε η αμερικανική αστυνομία τα ξημερώματα της πρωτομαγιάς προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις.

 

Ιούλιος 2024
"Η εν ψυχρώ δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31.4.24 στην Τεχεράνη ανατρέπει ξανά όλα τα δεδομένα στην εύθραυστη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής και φέρνει πιο κοντά παρά ποτέ σε γενική ανάφλεξη όχι μόνο την αραβική μπαρουταποθήκη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, που συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στη γενοκτονία της Γάζας."

Θέμα

Αύγουστος 2024
Τουλάχιστον 39.480 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 91.128 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα την 1/8/24.

Γενοκτονία

 

Σεπτέμβριος 2024

"Η τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ μεταφέρει σε άλλο επίπεδο τον πόλεμο φθοράς μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η ανατίναξη των βομβητών και του φορητών ασυρμάτων μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προκάλεσαν συνολικά τουλάχιστον 32 θανάτους και περισσότερους από 3.200 τραυματισμούς."

Πρωτοφανές και βαθιά ταπεινωτικό χτύπημα, το χαρακτηρίζει ο ελληνικός τύπος

Συμμαχία του πολέμου

Τέλη Σεπτεμβρίου (27.9.24) το Ισραήλ σκοτώνει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, και πολλούς αμάχους στον Λίβανο.

 

Οκτώβριος 2024

Την 1η Οκτωβρίου το Ιράν αντεπιτίθεται στο Ισραήλ. Η επίθεσή του αναμενόταν τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, μήνες τους οποίους αξιοποίησε για διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν απέδωσαν. Η Δύση φαίνεται αποφασισμένη να μπει σε πόλεμο με τη (Μέση) Ανατολή. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις γίνονται στην Ελλάδα.

 

Copyright, 2/8/24 και ανανεώνεται, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Βαρκελώνη

 

Υπερτουρισμός στον αιώνα της ψηφιακού μετασχηματισμού, της αισθητικής, του υλισμού και του χρήματος.

Από εδώ και 12 συνολικά εικόνες/κείμενα προς τα κάτω.

 

Copyright, 12/5/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

Οι Βαρκελωνέζοι διαδηλώνουν, 24.11.24

 

 

 

 

Εξουθενωμένοι Άνθρωποι

Πέντε λόγοι που οι άνθρωποι στις μέρες μας νιώθουν εξουθενωμένοι
 

Ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών εργαλείων που έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, ειδικά μετά την πανδημία του covid και τα lockdown, μας προκάλεσε ψηφιακό στρες. Όταν η ποσότητα των διαθέσιμων πληροφοριών, που έχουμε να επεξεργαστούμε, υπερβαίνει τις δυνατότητές μας, τότε νιώθουμε πίεση και συνεπαγόμενο άγχος. Η υπερσυνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, οδηγεί σε υπερφόρτωση πληροφοριών, που αποτελεί ένα είδος εθισμού, και μας κρατά σε συνεχή πίεση, με αποτέλεσμα τελικά να χάνουμε τον έλεγχο. 

Εξάλλου, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε μεγάλο περιθώριο να ασκούμε έλεγχο στα πράγματα: βία, κλιματικές καταστροφές, τραγωδίες που συντελούνται δίπλα μας.
Νιώθουμε ότι είμαστε λιγότερο σημαντικοί και ασφαλείς στον κόσμο, και ότι οι αποφάσεις που μας αφορούν δεν λαμβάνονται με τη δική μας συμμετοχή.

Ακόμα κι αν εργαζόμαστε πολύ, αυτό δεν οδηγεί στην ποιότητα ζωής που περιμέναμε. Την ίδια στιγμή, νιώθουμε την πίεση να αποδίδουμε όλο και περισσότερο, αλλά αισθανόμαστε σαν να μην κάνουμε αρκετά ή να μην υπάρχει πρόοδος σε κοινωνικό ή προσωπικό επίπεδο. Όταν νιώθουμε εξαντλημένοι αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια, απλά καιγόμαστε.

Ταυτόχρονα νιώθουμε μόνοι. Δεν έχουμε κοινωνική υποστήριξη. Δεν παίρνουμε στοργή και ένα λόγο παρηγοριάς. Συχνά, άνθρωποι δικοί μας, στρέφονται εναντίον μας.

Όταν έχουμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, μπορούμε να διατηρούμε υψηλό ηθικό και να αντέχουμε τις δυσκολίες. Αλλά όταν παύει να υπάρχει αυτή η ελπίδα, γιατί τίποτα καλό δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τότε παύουμε να αντέχουμε.

Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 8/4/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Ελληνική Γλώσσα... Ιταλία

 

 

Οι ελληνικές κοινότητες στην Ιταλία τιμούν την Ελληνική Γλώσσα και προβάλλουν κάποιες από τις πιο όμορφες ελληνικές λέξεις οι οποίες συνιστούν και ελληνικές ιδέες:
Χαρακτήρ, Δημοκρατία, Μέτρον, Ρωμιοσύνη, Θεραπεία, Αγαπώ, Ποίηση, Μετάνοια, Οίνος, Ήθος,

στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού 2024).


Η ημέρα που επίσης τιμάται
Ὁ ἐθνικὸς ποιητὴς τῆς Ἑλλάδος
Διονύσιος Σολωμός (1798-1857).


Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ μυαλό μου,
πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα.


Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν
158 στροφὲς συνθέτουν τὸν Ὕμνο, ὅπου ἡ Ἐλευθερία ταυτίζεται μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Ἑλλάδα. Οἱ θεματικὲς ἑνότητες ποὺ περιλαμβάνονται στὰ ἐπιλεγμένα ἀποσπάσματα εἶναι ἡ ἀρχαία λαμπρότητα, τὰ δεινοπαθήματα τῆς σκλαβιᾶς, ἡ ἀπήχηση τοῦ ἀγῶνα, οἱ κορυφαῖες στιγμὲς τῆς Τριπολιτσᾶς καὶ τοῦ Μεσολογγίου, οἱ νικηφόρες μάχες στὴ θάλασσα καὶ τέλος ἡ σπαρακτικὴ ἔκκληση τῆς Ἐλευθερίας πρὸς τοὺς Ἕλληνες γιὰ ὁμόνοια καὶ ἀδερφοσύνη. Ὁ μεγάλος μουσουργὸς Νικόλαος Μάντζαρος, προσωπικὸς φίλος τοῦ ποιητῆ Σολωμοῦ, συνέθεσε μουσικὴ γιὰ 24 στροφές. Οἱ δυὸ πρῶτες νομοθετήθηκαν τὸ 1856 ὡς ὁ Ἐθνικὸς Ὕμνος τῆς Ἑλλάδας.
 

1
Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη,
ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ.
 

2
Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!
 

πηγή


#ΕλληνικόΕργαστήριοΈρευναςΑνάπτυξηςκαι

ΕφαρμογήςτηςΨυχολογίας #greekRDApsy

 

Copyright, 9/2/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Ελληνικό Στρες και Αντιμετώπισή του

 

Η Ελλάδα σε διεθνείς έρευνες είναι συχνά πρώτη στο άγχος και στην κατάθλιψη, στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία των ενηλίκων και των παιδιών, στις καρδιοπάθειες κ.λπ. Είναι επιτακτική ανάγκη στη χώρα μας η υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας και ενός νέου τρόπου ζωής ο οποίος μπορεί αποδεδειγμένα να μας απαλλάξει από αυτές τις δυσάρεστες πρωτιές. Μάλιστα δεν είναι τόσο νέα...

 

Αφού, όπως πρώτος το διατύπωσε ο αρχαίος Έλληνας Στωικός Φιλόσοφος, Επίκτητος, δεν είναι τα ίδια τα πράγματα που μας ταράσσουν αλλά η γνώμη μας για αυτά, αλλάζοντας γνώμη για τα πράγματα, μπορούν να παύσουν να μας ταράσσουν. Στην εποχή μας η γνωσιακή αναδόμηση (σε απλά ελληνικά, η αλλαγή του τρόπου σκέψης που συνδέεται με την αντιμετώπιση των συναισθημάτων, την προσαρμογή της συμπεριφοράς και εν τέλει την αλλαγή του τρόπου ζωής) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος διαχείρισης του στρες (των πιεστικών συνθηκών και καταστάσεων που μας ταράσσουν), οδηγώντας στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που προάγει την υγεία, την αυτογνωσία, την αυτορρύθμιση και την ευημερία. Σε αντίθεση, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι ουσίες, το βεβαρυμμένο πρόγραμμα ή το άδειο πρόγραμμα, οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινότητα, αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες ή αναποτελεσματικές προσπάθειες να απαλλαγεί κανείς από το στρες, βάζοντας τον εαυτό του σε έναν φαύλο κύκλο. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η έλλειψη δομής και κοινωνικής οργάνωσης, η κρίση θεσμών και αξιών, αποτελούν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο προκύπτουν οι στρεσογόνες καταστάσεις για ένα πρόσωπο, καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση του πού αρχίζει και πού τελειώνει η συλλογική και η προσωπική ευθύνη. Παρόλο που ζούμε πλέον σε κοινωνίες μακριά από το κέντρο λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν (γεγονός που επιτείνει το στρες), μπορούμε να κρίνουμε αυτές τις κοινωνικές καταστάσεις και να κάνουμε μικρές καθημερινές επιλογές με κριτήρια, γιατί σίγουρα δεν είμαστε έρμαια αυτών των αφ’ υψηλού αποφάσεων.

 

Η ψυχολόγος διευκολύνει στην

- Αξιολόγηση των στρεσογόνων καταστάσεων του περιβάλλοντος και της αντίληψης του προσώπου για αυτές (πού βρίσκεσαι τώρα)

- Θέσπιση στόχων (πού θέλεις να φτάσεις)

- Ανάπτυξη σχεδίων (πώς θα φτάσεις: ενδοσκόπηση, αναγνώριση δυνατοτήτων και αδυναμιών, καλλιέργεια δυνατοτήτων, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων κ.λπ.)

- Επίτευξη μιας ζωής με νόημα, πέρα από την αλλοτρίωση της σκέψης, την απώθηση του συναισθήματος και την παθητικοποίηση της συμπεριφοράς.

 

Η ψυχολόγος αξιοποιεί εργαλεία για την

- Αξιολόγηση του στρες, του άγχους, της θλίψης, του θυμού, της συμπεριφοράς (παθητική/επιθετική), των γνωσιακών λαθών και των βαθύτερων πεποιθήσεων.

- Αξιολόγηση του τρόπου ζωής: διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ύπνος, ιστορικό (προσωπικό και οικογενειακό).

 

Η αυτοπαρατήρηση, η παρατήρηση του περιβάλλοντος, η αυτοαξιολόγηση, η κριτική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, η ενσυνειδητότητα είναι βιωματικές μέθοδοι ενδοσκόπησης και διερεύνησης με σκοπό την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

Σκοπός της συνεργασίας σου με την ψυχολόγο:

- Έλεγχος των πηγών του στρες και της αντίληψης για το στρες

- Έλεγχος των συμπτωμάτων άγχους (φόβου, πανικού)

- Έλεγχος καταθλιπτικών συμπτωμάτων

- Διαχείριση θυμού

- Καθιέρωση πιο λειτουργικού τρόπου σκέψης (αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών σκέψεων)

- Ανάπτυξη διεκδικητικής συμπεριφοράς

- Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, αυτοεικόνας, αυτοπεποίθησης και αυτοεπάρκειας

- Βελτίωση καθημερινής ρουτίνας (διατροφή, άσκηση, ύπνος κ.λπ.)

- Βελτίωση ποιότητας ζωής

- Βελτίωση ακαδημαϊκής / εργασιακής απόδοσης

- Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων (επικοινωνία)

- Βελτίωση οργανωτικότητας και δημιουργικότητας.

 

Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 8/2/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Τα Πρόσωπα της Κατάθλιψης

 


Ξυπνάω στην ώρα μου, πάω στη δουλειά μου, επιστρέφω σπίτι στην οικογένεια. Δεν κάθομαι κλεισμένος στο δωμάτιο μου να κλαίω. Όμως οι αυτοκτονικές σκέψεις με ακολουθούν.

Χαμογελώ για να μην στεναχωριούνται για μένα. Ζορίζομαι να τα καταφέρω για να μην τους απογοητεύσω. Αλλά η κατάθλιψη είναι εκεί.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω σοβαρά θέματα υγείας. Σιγά σιγά μου δημιουργήθηκε άγχος και κατάθλιψη. Η καθημερινότητά μου είναι ένας αγώνας επιβίωσης.

Οι κρίσεις πανικού δεν μου επιτρέπουν να κοιμηθώ τη νύχτα. Καθώς είμαι άυπνη και κουρασμένη, η μέρα είναι βασανιστική.

Η κατάθλιψη με εμποδίζει να κάνω πράγματα που θέλω να κάνω. Μου λείπει το κίνητρο. Δεν έχω όρεξη ακόμα και για αυτά που το μυαλό μου μου λέει ότι είναι καλά για μένα.

Κατά διαστήματα είμαι τη μια στα πάνω μου και την άλλη στα κάτω μου. Οι δύο πόλοι: της θλίψης και του άγχους. Κι άλλοτε το εκρηκτικό μείγμα και των δύο μαζί. Οι γύρω μου δεν ξέρουν πώς να μου φερθούν, μπερδεύονται με την αστάθειά μου. Εγώ διαρκώς ψάχνω να βρω τις ισορροπίες και δεν τις βρίσκω.

Όλοι μου λένε "τι άλλο θέλεις, αφού τα έχεις όλα!". Δεν με βοηθάνε καθόλου. Το ξέρω ότι τα έχω όλα, όμως δεν μπορώ να ελέγξω το συναίσθημά μου με τη λογική μου.

Δεν μιλούσα για αυτό, αλλά μόλις και μετά βίας άντεχα για να μην πάθω κρίση πανικού. Απέφευγα να βγαίνω και κλεινόμουν στον εαυτό μου. Όταν κατάφερα να μιλήσω κάποια στιγμή για όλα αυτά, ένιωσα καλύτερα.

Βάφομαι, βάζω τα καλά μου ρούχα και πηγαίνω για shopping, ή βγάζω μια χαμογελαστή selfie, την ώρα που το μόνο που θέλω να κάνω είναι να κλάψω από τον πονοκέφαλο και το τεράστιο βάρος των συναισθημάτων μου.

Παλεύω με την κατάθλιψη εδώ και δεκαετίες. Η κατάθλιψη είναι η προσωπικότητά μου. Έχω συμφιλιωθεί μαζί της και προσπαθώ να το φιλοσοφώ. Έρχονται ώρες που είμαι πολύ άσχημα, έρχονται και καλύτερες ώρες.

Είμαι κουρασμένη να εξηγώ αυτό που είμαι και που νιώθω, και να ακούω τους δικούς μου ανθρώπους να μου λένε "προσπάθησε ακόμα λίγο".

Κοιμάμαι συνέχεια, φοβάμαι για τα πάντα, δεν τολμώ, δεν παίρνω αποφάσεις. Ευτυχώς έχω υποστήριξη από την οικογένειά μου, αλλά δεν ξέρω εάν αυτό τελικά βοηθάει ή όχι.

Αισθάνομαι πολύ διαφορετική. Δεν με καταλαβαίνει κανείς. Στα σόσιαλ μίντια βρίσκω πρόσκαιρα παρηγοριά.

Είμαι κλεισμένος στο δωμάτιο μου και στο gaming. Ο κόσμος είναι πολύ σκληρός, ακατάλληλος για να ζήσει κανείς εκεί έξω.

Ο θυμός μου είναι το δικό μου πρόσωπο της κατάθλιψης. Μιλάω άσχημα και απότομα. Είμαι έτοιμος να εκραγώ και να τα σπάσω όλα.

 

Η δυτικοποίηση της Αγίας Ελληνικής Οικογένειας είναι μια σχιζοειδής κατάσταση. Τουλάχιστον θλιβερή η αποσπασματικότητα και η σύγχυση.

"Οι σκελετοί που κρύβω στη ντουλάπα μου" βγαίνουν και με ταλαιπωρούν. Έτσι ονομάζω τις σκέψεις που έρχονται ανεξέλεγκτα στο μυαλό μου. Από τότε που αποφάσισα και τις μοιράστηκα με την ψυχολόγο μου, άρχισε η ντουλάπα να αδειάζει από αυτούς και να ανανεώνεται με καθαρό αέρα.

 

    Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 26/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Δυνατότητες

 

Κάποιοι άνθρωποι τα πάνε καλύτερα με
~ τα γράμματα, το διάβασμα και το γράψιμο
~ τους αριθμούς και τους υπολογισμούς
~ την σκέψη και την ανάλυση του νοήματος
~ την αναγνώριση των συναισθημάτων και τη συναισθηματική έκφραση
~ την κοινωνική αλληλεπίδραση
~ τη φύση
~ το σχέδιο και τη ζωγραφική
~ τον αθλητισμό και την αρμονία στην κίνηση, ή
~ τη μουσική.

Κανένα από αυτά δεν είναι ανώτερο ή κατώτερο, απλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές δυνατότητες ή συνδυασμούς δυνατοτήτων.
Η έλλειψη μιας δυνατότητας μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη μιας άλλης.
Γιατί να είναι πιο σημαντικό να είσαι ο γρηγορότερος, και λιγότερο σημαντικό να είσαι ευγενικός με τους άλλους και να τους σέβεσαι; Ίσως επειδή κάποιες δυνατότητες εκτιμώνται περισσότερο σε κάποιες κοινωνίες ή κοινότητες και άλλες σε άλλες. Για αυτό χρειάζεται να δοθεί ή να αναζητηθεί η ευκαιρία να βρεθείς στις κοινότητες που εκτιμούν και καλλιεργούν τις δυνατότητές σου.
Εάν υπάρχει ένας (άγραφος) κώδικας που ορίζει ποιος είναι ο "κορυφαίος", τότε κάποιοι που δεν αντέχουν τη σύγκριση θα θελήσουν να τον ρίξουν από την "κορυφή", ή τότε οι άλλοι, που θεωρούνται ότι βρίσκονται στο άλλο άκρο, θα δεχτούν υποτίμηση, εκφοβισμό - υπάρχει η ανάγκη της τάσης προς τον μέσο όρο. Ο μέσος όρος όσον αφορά στις δυνατότητες των ανθρώπων είναι μια πολύ καταπιεστική συνθήκη. Οδηγεί σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αν δούμε περιπτώσεις ανθρώπων που τα κατάφεραν σε πολύ διαφορετικούς τομείς, που ευχαριστήθηκαν τη ζωή τους κάνοντας τον απολογισμό τους, τότε θα καταλάβουμε με πόσο διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τα καταφέρει κανείς.
Εξάλλου στις δυνατότητες, όπως και σε πολλά άλλα, δεν είναι ακριβής η προσέγγιση "είμαι καλός ή είμαι κακός", με άλλα λόγια "έχω ή δεν έχω κάποια δυνατότητα". Αυτό που είναι ακριβέστερο είναι "ο βαθμός της δυνατότητάς μου", ο οποίος μάλιστα καλλιεργείται. Όλοι έχουμε δυνατότητες και αδυναμίες. Όλοι μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας και να περιορίσουμε τις αδυναμίες μας.
 

Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 25/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Εκπαίδευση και Εργασία στην Ευρώπη

Εκπαίδευση στην Ευρώπη

Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για να βρείτε σπουδές, κατάρτιση και νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες  σε όλη την Ευρώπη. Το Europass μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την εκπαίδευσή σας και να βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας.

https://europa.eu/europass/el/learn-europe

Εργασία στην Ευρώπη

Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για εργασία και εξεύρεση νέων ευκαιριών απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη. Το Europass μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τη σταδιοδρομία σας, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και να βρείτε τη σωστή ευκαιρία για την αξιοποίησή τους.

https://europa.eu/europass/el/work-europe

#clevercareer
 

Copyright, 24/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Ελληνική Πόλη και Κατοικία


Τα σπίτια της πόλης

Οι τεχνολογικές επεμβάσεις έγιναν άχαρα, δημιουργώντας "βιομηχανικά" κτίρια: στις προσόψεις τους έχουν τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, τις σωληνώσεις όλων αυτών, τα καλώδια των τηλεπικοινωνιών, ενώ στις ταράτσες τους έχουν ηλιακά πάνελ, θερμοσίφωνες και κεραίες. Ένα συνονθύλευμα μετάλλων και άλλων υλικών, τοποθετημένα για την εξυπηρέτηση πρωτίστως των εταιρειών και δευτερευόντως των οικιστικών αναγκών των ανθρώπων. Γιατί μια ανάγκη εξυπηρετούν και δύο νέες δημιουργούν: η υπογειοποίηση των σωληνώσεων και καλωδίων για να φτάσουν από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό, χάλασε τους ήδη παλιούς δρόμους και τα στενά πεζοδρόμια, τα δε σπίτια χρειάζονται ολική εξωτερική ανακαίνιση. Όσο για την αισθητική...
"Λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα". Ακόμα και βόμβες να έπεφταν σε διάρκεια πολέμου, τέτοια καταστροφή δεν θα έκαναν σε όλους τους δρόμους της πόλης, όπως αυτή που έκανε ο εκσκαφέας του φυσικού αερίου... Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να φτιαχτεί η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια.
Αυτή είναι η εξέλιξη που έφερε η 4η βιομηχανική επανάσταση; Αυτά είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα έτσι όπως φτάνουν στους πολίτες;

Η πόλη

Ακούω για οπτικές ίνες στην τηλεπικοινωνία, αλλά στη γειτονιά μου δεν έχει. Τη γειτονιά μιας πόλης 80 χλμ μακριά από την Αθήνα. Αφήστε που η ταχύτητα του διαδικτύου δεν είναι μεγάλη και συχνά πέφτει.

Μεγάλη έκταση του δασικού πνεύμονα της πόλης όπως και οι ελαιώνες στα γύρω χωριά κάηκαν το καλοκαίρι που πέρασε.

Στο αποχετευτικό δίκτυο δεν είναι όλα τα σπίτια, αν κρίνω από τις εκκενώσεις βόθρων που βλέπω.

Για να φτάσει κανείς από το νοτιοανατολικό στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης χρειάζεται να διασχίσει ένα κέντρο που δεν κυκλοφορείται από την κίνηση. Και γιατί να το διασχίσει; Για να φτάσει στο σχολείο που ανήκει!

Ένα δημόσιο σχολείο τελειώνει στις δύο το μεσημέρι για να ξεκινήσει ένα δεύτερο ιδιωτικό το απόγευμα.

Πολιτιστικές ευκαιρίες σπανιότατες και για να γίνουν αθλητικές δραστηριότητες οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν, οπότε ο αθλητισμός είναι περιορισμένος ή υπολειτουργεί.

Και πόσα ακόμα...

Όσο ζω και είμαι, για όλα αυτά, όλοι προσπαθούμε, 50 χρόνια τώρα, αλλά δεν βγάζουν κάπου οι προσπάθειές μας. Γιατί;

#futurepolisINT_clevercareer
 

Copyright, 23/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Παρίσι

 

Το Παρίσι της νύχτας

Το Παρίσι της μέρας

Η ερευνήτρια

 

Copyright, 7/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

 

Περιοχές της Ελλάδας
Αθήνα, Πειραιάς, Αίγινα, Χαλκίδα, Βοιωτία, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Ακριτική Ελλάδα ( στο Instagram @clevercareer_psychologist και στο Facebook "clevercareer")

#futurepolisINT_clevercareer
#psyINTrip

 

Η Αθήνα υπό κατασκευή

 

Copyright, 8/12/23, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

Copyright, 2000-2024, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

___________

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2024

 

 

Βιογραφικό | Υπηρεσίες | BlogΕπικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας