Ευφυής Σταδιοδρομία - Ε' Μέρος

Cross-Cultural Research - Διαπολιτισμική Έρευνα

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

 

 

Ευφυής Σταδιοδρομία (2024): Διαπολιτισμική Έρευνα - Μέρος 5ο

 

Συνδέοντας το πρόσωπο με τον κόσμο

 

 

 

 

(Πρώην Ίδρυμα Μωραΐτη, Art Nouveau 1920, Σίνα 46, Κολωνάκι, Αθήνα, φωτο Ι.Ν.Τριπερίνα, 8.12.23, ώρα 16:38)

 

 

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Έρευνα, Θεωρία και Πράξη - Μέρος 1ο (1990-2019)

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Ανοιχτή Επιστήμη - Μέρος 2ο (2020-2021)

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Έρευνα Πεδίου - Μέρος 3ο (2022)

 

Ευφυής Σταδιοδρομία: Οργανωσιακή Έρευνα - Μέρος 4ο (2023)

 

 

 

 

Περιεχόμενα (συλλογή δεδομένων):

 

Θεατρική ροή της Iστορίας

 

Αναποφασιστικότητα

 

Εξουθενωμένοι Άνθρωποι

 

Ελληνική Γλώσσα

 

Ελληνικό Στρες και Αντιμετώπισή του

 

Τα Πρόσωπα της Κατάθλιψης

 

Δυνατότητες

 

Εκπαίδευση και Εργασία στην Ευρώπη
 

Ελληνική Πόλη και Κατοικία

 

Παρίσι

 

Περιοχές της Ελλάδας

 

Ορθόδοξο Χριστιανικό Ήθος

 

Κινηματογραφοθεραπεία

 

Ψηφιακή Κουλτούρα & Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

 

Διαλεκτική των Αντιθέσεων

 

Στερεότυπα, Προκαταλήψεις, Σφάλματα Αντίληψης

 

Αυταρχισμός, Αναποφασιστικότητα κλπ. χαρακτηριστικά της εποχής

 

 

Εξουθενωμένοι Άνθρωποι

Πέντε λόγοι που οι άνθρωποι στις μέρες μας νιώθουν εξουθενωμένοι
 

Ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών εργαλείων που έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, ειδικά μετά την πανδημία του covid και τα lockdown, μας προκάλεσε ψηφιακό στρες. Όταν η ποσότητα των διαθέσιμων πληροφοριών, που έχουμε να επεξεργαστούμε, υπερβαίνει τις δυνατότητές μας, τότε νιώθουμε πίεση και συνεπαγόμενο άγχος. Η υπερσυνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, οδηγεί σε υπερφόρτωση πληροφοριών, που αποτελεί ένα είδος εθισμού, και μας κρατά σε συνεχή πίεση, με αποτέλεσμα τελικά να χάνουμε τον έλεγχο. 

Εξάλλου, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε μεγάλο περιθώριο να ασκούμε έλεγχο στα πράγματα: βία, κλιματικές καταστροφές, τραγωδίες που συντελούνται δίπλα μας.
Νιώθουμε ότι είμαστε λιγότερο σημαντικοί και ασφαλείς στον κόσμο, και ότι οι αποφάσεις που μας αφορούν δεν λαμβάνονται με τη δική μας συμμετοχή.

Ακόμα κι αν εργαζόμαστε πολύ, αυτό δεν οδηγεί στην ποιότητα ζωής που περιμέναμε. Την ίδια στιγμή, νιώθουμε την πίεση να αποδίδουμε όλο και περισσότερο, αλλά αισθανόμαστε σαν να μην κάνουμε αρκετά ή να μην υπάρχει πρόοδος σε κοινωνικό ή προσωπικό επίπεδο. Όταν νιώθουμε εξαντλημένοι αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια, απλά καιγόμαστε.

Ταυτόχρονα νιώθουμε μόνοι. Δεν έχουμε κοινωνική υποστήριξη. Δεν παίρνουμε στοργή και ένα λόγο παρηγοριάς. Συχνά, άνθρωποι δικοί μας, στρέφονται εναντίον μας.

Όταν έχουμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, μπορούμε να διατηρούμε υψηλό ηθικό και να αντέχουμε τις δυσκολίες. Αλλά όταν παύει να υπάρχει αυτή η ελπίδα, γιατί τίποτα καλό δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τότε παύουμε να αντέχουμε.

Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 8/4/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Ελληνική Γλώσσα

 

 

Οι ελληνικές κοινότητες στην Ιταλία τιμούν την Ελληνική Γλώσσα και προβάλλουν κάποιες από τις πιο όμορφες ελληνικές λέξεις οι οποίες συνιστούν και ελληνικές ιδέες:
Χαρακτήρ, Δημοκρατία, Μέτρον, Ρωμιοσύνη, Θεραπεία, Αγαπώ, Ποίηση, Μετάνοια, Οίνος, Ήθος,

στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού 2024).


Η ημέρα που επίσης τιμάται
Ὁ ἐθνικὸς ποιητὴς τῆς Ἑλλάδος
Διονύσιος Σολωμός (1798-1857).


Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ μυαλό μου,
πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα.


Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν
158 στροφὲς συνθέτουν τὸν Ὕμνο, ὅπου ἡ Ἐλευθερία ταυτίζεται μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Ἑλλάδα. Οἱ θεματικὲς ἑνότητες ποὺ περιλαμβάνονται στὰ ἐπιλεγμένα ἀποσπάσματα εἶναι ἡ ἀρχαία λαμπρότητα, τὰ δεινοπαθήματα τῆς σκλαβιᾶς, ἡ ἀπήχηση τοῦ ἀγῶνα, οἱ κορυφαῖες στιγμὲς τῆς Τριπολιτσᾶς καὶ τοῦ Μεσολογγίου, οἱ νικηφόρες μάχες στὴ θάλασσα καὶ τέλος ἡ σπαρακτικὴ ἔκκληση τῆς Ἐλευθερίας πρὸς τοὺς Ἕλληνες γιὰ ὁμόνοια καὶ ἀδερφοσύνη. Ὁ μεγάλος μουσουργὸς Νικόλαος Μάντζαρος, προσωπικὸς φίλος τοῦ ποιητῆ Σολωμοῦ, συνέθεσε μουσικὴ γιὰ 24 στροφές. Οἱ δυὸ πρῶτες νομοθετήθηκαν τὸ 1856 ὡς ὁ Ἐθνικὸς Ὕμνος τῆς Ἑλλάδας.
 

1
Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη,
ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ.
 

2
Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!
 

πηγή


#ΕλληνικόΕργαστήριοΈρευναςΑνάπτυξηςκαι

ΕφαρμογήςτηςΨυχολογίας #greekRDApsy

 

Copyright, 9/2/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Ελληνικό Στρες και Αντιμετώπισή του

 

Η Ελλάδα σε διεθνείς έρευνες είναι συχνά πρώτη στο άγχος και στην κατάθλιψη, στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία των ενηλίκων και των παιδιών, στις καρδιοπάθειες κ.λπ. Είναι επιτακτική ανάγκη στη χώρα μας η υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας και ενός νέου τρόπου ζωής ο οποίος μπορεί αποδεδειγμένα να μας απαλλάξει από αυτές τις δυσάρεστες πρωτιές. Μάλιστα δεν είναι τόσο νέα...

 

Αφού, όπως πρώτος το διατύπωσε ο αρχαίος Έλληνας Στωικός Φιλόσοφος, Επίκτητος, δεν είναι τα ίδια τα πράγματα που μας ταράσσουν αλλά η γνώμη μας για αυτά, αλλάζοντας γνώμη για τα πράγματα, μπορούν να παύσουν να μας ταράσσουν. Στην εποχή μας η γνωσιακή αναδόμηση (σε απλά ελληνικά, η αλλαγή του τρόπου σκέψης που συνδέεται με την αντιμετώπιση των συναισθημάτων, την προσαρμογή της συμπεριφοράς και εν τέλει την αλλαγή του τρόπου ζωής) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος διαχείρισης του στρες (των πιεστικών συνθηκών και καταστάσεων που μας ταράσσουν), οδηγώντας στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που προάγει την υγεία, την αυτογνωσία, την αυτορρύθμιση και την ευημερία. Σε αντίθεση, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι ουσίες, το βεβαρυμμένο πρόγραμμα ή το άδειο πρόγραμμα, οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινότητα, αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες ή αναποτελεσματικές προσπάθειες να απαλλαγεί κανείς από το στρες, βάζοντας τον εαυτό του σε έναν φαύλο κύκλο. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η έλλειψη δομής και κοινωνικής οργάνωσης, η κρίση θεσμών και αξιών, αποτελούν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο προκύπτουν οι στρεσογόνες καταστάσεις για ένα πρόσωπο, καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση του πού αρχίζει και πού τελειώνει η συλλογική και η προσωπική ευθύνη. Παρόλο που ζούμε πλέον σε κοινωνίες μακριά από το κέντρο λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν (γεγονός που επιτείνει το στρες), μπορούμε να κρίνουμε αυτές τις κοινωνικές καταστάσεις και να κάνουμε μικρές καθημερινές επιλογές με κριτήρια, γιατί σίγουρα δεν είμαστε έρμαια αυτών των αφ’ υψηλού αποφάσεων.

 

Η ψυχολόγος διευκολύνει στην

- Αξιολόγηση των στρεσογόνων καταστάσεων του περιβάλλοντος και της αντίληψης του προσώπου για αυτές (πού βρίσκεσαι τώρα)

- Θέσπιση στόχων (πού θέλεις να φτάσεις)

- Ανάπτυξη σχεδίων (πώς θα φτάσεις: ενδοσκόπηση, αναγνώριση δυνατοτήτων και αδυναμιών, καλλιέργεια δυνατοτήτων, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων κ.λπ.)

- Επίτευξη μιας ζωής με νόημα, πέρα από την αλλοτρίωση της σκέψης, την απώθηση του συναισθήματος και την παθητικοποίηση της συμπεριφοράς.

 

Η ψυχολόγος αξιοποιεί εργαλεία για την

- Αξιολόγηση του στρες, του άγχους, της θλίψης, του θυμού, της συμπεριφοράς (παθητική/επιθετική), των γνωσιακών λαθών και των βαθύτερων πεποιθήσεων.

- Αξιολόγηση του τρόπου ζωής: διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ύπνος, ιστορικό (προσωπικό και οικογενειακό).

 

Η αυτοπαρατήρηση, η παρατήρηση του περιβάλλοντος, η αυτοαξιολόγηση, η κριτική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, η ενσυνειδητότητα είναι βιωματικές μέθοδοι ενδοσκόπησης και διερεύνησης με σκοπό την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

Σκοπός της συνεργασίας σου με την ψυχολόγο:

- Έλεγχος των πηγών του στρες και της αντίληψης για το στρες

- Έλεγχος των συμπτωμάτων άγχους (φόβου, πανικού)

- Έλεγχος καταθλιπτικών συμπτωμάτων

- Διαχείριση θυμού

- Καθιέρωση πιο λειτουργικού τρόπου σκέψης (αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών σκέψεων)

- Ανάπτυξη διεκδικητικής συμπεριφοράς

- Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, αυτοεικόνας, αυτοπεποίθησης και αυτοεπάρκειας

- Βελτίωση καθημερινής ρουτίνας (διατροφή, άσκηση, ύπνος κ.λπ.)

- Βελτίωση ποιότητας ζωής

- Βελτίωση ακαδημαϊκής / εργασιακής απόδοσης

- Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων (επικοινωνία)

- Βελτίωση οργανωτικότητας και δημιουργικότητας.

 

Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 8/2/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Τα Πρόσωπα της Κατάθλιψης

 


Ξυπνάω στην ώρα μου, πάω στη δουλειά μου, επιστρέφω σπίτι στην οικογένεια. Δεν κάθομαι κλεισμένος στο δωμάτιο μου να κλαίω. Όμως οι αυτοκτονικές σκέψεις με ακολουθούν.

Χαμογελώ για να μην στεναχωριούνται για μένα. Ζορίζομαι να τα καταφέρω για να μην τους απογοητεύσω. Αλλά η κατάθλιψη είναι εκεί.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω σοβαρά θέματα υγείας. Σιγά σιγά μου δημιουργήθηκε άγχος και κατάθλιψη. Η καθημερινότητά μου είναι ένας αγώνας επιβίωσης.

Οι κρίσεις πανικού δεν μου επιτρέπουν να κοιμηθώ τη νύχτα. Καθώς είμαι άυπνη και κουρασμένη, η μέρα είναι βασανιστική.

Η κατάθλιψη με εμποδίζει να κάνω πράγματα που θέλω να κάνω. Μου λείπει το κίνητρο. Δεν έχω όρεξη ακόμα και για αυτά που το μυαλό μου μου λέει ότι είναι καλά για μένα.

Κατά διαστήματα είμαι τη μια στα πάνω μου και την άλλη στα κάτω μου. Οι δύο πόλοι: της θλίψης και του άγχους. Κι άλλοτε το εκρηκτικό μείγμα και των δύο μαζί. Οι γύρω μου δεν ξέρουν πώς να μου φερθούν, μπερδεύονται με την αστάθειά μου. Εγώ διαρκώς ψάχνω να βρω τις ισορροπίες και δεν τις βρίσκω.

Όλοι μου λένε "τι άλλο θέλεις, αφού τα έχεις όλα!". Δεν με βοηθάνε καθόλου. Το ξέρω ότι τα έχω όλα, όμως δεν μπορώ να ελέγξω το συναίσθημά μου με τη λογική μου.

Δεν μιλούσα για αυτό, αλλά μόλις και μετά βίας άντεχα για να μην πάθω κρίση πανικού. Απέφευγα να βγαίνω και κλεινόμουν στον εαυτό μου. Όταν κατάφερα να μιλήσω κάποια στιγμή για όλα αυτά, ένιωσα καλύτερα.

Βάφομαι, βάζω τα καλά μου ρούχα και πηγαίνω για shopping, ή βγάζω μια χαμογελαστή selfie, την ώρα που το μόνο που θέλω να κάνω είναι να κλάψω από τον πονοκέφαλο και το τεράστιο βάρος των συναισθημάτων μου.

Παλεύω με την κατάθλιψη εδώ και δεκαετίες. Η κατάθλιψη είναι η προσωπικότητά μου. Έχω συμφιλιωθεί μαζί της και προσπαθώ να το φιλοσοφώ. Έρχονται ώρες που είμαι πολύ άσχημα, έρχονται και καλύτερες ώρες.

Είμαι κουρασμένη να εξηγώ αυτό που είμαι και που νιώθω, και να ακούω τους δικούς μου ανθρώπους να μου λένε "προσπάθησε ακόμα λίγο".

Κοιμάμαι συνέχεια, φοβάμαι για τα πάντα, δεν τολμώ, δεν παίρνω αποφάσεις. Ευτυχώς έχω υποστήριξη από την οικογένειά μου, αλλά δεν ξέρω εάν αυτό τελικά βοηθάει ή όχι.

Αισθάνομαι πολύ διαφορετική. Δεν με καταλαβαίνει κανείς. Στα σόσιαλ μίντια βρίσκω πρόσκαιρα παρηγοριά.

Είμαι κλεισμένος στο δωμάτιο μου και στο gaming. Ο κόσμος είναι πολύ σκληρός, ακατάλληλος για να ζήσει κανείς εκεί έξω.

Ο θυμός μου είναι το δικό μου πρόσωπο της κατάθλιψης. Μιλάω άσχημα και απότομα. Είμαι έτοιμος να εκραγώ και να τα σπάσω όλα.

 

Η δυτικοποίηση της Αγίας Ελληνικής Οικογένειας είναι μια σχιζοειδής κατάσταση. Τουλάχιστον θλιβερή η αποσπασματικότητα και η σύγχυση.

"Οι σκελετοί που κρύβω στη ντουλάπα μου" βγαίνουν και με ταλαιπωρούν. Έτσι ονομάζω τις σκέψεις που έρχονται ανεξέλεγκτα στο μυαλό μου. Από τότε που αποφάσισα και τις μοιράστηκα με την ψυχολόγο μου, άρχισε η ντουλάπα να αδειάζει από αυτούς και να ανανεώνεται με καθαρό αέρα.

 

    Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 26/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Δυνατότητες

 

Κάποιοι άνθρωποι τα πάνε καλύτερα με
~ τα γράμματα, το διάβασμα και το γράψιμο
~ τους αριθμούς και τους υπολογισμούς
~ την σκέψη και την ανάλυση του νοήματος
~ την αναγνώριση των συναισθημάτων και τη συναισθηματική έκφραση
~ την κοινωνική αλληλεπίδραση
~ τη φύση
~ το σχέδιο και τη ζωγραφική
~ τον αθλητισμό και την αρμονία στην κίνηση, ή
~ τη μουσική.

Κανένα από αυτά δεν είναι ανώτερο ή κατώτερο, απλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές δυνατότητες ή συνδυασμούς δυνατοτήτων.
Η έλλειψη μιας δυνατότητας μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη μιας άλλης.
Γιατί να είναι πιο σημαντικό να είσαι ο γρηγορότερος, και λιγότερο σημαντικό να είσαι ευγενικός με τους άλλους και να τους σέβεσαι; Ίσως επειδή κάποιες δυνατότητες εκτιμώνται περισσότερο σε κάποιες κοινωνίες ή κοινότητες και άλλες σε άλλες. Για αυτό χρειάζεται να δοθεί ή να αναζητηθεί η ευκαιρία να βρεθείς στις κοινότητες που εκτιμούν και καλλιεργούν τις δυνατότητές σου.
Εάν υπάρχει ένας (άγραφος) κώδικας που ορίζει ποιος είναι ο "κορυφαίος", τότε κάποιοι που δεν αντέχουν τη σύγκριση θα θελήσουν να τον ρίξουν από την "κορυφή", ή τότε οι άλλοι, που θεωρούνται ότι βρίσκονται στο άλλο άκρο, θα δεχτούν υποτίμηση, εκφοβισμό - υπάρχει η ανάγκη της τάσης προς τον μέσο όρο. Ο μέσος όρος όσον αφορά στις δυνατότητες των ανθρώπων είναι μια πολύ καταπιεστική συνθήκη. Οδηγεί σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αν δούμε περιπτώσεις ανθρώπων που τα κατάφεραν σε πολύ διαφορετικούς τομείς, που ευχαριστήθηκαν τη ζωή τους κάνοντας τον απολογισμό τους, τότε θα καταλάβουμε με πόσο διαφορετικούς τρόπους μπορεί να τα καταφέρει κανείς.
Εξάλλου στις δυνατότητες, όπως και σε πολλά άλλα, δεν είναι ακριβής η προσέγγιση "είμαι καλός ή είμαι κακός", με άλλα λόγια "έχω ή δεν έχω κάποια δυνατότητα". Αυτό που είναι ακριβέστερο είναι "ο βαθμός της δυνατότητάς μου", ο οποίος μάλιστα καλλιεργείται. Όλοι έχουμε δυνατότητες και αδυναμίες. Όλοι μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας και να περιορίσουμε τις αδυναμίες μας.
 

Μιλήστε μαζί μας.

 

Copyright, 25/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Εκπαίδευση και Εργασία στην Ευρώπη

Εκπαίδευση στην Ευρώπη

Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για να βρείτε σπουδές, κατάρτιση και νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες  σε όλη την Ευρώπη. Το Europass μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την εκπαίδευσή σας και να βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας.

https://europa.eu/europass/el/learn-europe

Εργασία στην Ευρώπη

Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για εργασία και εξεύρεση νέων ευκαιριών απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη. Το Europass μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τη σταδιοδρομία σας, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και να βρείτε τη σωστή ευκαιρία για την αξιοποίησή τους.

https://europa.eu/europass/el/work-europe

#clevercareer
 

Copyright, 24/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Ελληνική Πόλη και Κατοικία


Τα σπίτια της πόλης

Οι τεχνολογικές επεμβάσεις έγιναν άχαρα, δημιουργώντας "βιομηχανικά" κτίρια: στις προσόψεις τους έχουν τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών, τις σωληνώσεις όλων αυτών, τα καλώδια των τηλεπικοινωνιών, ενώ στις ταράτσες τους έχουν ηλιακά πάνελ, θερμοσίφωνες και κεραίες. Ένα συνονθύλευμα μετάλλων και άλλων υλικών, τοποθετημένα για την εξυπηρέτηση πρωτίστως των εταιρειών και δευτερευόντως των οικιστικών αναγκών των ανθρώπων. Γιατί μια ανάγκη εξυπηρετούν και δύο νέες δημιουργούν: η υπογειοποίηση των σωληνώσεων και καλωδίων για να φτάσουν από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό, χάλασε τους ήδη παλιούς δρόμους και τα στενά πεζοδρόμια, τα δε σπίτια χρειάζονται ολική εξωτερική ανακαίνιση. Όσο για την αισθητική...
"Λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα". Ακόμα και βόμβες να έπεφταν σε διάρκεια πολέμου, τέτοια καταστροφή δεν θα έκαναν σε όλους τους δρόμους της πόλης, όπως αυτή που έκανε ο εκσκαφέας του φυσικού αερίου... Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να φτιαχτεί η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια.
Αυτή είναι η εξέλιξη που έφερε η 4η βιομηχανική επανάσταση; Αυτά είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα έτσι όπως φτάνουν στους πολίτες;

Η πόλη

Ακούω για οπτικές ίνες στην τηλεπικοινωνία, αλλά στη γειτονιά μου δεν έχει. Τη γειτονιά μιας πόλης 80 χλμ μακριά από την Αθήνα. Αφήστε που η ταχύτητα του διαδικτύου δεν είναι μεγάλη και συχνά πέφτει.

Μεγάλη έκταση του δασικού πνεύμονα της πόλης όπως και οι ελαιώνες στα γύρω χωριά κάηκαν το καλοκαίρι που πέρασε.

Στο αποχετευτικό δίκτυο δεν είναι όλα τα σπίτια, αν κρίνω από τις εκκενώσεις βόθρων που βλέπω.

Για να φτάσει κανείς από το νοτιοανατολικό στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης χρειάζεται να διασχίσει ένα κέντρο που δεν κυκλοφορείται από την κίνηση. Και γιατί να το διασχίσει; Για να φτάσει στο σχολείο που ανήκει!

Ένα δημόσιο σχολείο τελειώνει στις δύο το μεσημέρι για να ξεκινήσει ένα δεύτερο ιδιωτικό το απόγευμα.

Πολιτιστικές ευκαιρίες σπανιότατες και για να γίνουν αθλητικές δραστηριότητες οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν, οπότε ο αθλητισμός είναι περιορισμένος ή υπολειτουργεί.

Και πόσα ακόμα...

Όσο ζω και είμαι, για όλα αυτά, όλοι προσπαθούμε, 50 χρόνια τώρα, αλλά δεν βγάζουν κάπου οι προσπάθειές μας. Γιατί;

#futurepolisINT_clevercareer
 

Copyright, 23/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Παρίσι

 

Το Παρίσι της νύχτας

Το Παρίσι της μέρας

Η ερευνήτρια

 

Copyright, 7/1/24, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

Περιοχές της Ελλάδας
Αθήνα, Πειραιάς, Χαλκίδα, Βοιωτία, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Ακριτική Ελλάδα ( στο Instagram @clevercareer_psychologist )

#futurepolisINT_clevercareer
#psyINTrip

 

Η Αθήνα υπό κατασκευή

 

Copyright, 8/12/23, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. 

 

 

 

Copyright, 2000-2024, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

___________

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2024

 

 

Βιογραφικό  |  Υπηρεσίες  |  Χάρτης  |  Επικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας