Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Διαχείριση Θυμού

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

 

CleverCareer Seminar

 

 

Έξυπνος θυμός

Photo by cassidy kelley on Unsplash

Συναισθηματική ευφυία είναι να μην διατηρείς την ηρεμία σου, όταν για παράδειγμα υπάρχει λόγος να θυμώσεις επειδή σε κακομεταχειρίζονται. Σε τέτοια περίπτωση συναισθηματική ευφυία είναι να θυμώνεις, να εκφράζεις το θυμό σου, είτε για να βρεθεί μια λύση είτε για να πάρεις αποφάσεις όπως να σηκωθείς να φύγεις αφού δεν βρίσκεται λύση. Το θέμα είναι πώς θυμώνει κάποιος. Οι εκρήξεις και η ανεξέλεκτη έκφραση δεν έχουν καλά αποτελέσματα. Στην ψυχοθεραπεία αξιοποιούνται τεχνικές, όπως αυτή της άδειας καρέκλας, για να αναγνωρίσει, να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει κανείς ρυθμίζοντας εξυπηρετικά το θυμό του, και να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει δυσλειτουργικές καταστάσεις και σχέσεις. Ο θυμός, ως συναίσθημα, είναι πολύ λειτουργικός όπως όλα τα συναισθήματα και παρέχει μηνύματα για να αξιοποιηθούν με κατάλληλες συμπεριφορές, μάχης ή φυγής. Ακούμε τα μηνύματά του και τα αξιοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Copyright, 24/8/17, I. N. T.

 

 

Συναισθήματα-Προσδοκίες-Συμπεριφορές

Photo by isabell winter on Unsplash

Η προσδοκία που μεσολαβεί ανάμεσα σε ένα συναίσθημα και σε μία συμπεριφορά είναι πιθανότερο να οδηγήσει στην εμφάνιση της συμπεριφοράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα που κατέληξαν πρόσφατα ερευνητές στο Ισραήλ*.

Με αφρομή αυτό το ερευνητικό αποτέλεσμα σκεφτόμαστε πάνω στο συναίσθημα και τη συμπεριφορά του θυμού. Όταν νιώθουμε θυμό και προσδοκούμε ότι με τη θυμωμένη συμπεριφορά μας (πχ. επιθετική στάση) θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (πχ. να αλλάξει η συμπεριφορά εκείνου που μας προκάλεσε το θυμό), τότε είναι πιθανότερο να εξελίξουμε το συναίσθημα του θυμού σε θυμωμένη συμπεριφορά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η προσδοκία μας θα επαληθευτεί (πχ. ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του άλλου επειδή εμείς το προσδοκούμε). Κατά την άποψή μας, αξίζει να διερωτηθούμε πού οφείλονται οι προσδοκίες μας (βαθύτερες πεποιθήσεις, ανεκπλήρωτα όνειρα, ασυνείδητες ενορμήσεις, ανάγκες, επιθυμίες, στόχοι...). Ξεκαθαρίζοντας τι πραγματικά θέλουμε και γιατί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ανεξέλεγκτα συναισθήματα και συμπεριφορές. Οι προσδοκίες χρειάζονται ενδοσκόπηση και πολλή δουλειά με τον εαυτό μας.

* Tamir, M., Bigman Y. E. (2017). Expectations influence how emotions shape behavior. Emotion, Jul 06.

Copyright, 26/10/17, I. N. T.

 

 

Μια ταινία για το θυμό, τις πηγές και τα αποτελέσματά του

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9_%CE%A4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%A0%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82_%CE%88%CE%BE%CF%89_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%BF_%CE%88%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA,_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%9C%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B9

 

 

Copyright, 2017-2019, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

 

 

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται σε συνεδρίες πρόσωπο με πρόσωπο στην Αθήνα, στη Θήβα και εξ αποστάσεως (online e-Ψυχολόγος).

 

 

 

Το θεραπευτικό μου προφίλ στο Instagram. Εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2018 και τρέχει ακόμα. Ακολουθήστε με.

 

 

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

Έδρα Ψυχολογικού Γραφείου CleverCareer: Γληνού 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019

 

 

Κλείστε ένα ραντεβού