Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Οικοψυχολογία και κλιματική αλλαγή

 

Κατανάλωση και Ευτυχία

Καιρικές συνθήκες και συναισθήματα

Οικολογική κρίση και ηθική

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του υπερπληθυσμού

Υπερπληθυσμός, κλιματική αλλαγή και ψυχολογικοί παράγοντες

Ψυχολογία και Κλιματικές Αλλαγές

Ψυχολογία και Ανθρωπογεωγραφία

Ψυχολογία και Βιομετεωρολογία

 

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα

Ψυχολόγου MSc. Occ Psy

 

 

Copyright, 5/6/19, I. N. T.

 

 

Copyright, 25/7/18, I. N. T.

 

 

Copyright, 19/6/18, I. N. T.

 

 

Κατανάλωση και Ευτυχία

Η μειωμένη κατανάλωση αυξάνει την προσωπική ευημερία και μειώνει την ψυχολογική δυσφορία. Δηλαδή, λιγότερες αγορές, ή αγορές με περιβαλλοντική συνείδηση, ισοδυναμούν με περισσότερη ευτυχία. Αυτό είναι το εύρημα πρόσφατης έρευνας για τις υλικές αξίες σε σχέση με την οικονομία και το περιβάλλον.

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/YC-10-2018-0867/full/html

Copyright, 31.10.2019, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Καιρικές συνθήκες και συναισθήματα

photo by andrea reaiman on unsplash

Η μειωμένη κατανάλωση αυξάνει την προσωπική ευημερία και μειώνει την ψυχολογική δυσφορία. Δηλαδή, λιγότερες αγορές, περισσότερη ευτυχία. Αυτό είναι το εύρημα πρόσφατης έρευνας για τις υλικές αξίες σε σχέση με την οικονομία και το περιβάλλον.

Τι σχέση έχουν οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες με τη δυσφορία και τη νοσταλγία;

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες προκαλούν νοσταλγία.

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες προκαλούν δυσφορία, η οποία προβλέπει υψηλότερη νοσταλγία.

Η παρεμπόδιση της νοσταλγίας επιδεινώνει τη δυσφορία που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες.

Η νοσταλγία που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες παρέχει ψυχολογικά οφέλη.

Αυτές τις υποθέσεις μελέτησε και επιβεβαίωσε η ψυχολογική έρευνα:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167218756030

Copyright, 22.3.2018, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Οικολογική κρίση και ηθική

Ποια είναι η σχέση της οικολογικής κρίσης (κλιματολογικές αλλαγές, υπερθέρμανση πλανήτη, περιβαλλοντική μόλυνση) με τις ηθικές αξίες;

Η πλεονεξία, η απληστία, η υπερκατανάλωση, η σπατάλη, ο εγωισμός, η εξουσιομανία είναι οι επικρατέστερες αξίες της εποχής;

Η μέριμνα για τις επόμενες γενιές, η εγκράτεια, η ολιγάρκεια, η ταπεινότητα, η προνοητικότητα, η υπομονή θεωρούνται ηττοπαθείς προσεγγίσεις;

Ποια ομάδα αξιών έχει μεγαλύτερη συνάφεια με την οικολογική κρίση;

Είναι προσωπική επιλογή ενός ανθρώπου το αξιακό του σύστημα; Σε ποιο βαθμό ο άνθρωπος (ειδικά ο άνθρωπος μιας υπερπληθυσμιακής κοινωνίας) κάνει προσωπικές επιλογές ή αφήνεται σε εκείνες που επιλέγει η κοινωνία στην οποία ανήκει;

Πώς κάνουν επιλογές οι κοινωνίες, αλλά και ποια είναι η έννοια της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή; Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω
- «δικτατορίας» (ένα άτομο αποφασίζει),
- «ολιγαρχίας» (μια κυρίαρχη μειονότητα - συμμαχία αποφασίζει),
- απλής πλειοψηφίας (ένα παραπάνω άτομο από τη μισή ομάδα αποφασίζει),
- πλειοψηφίας των 2/3,
- συναίνεσης (τα περισσότερα άτομα συμφωνούν και τα υπόλοιπα που διαφωνούν, συμφωνούν στο να μη διαμαρτυρηθούν, να μην προβάλουν αντιρρήσεις)
- ομοφωνίας (όλοι συμφωνούν μέσα από διάλογο, επιχειρηματολογία και διαπραγμάτευση);

Οι σκέψεις μου... #worldenvironmentday #environment #ecopsychology #climatechange #psychology #clevercareer #activism
 

Copyright, 23.10.2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.
 

ΥΓ. Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τα κράτη όλου του κόσμου «να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα». 5.6.19

 

 

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του υπερπληθυσμού

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί κατά τον τελευταίο μισό αιώνα. Μια έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της αύξησης του πληθυσμού των ανθρώπων, έδειξε ότι όλα τα έθνη παρουσιάζουν συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε μια πιο αργή στρατηγική της ιστορίας ζωής. Αυτή η στρατηγική συμπεριλαμβάνει τον μεγαλύτερο προσανατολισμό στο μέλλον, την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, τον πιο μακροπρόθεσμο προσανατολισμό στο ζευγάρωμα, την καθυστέρηση της ηλικίας γάμου, την χαμηλότερη γονιμότητα (απόκτηση λιγότερων απογόνων), και τη μεγαλύτερη επένδυση στη γονεικότητα.

Sng, Oliver; Neuberg, Steven L.; Varnum, Michael E. W.; Kenrick, Douglas T. The Crowded Life Is a Slow Life: Population Density and Life History Strategy. Journal of Personality and Social Psychology, Jan 09, 2017.

Σκεφτόμαστε ότι αυτή η εξέλιξη, παρόλο που είναι αυθόρμητη ως προσαρμογή του ανθρώπου στο περιβάλλον, επειδή είναι πολύ γρήγορη φέρνει δυσκολίες στον άνθρωπο. Τα βιώματα και οι αντιλήψεις μεταξύ των δύο προηγούμενων γενεών και της νέας γενιάς είναι πολύ διαφορετικά, πράγμα που οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ των γενεών, ή σε συγκρούσεις μεταξύ μελών της ίδιας γενιάς που έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας (πιο παραδοσιακοί και πιο μοντέρνοι τύποι). Κατ΄αναλογία, σε επίπεδο κοινωνιών, υπάρχουν διαφορές μεταξύ πιο παραδοσιακών και πιο μοντέρνων κοινωνιών, και συγκρούσεις μεταξύ τους, είτε είναι φυσικές είτε έχουν προκληθεί. Ο άνθρωπος χρειάζεται να υποστηριχθεί για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να διευκολύνει τις σχέσεις του.

Copyright, 10/3/17, I. N. T.

 

 

Υπερπληθυσμός, κλιματική αλλαγή και ψυχολογικοί παράγοντες

 

"το δάσος", "το δέντρο" και ο άνθρωπος

Η τεχνολογική πρόοδος είναι πολύ μεγάλη στο πέρασμα των αιώνων και διευκολύνει το σωματικό τομέα, αλλά η πρόοδος στον ψυχικό και ηθικό τομέα είναι πολύ αργή.

Η αγάπη και η ελευθερία, η φιλαυτία και η αυτοαπόρριψη, η ηδονή και η οδύνη, απασχολούν με παρόμοιο τρόπο τον άνθρωπο στο διάβα των αιώνων, συναισθηματικά, γνωσιακά, συμπεριφορικά, τόσο ενδοπροσωπικά όσο και διαπροσωπικά.

Ο άνθρωπος που, κι αν κατάφερε να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες, ακόμα ταλαιπωρείται (φλέγεται, δροσίζεται, γκρεμίζεται, αιωρείται) από την ηδονή της ελευθερίας και την οδύνη της αγάπης, άλλοτε φιλάρεσκα, άλλοτε αυτοκαταστροφικά, σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς των έξι λέξεων.

Η ψυχολόγος Ι.Ν.Τριπερίνα μελετά τις παραπάνω έννοιες (ηθικές αξίες), ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων μέσα στον πολιτισμό μας (ψηφιακός πολιτισμός). Επιχειρείται συγκριτική θεώρηση τόσο σε βάθος χρόνου του ελληνικού πολιτισμού (2.000 π.Χ αι. έως σήμερα), όσο και μεταξύ του σύγχρονου δυτικού και ανατολικού πολιτισμού.

Στο επιστημονικό εργαστήρι ψυχολογικής έρευνας του CleverCareer η σχετική μελέτη γίνεται σε πέντε επίπεδα (πρόσωπο, ομάδα, οργάνωση, τοπική κοινότητα, παγκόσμια κοινότητα) πάνω σε θέματα υψηλού ενδιαφέροντος.

Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την εξέλιξη του πολιτισμού; (υπερπληθυσμός, υπερκατανάλωση, μόλυνση περιβάλλοντος, κλιματικές αλλαγές, φυσικές καταστροφές, ένοπλες συρράξεις, κλπ.).

Πώς νιώθουν; (ψυχική υγεία, συναισθήματα, προσωπικότητα, ψυχολογικοί παράγοντες: αντίληψη του κινδύνου, στρες, συναισθηματικές αντιδράσεις, επιθετικότητα, αλλαγές στην κουλτούρα, αντίσταση στην αλλαγή, κλπ.).

Πώς συμπεριφέρονται; (α. υγεία, ευημερία, σεξουαλικότητα, β. σχέσεις: ενδοομαδικές, διομαδικές, διαφυλικές, διαγενεακές, ενδοοικογενειακές, γ. ψηφιακή επικοινωνία, δ. ιδρυματισμός/οργανώσεις, ε. εργασία στον τόπο και στο χρόνο, στ. διομαδικές εντάσεις και συγκρούσεις, κλπ.).

Μεθοδολογία έρευνας: Παρατήρηση στο φυσικό χώρο, Συγκέντρωση ιστοριών ζωής και προσωπικών εμπειριών, Ανάλυση περιεχομένου οπτικοακουστικού υλικού

(η συλλογή του υλικού έχει ξεκινήσει από το 2010 βλ. www.clevercareer.gr/6s.htm ).

Σκοπός έρευνας: Καταγραφή και κατανόηση της κατάστασης σε επίπεδο προσώπων, ομάδων, οργανώσεων και κοινότητας-πόλης-νομού, ψυχολογική ενδυνάμωση, διευκόλυνση προσαρμογής στις αλλαγές, προαγωγή της συνεργασίας των γενεών, στρατηγική αναδιοργάνωση της παραγωγής και της εργασίας (διαδοχή επιχειρήσεων, μετάβαση στις ψηφιακές επιχειρήσεις, καινοτόμος επιχειρηματικότητα, νεανική επιχειρηματικότητα, τοπική βιώσιμη επιχειρηματικότητα κλπ.).

Ενδιαφέρον βίντεο για την αύξηση του πληθυσμού από το WorldPopulationHistory.org

World Population

human population grow from 1 CE to present

https://vimeo.com/130468614

Copyright, 1.1.2017 (α'), 6/9/17 (β'), Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Ψυχολογία και Κλιματικές Αλλαγές

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές συνδέονται με θέματα ψυχικής υγείας, όπως μετατραυματικό στρες, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη κ.α. Κοινωνικές και κοινοτικές επιδράσεις που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές είναι η σχέση που έχει βρεθεί ανάμεσα στη ζέστη και στην επιθετικότητα, ο νέος χαρακτήρας των ενδοομαδικών και των διομαδικών σχέσεων, οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, η εφαρμογή της ψυχοκοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα ψυχολογικά εμπόδια που κάνουν τους ανθρώπους να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι η άγνοια, η αβεβαιότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η άρνηση, η υποτίμηση του κινδύνου, η προσκόλλησή τους στον τόπο, η συνήθεια, η περιορισμένη αίσθηση του ελέγχου που πιστεύουν ότι μπορούν να ασκήσουν, η αντίληψη του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής της συμπεριφοράς τους. Η αντίληψη του κινδύνου από τον άνθρωπο που πιστεύει στο μέσο όρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι φυσική, δεν είναι νέο φαινόμενο και είναι ελεγχόμενη, οδηγεί στην υποτίμηση του κινδύνου.

Η ψυχολογία μπορεί να συνεισφέρει στις κλιματικές αλλαγές μελετώντας την καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων καθώς οι δράσεις του ανθρώπου που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό και την υπερκατανάλωση. Επίσης, η ψυχολογία μπορεί να αναπτύξει και να αξιολογήσει παρεμβάσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά για τον περιορισμό της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Copyright, 8.10.2016, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Ψυχολογία και Ανθρωπογεωγραφία

Η ανθρωπογεωγραφία μέσα από την ψυχολογική μου επιστημονική θεώρηση (και σε συνδυασμό με αυτή) είναι η επιστήμη που μελετά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με σκοπό να κατανοήσει πληρέστερα τη σχέση που υπάρχει ανάμεσά τους.
Η μελέτη αυτή αποκτά ιδιαίτερη πρακτική αξία όταν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο, χωρίς να ανγοεί τη σχέση του συγκεκριμένου με το παγκόσμιο.

Ένας τόπος συντίθεται από παράγοντες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η βιομηχανία, ο τριτογενής τομέας, η κυκλοφορία (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια), οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα, οι οικισμοί υπαίθρου, οι αστικοί οικισμοί, με κύριο ρυθμιστή τον άνθρωπο ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί μέρος του τόπου.

Ερωτήματα γύρω από το χώρο σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα μπορούν να μάς οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα:

Πώς είναι το κλίμα της περιοχής; Πού βρίσκεται η περιβαλλοντική μόλυνση; Πώς είναι η χλωρίδα και η πανίδα; Ποιες είναι οι πρωτογενείς πλουτοαπραγωγικές πηγές της περιοχής; Πώς είναι το συγκοινωνιακό δίκτυο; Πώς είναι οι οικισμοί των ανθρώπων και πώς είναι φτιαγμένες οι κατοικίες τους; Σε ποιους τομείς εργάζονται οι άνθρωποι; Πώς είναι οι χώροι και οι συνθήκες εργασίας τους; Πώς κατανέμεται ο ανθρώπινος μόχθος για επιβίωση και δημιουργία; Ποιος ο ρόλος της θρησκείας στη ζωή των ανθρώπων; Ποια είναι τα μνημεία της περιοχής; Πώς διασκεδάζουν οι άνθρωποι; Πώς εκπαιδεύονται και πού; Ποιες είναι οι αγωνίες τους; Πώς είναι η δομή της οικογένειας; Πώς είναι η θέση των ανέργων, των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των περιθωριακών κ.α.;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα (με ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους) μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια σειρά θεμάτων που αποτελούν τα προσωπικά μου επιστημονικά και επαγγελματικά ενδιαφέροντα:

Copyright, 8.4.2015, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Ψυχολογία και Βιομετεωρολογία

Η βιομετεωρολογία μέσα από την ψυχολογική μου επιστημονική θεώρηση (και σε συνδυασμό με αυτή) είναι η επιστήμη που μελετά τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία. Όσον αφορά στην ψυχική υγεία από τη διεθνή βιβλιογραφία γνωρίζουμε ότι o μουντός, βροχερός και υγρός καιρός, φέρνει θλίψη, κακοκεφιά, αναποφασιστικότητα, υπερευαισθησία, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία και γενικώς καταβολή δυνάμεων (σε ποσοστό περίπου 20% του γυναικείου πληθυσμού και 6% του αντρικού, σύμφωνα με την πολυετή έρευνα της ψυχολόγου Μαρί Έντερς Σλέγκερ, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης). Η επίγνωση των αναπόφευκτων επιπτώσεων του καιρού πάνω μας μάς καθιστά σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουμε τις καιρικές συνθήκες, διαμορφώνοντας τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, τη διατροφή, την άσκηση και γενικά τον τρόπο της ζωής μας σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Αν και ο καιρός είναι μη ελεγχόμενος, δεν είμαστε έρμαια του καιρού. Είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε προληπτικά και δραστικά όταν χρειαστεί.

Και η ίσως η στάση μας να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο...

Να ζούμε και να χαιρόμαστε όλες τις καιρικές συνθήκες, χωρίς φόβους και αποφυγές, είναι από τις λίγες μη ελεγχόμενες εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε στο σύγχρονο πολιτισμό.

Και στο...

Η ασθένεια είναι μια ευκαιρία να βρίσκουμε το μέτρο. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι, είμαστε ευάλωτοι, ευαίσθητοι, ευπαθείς άνθρωποι, που πάσχουμε και πονάμε.

Copyright, 8.4.2015, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Copyright, 2015-2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

29/9/16: Νέο μοντέλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαιώνει ότι το 92% του πληθυσμού ζει σε μέρη που η ποιότητα του αέρα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός.

A new WHO air quality model confirms that 92% of the world’s population lives in places where air quality levels exceed WHO limits. The new data represents the most detailed outdoor air pollution-related health data, by country, ever reported by WHO. Information is presented via an interactive map, highlighting areas within countries that exceed air quality limits. 

http://maps.who.int/airpollution/

 

 

Διαβάστε ακόμα για τις "οικολογικές" δράσεις μας:

 

 • Περιδιαβαίνοντας και Συνομιλώντας στη μικρή μας πόλη

 • Οι υπηρεσίες μας Βιωματικού Τουρισμού και Βιωματικής Μάθησης στη Βοιωτία

 •  

   

   

  Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

   

   

  Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

  Πρόσωπο επικοινωνίας

  Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

   

  Κλείστε ένα ραντεβού

   

   

  www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018