Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Συναισθηματική Ευφυΐα

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy,

που μελετά και εργάζεται πάνω στη συναισθηματική διαχείριση, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας (νευρωτισμός, διαταραχές συναισθήματος όπως άγχος, κατάθλιψη κλπ), και τη βελτίωση των σχέσεων.

 

Σε αυτή την ενότητα ασχολούμαστε με την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την αξιοποίηση των συναισθημάτων, με άλλα λόγια η ψυχολόγος Ιωάννα Ν. Τριπερίνα καλλιεργεί τη συναισθηματική ευφυΐα.

 

Δυσάρεστα συναισθήματα

Νευροεπιστήμη και συναισθήματα

Υποκειμενική η ευαλωτότητα

Κατάθλιψη και Άγχος σε ανατολή και δύση

Η συναισθηματική ευφυΐα καλλιεργείται

Ζήλια

Τα μειονεκτήματα του αυτοελέγχου

Συναισθήματα και αλλαγή

Πιο καλή η μοναξιά;

Συναισθηματικά καθοδηγούμενες συμπεριφορές

Συναισθήματα-Προσδοκίες-Συμπεριφορές

Καλά τα συναισθήματα

Έξυπνος θυμός

"Καλοκαιρινά" συναισθήματα

Το κουτί

Συναισθηματική έκφραση ή αυτοσυγκράτηση;

Ανία

Ενσυναίσθηση και Ανατροφοδότηση

 

 

Αξιοποιήστε τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας για συναισθηματικές διαταραχές και κρίσεις που αναταράσσουν τα συναισθήματά σας.

 

 

Copyright, 23/9/19, I. N. T.

 

 

Δυσάρεστα συναισθήματα

Για να αντιμετωπίσουμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε το θυμό, αλλιώς τη θλίψη, αλλιώς το φόβο ή το άγχος. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους (λένε απλώς νιώθω άσχημα), κι αυτό δεν τους επιτρέπει να εντοπίσουν ούτε τα αίτια ούτε τις συνέπειες των συναισθηματικών τους αντιδράσεων στις συνθήκες στρες, ώστε να μπορούν να τα διαχειριστούν.

https://psycnet.apa.org/record/2019-35689-001?fbclid=IwAR0cydfH5Jf_xL_dWxGABKWwQ7Wrl6ZaUa-Z2rDEIVYuqiuEAlcat0-1OTY

Η συναισθηματική ευφυΐα καλλιεργείται. Ας πάρουμε για παράδειγμα το συναίσθημα του θυμού.

Σκέψη: Διχοτομική;
Συμπεριφορά: Επιθετική;
Ανάγκη: Διεκδίκηση;
που σημαίνει: Ενδοσκόπηση, Επίγνωση, Έκφραση, Επικοινωνία

Ο φόβος είναι το συναίσθημα που συνοδεύει κυρίως την παθητική συμπεριφορά. Με ενεργητική - διεκδικητική συμπεριφορά (με τη μορφή έκφρασης ή δράσης) μειώνεται η έντασή του. Η έξοδος από την αδράνεια είναι η αντιμετώπιση του φόβου.

Copyright, 25/7/19, 21/3/19, I. N. T.

 

 

Νευροεπιστήμη και συναισθήματα

Ερευνητές νευροεπιστήμονες έφτιαξαν αναλυτικούς χάρτες που δείχνουν ότι κάθε συναίσθημα συνδέεται με μια σωματική αίσθηση.

Τα συναισθήματα (θετικά συναισθήματα, αρνητικά συναισθήματα, γνωστικές διαδικασίες, σωματικές καταστάσεις και ομοιοστατικές καταστάσεις) χαρτογραφούνται πάνω σε συγκεκριμένα σημεία του ανθρωπίνου σώματος.

Μήπως αυτό σε διευκολύνει να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου παίρνοντας μήνυμα από το σώμα σου;

Και μήπως το σώμα που πάσχει σε συγκεκριμένα σημεία συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα;

Θεραπεύοντας το συναίσθημα θεραπεύουμε και το σώμα;

http://www.pnas.org/content/115/37/9198

Copyright, 10/11/18, I. N. T.

 

 

Υποκειμενική η ευαλωτότητα

Το να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να ζητάς συγγνώμη, να εκφράζεις τον έρωτα σου, να ζητάς βοήθεια, να μάρτυρας σωματικά σου μειονεκτήματα, σε φοβίζει και είναι για σένα ένδειξη εαυλωτότητας περισσότερο από ό,τι για τους άλλους, οι οποίοι μπορεί να το αντιλαμβάνονται ως ένδειξη θάρρους.

http://psycnet.apa.org/record/2018-34832-002

Copyright, 10/8/18, I. N. T.

 

 

Κατάθλιψη και Άγχος σε ανατολή και δύση

Τα ποσοστά κλινικής καταθλιπτικής και αγχώδους διαταραχής τείνουν να είναι περίπου 4 έως 10 φορές μεγαλύτερα στη Δύση από ό,τι στην Ανατολή. Σε πρόσφατη έρευνα αυτή η διαφοροποίηση αποδίδεται στο πώς αξιοποιούνται από τις διαφορετικές κουλτούρες στρατηγικές ρύθμισης του συναισθήματος όπως η καταπίεση (το να μην εκδηλώνουμε τα συναισθήματα αλλά να τα βιώνουμε μόνο εσωτερικά ή και να τα αποφεύγουμε γενικώς) και η αντανάκλαση (το να καθρεφτίζουμε σωματικά ή λεκτικά το συναίσθημα του άλλου).

Οι φιλοσοφικές αρχές της αντίθεσης (κάθε εμπειρία συνδέεται με το αντίθετό της), της αλλαγής (ο κόσμος υπάρχει σε συνεχή ροή) και του πλαισίου (η διασυνδεσιμότητα όλων των πραγμάτων) διαμορφώνουν την εμπειρία των συναισθημάτων σε όλες τις κουλτούρες.

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1088868317736222

Copyright, 19/6/18, I. N. T.

 

 

Η συναισθηματική ευφυΐα καλλιεργείται

Γεννιόμαστε με την ικανότητα να νιώθουμε αλλά δεν γεννιόμαστε με έτοιμα τα εγκεφαλικά κυκλώματα που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα εμπειρίας, μάθησης και ανάπτυξης.

Μεταανάλυση 24 μελετών για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εκπαίδευσης στη συναισθηματική νοημοσύνη καταδεικνύει ότι είναι αποτελεσματικά.
Τα συναισθήματα μαθαίνονται ή αλλιώς η συναισθηματική ευφυΐα καλλιεργείται!

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1754073917708613

Copyright, 27/6/18, I. N. T.

 

 

Ζήλια

Photo by claudia soraya n Unsplash

Η ζήλια είναι ένα ανάμεικτο συναίσθημα που κρύβει μέσα του φόβο και θυμό.

Copyright, 7/5/18, I. N. T.

 

 

Τα μειονεκτήματα του αυτοελέγχου

Photo by taylor-bryant n Unsplash

Ο αυτοέλεγχος προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από εκπαιδευτικές και κρατικές υπηρεσίες ως θεραπεία για πολλές κοινωνικές ασθένειες λόγω του ότι συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προσωπικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων. Αυτό πιστεύει και ο κοινός νους σήμερα. Η ψυχολογική έρευνα όμως έχει εντοπίσει τα μειονεκτήματα της επιδίωξης υψηλού αυτοελέγχου. Για ποιους λόγους γίνεται τόσο μεγάλη υπεράσπιση του αυτοελέγχου, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη επιθυμία για αυτοέλεγχο και γιατί ακόμα ασκείται τόσο υψηλός αυτοέλεγχος; Ο αυτοέλεγχος έχει παρενέργειες που θα ήταν καλό να γνωρίζουμε.

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0963721417744322

Copyright, 19/3/18, I. N. T.

 

 

Συναισθήματα και αλλαγή

photo by simon abrams on unsplash

Copyright, 24/1/18, I. N. T.

 

 

Πιο καλή η μοναξιά;

Photo by lesly juarez on Unsplash

Δεκαπέντε λεπτά μοναξιάς μπορεί να  έχουν ευεργετική επίδραση στην ένταση των συναισθημάτων μας, θετικών ή αρνητικών, προτείνουν οι ερευνητές ψυχολόγοι του University of Rochester*.

* Nguyen T., Ryan R., Deci E. (2017). Solitude as an Approach to Affective Self-Regulation. Personality and Social Psychology Bulletin. October 2017.

Copyright, 9/11/17, I. N. T.

 

 

Συναισθηματικά καθοδηγούμενες συμπεριφορές

Photo by flo karr on Unsplash

Συναισθηματικά καθοδηγούμενες συμπεριφορές είναι εκείνες όπου το συναίσθημα πάει τη συμπεριφορά όπου αυτό θέλει.

Παραδείγματα
κρίσεις πανικού: μάχη ή φυγή
άγχος: υπέρπνοια
θυμός: επίθεση ή άμυνα
κατάθλιψη: γνωστική, συναισθηματική, σωματική βραδύτητα και απόσυρση.

Copyright, 7/11/17, I. N. T.


 

Συναισθήματα-Προσδοκίες-Συμπεριφορές

Photo by isabell winter on Unsplash

Η προσδοκία που μεσολαβεί ανάμεσα σε ένα συναίσθημα και σε μία συμπεριφορά είναι πιθανότερο να οδηγήσει στην εμφάνιση της συμπεριφοράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα που κατέληξαν πρόσφατα ερευνητές στο Ισραήλ*.

Με αφρομή αυτό το ερευνητικό αποτέλεσμα σκεφτόμαστε πάνω στο συναίσθημα και τη συμπεριφορά του θυμού. Όταν νιώθουμε θυμό και προσδοκούμε ότι με τη θυμωμένη συμπεριφορά μας (πχ. επιθετική στάση) θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (πχ. να αλλάξει η συμπεριφορά εκείνου που μας προκάλεσε το θυμό), τότε είναι πιθανότερο να εξελίξουμε το συναίσθημα του θυμού σε θυμωμένη συμπεριφορά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η προσδοκία μας θα επαληθευτεί (πχ. ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του άλλου επειδή εμείς το προσδοκούμε). Κατά την άποψή μας, αξίζει να διερωτηθούμε πού οφείλονται οι προσδοκίες μας (βαθύτερες πεποιθήσεις, ανεκπλήρωτα όνειρα, ασυνείδητες ενορμήσεις, ανάγκες, επιθυμίες, στόχοι...). Ξεκαθαρίζοντας τι πραγματικά θέλουμε και γιατί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ανεξέλεγκτα συναισθήματα και συμπεριφορές. Οι προσδοκίες χρειάζονται ενδοσκόπηση και πολλή δουλειά με τον εαυτό μας.

* Tamir, M., Bigman Y. E. (2017). Expectations influence how emotions shape behavior. Emotion, Jul 06.

Copyright, 26/10/17, I. N. T.

 

 

Καλά τα συναισθήματα

Photo by oliver cole on Unsplash

Κάποιοι αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα ως ανικανότητα αντιμετώπισης μιας κατάστασης, ως ένδειξη αδυναμίας, ή μια μορφή αποτυχίας. Τα συναισθήματα περιέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον (παρελθόν, παρόν, μέλλον) και μας προστατεύουν από βλάβες ή προάγουν το καλό μας, αν αξιοποιήσουμε κατάλληλα τις "πληροφορίες" τους.

Copyright, 18/9/17, I. N. T.

 

 

Έξυπνος θυμός

Photo by cassidy kelley on Unsplash

Συναισθηματική ευφυία είναι να μην διατηρείς την ηρεμία σου, όταν για παράδειγμα υπάρχει λόγος να θυμώσεις επειδή σε κακομεταχειρίζονται. Σε τέτοια περίπτωση συναισθηματική ευφυία είναι να θυμώνεις, να εκφράζεις το θυμό σου, είτε για να βρεθεί μια λύση είτε για να πάρεις αποφάσεις όπως να σηκωθείς να φύγεις αφού δεν βρίσκεται λύση. Το θέμα είναι πώς θυμώνει κάποιος. Οι εκρήξεις και η ανεξέλεκτη έκφραση δεν έχουν καλά αποτελέσματα. Στην ψυχοθεραπεία αξιοποιούνται τεχνικές, όπως αυτή της άδειας καρέκλας, για να αναγνωρίσει, να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει κανείς ρυθμίζοντας εξυπηρετικά το θυμό του, και να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει δυσλειτουργικές καταστάσεις και σχέσεις. Ο θυμός, ως συναίσθημα, είναι πολύ λειτουργικός όπως όλα τα συναισθήματα και παρέχει μηνύματα για να αξιοποιηθούν με κατάλληλες συμπεριφορές, μάχης ή φυγής. Ακούμε τα μηνύματά του και τα αξιοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Copyright, 24/8/17, I. N. T.

 

 

"Καλοκαιρινά" συναισθήματα

Το καλοκαίρι είναι η πιο αποκαλυπτική των συναισθημάτων εποχή. Βγαίνουν τα ρούχα, βγαίνουν τα συναισθήματα. Άλλοτε αλληλοσυγκρουόμενα, άλλοτε σε σύμπνοια. Κατά μία έννοια όλα τα συναισθήματα είναι καλά. Αλλά το "καλά" είναι ένας αξιολόγικος χαρακτηρισμός. Τα συναισθήματα περισσότερο από το να αξιολογούνται χρειάζεται να βιώνονται. Στον ιδιωτικό χώρο και στο δημόσιο χώρο. Κι έχει να μας "πει" πολλά η βίωσή τους. Ενδοσκόπηση και ενσυναίσθηση: δύο από τα κυριότερα "λόγια" τους. Ακολουθούν τέσσερις όχι και τόσο καλές συναισθηματικές εκδοχές.

 

"Κλειστό" λόγω διακοπών

Photo by piotr chrobot on Unsplash

Ανέκφραστα συναισθήματα.

 

Ασυγκράτητη ορμή

Photo by michael mims on Unsplash

Ανεξέλεγκτα συναισθήματα.

 

Αυτοσυγκράτηση

Photo by alexey lin on Unsplash

Ελεγχόμενα συναισθήματα.

 

Χειραγώγηση

Photo by raphael biscaldi on Unsplash

Χειραγωγούμενα συναισθήματα. Συναισθήματα που εκφράζονται για να πετύχουν ένα σκοπό.

Το κλάμα του Ιούδα. Κροκοδείλια δάκρυα.

Τα φιλάνθρωπα συναισθήματα που έχουν σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, τον θαυμασμό, την εκτίμηση των άλλων, πηγάζουν από εγωιστικά κίνητρα όχι αλτρουιστικά.

Copyright, 26/7/17, I. N. T.

 

 

Το κουτί

Βγαίνοντας από το κουτί.

Κλασικό ψυχολογικό αίτημα.

Εκεί έξω από το κουτί της (αυτοπεριοριστικής) λογικής, μπορεί να βρίσκονται τα συναισθήματα. Τα οποία βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρίσκονται κλεισμένα μέσα στο κουτί ή και θαμμένα κάτω από τον όγκο του κουτιού - ενώ ως παρόρμηση μπορεί να είναι ο σεισμός που θα γκρεμίσει το κουτί, όταν δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Copyright, 16/6/17, I. N. T.

 

 

Πρόσφατη μεταανάλυση χιλιάδων ψυχολογικών ερευνών* αποκαλύπτει ότι η συγκράτηση ή η καταπίεση συναισθημάτων συνδέεται με λιγότερη κοινωνική ευημερία, που σημαίνει περισσότερο αρνητικές πρώτες εντυπώσεις, λιγότερη κοινωνική υποστήριξη, λιγότερη κοινωνική ικανοποίηση και χαμηλότερη ποιότητα ρομαντικών σχέσεων. Αντιθέτως, η έκφραση των θετικών και των γενικών (μη ειδικών) συναισθημάτων σχετίζεται με καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα. Η δε έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων (όπως ο θυμός) σχετίζεται με χειρότερα κοινωνικά αποτελέσματα, καθιστώντας σημαντικό το ρόλο της ρύθμισης στην έκφραση των συναισθημάτων. Η έκφραση των συναισθημάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σημαντικών κοινωνικών πληροφοριών όπως είναι η συναισθηματική κατάσταση και η πρόθεση της συμπεριφοράς.

* Chervonsky E., Hunt C. (2017). Suppression and expression of emotion in social and interpersonal outcomes: A meta-analysis. Emotion, Vol 17(4), Jun, 669-683.

Copyright, 27/5/17, I. N. T.

 

 

 

Πρόσφατη ψυχολογική έρευνα* για την ανία στην καθημερινή ζωή των αμερικάνων, που έγινε μέσω iPhone app (εφαρμογή στην οποία ένα αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού δείγμα 4000 ατόμων κατέγραφε τη διάθεσή του κάθε μισή ώρα), έδειξε ότι η ανία πάει μαζί με άλλα δυσάρεστα συναισθήματα όπως η μοναξιά, η λύπη ακόμα και ο θυμός. Βρέθηκε επίσης ότι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο είναι κατά μέσο όρο πιο πιθανό να βαριούνται, ενώ οι γυναίκες και οι έγγαμοι είναι λιγότερο πιθανό. Σημαντικό εύρημα ήταν ο εντοπισμός των λιγότερο βαρετών δραστηριοτήτων: αθλητικές δραστηριότητες, προσωπική περιποίηση, χρόνος με φίλους και οικογένεια, και των περισσότερο βαρετών δραστηριοτήτων: μελέτη, εργασία και αλληλεπίδραση με αγνώστους. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει ότι η ανία είναι απόρροια της συμπεριφοράς κάποιου (τι κάνει και πλήττει ή τι δεν κάνει και βαριέται) και όχι του χαρακτήρα του (τι είναι). Συνεπώς καταρρίπτεται ο κοινός νους «δεν υπάρχουν βαρετά πράγματα αλλά βαρετοί άνθρωποι» και αναδεικνύεται η σημασία που έχει να ασχολείται κάποιος με πράγματα που ο ίδιος επιλέγει γιατί τον ενδιαφέρουν, τον παρακινούν, του δίνουν νόημα, και που ο ίδιος τα κάνει με τον τρόπο που του αρέσει.

* Chin, A., Markey A., Bhargava S., Kassam K., Loewenstein G. (2017). Bored in the USA: Experience sampling and boredom in everyday life. Emotion, Vol 17(2), Mar, 359-368.

Copyright, 25/5/17, I. N. T.

Copyright, 25/5/17, I. N. T.

 

 

Ενσυναίσθηση και Ανατροφοδότηση

Η ενσυναίσθηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της συναισθηματικής ευφυίας. Το να βιώνουμε τα δικά μας συναισθήματα μάς καθιστά ικανούς να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων και να μπορούμε να έρθουμε στη θέση τους, καθώς προσπαθούμε να νιώσουμε όπως νιώθουν, να σκεφτούμε όπως σκέφτονται, να αναγνωρίσουμε τι έχουν ανάγκη και να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, όχι ταυτιζόμενοι βαλτώνοντας, αλλά ανατροφοδοτώντας τους άλλους και διευκολύνοντάς τους να προχωρήσουν παρακάτω στο βαθμό και στο χρόνο που μπορούν. Η ανατροφοδότηση είναι η παροχή πληροφόρησης για το τι έγινε αντιληπτό έτσι ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει ο ανατροφοδοτούμενος για την αυτοεπίγνωσή του και για την εξέλιξη της επικοινωνίας ανατροφοδότη και ανατροφοδοτούμενου, ρόλοι που διαρκώς εναλλάσσονται.

Η ενσυναίσθηση και η ανατροφοδότηση είναι βασικές δεξιότητες των ψυχολόγων που καθορίζουν την επικοινωνία και τη σχέση μεταξύ ψυχολόγου και πελάτη-συμβουλευόμενου. 

Copyright, 2/2/17, I. N. T.

 

 

Copyright, 2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019