Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

Σύγχρονοι Ίκαροι στο χώρο των επιχειρήσεων

πώς παρεμβαίνει το executive coaching

 

 

"Θα έφτανα πιο ψηλά, με λιγότερες απώλειες, εάν αξιοποιούσα έναν πιο κατάλληλο τρόπο.

copyright, σκίτσο και λεζάντα, Σεπτέμβριος 2014, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα

Ψυχολόγου MSc. Occ Psy

 

 

Ως ηγέτης εδώ ορίζεται ο “high performer”, ο επιχειρηματίας, το διευθυντικό στέλεχος που προσπαθεί για τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του, έχοντας φιλοδοξίες επιτυχίας και ανόδου στην κορυφή, όπως κι αν την αντιλαμβάνεται.

 

Κάποιοι άνθρωποι στο χώρο των επιχειρήσεων έχουν την επιθυμία αλλά και τις δυνατότητες η καριέρα τους να φτάσει ψηλά: να αναγνωριστούν και να αποκτήσουν κύρος και κοινωνική θέση, να δημιουργήσουν με κοινωνικό προσανατολισμό, να κερδίσουν χρήματα, να αποκτήσουν φήμη και δόξα. Κάθε πορεία προς την κορυφή, προς τα άνω, ενέχει το ρίσκο της «πτώσης», όπως κάθε υπερπροσπάθεια έχει το ρίσκο του "καψίματος".  Για το λόγο αυτό τελικά δεν φτάνει η καριέρα όλων αυτών των ανθρώπων ψηλά: μερικοί εγκαταλείπουν νωρίς, κάποιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αργότερα, άλλοι διαψεύδουν τις αρχικές προσδοκίες και λιγότεροι τις επιβεβαιώνουν. Εάν ως κοινωνία, από κοινωνικοοικονομικής απόψεως, έχουμε ανάγκη τους ηγέτες, τότε προκύπτει το ερώτημα εάν μπορεί να υποστηριχθεί ένας ηγέτης για να μην «πέσει» ή «καεί» στην πορεία του προς την υψηλή απόδοση και την επιτυχία. Ως ψυχολόγος απαντώ θετικά σε αυτό το ερώτημα, ορίζοντας ως «σύνδρομο του Ίκαρου» την πτώση ή το κάψιμο των ηγετών στην πορεία τους προς την επιτυχία, και γνωρίζοντας τις πρώιμες ή τις δευτερογενείς ενδείξεις του συνδρόμου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και ύστερες ενδείξεις μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμες.

 

Τι σημαίνει «πτώση» για τα υψηλόβαθμα στελέχη;

Συμβαίνει αναπόφευκτα κάποια στιγμή στην απαιτητική καριέρα των υψηλόβαθμων στελεχών να «πέφτει» η απόδοσή τους, όπως αυτή μετριέται στις ετήσιες αναφορές απόδοσης, να «πέφτει» η εκτίμηση των συνεργατών τους, όπως φαίνεται από τις διαμορφούμενες σχέσεις και αντιδράσεις, ή ακόμα να «πέφτει» η αυτοεκτίμησή τους, όπως οι ίδιοι το βιώνουν.

 

Άνάλογη έννοια έχει και το "κάψιμο" των στελεχών, που σημαίνει:

α. Να μην πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν αναλάβει. Τέτοιου είδους αποτυχία έχει προσωπικές συνέπειες (αίσθημα ανεπάρκειας και φόβος για τις επερχόμενες συνέπειες, με την προϋπόθεση να το αναγνωρίζουν), συνέπειες στην ομάδα τους (αίσθημα επιβάρυνσης και δυσμενείς σχέσεις), και επιχειρησιακές συνέπειες (χαμηλή αποτελεσματικότητα σε πολλά επίπεδα).

β. Να μην ασκούν θετική επιρροή στους ανθρώπους τους. Τέτοιου είδους αποτυχία έχει προσωπικές συνέπειες (αίσθημα ανεπάρκειας και φόβος απόρριψης), συνέπειες στην ομάδα τους (αντιπαλότητες, ευαίσθητες ισορροπίες και συγκρουόμενες σχέσεις), και επιχειρησιακές συνέπειες (χαμηλή λειτουργικότητα).

γ. Να μην εισπράττουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους. Τέτοιου είδους αποτυχία έχει προσωπικές συνέπειες (αίσθημα απογοήτευσης), συνέπειες στην ομάδα τους (δυσκολίες παρακίνησης), και επιχειρησιακές συνέπειες (χαμηλό ηθικό, μίζερο επιχειρησιακό κλίμα).

 

Το σύνδρομο του Ίκαρου μπορεί να αντιμετωπιστεί προληπτικά, πάνω στην κρίση ή μετά την κρίση με executive coaching που στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων προς λειτουργικότερα μοτίβα.

 

Με το executive coaching το στέλεχος δοκιμάζει να χρησιμοποιεί διαφορετικές συμπεριφορές μέσα στα μέτρα τόσο της προσωπικότητάς του (προσωπικές ανάγκες και στόχοι), όσο των απαιτήσεων του εργασιακού του περιβάλλοντος (επιχειρησιακές ανάγκες και στόχοι). Έτσι, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, βρίσκουν το μέτρο σε αυτόνομες συμπεριφορές, οι φιλάρεσκες σε γοητευτικές, οι καχύποπτες σε προσεκτικές, οι απαθείς σε συναισθηματικά ελεγχόμενες, οι θεατρικές σε ενθουσιώδεις, και οι τελειοθηρικές σε υπεύθυνες συμπεριφορές.

 

Στο executive coaching εξετάζουμε επίσης κατά πόσο το στέλεχος αξιοποιεί με κατάλληλο ή ακατάλληλο τρόπο τις δεξιότητες συμπεριφοράς που, κατά γενική ομολογία, χρειάζονται στο χώρο εργασίας. Αυτές οι δεξιότητες συμπεριφοράς, που όλα τα μοντέλα competencies τις περιλαμβάνουν, είναι οι: συνεργασία, εξυπηρέτηση, προσανατολισμός στη δράση, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, ακεραιότητα και καινοτομία.

 

Σκοπός μας, μέσω της διαδικασίας του executive coaching, είναι να ενεργοποιηθεί το στέλεχος, αφού αναγνωρίσει τη σκοπιμότητα, να εφαρμόσει στην πράξη, με κατάλληλους τρόπους, δεξιότητες συμπεριφοράς, που θα προλάβουν ή θα αντιμετωπίσουν εγκαίρως ή ακόμα και εκ των υστέρων, το σύνδρομο του Ίκαρου.

 

Copyright, 1.10.2013, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Υπογράφει η Ι. Ν. Τριπερίνα

 

    

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

 

 

         

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2017, αριθμός αδείας ψυχολόγου 3750-19/5/97

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc. Occ Psy, T. +302262302619, K. +306977702872, skype: iotrip