Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

> Νευρωτισμός (συναισθηματική αστάθεια)

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy,

που μελετά και εργάζεται πάνω στη θεραπεία του νευρωτισμού

 

Photo by Lechon Kirb on Unsplash
 

Ο νευρωτισμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι η ευαισθησία στο περιβαλλοντικό στρες και η προδιάθεση για μακροχρόνια αρνητική συναισθηματική κατάσταση: ακόμα και μια μικρή απειλή ή μια μη ορατή απειλή μπορεί να οδηγεί σε δυσανάλογη δυσφορία.

 

Ο νευρωτισμός έχει βρεθεί ότι οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες όπως η ευαισθησία στην αμυγδαλή, στην περιοχή του εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις αντιδράσεις και σχετίζεται με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σε αυτά. Η ευαισθησία στην αμυγδαλή συνδέεται με την εκδήλωση εντονότερων συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης, ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος βιώνει ψυχοπιεστικά συμβάντα. Επιστημονικές μελέτες του γονιδιώματος έχουν δείξει πως ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορούν και αναπτύσσονται όπως τα "ραδίκια" σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες, άλλοι μοιάζουν με "ορχιδέες" έχοντας ανάγκη συγκεκριμένα περιβάλλοντα για να ανθίσουν. Το γονίδιο της ορχιδέας έχει εντοπιστεί και είναι ο υποδοχέας γλυκοκορτικοειδών ΝR3C1. Σύμφωνα βέβαια με τον Φρόυντ, ο νευρωτισμός δεν μπορεί παρά να είναι απόρροια του πολιτισμού μας: ο πολιτισμός ως πηγή δυστυχίας. Μια συνθετική προσέγγιση αναγνωρίζει τόσο τους βιολογικούς παράγοντες, όσο τους περιβαλλοντικούς-πολιτισμικούς στην εμφάνιση του νευρωτισμού.

 

Ο νευρωτισμός χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια, έλλειψη ανθεκτικότητας, παρορμητικότητα, τάση για ανησυχία, πεσμένη διάθεση και ευερεθιστότητα, ευαισθησία σε απειλές και τιμωρίες, χαοτική σκέψη. Η επιστημονική έρευνα για την προσωπικότητα συνδέει τον νευρωτισμό με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας (βλ. αντιμετώπιση του διαταραγμένου συναισθήματος, της ψυχολόγου Ι.Ν.Τριπερίνα) και προβλήματα στις σχέσεις (βλ. βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, της ψυχολόγου Ι.Ν.Τριπερίνα).

 

Πιο συγκεκριμένα ο νευρωτισμός περιγράφεται με κάποια από το ακόλουθα χαρακτηριστικά:

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Φόβος, παρορμητισμός, άγχος, κατάθλιψη, ντροπή, ζήλεια, ανασφάλεια, εσωστρέφεια, κλείσιμο στον εαυτό, με απορίες γύρω από τα συναισθήματα, υπερευαισθησία στην κριτική, φόβος αποτυχίας, ενοχές.

ΣΩΜΑ

Τα πολύ έντονα ερεθίσματα (οπτικά, ακουστικά, γευστικά, απτικά, οσφρητικά) λειτουργούν ως «αλλεργιογόνα» και δημιουργούν ενόχληση ή κάποια σωματική αντίδραση. Δυσπροσαρμοστικότητα στις αλλαγές του καιρού ή του τόπου.

ΣΚΕΨΗ

Ιδεοψυχαναγκασμός, διάβασμα της σκέψης, διαίσθηση, υψηλό IQ, καλή αίσθηση του χιούμορ, διανοητική ενασχόληση (σκέψη της σκέψης), έντονη αυτοκριτική, απαισιοδοξία, καλή σχέση με την τέχνη (κριτική και εκτίμηση των έργων τέχνης), δημιουργικότητα, φαντασία.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Αδράνεια. Εκρήξεις. Δυσκολίες προσαρμογής. Εκδηλώσεις παθητικής, παθητικοεπιθετικής ή επιθετικής συμπεριφοράς.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αποφυγή συγκρούσεων, εντάσεων, φωνών και καυγάδων. Προσεκτική παρατήρηση των άλλων και ευαισθησία στα συναισθήματά τους και στις φανερές ή διαφαινόμενες αντιδράσεις τους.

ΣΗΜΑΣΙΑ

Ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή. Ανάγκη για κυριαρχία και έλεγχο. Ανάγκη για απομόνωση και αποφυγή.

 

Ψυχοπιεστικά συμβάντα: ένα εξίσου "συναισθηματικά ασταθές" γονεϊκό περιβάλλον, τραυματικές εμπειρίες όπως το διαζύγιο, η διάσταση, η ενδοοικογενειακή βία, η ενδοσχολική βία, η εργενικότητα, η ατεκνία, η υιοθεσία, η ανατροφή παιδιών, η ανατροφή παιδιών με ειδικές ανάγκες ή η συνύπαρξη με ανθρώπους με ειδικές ανάγκες κάθε είδους, μια ξαφνική ασθένεια ή αναπηρία, οι καταχρήσεις και η παραβατικότητα, η σεξουαλική παρενόχληση, ο εγκλεισμός, η ιδρυματοποίηση, το πένθος, η μετανάστευση, το στρες που απορρέει από διάφορες αλλαγές και κρίσεις (πχ. ηλικίας ή εργασίας ή νέας σχέσης και γάμου κλπ.) και πολλά άλλα. Δεν είναι τα ίδια τα συμβάντα ψυχοπιεστικά, αλλά η ένταση με την οποία γίνονται αντιληπτά και η διάρκεια αυτής της έντασης.

 

Υψηλή συναισθηματική αστάθεια (νευρωτισμός) και ψυχοπιεστικά συμβάντα (έτσι όπως εκτιμώνται) αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τον άνθρωπο και καθιστούν απαραίτητη την επαγγελματική βοήθεια άλλοτε βραχυπρόθεσμα, άλλοτε μεσοπρόθεσμα, ακόμα και μακροπρόθεσμα. Για κάποιους ανθρώπους η σχέση με τον ψυχολόγο είναι πορεία, ταξίδι, διαδικασία, και όχι τερματικός σταθμός, προορισμός, αποτέλεσμα. Για κάποιους άλλους είναι ένας παροδικός σταθμός, για όσο διαρκεί η κρίση, η αλλαγή ή η σύγκρουση, εσωτερική ή εξωτερική, με άμεσα αποτελέσματα. Διαβάστε εδώ για το θεωρητικό μοντέλο των ψυχολογικών μας εφαρμογών.

 

Copyright, 23/6/17, I. N. T.

 

 

Τρόπος σκέψης και Νευρωτισμός

Η ψυχολογική θεραπεία μέχρι πρόσφατα δίνει έμφαση στη συναισθηματική διαχείριση του νευρωτισμού, ενώ σε πρόσφατο άρθρο, όπου ο νευρωτισμός προσεγγίζεται ως διανοητικός θόρυβος, τονίζεται η σημασία της γνωστικής διαχείρισης, δηλ. της διαχείρισης του τρόπου σκέψης για τη θεραπεία του νευρωτισμού.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jopy.12469

Η συναισθηματική διαχείριση του νευρωτισμού, της ψυχολόγου Ι.Ν.Τριπερίνα.

Η γνωστική διαχείριση του νευρωτισμού, της ψυχολόγου Ι.Ν.Τριπερίνα.

Copyright, 4/4/19, I. N. T.

 

 

Νευρασθένεια και Νευρωτισμός

Η νευρασθένεια από το 1980 δεν συμπεριλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM).

Στο παράρτημα του DSM-4, στο γλωσσάρι με τα πολιτισμικά-συνδεόμενα σύνδρομα αναφέρεται η κινεζική νευρασθένεια "shenjing shuairuo" που χαρακτηρίζεται από σωματική και ψυχική κόπωση, ζαλάδα, πονοκεφάλους, άλλους πόνους, δυσκολία στη συγκέντρωση και την προσοχή, ενοχλήσεις στον ύπνο και απώλεια μνήμης. Στην δέκατη αναθεώρηση της Διεθνούς Σταστιστικής Ταξινόμησης των Νόσων (ICD-10) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), για να γίνει η διάγνωση της νευρασθένειας πρέπει να υπάρχει μία επίμονη ασθένεια και να μην υπάρχουν διαταραχές της διάθεσης, κρίσεις πανικού και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Φαίνεται ότι στην Ασία έχει "επιβιώσει" η διάγνωση λόγω της αποδοχής της ως ιατρικής διάγνωσης, που απαλλάσσει από το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.*

Μια πρόσφατη έρευνα, που τράβηξε την προσοχή μου, ερεύνησε τις διαπολιτισμικές διαφορές στη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της νευρασθένειας στην προεφηβεία. Οι συμμετέχοντες προέφηβοι ήταν από την Αυστραλία και την Κίνα. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μετρήθηκαν με το Junior Eysenck Personality Questionnaire και η νευρασθένεια με το Somatic and Psychological Health Report. Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι ο Νευρωτισμός (ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας) προβλέπει την Νευρασθένεια, και ότι η σχέση ανάμεσα στον Νευρωτισμό και τη Νευρασθένεια είναι συνεπής ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Κινέζους προεφήβους.

** https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0272431618824710?fbclid=IwAR3rE4heuQy_dDKwzn8ShCCVw9hFfszaFo0jNKb4gISLfpQtdr3tMjuBMYM

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071745/?fbclid=IwAR2S_-bC2nC2rcVashTX6OJMZkVRI7_hcx2Dr2lgkjpedaiqzNEiQLUw0uo

Copyright, 19/2/19, I. N. T.

 

 

Τελειοθηρία και Νευρωτισμός

Η σχέση της τελειοθηρίας με τη νεύρωση (θετική συνάφεια) και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1088868318814973?fbclid=IwAR1zK3-dkLBy84akubPEm2X_55-GNxAXrYWE7EopxA_ypt2hhDbGCcEGEhU

Copyright, 17/1/19, I. N. T.

 

 

Copyright 1.4.19, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Περισσότερες θεραπευτικές φωτογραφίες εδώ:

https://www.instagram.com/p/BvwaY8mB6db/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=igp2mn3u3ho8

 

 

Εκλογική συμπεριφορά και Νευρωτισμός

Δύο πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα - η εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και το ψήφισμα για το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου – άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για τους ψυχολογικούς παράγοντες που διέπουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων*. Και οι δύο εκστρατείες προωθούσαν θέματα φόβου και χαμένης τιμής που συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη, θέματα τα οποία σχετίζονται με τη διάσταση του νευρωτισμού της προσωπικότητας. Η σύγχρονη ψυχολογική έρευνα ασχολείται με τη σχέση μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας και εκλογικής συμπεριφοράς, είτε για πρόβλεψη, είτε για κατανόηση και ερμηνεία στάσεων και αποτελεσμάτων. Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε το ψυχολογικό φαινόμενο που έχει ονομαστεί “the sleeper effect” και το οποίο περιγράφει την αρχική, άμεση και οξεία επίδραση από ένα μήνυμα (πχ. διαφημιστικό), η οποία επίδραση σταδιακά εξασθενεί μεσοπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα παύει να επηρεάζει, έχοντας όμως ήδη, εν προκειμένω σχετικά με εκλογικά αποτελέσματα επηρεάσει το γεωπολιτικό τοπίο.

* http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550618755874

Copyright, 16/3/18, I. N. T.

 

 

Ψυχολογία Προσωπικότητας

Photo by andrew loke on Unsplash

Η ψυχιατρική και η ψυχολογία εκείνη που ακολουθεί την ψυχιατρική ως συμπληρωματική και υποστηρικτική της, ασχολούνται με τις ψυχικές διαταραχές στον κλινικό πληθυσμό, μέσα από το πρίσμα: σύμπτωμα, διάγνωση διαταραχής και θεραπεία. Η αυτονόμηση της ψυχολογίας (διατηρώντας τη διεπιστημονικότητα που διακρίνει όλες τις σύγχρονες επιστήμες) οδήγησε στη μελέτη της προσωπικότητας του φυσιολογικού πληθυσμού που ταλαιπωρείται στην καθημερινότητα, μέσα στο σύγχρονο πολιτισμικό περιβάλλον που ευνοεί την ψυχική ταλαιπωρία του μέσου φυσιολογικού ανθρώπου. Αυτή η ψυχική ταλαιπωρία παίρνει τη μορφή είτε αδυναμιών, είτε νευρώσεων, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την καλλιέργεια, την αλλαγή και ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η προσωπικότητα καλλιεργείται είτε ατομικά, με πρωτοβουλία του προσώπου να συνεργαστεί με ψυχολόγο, είτε ομαδικά, σε ομάδες που συγκροτούνται για συγκεκριμένο σκοπό σε οργανώσεις (εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους/κλάδους εργασίας, κλπ) και στην κοινότητα, και συντονίζονται από ψυχολόγο. Εμείς στο CleverCareer με πρωτεργάτη την ψυχολόγο Ι.Ν.Τριπερίνα από το 1997 έχουμε αναλάβει την επιστημονική μελέτη και επαγγελματικές εφαρμογές ακριβώς για αυτό το σκοπό.

Copyright, 14/7/17, I. N. T.

 

 

Συχνά απαντώμενες νευρωτικές στάσεις ζωής και η αναζήτηση του μέτρου (από το Project Ιουλίου 2016)

 

 

Photoes by Ioanna Triperina on CleverCareer
Φιλαυτία ή Ναρκισσισμός. 4/7/16, Αυτοαπόρριψη ή αυτοκαταστροφή (ανάγκη για αποδοχή από όλους). 5/7/16, Αυτοαποδοχή. 6/7/16

 

 

Photoes by Ioanna Triperina on CleverCareer
Ηδονή (εξουσιομανία). 7/7/16, Οδύνη (ηττοπάθεια). 8/7/16, Αγώνας (προσπάθεια). 11/7/16

 

 

Photoes by Ioanna Triperina on CleverCareer
Μνήμη (εκμετάλλευση). 18/7/16, Μελέτη (τελειοθηρία). 19/7/16, Ποίηση (δημιουργικότητα). 18/7/16

 

 

Photoes by Ioanna Triperina on CleverCareer
Μοίρα (εξάρτηση). 13/7/16, Τύχη (ανεξαρτησία). 14/7/16,

Προσωπική ευθύνη. 12/7/16, Τραγικότητα. 15/7/16 = Αγάπη και ελευθερία. 24/7/16

 

 

Copyright, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, (α) 2/8/2016, (β) 23/6/17.

Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019