Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Ψυχολογία Οικογένειας

Σύγχρονα ζητήματα και βέλτιστες δυνατές λύσεις

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου MSc. Occ Psy

 

Φύλο γονέα και ευτυχία

Πώς δίνουμε θετική ανατροφοδότηση

Η μητρότητα εξελικτικά

Ο πατέρας (εικαστικά)

Η οικογένεια ως σύστημα βάθους

Παιδιά-δάσκαλοι γονέων

Ανατροφή εντός ή εκτός γυάλας

Ασφαλής δεσμός μητέρας παιδιού

Χαρακτηριστικά της σύγχρονης μέσης ελληνικής οικογένειας

Η προστασία της ανηλικότητας

Είμαι στη διάθεση όποιου θέλει να ζητήσει την εξειδικευμένη ψυχολογική μου υποστήριξη και συμβουλευτική για γονείς και οικογένειες.

 

 

Φύλο γονέα και ευτυχία

Οι άντρες γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι από τις μητέρες, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα* σε μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167219829174

Copyright, 1.8.19, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Πώς δίνουμε θετική ανατροφοδότηση

Ας υποθέσουμε ότι η κόρη μας μάς ενημερώνει για μια ακαδημαική της επιτυχία. Ως γονείς έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

Παθητικά Εποικοδομητική Ανατροφοδότηση:

«Συγχαρητήρια, πραγματικά το αξίζεις!».

Παθητικά Καταστροφική Ανατροφοδότηση:

«Τι λες να φάμε σήμερα;».

Ενεργητικά Καταστροφική Ανατροφοδότηση:

«Ξέρεις ότι τώρα πρέπει να βάλεις το κεφάλι κάτω και να μην το σηκώσεις καθόλου συνεχίζοντας μέχρι να φτάσεις στην κορυφή!».

Ενεργητικά Εποικοδομητική Ανατροφοδότηση:

«Βλέποντάς σε να προσπαθείς όλο αυτό το διάστημα, θαύμαζα την αφοσίωση και τη μεθοδικότητά σου. Για πες μου λεπτομέρειες, πώς σου το είπαν; Ποιες δυνατότητές σου συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα; Πώς θα συνεχίσεις να τις αξιοποιείς; Πώς θα το γιορτάσουμε σήμερα;».

Copyright, 13.4.18, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Η μητρότητα εξελικτικά

photo by Bruno Nascimento on unsplash

Η μητρότητα εκτός από ένστικτο είναι μια εξελικτική στάση (συμπεριφορά με γνωστική και συναισθηματική διάσταση) που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες του αναπτυξιακού σταδίου του τέκνου. Αλλιώς εφαρμόζεται σε βρέφη, νήπια, παιδιά, προεφήβους, εφήβους, νέους, ενήλικες, μεσήλικες, υπερήλικες. Όταν δεν διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία (υπάρχουν προσκολλήσεις ή παλινδρομήσεις σε ηλικιακά στάδια), προκύπτουν προβλήματα. Φανταστείτε τη μητέρα που στέλνει το μαγειρεμένο από αυτήν μεσημεριανό φαγητό στον παντρεμένο γιό της, ή εκείνη που συντηρεί στο πατρικό σπίτι της τη σαραντάχρονη κόρη της.

Copyright I.N.T, 2/12/17.

 

 

Ο πατέρας (μια εικαστική προσέγγιση του πατέρα)

Ο πατέρας σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ψηλά. 18/6/17, η γιορτή του πατέρα.

Copyright, 18/6/17, I. N. T.

 

Ο πατέρας σου μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι με το μυαλό για την καρδιά. 18/6/17, η γιορτή του πατέρα.

Copyright, 18/6/17, I. N. T.

 

 

Η οικογένεια ως σύστημα βάθους

photo by Priscilla Du Preez on unsplash

Όταν το παιδί γίνεται ο εκφραστής της οικογενειακής δυσλειτουργίας, μήπως είναι ώρα (αν και αργά) να προχωρήσουμε από την επιφάνεια της συμπεριφοράς στο βάθος των συναισθημάτων, των σκέψεων, των βαθύτερων πεποιθήσεων, των αξιών και των ορμών/κινήτρων;

Copyright I.N.T, 24/11/17.

 

 

Παιδιά-δάσκαλοι γονέων

photo by Cristina Gottardi on unsplash

Κάθε παιδί μας, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, μας διδάσκει ένα διαφορετικό μάθημα και μας βοηθάει να ωριμάσουμε.

Copyright I.N.T, 2/11/17.

 

 

Ανατροφή εντός και εκτός γυάλας

Οι γονείς που ικανοποιούν άμεσα όλες τις επιθυμίες των παιδιών και τα προφυλάσσουν από όλους τους «κινδύνους», τα μεγαλώνουν εκτός πραγματικότητας. Στην πραγματική ζωή κάθε άλλο παρά πραγματοποιούνται οι επιθυμίες τους και μόνο διακινδυνεύοντας μαθαίνουν να έχουν κριτική σκέψη και να είναι αυτόνομα.

Copyright, 29/5/17, I. N. T.

 

 

Ασφαλής δεσμός μητέρας παιδιού

Η θεωρία του δεσμού του Bowlby (1969, 1988) είναι μία από τις πιο κυρίαρχες και αξιοσέβαστες θεωρίες που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και ερμηνεύουν τα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα αλλά και καθορίζουν τους όρους της υγιούς ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης ενός ατόμου με σχέση με το πόσο κοντά βρίσκεται με τη μητέρα του (Τριπερίνα. Ι. Ν. (1996), Κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορά παιδιών ανάλογα με τη μητρική σχέση, Διπλωματική Εργασία, Πτυχίο Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο Bowlby J. θεώρησε τη μητρική αποστέρηση (maternal deprivation) αιτιολογικό παράγοντα των δυσμενών επιδράσεων στον ψυχισμό του παιδιού. Το είδος και ο βαθμός της ψυχολογικής δυσλειτουργίας που ακολουθεί τη μητρική αποστέρηση, λόγω αποχωρισμού για πολλούς και διάφορους λόγους, εξαρτάται από τη φάση της ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται το παιδί.

Όταν η μητρική αποστέρηση συμβαίνει πριν την ηλικία των 2,5 ετών έχει δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού που ή θα εκδηλωθούν άμεσα ή θα δημιουργήσουν προδιάθεση για την εκδήλωση νευρωτικής ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς σε επόμενες ηλικίες. Στην ηλικία αυτή, το βρέφος είναι στην εξελικτική φάση όπου μπορεί να δημιουργήσει στενή σχέση με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο -τη μητέρα του- και να αναπτύξει το μηχανισμό της «προσκόλλησης» ή «δεσμού» (attachment), αποκτώντας εμπιστοσύνη και νιώθοντας ασφάλεια κοντά στη μητέρα του· επιπλέον διακατέχεται από το «άγχος του αποχωρισμού» της μητέρας, άγχος για τα ξένα πρόσωπα.

Το παιδί 3 έως 5 ετών είναι ακόμα ευάλωτο στη μητρική αποστέρηση αλλά πολύ λιγότερο από ότι αν αυτή είχε συμβεί νωρίτερα. Σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να διατηρήσει σχέση με τη μητέρα του, ακόμα κι αν αυτή είναι απούσα για μερικές μέρες ή εβδομάδες, και αντιλαμβάνεται αόριστα τη στιγμή που η μητέρα θα επιστρέψει. Έπειτα η ικανότητα του λόγου/ομιλίας που ήδη έχει αναπτυχθεί, διευκολύνει την κατανόηση των μητρικών υποκαταστάτων.

Μετά την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα, αν και μικρή αναλογία παιδιών 5 ως 8 ετών θεωρούν υπεύθυνο τον εαυτό τους και είναι ανίκανα να προσαρμοστούν ικανοποιητικά, ειδικά αν οι αποχωρισμοί ήταν ξαφνικοί και χωρίς προειδοποίηση. Ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία των 8 ετών, μέχρι και 16, τα παιδιά δεν είναι ακόμα συναισθηματικά αυτάρκη αλλά έχουν την ανάγκη της υποστήριξης των γονιών τους. Σε περίπτωση αποστέρησης μεγαλύτερης του ενός χρόνου (αποχωρισμό ενός έτους μπορούν να αντέξουν, αν και όχι χωρίς άγχος και πόνο), παρουσιάζουν συμπτώματα νυχτερινής ενούρησης, νευρικότητας, παραπτωματικότητας και έλλειψη συγκέντρωσης στη σχολική εργασία, συμπτώματα που παραμένουν και μετά την επιστροφή τους στο σπίτι τους ή κάποιο σπίτι.

Τα συμπτώματα όλων των ηλικιών μπορούν να μειωθούν όταν βρεθούν τα παιδιά σε κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον. Σημασία επίσης, σχετικά με την αποστέρηση της μητέρας ενός παιδιού, έχουν οι ακόλουθοι παράγοντες: από ποιόν και γιατί προκλήθηκε η αποστέρηση, για πόσο χρονικό διάστημα, πόσο στενά συνδεδεμένο ήταν το παιδί με τη μητέρα του και εάν προηγήθηκε προετοιμασία του παιδιού.

Ερευνητικά o Bowlby ασχολήθηκε με την αποστέρηση της μητέρας του παιδιού για μια περιορισμένη περίοδο —τουλάχιστον τριών μηνών και πιθανότατα περισσότερο από έξι σε ιδρυματική περίθαλψη— κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ή τεσσάρων χρόνων της ζωής του παιδιού  και τις επιδράσεις που έχει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, μακροπρόθεσμα. Γενικά ο Bowlby θεωρεί ότι όσο μικρότερα βιώνουν τα παιδιά την εμπειρία της αποστέρησης της μητέρας τους, τόσο περισσότερο παρουσιάζουν ψυχωσικά ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο τα συμπτώματα αυτά είναι νευρωσικής φύσεως.

Copyright, 27/12/15, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Χαρακτηριστικά της σύγχρονης μέσης ελληνικής οικογένειας

Εν έτει 2013 (πρωτογράφοντας αυτές τις γραμμές) αναρωτιέμαι κατά πόσο η μέση ελληνική οικογένεια έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «ιδρυματικής περίθαλψης» (την οποία μελέτησα το 1996):

- Οι οικογένειες διπλής σταδιοδρομίας τείνουν να γίνουν το συνηθέστερο μοντέλο οικογένειας: η μητέρα και ο πατέρας απουσιάζουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας από το σπίτι λόγω εργασίας.

- Τα παιδιά μεγαλώνουν με νταντάδες ή φυλάσσονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία με ολοήμερα προγράμματα.

- Οι παιδότοποι, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα διάφορα εκπαιδευτήρια προετοιμασίας μελέτης, οι κατασκηνώσεις κ.α. είναι σε άνθιση, απασχολώντας τα παιδιά όταν δεν έχουν σχολείο, όσο οι γονείς εργάζονται ή ξεκουράζονται.

Προβληματίζομαι μήπως τα παιδιά της σύγχρονης μέσης ελληνικής οικογένειας κινδυνεύουν από ό,τι κινδυνεύουν τα παιδιά της ιδρυματικής περίθαλψης, τη «μητρική-γονεική αποστέρηση», καθώς δεδομένα σαν τα παραπάνω συντελούν τουλάχιστον στην ψυχική απομάκρυνση γονέα και παιδιού.

Συμπεριφορές όπως ο φυσικός τοκετός, ο μακροχρόνιος θηλασμός του παιδού, η ανταπόκριση στις ανάγκες του παιδιού που αρχικά τις εκφράζει με το κλάμα και στη συνέχεια με διάφορους τρόπους χωρίς να υποτιμούνται οι γονεικές ανάγκες, η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής κλπ. τείνουν να θεωρούνται εξεζητημένες ή "εναλλακτικές". Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας ο άνθρωπος νιώθει αδύναμος να ξεφύγει από το αναπόφευκτα επιβαλλόμενο καταναλωτικό μοντέλο.

Στατιστικοί δείκτες όπως η αύξηση των διαζυγίων, η αύξηση των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης, η αύξηση της υπογονιμότητας και της τεχνητής γονιμοποίησης, η αύξηση της μητρότητας ανήλικων γυναικών, η αύξηση της παραβατικότητας και των κρουσμάτων κακοποίησης συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής, η αύξηση της αναγκαστικής μετακίνησης των πληθυσμών, επηρεάζουν το θεσμό της οικογένειας που στην εποχή μας υφίσταται μια σειρά από μεγάλες αλλαγές. Νέα μοντέλα οικογένειας έχουν δώσει τη θέση τους στο πυρηνικό μοντέλο και εκτεταμένο μοντέλο που παραδοσιακά ήταν τα επικρατέστερα: μονογονεικές (λόγω διαζυγίου, χηρείας, ελεύθερης σχέσης ή αγνώστου πατρός), ανασυγκροτημένες (μετά το δεύτερο γάμο του ενός ή των δύο συζύγων, όπου όταν υπάρχουν παιδιά, αυτά έχουν δύο οικογένειες με μητριά ή πατριό), χωλές (κοινωνικοοικονομικοί λόγοι όπως η μετανάστευση, αποσπάσεις υπαλλήλων, επαγγελματικές απαιτήσεις στελεχών, αθλητών, καλλιτεχνών, ναυτικών, και ιδιαίτερες καταστάσεις στράτευσης, φυλάκισης ή ασθένειας, κρατούν παρά τη θέλησή του σε απόσταση το ζευγάρι), ομόφυλες, διεθνείς, παρένθετες, θετές, ανάδοχες, κοινοβιακές, εκτός γάμου οικογένειες, διαχριστιανικές, ετερόδοξες, άθρησκες. Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που τα βιώνουν και οι κοινότητές τους για τα μοντέλα αυτά;

Η ψυχολογία, με την επιστημονική θεωρία και την εμπειρία στην πράξη, μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια και τους θεσμούς που σχετίζονται με την οικογένεια, να κατανοήσουν τις ανάγκες των μελών και να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο της ικανοποίησής τους με σκοπό το αμοιβαίο συμφέρον των παιδιών, των ζευγαριών, των ανθρώπων. Συμβαίνει συχνά η άγνοια, προσωπικοί ανταγωνισμοί, βραχυπρόθεσμα συμφέροντα κ.α. να ξεπερνούν τις βαθύτερες ανάγκες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Χωρίς να υπάρχει απόλυτη προσέγγιση, υπάρχει συνήθως η βέλτιστη δυνατή λύση, που συντελεί στο λιγότερο κακό. Ως επιστήμονας και επαγγελματίας ψυχολόγος είμαι αφοσιωμένη στην αναζήτηση αυτών των βέλτιστων δυνατών λύσεων, συνήθως πριν φτάσουν οι υποθέσεις στα άκρα, αλλά ακόμη κι όταν φτάσουν εκεί. Είμαι στη διάθεση όποιου θέλει να ζητήσει την εξειδικευμένη συμβουλευτική μου υποστήριξη για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα, είτε πρόσωπο με πρόσωπο (ατομικά ή σε ομάδα), είτε εξ αποστάσεως (λεκτική ή έγγραφη επικοινωνία).

Copyright, 24/5/15, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Η προστασία της ανηλικότητας

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να προστατεύεται η ανηλικότητά τους. Είναι παιδιά, όχι μικροί ενήλικοι. Έχουν ένα μικρό σώμα που μεγαλώνει σιγά σιγά, το ίδιο και ο εγκέφαλός τους, σε σύγκριση με τα άλλα θηλαστικά εξαρτώνται για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους ενηλίκους και σταδιακά ανεξαρτητοποιούνται ως τα 12 τους χρόνια που εισέρχονται στην εφηβική ηλικία, αλλά και ως τα 18 τους που εισέρχονται στην ενήλικη ζωή, ντύνονται παιδικά, χτενίζονται παιδικά, τρώνε και πίνουν παιδικά, κοιμούνται παιδικά (έχουν ανάγκη περισσότερες ώρες ύπνου από τους ενηλίκους), σκέφτονται και μιλάνε παιδικά, συμπεριφέρονται παιδικά, έχουν παιδικούς φόβους, μπορεί να έχουν άγχος και όλη την γκάμα των δικών τους συναισθημάτων, βλέπουν παιδικά όνειρα, έχουν τα δικά τους παιχνίδια, έχουν τις δικές τους παιδικές απόψεις, ανάγκες, προτιμήσεις, επιθυμίες, ενδιαφέροντα, ταλέντα, δυνατότητες, αδυναμίες, στόχους (όλα υπό διαμόρφωση, καθώς αλλάζουν διαρκώς), έχουν παιδική σεξουαλικότητα. Αυτονόητα; Πολύ φοβάμαι πως όχι.

Στις μέρες μας οι ενήλικοι θέλουν τα παιδιά να αυτονομηθούν από την ώρα που τα πάνε στο νηπιαγωγείο, ντύνουν τα κορίτσια σαν την Μπάρμπι και τα αγόρια σαν τον Κεν, τα παίρνουν μαζί τους σε εκδηλώσεις για ενηλίκους, τα κοιμίζουν αργά, αφήνοντας τα να βλέπουν TV ή να παίζουν ανεξέλεγκτα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα καθοδηγούν να μιλάνε σαν κυρίες και κύριοι, αλλά συχνά τα θέλουν να απευθύνονται στους μεγαλύτερους με το μικρό τους όνομα, τα αγόρια από την ηλικία των πέντε μαθαίνουν ότι οι άντρες δεν κλαίνε, ενώ τα κορίτσια μαθαίνουν να μη φοβούνται γιατί ο μπαμπάς τους είναι παντοδύναμος, τέλος, οι γονείς ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση και ποια ηλικία είναι η κατάλληλη να την ξεκινήσουν (ενώ πριν είναι ταμπού) λες και δεν είναι κάτι φυσικό που εξελίσσεται από την ώρα που γεννιούνται... Στις μέρες μας τα όρια ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς είναι δυσδιάκριτα.

Οι μεγάλοι άργησαν να μεγαλώσουν ή θέλουν να παρατείνουν την παιδική τους (ή εφηβική) ηλικία για να μειώσουν το άγχος τους. Εξάλλου, οι μεγάλοι εξυπηρετούνται περισσότερο στον καταναλωτικό και ανταγωνιστικό τρόπο ζωής από παιδιά που τους καταλαβαίνουν λες και είναι ενήλικοι. Επίσης, οι μεγάλοι καλλιέργησαν πολύ τις γνωστικές τους δεξιότητες και μεγάλωσε η ψαλίδα ανάμεσα στην "εξεζητημένη διανοητικά" ενηλικίωση και την εκ των πραγμάτων "χαμηλότερων γνωστικών προδιαγραφών" παιδικότητα. Ή πάλι, η αργοπορημένη γονεικότητα κάνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς πιο βιαστικούς ή πιο κουρασμένους να μεγαλώσουν "αργά" τα παιδιά τους. Όμως, η παιδική ηλικία που "ξεπερνιέται" γρήγορα, χωρίς να τη ζήσει ελεύθερα ένα παιδί, με αθωότητα, ανεμελιά, φαντασία και εμπιστοσύνη, αφήνει απωθημένα συναισθήματα, ακατανόητες σκέψεις και άλυτες εσωτερικές συγκρούσεις που θα βγούν αναπόφευκτα στην επιφάνεια με την πρώτη κρίση. Τα όρια είναι απαραίτητα από την πλευρά των γονιών για να μην ξεπεράσουν την παιδική ηλικία των παιδιών τους, αλλά ούτε να παρατείνουν την παιδική ηλικία των παιδιών τους.

Οι γονείς που αναρωτιούνται (και ταλαιπωρούνται) γιατί τα παιδιά τους φέρονται σαν έφηβοι από την ηλικία των 7-8 ετών είναι γιατί ίσως έχουν αντιμετωπιστεί τα παιδιά τους σαν μικροί ενήλικοι (από τους ίδιους τους γονείς ή από την κοινωνία με τις γενικότερες στάσεις και αντιλήψεις). Κάποτε οι μαμάδες δεν χώριζαν από έναν δυσβάσταχτο συζυγικό βίο για να μη βλάψουν τα παιδάκια τους, τώρα τα παιδιά πρέπει να το πάρουν απόφαση νωρίς νωρίς και χωρίς πολλά πολλά ότι οι γονείς τους χώρισαν: και τα δύο είναι ακραία. Η αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων σχετίζεται με το θέμα της έλλειψης σεβασμού στην ανηλικότητα: τα διαταραγμένα μυαλά κάποιων ενηλίκων δεν μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στην παιδική και την ενήλικη σεξουαλικότητα. Κι αυτά είναι μόνο δύο ενδεικτικά παραδείγματα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει χρειάζεται να βρίσκουμε διαρκώς νέες ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι εύκολο για τους γονείς, ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες προθέσεις, ακόμα κι όταν συνειδητά προσπαθούν για το καλύτερο. Είναι αναπόφευκτο να γίνουν λάθη και παραλείψεις. Ανάμεσα στην αδιάφορη ανατροφή που δεν βάζει όρια ακόμα και στο όνομα της παιδικής ελευθερίας, και στην αυταρχική ανατροφή που βάζει καταπιεστικά όρια, υπάρχει η ανατροφή που θέτει ρεαλιστικά όρια, τα οποία μάλιστα εκτιμώνται από τα παιδιά. Ως ψυχολόγος βοηθάω τους γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ως παιδιά, και τους εφήβους τους ως εφήβους, σταδιακά, σε μια εξελικτική διαδρομή προς την ενηλικίωση που λαμβάνει υπόψη ιδιαίτερες ανάγκες. Συχνά βοηθάω τους γονείς να πάψουν να μεγαλώνουν τα καμάρια τους σαν μωρά, και του νέους ανθρώπους να ανεξαρτητοποιηθούν συναισθηματικά από τους γονείς τους. Μέγα ελληνικό ζήτημα το τελευταίο...

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Δικαίωμα Στοργής και Προστασίας

Δικαίωμα Προσωπικής, Πνευματικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης

Δικαίωμα Εκπαίδευσης και Παιχνιδιού

Copyright, 19/10/14, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

 

Copyright, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Το θεραπευτικό μου προφίλ στο Instagram. Εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2018 και τρέχει ακόμα. Ακολουθήστε με.

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019