Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Ψυχογλωσσολογία

 

Δεξαμενή σκέψης

Ψυχολογική επιστημονική θεωρία και πράξη

 

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy
 

 

η ψυχολογία που εφαρμόζουμε για τη διευκόλυνση και ενδυνάμωση της καθημερινής ζωής
των ανθρώπων, των ζευγαριών, των ομάδων, των οργανώσεων, της κοινότητας

 

 

 

 

Ψυχογλωσσολογία

Κόσμος γεμάτος λέξεις, ήχους, εικόνες, κινήσεις, που λένε τόσο πολλά για να σκεπάσουν τη γύμνια τους ή που λειτουργούν σαν φυλακές. Η γλώσσα εμπεριέχει το αξιακό σύστημα μιας κοινωνίας και τις δομές της, και λειτουργεί ως εργαλείο αναπαραγωγής των κυρίαρχων δομών εξουσίας.

Από την άλλη όμως πλευρά, η γλώσσα εμπεριέχει τα εργαλεία της κριτικής των καταπιεστικών δομών εξουσίας, καθώς και τα μέσα για τον μετασχηματισμό της πραγματικότητας.

Η αδυναμία και η δύναμη της γλώσσας, εξαρτάται από το πώς θα την αξιοποιήσουμε: η γλώσσα που δεχόμαστε παθητικά, η γλώσσα που απορρίπτουμε επιθετικά, η γλώσσα που αμφισβητούμε παθητικοεπιθετικά, ή η γλώσσα που αναδιαμορφώνουμε διεκδικητικά;

 

Η διαφορά του είναι και του έχει

Είναι ψυχασθενής. Χαρακτηρισμός, μόνιμος, γενικευμένος. Αυτή η γλώσσα στιγματίζει, ετικετοποιεί, περιθωριοποιεί και πληγώνει.

Έχει ψυχική διαταραχή. Περιγραφή μια κατάστασης που μπορεί να είναι προσορινή και να προσδιορίζεται καλύτερα από διάφορες άλλες παραμέτρους. Αυτή η γλώσσα σέβεται και αναγνωρίζει δικαιώματα.

 

Η γλώσσα στο διαδίκτυο

Ως μηχανισμοί ενίσχυσης κοινωνικής επιρροής και στερεοτύπων, λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης και οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς λαμβάνουν υπόψη τους τις μέχρι τώρα προτιμήσεις μας (filter bubble) και μας δείχνουν κάτι περισσότερο από το ίδιο και όχι κάτι διαφορετικό.

 

Τα όρια της γλώσσας

- "Το απροσδόκητο μπορεί να αλλάξει τα πάντα".
- "Στην επιστήμη της στατιστικής η πιθανότητα των θαυμάτων είναι αμελητέα".
- "Στην επιστήμη της στατιστικής το θαύμα δεν μπορεί να μετρηθεί. Τα θαύμα είναι προνόμιο άλλων πεδίων (εδώ ας πούμε "της δημιουργικότητας") και όχι της επιστήμης".

- "Και ο στίχος του ποιητή; ...Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα..."

- "Μέσα στα όρια όλα αυτά λοιπόν για να μην πάθουμε ...διπλή παγίδευση (double bind)".

 

Ο άνθρωπος κι ο κόσμος

Μέσα από το τραγούδι

Δύση

Πήγαινε, παιδάκι, και θα δεις την τρέλα του ανθρώπινου είδους.

https://www.youtube.com/watch?v=X364OfrtV9c

Ανατολή

Αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ.

https://www.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I

Σταυροδρόμι η Ελλάδα

Τι να πω κι εγώ Χριστέ μου που 'μαι ένα μικρό πουλί τ’ ανέμου.

https://www.youtube.com/watch?v=qUELhl-KXdA

 

Γνώση και εμπειρία

Εάν η γνώση μπορούσε να κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές στις επόμενες, ή από τους πιο έμπειρους/έξυπνους/ειδικούς στους λιγότερο, τότε, η ομιλία, τα βιβλία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα αρκούσαν για να μεταλαμπαδεύσουν την πολύτιμη γνώση του κόσμου μας! Όμως η γνώση είναι πολύ προσωπική υπόθεση και μόνο μέσα από το προσωπικό του ταξίδι αναζήτησης και εμπειρίας μπορεί να την κατακτήσει κανείς. Η προσωπική μας Οδύσσεια! Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη που ενδυναμώνει και υποστηρίζει, προληπτικά ή παρεμβατικά, τον άνθρωπο σε αυτό το ταξίδι, βοηθώντας τον να βοηθήσει τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο.

 

Λάθη και προσωπική ευθύνη

Αν η ζωή είναι μια σειρά από λάθη...

Κάποιοι παραδίνονται και βουλιάζουν σε αυτά, επαναλαμβάνοντάς τα.

Άλλοι προσπαθούν να τα αποφύγουν.

Άλλοι να τα ξεχάσουν.

Άλλοι να τα αποδεχτούν.

Κι άλλοι να τα διορθώσουν.

 

Σκέψη, δράση, συναίσθημα

 

Θα ζούμε τη ζωή ή θα σκεφτόμαστε πώς θα τη ζήσουμε και ποιος είναι ο διαμεσολαβητικός παράγοντας που ενώνει τη διχοτόμηση;

Ίσως, το ζητούμενο στη ζωή είναι μια καλή αναλογία σκέψης και δράσης, η οποία καλή αναλογία επιτυγχάνεται με τη διαμεσολάβηση του συναισθήματος.

 

 

© Copyright 5.9.16, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018