Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Η Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη: Ψυχολογία

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

Παγκόσμια Hμέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

10 Νοεμβρίου

 

Ψυχολογικά κίνητρα θεωριών συνωμοσίας

Ιδεολογίες και αποδοχή-απόρριψη επιστήμης

Φιλοσοφία της επιστήμης και εγχώριες ψυχολογίες

Επιστημονική εγκυρότητα και αξιοπιστία: Ανοιχτή Επιστήμη

Είναι η εποχή μας αντιεπιστημονική;

 

 

Ψυχολογικά κίνητρα θεωριών συνωμοσίας

Photo by andrew preble on Unsplash

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται να αφορμάται από κίνητρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιστημολογικά (κατανόηση του περιβάλλοντος), υπαρξιακά (αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου του περιβάλλοντος) και κοινωνικά (διατήρηση θετικής εικόνας εαυτού και κοινωνικής ομάδας). Σε αυτό το συμπέρασμα περί των αιτίων καταλήγει η ψυχολογική έρευνα*, ενώ παρατηρεί ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τα αποτελέσματα της υιοθέτησης θεωριών συνωμοσίας, εάν δηλαδή εκπληρώνονται και ικανοποιούνται τα ψυχολογικά κίνητρα (επιστημολογικά, υπαρξιακά, κοινωνικά).

* DouglasΚ. Μ., SuttonR. M. & Cichocka A. (2017). The Psychology of Conspiracy Theories. Current Directions in Psychological Sciences. Vol 26, Issue 6. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0963721417718261

Copyright, 8/12/17, I. N. T.

 

 

Ιδεολογίες και αποδοχή-απόρριψη επιστήμης

Photo by joao silas on Unsplash

Οι ιδεολογικές κοσμοθεωρίες των ανθρώπων πηγάζουν από την θρησκεία, την πολιτική, την ηθική και την επιστήμη. Αλλά με ποια από αυτές τις ρίζες έχουν μεγαλύτερη σχέση κάποιες πεποιθήσεις;

Όσοι πιστεύουν στην επιστήμη αποδέχονται τους εμβολιασμούς και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά δεν αποδέχονται την κλιματική αλλαγή.

Ο πολιτικός συντηρητισμός σχετίζεται με τον σκεπτικισμό για την κλιματική αλλαγή.

Όσοι πιστεύουν σε κάποια θρησκεία και στην ηθική είναι περισσότερο σκεπτικιστές σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ο σκεπτικισμός για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν τροφοδοτείται από καμία θρησκευτική ή πολιτική ιδεολογία.

Τέλος, ο θρησκευτικός συντηρητισμός εμφανίζει σταθερά χαμηλή πίστη στην επιστήμη και απροθυμία στήριξης της επιστήμης.

Τα περαπάνω ευρήματα, δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα από ερευνητές ψυχολόγους στην Ολλανδία (University Amsterdam).

Bastiaan T. Rutjens et. al. (2017). Not All Skepticism Is Equal: Exploring the Ideological Antecedents of Science Acceptance and Rejection. Personality and Social Psychology Bulletin. First Published December 1, 2017, http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167217741314

Copyright, 5/12/17, I. N. T.

 

 

Φιλοσοφία της επιστήμης και εγχώριες ψυχολογίες

Photo by Arif Wahid on Unsplash

Οι εγχώριες ψυχολογίες, που προσαρμόζονται στις ανάγκες συγκεκριμένων πολιτισμών-χωρών, "ανέβηκαν" τη δεκαετία του 1990 για να ακολουθήσουν πτωτική τάση λόγω της έλλειψης ρεαλισμού των προτάσεών τους. Στον αντίποδα βρίσκεται η παγκόσμια ψυχολογία (universal psychology). Jahoda, G., University of Strathclyde (Scotland), Department of Psychology.

Jahoda, G. (2016). On the rise and decline of ‘indigenous psychology’. Culture & Psychology, 22(2), 169181. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1354067X16634052

Οι εγχώριες ψυχολογίες (indigenous psychologies) θα αποκατασταθούν από το προφανές μπέρδεμά τους εάν επιλύσουμε θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την φιλοσοφία της επιστήμης. Hwang, K., National Taiwan University, Department of Psychology.

Hwang, K. (2017). The rise of indigenous psychologies: In response to Jahoda’s criticism. Culture & Psychology. Vol 23, Issue 4. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1354067X16680338

Copyright, 22/11/17, I. N. T.

 

 

Επιστημονική εγκυρότητα και αξιοπιστία: Ανοιχτή Επιστήμη

Photo by Joshua Fuller on Unsplash

 

Ακολουθούν κάποια επιστημονικά δεδομένα που φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη η οποία διαμορφώνεται από αστικούς μύθους μέχρι και θεωρίες συνομωσίας:

 

- Οι ανέκδοτες ιστορίες (εκείνες που δεν έχουν κριθεί από επιστημονικές επιτροπές, και δεν έχουν εγκριθεί με επιστημονικά κριτήρια) κατακλύζουν το διαδίκτυο και επηρεάζουν τις αντιλήψεις.

 

- Ό,τι προσυπογράφεται από μια αυθεντία θεωρείται έγκυρο, αξιόπιστο, άρα επιστημονικό. Αλλά και οι αυθεντίες έχουν τις προσωπικές τους απόψεις και δεν εκφράζονται πάντα επιστημονικά. Επίσης, μερικές φορές, αποδίδονται στις αυθεντίες δεδομένα  που δεν είναι στην πραγματικότητα δικά τους, σε μια σκόπιμη προσπάθεια να δωθεί κύρος, αξιοπιστία και εγκυρότητα σε αυτά.

 

- Οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται στις προηγούμενες πεποιθήσεις τους (προκαταλήψεις) και αποπλανούνται από γραφήματα και φαντασμαγορικά (νευρο)επιστημονικά αποσπασματικά δεδομένα χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

 

- Η γνωστική ευφυία δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται και η συναισθηματική ευφυία. Και δεν είναι επιστημονική η γνωστική και αντιεπιστημονική η συναισθηματική, καθώς είναι αλληλένδετες. Η καλή λογική και τα κακά συναισθήματα είναι προσέγγιση που εγκαταλείφθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η συναισθηματική ευφυία είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητά μας.

 

Το επιχείρημα των αντιεπιστημόνων είναι ότι η επιστημονική έρευνα είναι επιδοτούμενη και κατευθυνόμενη καθώς υποστηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα και στόχους. Οι επιστήμονες, κατ' αρχήν δεσμευμένοι στην ηθική και δεοντολογία της επιστημονικής έρευνας, εξελίσσονται με κινήσεις όπως το Open Science που επιτρέπουν το μοίρασμα και τη συνεργασία σε όλα τα στάδια της έρευνας ώστε να είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους η πρόσβαση στο πώς γίνεται η έρευνα, στα αποτελέσματά της και στην αξιοποίησή της για το κοινωνικό συμφέρον.

 

Αλλά ό,τι είναι επιστημονικό είναι και αποδεκτό, ενώ ό,τι δεν είναι είναι λάθος; Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών αμφισβητείται από το ένα τρίτο των ανθρώπων του πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Και λέγεται ότι διάφορες θεωρίες που είχαν αντιμετωπιστεί ως θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν, αποδείχτηκαν αληθινές ύστερα από χρόνια, και ότι θεολογικά θέματα είναι υπεράνω επιστήμης.

 

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για αυτό δεν χωρούν γενικεύσεις. Εξάλλου, η κριτική σκέψη είναι ίδιον γνώρισμα της επιστημονικής σκέψης. Ποια είναι άλλα γνωρίσματά της; Η επιστημονική σκέψη αφήνει πίσω τις προηγούμενες πεποιθήσεις (προκαταλήψεις), αξιολογεί την ποιότητα και τη σημασία της παρατήρησης (κάποιας μορφής μαρτυρίας) του υπό διερεύνηση θέματος και εκτιμά τις μαρτυρίες σε σύγκριση με τα πιο πρόσφατα ευρήματα.

 

Σχετική βιβλιογραφία:

 

https://digest.bps.org.uk/2017/06/20/5-reasons-its-so-hard-to-think-like-a-scientist/

 

https://digest.bps.org.uk/2017/05/26/is-something-rotten-in-the-state-of-social-psychology-part-two-digging-through-the-past/

 

https://digest.bps.org.uk/2017/05/25/was-the-crisis-in-social-psychology-really-that-bad-have-things-improved-part-one-the-researchers-perspective/

 

https://osf.io/

 

https://cos.io/

 

https://aspredicted.org/

 

http://datacolada.org/

 

http://curatescience.org/

 

Copyright, 23/6/17, I. N. T.

 

Η ψυχολογία αναγεννιέται μετά από επτά χρόνια κάμψης, υποστηρίζουν οι ακαδημαικοί ερευνητές στην Αγγλία, κι αυτό το αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην κίνηση "ανοιχτή επιστήμη".
Προσωπικά πιστεύω ότι οφείλεται και στην εξέλιξη της σκέψης στη φιλοσοφία της επιστήμης.

Σχετική βιβλιογραφία:

https://digest.bps.org.uk/2017/11/17/we-are-witnessing-a-renaissance-in-psychology/

Copyright, 23/11/17, I. N. T.

 

 

Είναι η εποχή μας αντιεπιστημονική;

Αν το πώς ζούμε είναι αυτό που μας κάνει πραγματικούς, το πως ονειρευόμαστε μας είναι αυτό που μας κάνει αληθινούς, επιτρέποντας την αποκάλυψη των σκέψεων, των πεποιθήσεων και των συναισθημάτων που έχουμε χωρίς να τα γνωρίζουμε.

Αντικειμενικότητα ή Υποκειμενικότητα; Λογική ή Πάθος; Επιστήμη ή Εμπειρία; Διχοτόμηση ή Ενότητα;

Βασίζουμε τα νέα που μαθαίνουμε σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε, τείνουμε να επαληθεύουμε τις θεωρίες που ήδη πιστεύουμε, εξηγούμε τη συμπεριφορά με βάση προσωπικά αίτια και όχι περιστασιακά, μας λένε κοινωνικοί ψυχολόγοι όπως ο Moscovici, και αυτές τις κοινωνικές αναπαραστάσεις καθορίζουν η γλώσσα και ο πολιτισμός.

Σχετικά θέματα:

- Στην Αμερική οι άνθρωποι διαδηλώνουν για την επιστήμη “march for science”.

2017: Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν «φαίνονται» και προάγουν το καλό στη ζωή. Μια προσωπική ιστορία από την Αμερική φτώχιας, ταλαιπωρίας, φυλάκισης, στην οποία έδωσε αίσιο τέλος η επιστήμη.

https://www.statnews.com/2017/04/23/watch-science-saved-life-marched/?s_campaign=sciam

2018: Το αντιεπιστημονικό πολιτικό κλίμα κάνει τους επιστήμονες να κινητοποιούνται

https://www.sciencenews.org/blog/science-public/antiscience-political-climate-driving-scientists-run-office

- Η ταινία "π" του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Copyright, 25/4/17, I. N. T.

 

 

Copyright, 2017, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018