Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Ψυχολογία Προσώπων  >Οργανωσιακή Ψυχολογία  >Ψυχολογία Δ.Β.Μάθησης  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

ΒΙΩΜΑ

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc Occ Psy

 

Ατέλειες

Κλείνω και πάω να ζήσω

Κόλακες και υβριστές

Εκ του σύνεγγυς και μακρόθεν

Σαν

Ποιότητα ζωής

Τι είναι "βίωμα"

Βιωματική μάθηση και πολλαπλή ευφυία

Βιωματικός τουρισμός

Διαβάζω επίσης:

Βιωματική Θεραπεία (experiential therapy)

Σχεδιασμός εμπειρίας (experience design)

 

 

Ατέλειες

Μου αρέσει να εκφράζω την ανθρώπινη φύση με τα ελαττώματά της. Έχει πράγματι πολλές ατέλειες, αδυναμίες. Δεν μου αρέσει να τονίζω το σωστό, να υποδεικνύω αυτό που πρέπει, να προβαλλω το ηθικό, να συμβουλεύω για το καλύτερο. Το θεωρώ καθωσπρεπισμό, ηθικοδιδακτισμό και εν τέλει υποκρισία.

Η ανθρώπινη φύση είναι ατελής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βολεύεται ή βουλιάζει μέσα σε αυτό τον ισχυρισμό. Η ανθρώπινη φύση μοχθεί να αντιμετωπίσει τη μικρότητά της, άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε όχι. Κι αυτό το λέμε ζωή και βίωμα και αγώνα.

Ενίοτε το λέμε και βιωματική ψυχοθεραπεία.

Copyright, 17/6/19, I. N. T.

…’’Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον ά ν θ ρ ω π ο όπου κι αν βρίσκεται. Όταν στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν : ο  ά ν θ ρ ω π ο ς . Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.’’ Γιώργος Σεφέρης (από την ομιλία στη Στοκχόλμη, Δοκιμές, Β’ Τόμος, εκδόσεις Ίκαρος)

Τα τελευταία -δενπροσδιορίζωπόσαακριβώς- χρόνια προσπαθώ να αναζητήσω τον άνθρωπο, καταστρέφοντας τέρατα, με λιγότερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα και περισσότερο αναλυτικό, με λιγότερο ηθικό και περισσότερο επιθυμητικό χαρακτήρα... μεγάλα λόγια, μεγάλη προσπάθεια (ψυχαναλυτική θεραπεία).

Βέβαια, αν δεν με παρέσυρε ο ποιητής, αυτό που θα έγραφα θα ήταν ίσως... καλλιεργώντας αμπέλια...
Γι' αυτό τελικά προτιμώ το βίωμα χωρίς το σχεδιασμό του ή το σχολιασμό του.

Copyright, 20/9/19, I. N. T.

 

 

Κλείνω και πάω να ζήσω

photo by aditya saxena vogelsang on unsplash

Ο άνθρωπος είναι ικανός για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τα ειδεχθέστερα εγκλήματα και σε αυτή την αντίθεση έγκειται η τραγικότητα της μοίρας και της τύχης του.

Η ανθρώπινη φύση είναι τραγικά αναλλοίωτη στην ουσία της στο πέρασμα των αιώνων.

Στο ζενίθ και στο ναδίρ, όμως, η ζωή είναι ωραία.

Η ζωή είναι ωραία όταν είμαστε έτοιμοι για το θάνατο.

Ο θάνατος, ο μεγάλος εχθρός της ζωής ή εκείνος που τη συμπληρώνει;

Μας αφορά κυρίως στο βαθμό που φτάνει στο κατόφλι μας, όταν πεθαίνει κάποιος δικός μας.

Οι νεκροί μάς μεταφέρουν από τον κόσμο των αισθήσεων στο κόσμο των ιδεών.

Οι νεκροί δεν μιλούν αλλά λάμπουν και η λάμψη τους μεταδίδει τα μηνύματά τους: τι πίστευαν, τι έλεγαν, τι ένιωθαν, τι έκαναν και πώς τα αξιοποιούμε αυτά οι εναπομείναντες, οι ζώντες. Έτσι το παρελθόν προβάλλεται στο μέλλον. Κι όταν μας λείπει το σώμα, το άγγιγμα, οι κινήσεις τους; Είναι η μνήμη αυτή που επιτρέπει την αναβίωση των αισθήσεων. Με το όνειρο, το όραμα, την αναπόληση, τη μελέτη, ό,τι υπήρξε συνεχίζει να υπάρχει στο χρόνο μέσα μας. Και ύστερα γίνεται ποίηση. Τέχνη και καθημερινή ζωή. Έτσι φτιάχνεται πολιτισμός. Ο πολιτισμός είναι η μάχη με το θάνατο. Ο πολιτισμός μας είναι η πραγματικότητά μας εδώ και τώρα.

Η πραγματικότητα γίνεται αισθητή, διατυπώνεται λεκτικά, αποτυπώνεται εικονικά και ηχητικά, γίνεται αντιληπτή εγκεφαλικά, αλλά δεν εξαντλείται σε αυτές τις διαστάσεις της.

Η πραγματικότητα βιώνεται εμπειρικά και συμβιώνεται. Τη νιώθουμε, μόνοι κι από κοινού με άλλους, υπερβαίνοντάς την στον τόπο και στο χρόνο.

Αυτοπροσφερόμαστε στο βωμό της για την ηδονική και οδυνηρή θυσία μας.

Αστεία του μάταιου τούτου κόσμου:

Όταν θέλουμε να συλλάβουμε τη στιγμή: δημιουργώντας ένα χαΪκού, ένα μουσικό μοτίβο, ένα σκίτσο, μια φωτογραφία.

Όταν νομίζουμε ότι είμαστε οι selfies μας.

Όταν θέλουμε να ακούμε φιλοφρονήσεις, κολακίες, κι όταν τις κάνουμε.

Αυτό που γράφω εγώ εδώ τώρα.

        Κλείνω και πάω να ζήσω.

(Αυτό γράφτηκε ώρα 5.30, πρωινή-πρωινή έμπνευση σήμερα, με το ξύπνημα. Η θυσία μου στον αξιοθρήνητο βωμό του ανθρωπισμού...)

Copyright, 14/3/18, I. N. T.

 

 

Κόλακες και υβριστές

photo by aimee vogelsang on unsplash

Εάν η εικονική πραγματικότητα αγαπάει τη νεότητα και την επιτυχία, τότε η πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι ο άνθρωπος γερνάει, χάνει τη σφρυγιλότητά του, το χρώμα, τη λάμψη του (κι αυτό δεν λέγεται απαραίτητα ασχήμια, αλλά άλλου είδους ομορφιά, που εξαρτάται πάντοτε από το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας - γι' αυτό μπορεί να λέγεται κι ασχήμια αλλά προς τι τόση απέχθεια για την ασχήμια;), και ακόμα ότι ο άνθρωπος αποτυγχάνει, δεν έχει πάντα καλές στιγμές (κι αυτό, ανάλογα με το πώς το αντιλαμβάνεται κανείς, δεν λέγεται απαραίτητα αποτυχία, αλλά εμπειρία - μπορεί όμως να λέγεται κι αποτυχία).

Ο λεγόμενος νέος και γέρος, ο λεγόμενος επιτυχημένος και αποτυχημένος, είναι ένας ενιαίος άνθρωπος, που αντέχει τον εαυτό του και αντέχεται από τους άλλους (προτιμάτε "εκτιμώ"; βάλτε τότε αυτό στη θέση του "αντέχω").

Κι όλο αυτό δεν έχουμε την πεποίθηση ότι είναι η μοναδική οπτική.

ΥΓ. Πάντα υπάρχουν γύρω μας αυλικοί κόλακες και ζηλόφθονοι υβριστές. Αλλά, ο εαυτός μας φτιάχνει την εικονική του πραγματικότητα όσο και την πραγματικότητά του.

Copyright, 7/2/18, I. N. T.

 

 

Εκ του σύνεγγυς και μακρόθεν

photo by matthew henry on unsplash

Εκ του σύνεγγυς, αυτοσυγκράτηση, επιφύλαξη, τυπικότητα.

Μακρόθεν, διαχυτικότητα, δοτικότητα, πληθωρικότητα.

Από κοντά φαίνονται οι ατέλειες και δεν υπάρχει επιείκια;

Από μακριά φαίνονται τέλεια και πιο ασφαλή;

Copyright, 3/12/17, I. N. T.

 

 

Σαν

photo by robert collins on unsplash

Ζω σαν παιδί, αθώα, ταπεινά, ειλικρινά, απλά, μαθαίνοντας. Ζω σαν γέροντας, μακροθυμώντας, με επιείκεια συγχωρώντας τις αδυναμίες.

Να ζούσα σαν... Ευχή ή προοπτική;

Copyright, 16/11/17, I. N. T.

 

 

Ποιότητα ζωής

photo by mi pham on unsplash

Η ποιότητα της ζωής μας ορίζεται από το πώς αντιμετωπίζουμε αυτά που μας συμβαίνουν, όχι από αυτά που μας συμβαίνουν.

Copyright, 8/11/17, I. N. T.

 

 

Τι είναι "βίωμα"

"Το βίωμα είναι αυτό που μένει στην ψυχή μας, ως αποτύπωμα της σκέψης, του συναισθήματος, της συμπεριφοράς, της κίνησης, των αισθήσεων και των αλληλεπιδράσεων που λαμβάνουν χώρα με αφορμή γεγονότα λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά. Το βίωμα ούτε γράφεται, ούτε τραγουδιέται, ούτε ζωγραφίζεται. Απλώς "ζείται" (το ζούμε). Καθώς αφορά το παρελθόν, διατηρείται μέσα μας ως μνήμη ή ως απώθηση, αλλά καθώς συμβαίνει και στο εδώ και τώρα (είτε φυσικά και αυθόρμητα είτε ως βιωματικό παιχνίδι για μαθησιακούς λόγους), αποτυπώνεται στην ψυχή μας διαρκώς. Αρκεί να συνειδητοποιηθεί, να γίνει αποδεκτό και να αξιοποιηθεί για να οδηγήσει τον υλικό άνθρωπο στην πνευματική του υπόσταση." της ψυχολόγου Ι.Ν.Τριπερίνα.

Αυτά περίπου έγραφα στον Οδηγό Βιωματικής Εκπαίδευσης, CleverCareer, 2007 (εγχειρίδιο για εκπαιδευτές βιωματικής μάθησης) και τα βελτιστοποίησα κάπως τώρα, καθώς οι γνώσεις και η εμπειρία μου μου επιτρέπουν να προσεγγίζω το θέμα πιο βαθιά και ουσιαστικά, όπως του αξίζει. Χρησιμοποιείται πολύ τελευταία η έννοια του "βιωματικού" αλλά περισσότερο λόγω μόδας και εμπορικής αξίας παρά για την πραγματική αξία και τη σημασία της. Κι αν δεν είναι κατανοητό έτσι όπως παρατίθεται εδώ το απόσπασμα, έχω γράψει πολλές σελίδες ακόμα, γι' αυτό θα επανέλθω!

Copyright, 16/5/17, I. N. T.

Βίωμα είναι να αναζητείς λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις κι ας μην είναι οριστικές, να ρωτάς για να μαθαίνεις να ξαναρωτάς κι ας μην υπάρχουν τελεσίδικες απαντήσεις, να πηγαίνεις μπρος πίσω και πάλι από την αρχή, να πέφτεις και να σηκώνεσαι με ευγνωμοσύνη. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν κάνει ερωτήσεις γιατί έχει ανάγκη από την ασφάλεια της βεβαιότητας. Την ασφάλεια της βεβαιότητας τη βρίσκει εκεί που του δίνονται οι βέβαιες απαντήσεις, ολοκληρωτικά, εξουσιαστικά, απολυταρχικά. Αυτό γεννά το μηδενισμό. Ο μηδενισμός επιτρέπει την παραίτηση του ανθρώπου από την αναμέτρηση με σκληρά και δύσκολα ερωτήματα. Εκεί παύει το βίωμα κι αρχίζει η παθητικότητα, η εξάρτηση, ο μιμητισμός, η απώλεια της ταυτότητας....

Είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις το βίωμα, γιατί οι λύσεις, οι απαντήσεις και η πορεία βιώνονται εξελικτικά, δεν μπορούν να περιοριστούν σε γλωσσική διατύπωση εδώ και τώρα.

Copyright, 20/5/17, I. N. T.

Βίωμα είναι να εξελίσσεις σε δύναμη την αναπηρία σου, να κάνεις τον πόνο σου πηγή σοφίας, να βουτάς στο βάθος από την επιφάνεια και να ανασύρεις τον μικρό -στ' αλήθεια- θησαυρό, έχοντας κρατήσει την αναπνοή σου με κόπο κι αγώνα.

Copyright, 20/5/17, I. N. T.

 

 

Βιωματική μάθηση και πολλαπλή ευφυία

 

Η αναρτημένη επιστημονική μας ανακοίνωση στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, 12-14 Μαίου 2017, προκάλεσε το ενδιαφέρον των συνέδρων.

Το θέμα μας:

"Από τις Δεξιότητες ΕΝ ΔΡΑσει (ΔΕΝΔΡΑ, Ελλάδα και Κύπρος 1997-2009)
Ως το Συναισθηματικό Παιχνιδοσχολείο (Βοιωτία 2010-2017):
Βιωματική μάθηση κι ανάπτυξη στο πολιτισμικό και γεωφυσικό τοπίο
για την καλλιέργεια της πολλαπλής ευφυ΄ί΄ας"

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος, MSc. Οργανωσιακής Ψυχολογίας
Σοφία Ν. Τριπερίνα, Project Manager, Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
CleverCareer, Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας: ψυχική υγεία και ευημερία, μάθηση και ανάπτυξη, έρευνα και καινοτομία – για πρόσωπα, ομάδες και οργανώσεις

Πιστεύουμε ότι η πλούσια και πολυδιάστατη εμπειρία μας στη βιωματική μάθηση -απόρροια της ψυχολογικής μας επιστημονικής επάρκειας- ενέπνευσε τους παιδαγωγούς και μουσειοπαιδαγωγούς συνέδρους στο έργο τους.

Copyright, 14/5/17, I. N. T.

 

 

Βιωματικός τουρισμός

Οι ταξιδιώτες του κόσμου των προηγούμενων δεκαετιών ταξίδευαν για να απολαύσουν τη δεδομένη προσφερόμενη ψυχαγωγία των resorts και των ξενοδοχείων - καταστημάτων των μεγαλουπόλεων. Τα τελευταία χρόνια οι ταξιδιώτες του κόσμου ταξιδεύουν για να ζήσουν την καθημερινότητα όπως οι ντόπιοι πληθυσμοί, να μάθουν κάτι καινούριο, να πάρουν μέρος σε τοπικά φεστιβάλ, να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Εσείς με τι κριτήρια θα επιλέξετε το φετινό σας ταξίδι για διακοπές; Η μάθηση είναι μια διαδικασία που προσφέρεται έτοιμη προς «κατανάλωση» ή αναζητείται και διαμορφώνεται βιωματικά; Ως προς αυτή την ερώτηση προβληματιστήκαμε τα τελευταία χρόνια (2010-2017) με τις δράσεις μας βιωματικού τουρισμού ή αλλιώς συναισθηματικού τουρισμού και βιωματικής μάθησης στη Βοιωτία: http://www.clevercareer.gr/experientialtourism.htm

Copyright, 11/5/17, I. N. T.

 

 

Copyright, 2000-2018, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

 

 

 

Ενημερωθείτε για τις Ψυχολογικές Υπηρεσίες μας

 

 

Εάν έχετε απορίες ή σχόλια, θα χαρώ για την επικοινωνία.

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018