Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Κατάθλιψη: αντιμετώπιση, θεραπεία

από το CleverCareer... με αφοσίωση στην ψυχική ευημερία

ψυχολογική υποστήριξη | ψυχολογική αποκάλυψη | ψυχολογική θεραπεία | ψυχολογική συμβουλευτική | ψυχολογικό coaching | ψυχοεκπαίδευση

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου MSc. Occ Psy

Συνεδρία με τον ενδιαφερόμενο, διάρκειας μίας ώρας (συνήθως 45 λεπτών) με περιοδικότητα που καθορίζεται αναλόγως, με σκοπό την ψυχική υγεία και ευημερία του (στους τομείς γνωστικό, συναισθηματικό, συμπεριφοράς, κοινωνικό, βιοσωματικό, υπαρξιακό), μέσα από την επικοινωνία και τη διαμόρφωση σχέσης. Περιλαμβάνει:

Αντιμετώπιση συναισθημάτων

Αναθεώρηση σκέψης και πεποιθήσεων

Αλλαγή συμπεριφοράς, στάσεων, στυλ ζωής - επίλυση προβλημάτων

Σωματική αυτορρύθμιση

Βελτίωση σχέσεων

Αντιμετώπιση ζητημάτων - διαχείριση κρίσεων

Η "ψυχολογική παρέμβαση" γίνεται συνήθως με τη μέθοδο της "ψυχολογικής υποστήριξης", της "ψυχολογικής αποκάλυψης", της "ψυχολογικής θεραπείας", της "ψυχολογικής συμβουλευτικής", του "ψυχολογικού coaching", της "ψυχοεκπαίδευσης" και με άλλες μεθόδους, αξιοποιώντας μέσα και τεχνικές που η επιστημονική έρευνα και η πρακτική εμπειρία έχει ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους. Η "ψυχολογική παρέμβαση" βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να βοηθήσει τον εαυτό του.

Η βραχυπρόθεσμη ψυχολογική παρέμβαση δίνει διέξοδο στην τωρινή εμπειρία, με την αποδοχή ή την αντιμετώπισή της.

Η μακροπρόθεσμη ψυχολογική παρέμβαση συνιστά ενδοψυχική διερεύνηση και ανασύσταση των ψυχικών δομών (γνωσιακών, συγκινησιακών κλπ.), άρα αλλαγή κι ανάπτυξη.

 

 

 

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

"Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη" διατείνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καθώς οι άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη αυξήθηκαν περισσότερο από 18%, από το 2005 έως το 2015. Η κατάθλιψη είναι η μεγαλύτερη αιτία ανικανότητας παγκοσμίως - άρα η κατάθλιψη κάνει τους ανθρώπους αδρανείς και παθητικούς. Περισσότερο από το 80% των κρουσμάτων εντοπίζεται στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. "The number of people living with depression increased by more than 18% between 2005 and 2015, according to a new WHO report. Depression is also the largest cause of disability worldwide. More than 80% of this disease burden is among people living in low- and middle-income countries."

Στις συνεδρίες μας αναρωτιώμαστε για τη σχέση που έχει η κατάθλιψη με την κοινωνική τάση να μην γίνονται αποδεκτά τα δυσάρεστα ή δύσκολα συναισθήματα - ακόμα κι ο θάνατος, το πιο βέβαιο μέρος της ζωής, είναι ταμπού και ο φόβος θανάτου ένας από τους πιο συνηθισμένους στην εποχή μας. Σκεφτόμαστε τα καταναλωτικά πρότυπα που επιτάσσουν ευτυχία και επιτυχία ορίζοντάς την με πολύ συγκεκριμένους όρους. Προσέχουμε τον παράγοντα του "εξωτερικού κέντρου ελέγχου", των εξωγενών παραγόντων που καθορίζουν τα πράγματα, που έχει πείσει ότι ξεπερνάει τη δύναμη του "εσωτερικού κέντρου ελέγχου", της πρωτοβουλίας, της προσωπικής ευθύνης, της προσωπικής δυνατότητας. Κρίνουμε τη βιολογική θεώρηση του συναισθήματος και της συμπεριφοράς που οδήγησε στην αύξηση της χρήσης των ψυχοφαρμάκων (γενετικά αίτια διαταραχών συνδέονται με εγκεφαλικές βλάβες όπου οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου βρίσκουν το φαρμακευτικό συμπληρωματικό ισοδύναμο). Παρατηρούμε τη σχέση που έχει η κατάθλιψη με την προσωπική ιστορία, τη δυναμική της οικογένειας, την κουλτούρα των οργανώσεων και της κοινότητας, τοπικής και παγκόσμιας, την κατανόηση της ζωής του ανθρώπου στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στην πόλη, στον κόσμο.

Copyright, 24/2/17, I. N. T.

 

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων αναρρώνει και ευημερεί μετά την κατάθλιψη, υπογραμμίζει πρόσφατη σημαντική δημοσίευση στο Perspectives on Psychological Science, παρά την διαδεδομένη αντίληψη ότι η κατάθλιψη είναι μια χρόνια ασθένεια που επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η θεραπεία της κατάθλιψης δεν μετριέται μόνο με την μείωση των συμπτωμάτων αλλά με την υιοθέτηση λειτουργικών συμπεριφορών. Η απάντηση στο πώς και γιατί οι άνθρωποι ξεπερνούν τις συναισθηματικές διαταραχές έρχεται από τις κατάλληλες ψυχολογικές παρεμβάσεις.

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1745691618769868

Copyright, 1/11/18, I. N. T.

 

Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου ενισχύει την αποτελεσματικότητα της φαρμακοθεραπείας στην αντιμετώπιση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002239561830164X#mmc1

Copyright, 29/11/18, I. N. T.

 

Βίντεο για την κατάθλιψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με παγκόσμια προοπτική:

Το βίντεο “Είχα ένα μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη”, στο οποίο περιγράφονται πρακτικά βήματα ώστε το άτομο να αναγνωρίσει την κατάθλιψη και να μπορέσει να την ξεπεράσει.

https://www.youtube.com/watch?v=zvNuJnh3Yxg

Το βίντεο-οδηγός “Η ζωή με το μαύρο σκύλο” απευθύνεται σε φίλους, συγγενείς, πάσχοντες και φροντιστές. Παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές για όσους πάσχουν από κατάθλιψη αλλά και για όσους φροντίζουν ή έχουν στο κοντινό τους περιβάλλον ένα άτομο με κατάθλιψη.

https://www.youtube.com/watch?v=FoGsl1kexi8
 

 

 

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται σε συνεδρίες πρόσωπο με πρόσωπο στην Αθήνα, στη Θήβα και εξ αποστάσεως (onlineonline e-Ψυχολόγος).

 

 

 

Διαβάστε ακόμα στο blog μας:

 

Ενημερωθείτε συνολικά:

 

Το θεραπευτικό μου προφίλ στο Instagram. Εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2018 και τρέχει ακόμα. Ακολουθήστε με.

 

 

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

Έδρα Ψυχολογικού Γραφείου CleverCareer: Γληνού 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019

 

 

Κλείστε ένα ραντεβού