ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

 

Student Coaching | Συμβουλευτική Μαθητών/Φοιτητών | Συμβουλευτική Εφήβων

Θέσπιση στόχων, δέσμευση στην υλοποίησή τους και ανανέωση στοχοθεσίας
Σχεδιασμός σταδιοδρομίας
Στρατηγική μάθησης (μαθαίνω πώς να μαθαίνω)
Οργάνωση χρόνου
Διαχείριση στρες
Αντιμετώπιση κρίσεων άγχους
Διαχείριση οικογενειακών και φιλικών σχέσεων
Προσαρμογή στις αλλαγές
Επίλυση προβλημάτων με συναισθηματική ευφυΐα (θέματα ταυτότητας, σεξουαλικότητας, αυτοπεποίθησης, εθισμών, κλπ.)
Γνωσιακή Προσέγγιση

Η Ψυχολόγος ενδυναμώνει, ενθαρρύνει, υποστηρίζει, καθοδηγεί, διευκολύνει, εμπνέει στα πλαίσια μιας δυναμικής και δημιουργικής συνεργασίας.

Συνεδρίες για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά (από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο), διάρκειας 30–45 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα (40 συνεδρίες), μία φορά το δεκαπενθήμερο (20 συνεδρίες), ή μία φορά το μήνα (10 συνεδρίες).

Θερινές συνεδρίες (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο), μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ή μαραθώνιες συνεδρίες (πολλές ώρες μέσα στην ίδια μέρα ή σε ένα διήμερο-πενθήμερο).

Πρόσβαση σε χρήσιμο και ευχάριστο ψυχοεκπαιδευτικό υλικό.

copyrighted, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 1/9/21

 

 

Ψυχολογική Αξιολόγηση, Δυναμική Προσώπου και Πλαισίου, Προστατευτικοί Μηχανισμοί, Ψυχική Ανθεκτικότητα

 

Υπάρχουν έφηβοι που, πέρα από τις κλινικές κατηγοριοποιήσεις, υποφέρουν και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αδυναμίες τους και τις εμπειρίες που έχουν βιώσει. Αδυνατούν να ευχαριστηθούν τη ζωή και να τα καταφέρουν σε κάποιον ή περισσότερους τομείς. Τα βιώματα στην οικογένεια και τα ευρύτερα περιβάλλοντα στα οποία έχουν μεγαλώσει αυτοί οι έφηβοι, επηρεάζουν τις συμπεριφορές και την ψυχολογία τους. Το σχολείο και η κοινότητα με τη συμβολή τους μπορεί να επιδεινώσει ή να διευκολύνει τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

 

Η ψυχολογική αξιολόγηση των εφήβων δεν μένει μόνο στην περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών και των προβλημάτων συμπεριφοράς τους, αλλά υπεισέρχεται στην εσωτερική τους πραγματικότητα: τα συναισθήματα, τις αντιλήψεις, τα βιώματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και τους στόχους τους, στα πλαίσια ενός πολυπαραγοντικού μοντέλου ερμηνείας της συμπεριφοράς (οικοσυστημική θεωρία). Η ψυχολογική αξιολόγηση μελετά την αναπτυξιακή φάση του εφήβου και τις σχετικές με αυτή ανάγκες του, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενδοψυχική δυναμική και την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεών του και των σχέσεων με την κοινότητά του. Η θεώρηση αιτίου-αποτελέσματος (πχ. Διαζύγιο - Αγχώδης ή Καταθλιπτική Διαταραχή), αντικαθίσταται από τη θεώρηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη δυναμική του εφήβου και τη δυναμική του πλαισίου που μεγαλώνει, και ειδικά τους προσαρμοστικούς παράγοντες που αξιοποιούν τα πρόσωπα και τα περιβάλλοντα. Ενδογενείς προστατευτικοί μηχανισμοί σε συνδυασμό με εξωγενείς προστατευτικούς παράγοντες οδηγούν στην εξομάλυνση προβλημάτων συμπεριφοράς που θεωρητικά ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν. Με αυτή τη θεώρηση, η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα προσωπικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να προέλθει μέσα από τη δυναμική της σχέσης ανάμεσα σε έναν έφηβο και την ψυχολόγο ή ένα άλλο πρόσωπο ή πλαίσιο ενθάρρυνσης.

 

copyrighted, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 23/9/21

 

 

Ανθρώπινη και Ψηφιακή Επικοινωνία

 

Ποιον εμπιστεύεται περισσότερο το παιδί σας για να μάθει τον κόσμο; Εσάς ή το διαδίκτυο;
Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι τα παιδιά εμπιστεύονται περισσότερο την ανθρώπινη επικοινωνία, παρά την ψηφιακή.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επικοινωνία.
Το άρθρο κλείνει κάνοντας συστάσεις για το πώς θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και ψηφιακής τεχνολογίας.
Εμείς, αντιθέτως, θα σταθούμε στο να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία σας με τα παιδιά σας.
Παρόλο που η επικοινωνία γονέων και παιδιών είναι δύσκολη και συγκρουσιακή,
όσο κι αν το χάσμα των γενεών και οι διαφορετικές ανάγκες και στόχοι οδηγούν σε ματαιώσεις (στην αίσθηση ότι "δεν πάει άλλο"),
ο αγώνας της σχέσης, της συμπόνιας, της αποδοχής, της συνεργασίας έχει χίλιους λόγους συνεχίζεται, γιατί προσφέρει αυτοπεποίθηση, ασφάλεια, σιγουριά. Προσφέρει τη δυνατότητα να "ανθίσει" ο άνθρωπος.
Το παιδί στο διαδίκτυο εθίζεται, όχι γιατί καλύπτει με αυτό τις συναισθηματικές του ελλείψεις, αλλά γιατί μέσω αυτού προσπαθεί διαρκώς, δίχως τέλος, να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ελλείψεις, και ποτέ δεν είναι δυνατόν να αισθανθεί πλήρες. Οι συναισθηματικές ανάγκες καλύπτονται με ψυχική επαφή, και το διαδίκτυο δεν έχει ψυχή. Έχει βέβαια μια ψευδαίσθηση ψυχής, μια υπόνοια ψυχής στην πιο υλική εκδοχή της, η οποία όμως είναι ψυχρή, χαοτική και στείρα, ικανή να μαραζώσει τον άνθρωπο.
 

copyrighted Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc.,  28/9/21
 

 

Διαβάστε περισσότερα από την Ψυχολόγο Ιωάννα Ν. Τριπερίνα:

 

Για τους Εφήβους

 

Εφηβεία και Σχέσεις (συνομήλικοι, γονείς, εκπαιδευτικοί)

 

Εφηβεία και Κυβερνοκουλτούρα

 

Εφηβεία, Φύλο και Σεξουαλικότητα

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας.
 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

αρ.αδείας: 3750/19.5.97

 

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr

 

copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2022

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | Επικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας