Για τους Εφήβους

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | Επικοινωνία

 

 

 

Δείτε τις αναρτήσεις και στο instagram ξεκινώντας από την τελευταία εδώ και προς τα κάτω οι υπόλοιπες.

 

Περιεχόμενα:

 

 

Ιδιοσυγκρασία των Εφήβων και Στρες (κοινωνική πίεση)

Τι γνωρίζουμε για την ιδιοσυγκρασία των εφήβων;

Οι έφηβοι, όπως περιγράφονται στην αναπτυξιακή ψυχολογία, έχουν ιδανικά και πιστεύουν σε υψηλές αξίες. Ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο και με πάθος και επαναστατικότητα τον διεκδικούν. Επίσης, έχουν κοινωνικές ευαισθησίες που τους κάνουν να αντιδρούν στην αδικία. 
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το εφηβικό αυτό πρότυπο τείνει να αντικατασταθεί από την εφηβική απάθεια. Η απάθεια επιλέγεται από τους εφήβους ως υποσυνείδητος μηχανισμός αντίδρασης στο στρες που δεν μπορούν να αντέξουν.

 

Γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το στρες (κοινωνική πίεση) οι έφηβοι; 

Τόσο οι αλλαγές των τελευταίων ετών είναι κοσμογονικές, όσο και η ιδιοσυγκρασία τους είναι ευαίσθητη.

Η προσωπικότητα των εφήβων, όπως επίσης γνωρίζουμε από την αναπτυξιακή ψυχολογία, είναι υπό διαμόρφωση για αυτό και είναι ασταθείς, ανασφαλείς, ευάλωτοι και ευεπηρέαστοι, αν και θέλουν να δείχνουν ότι έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ακριβώς για αυτή τη διαφορά ανάμεσα στο τι είναι και τι θέλουν να δείχνουν, παρασύρονται εύκολα και εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους, προδομένοι από την ελλιπώς αναπτυγμένη κριτική τους ικανότητα και την έντονη ανάγκη να ανήκουν κάπου. Τα λανθασμένα πρότυπα, όπως αυτά προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τη σύγχρονη κοινωνία, τους δημιουργούν σύγχυση.


Ποιο είναι το αποτέλεσμα του στρες (κοινωνική πίεση) που υφίστανται οι έφηβοι;

Στις μέρες μας εάν ανοίξουμε το μπαούλο της ψυχής των εφήβων, εκεί που καταχώνιασαν ότι τους τρόμαξε περισσότερο χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν, θα δούμε ότι φοβούνται μην πουν τι ομάδα είναι και τα σκοτώσουν, μην τα κακοποιήσει σεξουαλικά κάποιος υπεράνω πάσης υποψίας, μην πάρουν το τρένο και δεν φτάσουν, μην μείνουν άνεργοι και οικονομικά επισφαλείς παρά τις ατελείωτες ώρες στα φροντιστήρια, μην χάσουν κάποιον δικό τους από ξαφνικό θάνατο, μην μεταδώσουν τον φονικό ιό στον παππού και τη γιαγιά, μην χάσουν την ισορροπία τους μέσα στον οικογενειακό διχασμό, το ίδιο και στον κοινωνικό όπου μάλιστα δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Οι έφηβοι, στην πλειονότητά τους, είναι γεμάτοι ανασφάλεια, ζουν μέσα στην αβεβαιότητα, την οποία θεωρούν δεδομένη γιατί δεν έχουν γνωρίσει μια προγενέστερη κατάσταση που να αποτελεί μέτρο σύγκρισης. Φυσικά υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας τείνει να γίνει η εφηβική απάθεια ως μέσο ανθεκτικότητας στο στρες - βεβαίως αναποτελεσματικό μέσο.


Τι μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αντισταθούν στο στρες (κοινωνική πίεση);

Το να τους καταλάβουμε, για να σταθούμε δίπλα τους ως γονείς και ως κοινωνία. Για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους. Δεν θα μας τις πουν οι ίδιοι - δεν τις αναγνωρίζουν, ή δεν ξέρουν να εκφράζονται. Θα τις διαπιστώσουμε όμως στη θολή ματιά τους, στις καταναλωτικές τους συνήθειες, στη μοναξιά τους, στις ώρες που περνούν μπροστά στην οθόνη του κινητού τους, στην ώρα μιας κρίσης. Κι όταν καταλαβαίνουμε κάποιες ανάγκες, το επόμενο βήμα είναι να αναδιοργανώσουμε τους θεσμούς λαμβάνοντάς τες υπόψη μας και, κυρίως, αναδιοργάνωση με τη δική τους συμμετοχή. Οι έφηβοι χρειάζονται έναν κόσμο που να δίνει χώρο έκφρασης και διεκδίκησης των αναγκών τους. Επειδή δεν έχουν τολμήσει να πιστέψουν ότι οι βαθύτερες ανάγκες τους για δικαιοσύνη, για αλήθεια, για αξιοκρατία, για ειρήνη, για ηρεμία, για ελευθερία, μπορούν να ικανοποιηθούν, έχουν εγκαταλειφθεί στην κακή τους τύχη ή απλώς στην τύχη. Ικανοποίηση αυτών των ιδανικών δεν είναι η υλοποίησή τους, αλλά ο αγώνας για την πραγματοποίησή τους. Οι έφηβοι έχουν χάσει την αγωνιστικότητά τους και έργο μας είναι να τους την εμφυσήσουμε. Αυτό προσπαθώ από τη θέση μου χρόνια τώρα κι αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ: την παρακίνησή τους!

 

copyright, 14/5/2023, Ιωάννα Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc.

 

Ηθική των Εφήβων

Η διαμόρφωση της ηθικότητας συνιστά βασικό αναπτυξιακό στόχο κατά την εφηβεία. Οι αλλαγές που παρατηρούνται σε γνωστικό επίπεδο την περίοδο αυτή (ανάδυση της τυπικής αφαιρετικής σκέψης και της μεταγνώσης) επιτρέπουν στο αναπτυσσόμενο άτομο να διατηρεί μια ιδεαλιστική και ταυτόχρονα κριτική στάση απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα. Στις μέρες μας, στην εποχή της σφοδρής κρίσης των ηθικών αξιών που διέρχεται η ανθρωπότητα αλλά και της κρίσης των οικογενειακών αξιών, αναπόφευκτα επηρεάζεται ο αναπτυξιακός στόχος της διαμόρφωσης της ηθικότητας.

Τα τρία επίπεδα της ηθικής ανάπτυξης σύμφωνα με τους Colby & Kohlberg (1987) είναι τα ακόλουθα: προηθικό, συμβατικής ηθικής και μετασυμβατικής ηθικής.

 

Το προηθικό επίπεδο

Στάδιο 1: Εγωκεντρική αντιμετώπιση των ηθικών ζητημάτων με τη χρήση εξωτερικών ηθικών κριτηρίων, εστιασμένων στην τιμωρία και την υπακοή.

Στάδιο 2: Ηθική του αφελούς συντελεστικού ηδονισμού. 

 

Το επίπεδο της συμβατικής ηθικής 

Στάδιο 3: Ηθική του καλού παιδιού, με διατύπωση ηθικών κρίσεων στη βάση των προτύπων της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Στάδιο 4: Ηθική της έννομης τάξης. 

 

Το επίπεδο της μετασυμβατικής ηθικής

Στάδιο 5: Ηθική του κοινωνικού συμβολαίου, με τη χρήση εσωτερικευμένων ηθικών κριτηρίων.

Στάδιο 6: Ηθική των προσωπικών αρχών με επίκληση οικουμενικών ηθικών αρχών.

 

Σύμφωνα με τον Rest (1986) οι διαδικασίες που ωθούν ένα άτομο να συμπεριφερθεί κατά τρόπο ηθικό σε συγκεκριμένες κοινωνικές περιστάσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Η ηθική ευαισθησία που είναι η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και

να κατανοεί τα ηθικά προβλήματα, να δείχνει ενσυναίσθηση και να εντοπίζει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των γεγονότων.

2. Τα ηθικά κίνητρα που αφορούν στην υπεράσπιση των ηθικών αξιών, στην ανάληψη ηθικής δράσης και στην προσωπική ευθύνη του ατόμου για το ηθικό αποτέλεσμα μιας πράξης.

3. O ηθικός χαρακτήρας που συνίσταται στην επιμονή και την αποφασιστικότητα του ατόμου για ανάληψη έργων ηθικής φύσεως και στην ικανότητά του να μην υποκύπτει σε πειρασμούς.

4. Η ηθική κρίση που ορίζεται ως η ικανότητα του ατόμου να αποφανθεί σχετικά με το ποια πράξη είναι ηθικά σωστή.

 

Ηθική και ταυτότητα

Οι έφηβοι που είτε έχουν διέλθει από μια διαδικασία διερεύνησης και ανακάλυψης του εαυτού, είτε βρίσκονται σε φάση ενεργητικής αναζήτησης της ταυτότητας, φέρονται να διατυπώνουν ηθικές κρίσεις με βάση τα πιο εξελιγμένα ηθικά σχήματα, όπως η μετασυμβατική ηθική (Berzonsky & Neimeyer, 1994). Επιπλέον, οι έφηβοι αυτοί τείνουν να υιοθετούν αντισυμβατικές ιδέες και να διατυπώνουν ώριμες ηθικές κρίσεις με βάση την καθολική αρχή της δικαιοσύνης (Berzonsky & Sullivan, 1992). Συγκριτικά, οι ηθικές κρίσεις των εφήβων με δοτή/πρόωρα σχηματισμένη ταυτότητα ή με σύγχυση ταυτότητας τείνουν να χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ασυνέπεια μεταξύ των σταδίων ηθικής ανάπτυξης (Παυλόπουλος et al., 2013).

 

Ηθική και αυτονομία

Η αυτονομία της συμπεριφοράς αναφέρεται στην προοδευτικά αυξανόμενη τάση για ελευθερία και στην ικανότητα του εφήβου να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις για θέματα που τον αφορούν, να θέτει στόχους και να ρυθμίζει ο ίδιος τη συμπεριφορά του (Bosma et al., 1996). Η διάσταση αυτή της αυτονομίας συνδέεται με την ηθική υπευθυνότητα, δηλαδή τη διατύπωση εξελιγμένων ηθικών κρίσεων και την ικανότητα του εφήβου να λαμβάνει ηθικές αποφάσεις που είναι πραγματικά δικές του (Noom et al., 2001). Η εξάρτηση του εφήβου από άλλα πρόσωπα (πχ. έναν γονέα), σχετίζεται με το άγχος του εφήβου για την αυτονόμησή του και τη λήψη ηθικών αποφάσεων.

 

Ηθική και κέντρο ελέγχου

Σύμφωνα με τον Rotter (1966), όταν ένα γεγονός ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα της τύχης, της μοίρας, του ελέγχου των ισχυρών άλλων, ή ως απρόβλεπτο λόγω της πολυπλοκότητας των δυνάμεων που το περιβάλλουν, τότε πρόκειται για εξωπροσωπικό έλεγχο. Αντίθετα, αν το άτομο αντιλαμβάνεται ότι το γεγονός εξαρτάται από τη δική του συμπεριφορά, τότε ορίζεται ως ενδοπροσωπικός έλεγχος. Ο εξωπροσωπικός έλεγχος έχει θετική συσχέτιση με τις προσανατολισμένες προς το καθήκον ηθικές κρίσεις, το οποίο παραπέμπει περισσότερο στη συμμόρφωση με τις επιταγές της κοινωνικής ομάδας, παρά στη μετασυμβατική ηθική (Chiu et al., 1997).

Ο ενδοπροσωπικός έλεγχος, αντιθέτως, σχετίζεται με την μετασυμβατική ηθική (Παυλόπουλος et al., 2013).

 

Ηθική και δικαιοσύνη 

Η υπόθεση περί πίστης στον δίκαιο κόσμο αναφέρεται στην ανάγκη που έχουν τα άτομα να πιστεύουν ότι ζουν σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι γενικά παίρνουν ό,τι τους αξίζει και αξίζουν ό,τι παίρνουν (Lerner, 1980). Κατά την εφηβεία οι δύο παραπάνω όψεις των πεποιθήσεων περί δικαιοσύνης εμφανίζονται και προοδευτικά εξασθενούν ως αποτέλεσμα της γνωστικής ωρίμασης του ατόμου.

Όταν, περί το τέλος της εφηβείας, η ανάγκη για ύπαρξη σταθερότητας και τάξης αμφισβητηθεί, τότε τη θέση της πίστης στο δίκαιο κόσμο παίρνουν πιο σύνθετες ηθικές κρίσεις. Άλλωστε, η πίστη στο δίκαιο κόσμο αποτελεί έναν μηχανισμό μέσω του οποίου το άτομο διαχειρίζεται την αταξία και την ασάφεια που υπάρχει στον κόσμο (Furnham, 2003). Όταν όμως ο έφηβος εξακολουθεί να διατηρεί την

προσωπική πίστη στο δίκαιο κόσμο ταυτόχρονα με την εμφάνιση των ανώτερων σταδίων ηθικής ανάπτυξης, τότε είναι πιθανό να οφείλεται στην αδυναμία του να διαχειριστεί την αδικία.

 

Το καλό-κακό παιδί

Στην περίπτωση της εφήβου Σ. παρατηρούμε την πίστη στη συμβατική ηθική του καλού παιδιού και της έννομης τάξης και την κατάρρευση αυτού του απόλυτου σχήματος όπως βιώθηκε από τη μητέρα της όταν η Σ. έπαψε να διαβάζει για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η εξάρτηση της Σ. από τους υπερπροστατευτικούς γονείς της και η ταύτισή της μαζί τους, σχετίζεται με το άγχος της για την αυτονόμησή της και τη λήψη ηθικών αποφάσεων. Η δοτή ταυτότητα από τους γονείς της, από την ώρα που κλονίστηκε συναισθηματικά η μητέρα της, προκάλεσε σύγχυση ταυτότητας στην Σ. («ματαίωσα τις προσδοκίες των γονιών μου, φταίνε αυτοί, εγώ, οι κακοί άλλοι;»)

Ο εξωπροσωπικός έλεγχος που διακρίνει την Σ. την οδηγεί στη συμβατική ηθική (συμμόρφωση με τις επιταγές της κοινωνικής ομάδας), παρά στη μετασυμβατική ηθική (των εσωτερικευμένων ηθικών κριτηρίων και των οικουμενικών αρχών που θα μπορούσαν να της δώσουν ευελιξία και ελπίδα). Το γνωστικό οικοδόμημα κατέρρευσε όταν η μητέρα της λύγησε από το στρες για οικονομικούς λόγους. (Ιδού οι αυτοπεριοριστικές της πεποιθήσεις: «δεν θα περάσω στο πανεπιστήμιο vs πρέπει να περάσω σε σχολή που θα μου δίνει άμεσα χρήματα - αλλιώς δεν μπορώ να υπάρξω»).

Το ότι η έφηβη εξακολουθεί να διατηρεί την προσωπική πίστη στο δίκαιο κόσμο ταυτόχρονα με την κατάρρευση της μητέρας προκαλεί την εσωτερική της σύγκρουση που φαίνεται από την αδυναμία της να διαχειριστεί την αδικία (κι έτσι τα βάζει με τις «σκιές» των υποτιθέμενων εχθρικών φίλων, οδηγούμενη σε αντικοινωνική συμπεριφορά).

 

Η θεραπεία της Σ. έχει οικογενειακό προσανατολισμό (συστημική) και να της επιτρέψει να χτίσει την ηθική της ανάπτυξη σε πιο στέρεα θεμέλια (γνωσιακή).

 

copyright, 21/11/2022, Ιωάννα Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc.

 

Berzonsky, M. D., & Neimeyer, G. J. (1994). Ego identity status and identity processing orientation: The moderating role of commitment. Journal of Research in Personality, 28, 425-435.

Berzonksy, M. D., & Sullivan, C. (1992). Social-cognitive aspects of identity style: Need for cognition, experiential openness and introspection. Journal of Adolescent Research, 7, 140-155.

Bosma, H. A., Jackson, S. E., Zijling, D. H., Zani, B., Cicognani, E., Xerri, M. L., Honess, T. M., & Charman, L. (1996). Who has the final say? Decisions on adolescent behaviour within the family. Journal of Adolescence, 19, 277-291.

Chiu, C., Dweck, C. S., Yuk-yue Tong, J., & Ho-ying Fu, J. (1997). Implicit theories and conceptions of morality. Journal of Personality and Social Psychology, 73(5), 923-940.

Colby, A., & Kohlberg, L. (1987). The measurement of moral judgment: Theoretical foundations and research validations (Vol. 1). Cambridge: Cambridge University Press.

Furnham, A. (2003). Belief in a just world: Research progress over the past decade. Personality and Individual Differences, 34, 795-817.

Lerner, M. J. (1980).The belief in a just world. A fundamental delusion. New York: Plenum Press.

Noom, M. J., Dekovic, M., & Meeus, W. (2001). Conceptual analysis and measurement of adole - scent autonomy. Journal of Youth and Adole - scence, 30, 577-595.

Παυλόπουλος, Β., Γεωργαντή, Αικ., Μπεζεβέγκης, Ηλ., Γιαννίτσας, Ν. (2013). Ψυχολογικοί και κοινωνικοψυχολογικοί συσχετιστικοί παράγοντες της ηθικότητας στην εφηβεία: τυπολογική προσέγγιση. Ψυχολογία, 20 (1), 100-120.

Rest, J. (1986). Moral development – Advances in research and theory. New York, NY: Praeger.

Rotter, J. B. (1966). Generalized expectancies for internal versus external control of reinforcement. Psychological Monographs, 80(1) (Whole No. 609).

 

 

 

ψυχική διαταραχή

 

Σημάδια και ενδεικτικά συμπτώματα ψυχικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους:
Απομονώνονται από άλλους και περνούν χρόνο μόνοι τους, με οθόνες.
Αποφεύγουν μέρη και ανθρώπους.
Γίνονται ευερέθιστοι, θυμώνουν και δύσκολα ηρεμούν.
Αλλάζουν συνήθειες στη διατροφή και στον ύπνο.
Παραπονιούνται συχνά για σωματικούς πόνους, όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος κλπ.
Είναι σε εγρήγορση εκδηλώνοντας νέους φόβους και φοβίες.
Είναι συχνά ανήσυχοι, αγχωμένοι ή στα άκρα, με υπερβολικές αντιδράσεις.
Εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Έχουν ακουστικές, οπτικές ή απτικές παραισθήσεις.
Δείχνουν μεγάλη περιφρόνηση σε γονείς και δασκάλους.
Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στα καθήκοντά τους, είναι υπερκινητικοί και ανήσυχοι.
Κάνουν χρήση αλκοόλ και/ή ουσιών.

 

 

 

συναισθηματική ασφάλεια

 

Πώς θα παρέχετε συναισθηματική ασφάλεια σε παιδιά και εφήβους:
Παρατηρήστε τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.
Κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις (τι, πώς, πότε) που επιδέχονται αναλυτική απάντηση, όχι μονολεκτική.
Χρησιμοποιήστε κατάλληλη γλώσσα σώματος, έκφραση προσώπου (οπτική επαφή) και τόνο φωνής.
Δώστε προσοχή στα σημάδια που δείχνουν πως αναζητούν την προσοχή σας και τη σύνδεση μαζί σας, και ανταποκριθείτε αναλόγως.
Εκφράστε την εκτίμησή σας για αυτό που είναι και αυτό που κάνουν.
Μάθετε να αντέχετε την αβεβαιότητα, δείχνοντας εμπιστοσύνη, όχι βάζοντας το χειρότερο στο μυαλό σας.
Όταν ακούτε από αυτά κάτι που σας πληγώνει, σας μπερδεύει ή σας βάζει σε αμφιβολίες, επαναλάβετέ τους αυτό που ακούσατε για να γνωρίζουν πώς το έχετε προσλάβει.
Ανοίξτε διάλογο ή ανταποκριθείτε και στην ελάχιστη πρόσκληση.
Εκφραστείτε αυθόρμητα κι ας δείχνετε ευάλωτοι.
Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα και τις εμπειρίες σας, ανοίγοντάς τους το δρόμο να ακολουθήσουν.
Συγκρουστείτε μαζί τους, έτσι θα ξεπεράσετε τα εμπόδια.
Μετά τη σύγκρουση, διορθώστε ό,τι χρειάζεται και επανασυνδεθείτε.
Μείνετε σταθεροί και συνεπείς στις δεσμεύσεις σας.

 

Στις σχέσεις που υπάρχει συναισθηματική ασφάλεια παρατηρούμε την αυθόρμητη έκφραση χωρίς το φόβο της κριτικής. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος τέλειος, μπορεί να κάνει λάθη, τα οποία συζητούνται και συγχωρούνται. Οι συγκρούσεις δεν είναι απειλητικές, αλλά μια ευκαιρία για αλλαγές και διορθώσεις. Τα δύσκολα θέματα δεν αποφεύγονται στην επικοινωνία γιατί υπάρχει η εμπιστοσύνη να συζητηθούν, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφωνίες.
 

 


φως και σκοτάδι

Το φως υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει το σκοτάδι, αφού σκοτάδι είναι η έλλειψη του φωτός. 

Έτσι και το κακό είναι η έλλειψη του καλού, καθώς κατά κάποιον τρόπο δεν υπάρχει καθ' εαυτού το κακό.

 


ντροπή

Όταν νιώθεις ντροπή να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου στην οικογένεια και στους φίλους σου, όταν νιώθεις ότι είναι πολύ αργά για να μιλήσεις, όταν νιώθεις ότι θα συμβεί κάτι κακό, όταν νιώθεις μοναξιά και ότι η ζωή δεν αξίζει...

Τότε είναι η ώρα να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο. Δεν θα σε κρίνει, θα σε καταλάβει και θα βρείτε πολλούς τρόπους να προχωρήσεις μπροστά.

 


οι μαθητές βαριούνται

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που δεν θέλουν να συνεχίσουν στο Γενικό ή στο Επαγγελματικό Λύκειο (η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική). 

Οι μαθητές συχνά δηλώνουν ότι βαριούνται:

Δεν βρίσκουν ενδιαφέρον στις προσφερόμενες από τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δυνατότητες.

Δεν έχουν συνδεθεί με καθηγητές ή συμμαθητές τους, ώστε να παρακινούνται συναισθηματικά και κοινωνικά.

Δεν έχουν τα εφόδια: έχουν κενά, δεν ξέρουν πώς να μελετούν καθημερινά, για τα διαγωνίσματα και για τις εξετάσεις, και πώς να οργανώνουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο μελέτης.

Δεν έχουν κίνητρα για μάθηση: δεν καταλαβαίνουν το νόημα της μελέτης και πώς συνδέεται με μελλοντικά σχέδια - μπορεί να παρεμποδίζονται από κατάθλιψη ή ΔΕΠΥ κλπ.

 

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων περιλαμβάνει ένα επίπεδο προσόντων που σχεδόν αγνοείται: το τρίτο. Το τρίτο επίπεδο προσόντων προσφέρεται σε αποφοίτους Γυμνασίου:

Για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής,

Για την εξασφάλιση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική ζωή, 

Για τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο.

Μιλήστε μαζί μας για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε.

 


επιμονή

Καλλιεργώντας την επιμονή στη σταδιοδρομία των εφήβων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια:

Το άγχος της επίτευξης που απορρέει από τις προσδοκίες των γονέων, ή από την ανταγωνιστική σχέση του παιδιού με τους γονείς ή τους συνομηλίκους του. Το άγχος αυτό οδηγεί σε βιασύνη και άστοχους-στόχους που σαμποτάρουν τη δέσμευση  στην επίτευξη αρχικά απλών και στη συνέχεια πιο δύσκολων προσωπικών εύστοχων-στόχων.

Οι υψηλές προσδοκίες του ίδιου του παιδιού, μεγαλύτερες από τις δυνατότητές του, τού προκαλούν άγχος, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες, μικρότερες από τις δυνατότητές του, τού προκαλούν πλήξη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ευδοκιμεί η επιμονή.

Η έμφαση στο αποτέλεσμα αυξάνει το άγχος, ενώ η συγκέντρωση στην προσπάθεια εδώ και τώρα το μειώνει. Ο έφηβος χρειάζεται να έχει στη διάθεσή του ένα βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο.

Τα λάθη, ενώ είναι ευκαιρίες μάθησης, όσο προσεγγίζονται με το φόβο της αποτυχίας, τόσο αποθαρρύνουν τον έφηβο. Τολμώντας, δοκιμάζοντας και διορθώνοντας τα λάθη υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης. 

Οι στόχοι επιτυγχάνονται με συστηματική προσπάθεια, με κόπο και αγώνα, και με επιμονή και υπομονή όλα είναι εφικτά.


 

η οργή των εφήβων

 

Συνδέεται με την αδυναμία ή την αποτυχία εκπλήρωσης στόχων.

Χρειάζεται αξιολόγηση του αιτίου: τι την προκαλεί; μία κατάσταση, ο ίδιος ο εαυτός, ένα άλλο πρόσωπο; 

Οι καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν ή να διαπραγματευτούν. 

Οι ιδέες του ίδιου του εφήβου μπορεί να είναι αβάσιμες ή αυτοπεριοριστικές, όπως το να νιώθουν αδικημένοι. 

Τα άλλα πρόσωπα που προκαλούν θυμό στον έφηβο, το κάνουν από πρόθεση και συστηματικά, ή παρά τη θέλησή τους; Ο διάλογος βοηθάει στην κατανόηση και οδηγεί στην συγχώρεση που είναι σημαντική για την κάθαρση από το συναίσθημα του θυμού. 

Ο θυμός, όπως κάθε συναίσθημα, δεν χρειάζεται να καταπνίγεται, αλλά να αναγνωρίζεται, να αιτιολογείται και νοηματοδοτείται, να εκφράζεται ώστε να εξελιχθεί σε άλλα συναισθήματα. Η διανοητική προσέγγιση του θυμού, καθώς διακρίνεται από τη συμπεριφορική, μπορεί να δώσει στο συναίσθημα διέξοδο.

ΥΓ. Το πέρασμα από τον πολιτισμό της δράσης στον πολιτισμό των ιδεών διακρίνεται στη σημασιολογική αλλαγή κάποιων λέξεων, για παράδειγμα της λέξης "προσβάλλω". Η αρχέγονη σημασία έχει κυριολεκτική, σωματική, κινητική επιθετικότητα, η σύγχρονη έχει εννοιολογική και ιδεολογική επιθετικότητα. Η οργή κάποτε εκδηλωνόταν με σωματική επίθεση ή επίθεση των όπλων, ενώ σήμερα καταπιέζεται η βιολογική έκφραση του συναισθήματος και είναι κοινωνικά επιτρεπτή η λεκτική του έκφραση, ή η μετάθεσή του σε κάτι δημιουργικό ή "αποδεκτό".

 
 

εθνικές γιορτές

Ένα "Γιόρτασε, ρε... τι σου ζητάνε;" σαν να πλανάται στην ατμόσφαιρα...

Γιορτή είναι η δημιουργία ελεύθερου χώρου και χρόνου μέσα μας και γύρω μας όπου ο άλλος μπορεί να υπάρξει, χωρίς σκοπό να τον αλλάξουμε, αλλά ο ίδιος να μπορεί να αλλάξει, ή μάλλον να αφήσει Κάποιον να τον αλλάξει.

Δεν σας ζητάμε να γιορτάσετε, παιδιά, αλλά προσπαθούμε να σας δώσουμε χώρο και χρόνο να υπάρξετε με τον τρόπο σας... κι έχουμε Εμπιστοσύνη...


 

για την Ελλάδα και την ελευθερία από πηγές

 

Ελευθερία:

«ἐλευθέρους ἀφἢκε πάντας ὁ θεός, οὐδένα δοῦλον ἡ φύσις πεποίηκεν».

Αλκιδάμας, 4ος αι. π.Χ.

 

Η Ελληνική γλώσσα μιλιέται εδώ και 3.500 χρόνια:

«Ἡ ἑλληνική γλώσσα, ὁ ἄνθρωπος, ἡ θάλασσα {…} Γιά κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα εἶναι νά λογαριάζει κανείς πώς, ἀπό τήν ἐποχή πού μίλησε ὁ Ὅμηρος ὥς τά σήμερα, μιλοῦμε, ἀνασαίνουμε καί τραγουδοῦμε μέ τήν ἴδια γλώσσα.

Κι αὐτό δέν σταμάτησε ποτέ, εἴτε σκεφτοῦμε τήν Κλυταιμνήστρα πού μιλᾶ στόν Ἀγαμέμνονα, εἴτε στήν Καινή Διαθήκη, εἴτε στούς ὕμνους τοῦ Ρωμανοῦ καί τόν Διγενή Ἀκρίτα, εἴτε τό Κρητικό θέατρο καί τόν Ἐρωτόκριτο, εἴτε τό δημοτικό τραγούδι!»

Γιῶργος Σεφέρης, Δοκιμές, 1936-1947, πρῶτος τόμος, ἔκδ. Ἵκαρος, Η΄ ἔκδοση, Ἀθήνα 2003, σ. 177.

 

Η Ελλάδα είναι το σύνολο της κλασικής, βυζαντινής, σύγχρονης:

«Ἀκόμα, σύμφωνα μέ τή γενική ἀντίληψη τῶν ξένων, καί πολλῶν δικῶν μας ἴσως, ἡ κλασική Ἑλλάδα, ἡ βυζαντινή Ἑλλάδα, ἡ σύγχρονη Ἑλλάδα, εἶναι χῶρες ἀσύνδετες καί σάν ἀνεξάρτητες˙ καί ὁ καθένας περιορίζεται στήν εἰδικότητά του. Πρέπει νά προχωρήσουμε πολύ, πρέπει νά φτάσουμε σχεδόν ὥς τίς παραμονές τοῦ τελευταίου πολέμου, γιά νά δοῦμε νά φανερώνεται, πολύ θαμπά ἡ συνείδηση ὅτι ἡ Ἑλλάδα εἶναι ἕνα σύνολο.»

Γιῶργος Σεφέρης, Δοκιμές, 1936-1947, πρῶτος τόμος, ἔκδ. Ἵκαρος, Η΄ ἔκδοση, Ἀθήνα 2003, σ. 326.

 

Η Ελλάδα είναι πνευματική αξία:

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Οδυσσέας Ελύτης, Μικρός Ναυτίλος, 1985.

 

Ονομασίες των Ελλήνων στην ιστορία: Αχαιοί, Έλληνες, Ίωνες, Γραικοί, Βυζαντινοί, Ρωμιοί, Ρωμανοί, Ρωμαίοι. (από wikipedia)

 

#οικουμενική #Ελληνικά 

#Ελλάδα #ΟΧΙ #ελευθερία

#απόδημος_ελληνισμός

#Greece #Hellas #hellenism

 


ζωή και φιλανθρωπία

Τι είναι η ζωή; Ένα ποτήρι νερό που θα το πιούμε για να το απολαύσουμε; Πιο πολύ μοιάζει με ένα ποτήρι νερό που θα το πιούμε για να ευχαριστήσουμε την πηγή του. Μόνο εμείς πίνουμε από αυτήν την πηγή, ή μόνο εμείς αξίζει να ξεδιψάσουμε; Κι άλλοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ξεδιψάσουν, που έχουν τις ίδιες δυσκολίες, αγωνίες και αδυναμίες με εμάς, αλλά και τις ίδιες χαρές, ελπίδες και δυνατότητες. Με αυτούς το μοιραζόμαστε και, όταν μάς περισσεύει, προσφέρουμε σε αυτόν που του λείπει, για να πάρουμε κι εμείς, όταν μάς λείπει, από αυτόν που του περισσεύει. Κι όταν δεν γίνεται έτσι, έχει ένα νόημα η θλίψη που μας προκαλείται, όπως και η χαρά έχει ένα βαθύτερο νόημα. Αν βρούμε αυτό το νόημα, αυτήν τη νέα διάσταση των πραγμάτων, τότε ερχόμαστε κοντά ο ένας στον άλλο για να μοιραστούμε τις χαρές και τις λύπες με φιλανθρωπία.

Φιλανθρωπία είναι η αποδοχή των αδυναμιών, των στραβοπατημάτων και των λαθών μας (άρα και του άλλου), είναι η δικαιοσύνη που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με λύπη, όταν τον άξιο τιμωρίας δεν τον παιδεύουμε, ενώ στον άξιο καλοσύνης δίνουμε με αφθονία, είναι η δημιουργία ελεύθερου χώρου και χρόνου μέσα μας και γύρω μας όπου ο άλλος μπορεί να υπάρξει, χωρίς σκοπό να τον αλλάξουμε, αλλά ο ίδιος να μπορεί να αλλάξει, αφήνοντας τον εαυτό του ελεύθερο στην ...πηγή.

 

 

επαγγελματικός προσανατολισμός

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας διεκδικούν (ή ακόμα και πολεμούν για) το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, είτε είναι στον πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα, είτε στο metaverse (δεν έφταναν οι αγορές που υπήρχαν, χρειάστηκε και μια νέα). Σε όποια εξέλιξη επιχειρείται, στην προσπάθειά τους να αλλάξει το μοίρασμα της πίτας, αναδεικνύονται οι ελλείψεις υποδομών και οι τεράστιες ανάγκες πολιτισμικού μετασχηματισμού, οι οποίες είναι τόσο χρονοβόρες που τελικά εξελίσσονται και οι ...εξελίξεις και εν μέρει αυτοαναιρούνται. Αιώνες τώρα, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Ο κάθε κλάδος βλέπει την ιστορία από την πλευρά του και μέσα από το πρίσμα που τον συμφέρει.
Μην "τσιμπάς", μην επηρεάζεσαι. Δες την ιστορία από τη ...δική σου πλευρά και αποφάσισε σε ποιον κλάδο της οικονομίας θέλεις και μπορείς να ανήκεις (εξέτασε τι σημαίνει να "ανήκεις" επαγγελματικά).

Γεωργία-αλιεία 

Ορυχεία-λατομεία 

Μεταποίηση 

Ενέργεια-ύδρευση 

Κατασκευές 

Εμπόριο 

Ξενοδοχεία-εστιατόρια 

Μεταφορές-επικοινωνίες 

Λοιπές υπηρεσίες 

Τράπεζες 

Ασφάλειες

Λοιπές χρηματοπιστωτικές 

Περισσότερο σημασία από το τι θα κάνεις επαγγελματικά, έχει το πώς θα το κάνεις. Αυτός ο κόσμος θα κινείται πάντα από όλους τους κλάδους της οικονομίας, τους υπάρχοντες κι όσους ακόμα μπορούν να επινοηθούν. Αλλά πώς θα κινείται; Με ποιο ήθος, με ποιον τρόπο ζωής, με ποιες αξίες, με ποιες δεξιότητες, για ποιο λόγο, με τι νόημα; Και ποια είναι "η δική σου πλευρά", ποια/ποιος είσαι εσύ, από πού έρχεσαι, πού πας, πώς πας; Πώς τοποθετείσαι υπαρξιακά στα γεωπολιτικά δεδομένα της παγκοσμιοποίησης;

Εδώ έρχεται η δική μας συμβολή.

Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας παντού.


 

copyright, 13/10/2022, Ιωάννα Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc.

 

 

 

πόλη ή χωριό; αστικό ή αγροτικό περιβάλλον;

Η "πολιτισμική στροφή" ορίζεται ως το αποτέλεσμα των αναγνώσεων και των εμπειριών μέσω των οποίων οι άνθρωποι κατανοούν την ταυτότητά τους την οποία συνεχώς αμφισβητούν και αναδιαμορφώνουν, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση φύσης-κοινωνίας. Ο αστικός πολιτισμός και ο αγροτικός πολιτισμός δεν είναι πλέον στην αντίληψη των ανθρώπων διχοτομικές κατηγορίες, αλλά ένα συνεχές που προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι συνιστούν έναν τρόπο ζωής συνδυάζοντας αγροτικά και αστικά στοιχεία.

 

copyrighted, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 22/2/22

 

 

 

 

Βιβλία που διαβάσαμε

 

Με κλικ στη φωτο μπορείς να κάνεις μια αρχή για να επισκεφτείς στο instagram το hastag #booktherapy_intriperina

 


 

 

 

Κινηματογραφικά έργα που είδαμε

 

Με κλικ στη φωτο μπορείς να κάνεις μια αρχή για να επισκεφτείς στο instagram το hastag #cinematherapy_intriperina

 

 

 

 

 

Ψυχολόγος

Η Ιωάννα Ν. Τριπερίνα είναι ψυχολόγος στο CleverCareer (παροχή ολοκληρωμένων ψυχολογικών υπηρεσιών).

Η πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας και στην Παιδόπολη Αλίμου Άγιος Ανδρέας, για την απόκτηση του πτυχίου Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτέλεσε τη βάση της εμπειρίας στην  εργασία με παιδιά, ενώ την ίδια περίοδο η πτυχιακή της εργασία με θέμα "Κοινωνικές Δεξιότητες και Προβλήματα Συμπεριφοράς Παιδιών σε χώρους παιδικής προστασίας" αξιολογήθηκε με Άριστα.

Στα πλαίσια της 20ετούς+ εμπειρίας της έχει εργαστεί εις βάθος με την ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων, με τη συμβουλευτική οικογένειας και τις σχολές γονέων. Έχει γράψει το βιβλίο "Διαχείριση Καριέρας και Απόδοσης" και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

 

 

Διαβάστε περισσότερα θέματα για εφήβους από την Ψυχολόγο Ιωάννα Ν. Τριπερίνα:

 

Εφηβεία και Σχέσεις (συνομήλικοι, γονείς, εκπαιδευτικοί)

 

Εφηβεία και Κυβερνοκουλτούρα

 

Εφηβεία, Φύλο και Σεξουαλικότητα

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας.
 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

αρ.αδείας: 3750/19.5.97

 

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr

 

copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2022

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | Επικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας