ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | Επικοινωνία

 

 

 

Συμβουλευτική | Coaching

Άγχος | Κατάθλιψη | Συναισθηματικές Δυσκολίες
 

Οι άνθρωποι με άγχος και κατάθλιψη ζουν μια κανονική καθημερινή ζωή, αν και τις περισσότερες μέρες νιώθουν κουρασμένοι, εκτοπισμένοι, υπερβολικά συναισθηματικοί, ή ακόμα και χωρίς συναισθήματα.

Χωρίς να το θέλουν, κάτι δεν "κάθεται" καλά στο μυαλό τους, κάτι φαίνεται διαφορετικό: παρατηρούν λεπτομέρειες που δεν θα παρατηρούσαν οι άλλοι. Έχουν αϋπνία, ή κοιμούνται πολύ και πάλι νιώθουν κουρασμένοι. Τις περισσότερες μέρες ξυπνούν αδιάθετοι. Τρώνε λίγο ή τρώνε πάρα πολύ. Σκέφτονται πολύ αναλυτικά. Λένε συγγνώμη όλη την ώρα. Νομίζουν ότι ενοχλούν τους πάντες. Κάτι τους φταίει. Ταλαιπωρούν το μυαλό τους με ερωτήσεις και σπαταλούν ώρες προσπαθώντας μάταια να τις απαντήσουν.

Η ψυχολόγος τους βοηθάει:

Να αναγνωρίζουν πότε αρχίζουν να νιώθουν δυσάρεστα και πώς σκέφτονται όταν νιώθουν δυσάρεστα.

Να μάθουν ότι, όταν η συμπεριφορά τους αρχίζει να αλλάζει, χρειάζονται καθοδήγηση.

Να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να ντρέπονται για αυτό που τους συμβαίνει.

Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται να τους κατανοήσουν οι άλλοι, απλώς χρειάζονται να γίνουν αποδεκτοί.

Σκοπός είναι να μην υποφέρουν σιωπηλά. Να προσδιορίσουν τις πηγές των συναισθημάτων τους (κληρονομικότητα - που τους κάνει να μην ξέρουν από πού προέρχεται το άγχος και η θλίψη τους - οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα εργασίας ή ανεργίας, προβλήματα σχέσεων, ταυτότητας και τόσα άλλα). Να μιλήσουν χωρίς να φοβούνται ότι θα στιγματιστούν. Ζούμε το παράδοξο να μιλούν οι άνθρωποι εύκολα για τη σωματική τους ασθένεια, ενώ την ψυχική τους διαταραχή την κρύβουν σαν επτασφράγιστο μυστικό, αν και η υγεία είναι ψυχοσωματική υπόθεση (και κοινωνική και πνευματική). Μιλώντας στην ψυχολόγο για τις ψυχικές τους δυσκολίες, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα: τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι συμπεριφορές, οι σχέσεις τους θα μπουν σε άλλη σειρά, δυνατή να τους απαλλάξει από "βαρίδια".

Βέβαια, συχνά, όταν νιώθουν άγχος και θλίψη οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το συναισθηματικό βάρος που κουβαλούν. Το επισημαίνουν οι δικοί τους που νοιάζονται για αυτούς (όχι εκείνοι οι δικοί τους που επωφελούνται από το άγχος και τη θλίψη τους), και είτε στεναχωριούνται βλέποντάς τους να ταλαιπωρούνται, είτε επιβαρύνονται από τις επιπτώσεις πάνω τους. Εξάλλου, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προσφέρουν ένα δευτερογενές όφελος στον άνθρωπο που τα βιώνει κι έτσι να πιστεύει ότι έχει λόγο να τα διατηρεί - πράγμα που δεν ισχύει. Άλλες φορές συμβαίνει να καταρρέουν και μετά να ζητούν αναπόφευκτα βοήθεια. Όταν καταφέρουν οι δικοί τους άνθρωποι να τους παρακινήσουν να ζητήσουν εγκαίρως υποστήριξη για να απελευθερωθούν από το βάρος των συναισθημάτων τους, τότε αναγεννιούνται και η ζωή τους χωρίς άγχος και θλίψη παίρνει νόημα, γεμίζει με δύναμη και χαρά.

Η Ψυχολόγος ενδυναμώνει, ενθαρρύνει, υποστηρίζει, καθοδηγεί, διευκολύνει, εμπνέει στα πλαίσια μιας δυναμικής και δημιουργικής συνεργασίας.
Συνεδρίες για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά (από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο), διάρκειας 30–45 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα (40 συνεδρίες), μία φορά το δεκαπενθήμερο (20 συνεδρίες), ή μία φορά το μήνα (10 συνεδρίες).

Θερινές συνεδρίες (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο), μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ή μαραθώνιες συνεδρίες (πολλές ώρες μέσα στην ίδια μέρα ή σε ένα διήμερο-πενθήμερο).
Πρόσβαση σε χρήσιμο και ευχάριστο ψυχοεκπαιδευτικό υλικό.

 

copyrighted, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 9/9/21
 

 

Διαβάστε περισσότερα από την Ιωάννα Ν. Τριπερίνα:

 

Ψυχολογικές Διαταραχές - Κατανόηση και Αντιμετώπιση

 

Stress - 'Αγχος - Πανικός - Κατάθλιψη

 

Νευροπλαστικότητα και Προαγωγή Ψυχικής Υγείας

 

Αγώνας για Ζωή στη Χρόνια Ασθένεια

 

Η Ψυχική Υγεία στον Κόσμο

 

Υπαρξιακό Άγχος

 

 

Αυτοπεποίθηση

 Έλλειψη αυτοπεποίθησης; Απώλεια αυτοπεποίθησης; Ανάγκη τόνωσης αυτοπεποίθησης;
Η αυτοπεποίθηση είναι μια αφηρημένη έννοια που χρειάζεται σαφή προσδιορισμό. Όταν μπορούμε να ορίσουμε κάτι, μπορούμε και να το επιδιώξουμε. Μαζί σας!

 

 

 

 

 

 

 

copyrighted, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 17/3/23
 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας.
 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

αρ.αδείας: 3750/19.5.97

 

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr

 

copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2022

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | Επικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας