Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | ΠερισσότεραΕπικοινωνία

 

 

 

Υπαρξιακό Άγχος

 

της Ι. Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου MSc.

 

Στον καιρό της πανδημίας το υπαρξιακό άγχος κορυφώθηκε με πολύπλευρες επιδράσεις στην ψυχοσωματική υγεία.

 

Ο Otto Rank (1884-1939) θεωρούσε ότι η ενατένιση του πεπερασμένου του ανθρώπινου βίου και η αδυναμία του ανθρώπου ενώπιον της βεβαιότητας του θανάτου προκαλούν υπαρξιακό άγχος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο άνθρωπος είναι διαρκώς εκτεθειμένος στον φόβο του θανάτου.

 

Ο Rollo May (1909-1994), υπογράμμισε την ανάγκη του ανθρώπου για ορθολογική διαχείριση του υπαρξιακού άγχους, ώστε να αναδομήσει τη ζωή του, να ανασυντάξει το προσωπικό αξιακό του πλαίσιο και να συνθέσει μια ρεαλιστική και υπεύθυνη στοχοθεσία. Πόσο ανάγκη το έχει αυτό ο άνθρωπος μέσα στην κρίση (αξιών, οικονομική, κοινωνική κλπ.) που τον κάνει να νιώθει ότι δεν μπορεί να θέσει στόχους ή να τους πετύχει!

 

Ο Irvin Yalom (1931- ) το 1981 προσδιόρισε τέσσερις υπαρξιακές ανησυχίες: το θάνατο, την ελευθερία, την απομόνωση και την έλλειψη νοήματος στη ζωή.

 

Ο θάνατος προκαλεί φόβο με το αναπόφευκτο της έλευσής του, πράγμα τρομακτικό και παράλογο για τον ανθρώπινο νου.

 

Η ελευθερία αφορά το φόβο της επιλογής, του σχεδιασμού της ζωής, της ευθύνης, της θέλησης, της επιθυμίας, της λήψης απόφασης, της δράσης.

 

Η απομόνωση αφορά το φόβο του χάσματος ανάμεσα στον εαυτό και τους άλλους λόγω έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής οικειότητας.

 

Η έλλειψη νοήματος αφορά το φόβο για το νόημα της ύπαρξης. Αν δεν υπάρχει σχεδιασμένη προαποφασισμένη ζωή, τότε ο καθένας πρέπει να οικοδομήσει το δικό του νόημα στη ζωή, αλλά μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει ένα αυτόνομο νόημα για να αντέξει τη ζωή του; Κι αν δεν μπορεί, τότε είναι που αναζητά από έξω πηγές νοηματοδότησης, οι οποίες όμως μπορεί να τον μπερδεύουν ή να τον φέρνουν σε εσωτερικές συγκρούσεις καθώς απωθημένες εμπειρίες, συναισθήματα και επιθυμίες λειτουργούν υπόγεια και ταράζουν τη ζωή του χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

 

Οι κυνικοί, οι υλιστές και εκείνοι που έχουν ανάγκη για επιτεύγματα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο υπαρξιακό άγχος. Ο σύγχρονος άνθρωπος, επειδή - όπως έγραψε και ο Sigmund Freud (1856-1939) στο ομώνυμο βιβλίο του - o πολιτισμός είναι πηγή δυστυχίας, έχει μεγάλη ανάγκη να επεξεργαστεί πώς επηρεάζεται από τον πολιτισμό μέσα από τη συνεργασία του με την ψυχολόγο.

 

Στην εφηβεία η προσπάθεια για τον προσδιορισμό του νοήματος και του σκοπού της ζωής συνιστά κεντρικό θέμα, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι η αδυναμία του εφήβου να προσδώσει νόημα και σκοπό στη ζωή του συνδέεται με υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Ο έφηβος, προσπαθώντας να μοιάζει στους ομηλίκους του, στο ντύσιμο, στην ομιλία και στις συνήθειες, με το να μην έχει δικές του ιδιαίτερες σκέψεις, συναισθήματα, και επιθυμίες, επιδιώκει να σωθεί από την απομόνωση του μοναχικού του εαυτού που του προκαλεί υπαρξιακό άγχος. Αυτό το άγχος είναι δυνατό να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του, τον κόσμο και το μέλλον, τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη να επεξεργαστεί στα πλαίσια της συνεργασίας με την ψυχολόγο του.

 

copyrighted, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 11/9/21
 

 

 

 

 

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

αρ.αδείας: 3750/19.5.97

 

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr

 

copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2021

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | Άρθρα | ΠερισσότεραΕπικοινωνία

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας