Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Κρίσεις Πανικού - Αγοραφοβία: Αντιμετώπιση, Θεραπεία

από το CleverCareer... με αφοσίωση στην ψυχική ευημερία

ψυχολογική υποστήριξη | ψυχολογική αποκάλυψη | ψυχολογική θεραπεία | ψυχολογική συμβουλευτική | ψυχολογικό coaching | ψυχοεκπαίδευση

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου MSc. Occ Psy

Συνεδρία με τον ενδιαφερόμενο (παιδί, έφηβος, ενήλικος, ζεύγος, οικογένεια, ομάδα), διάρκειας μίας ώρας (συνήθως 45 λεπτών) με περιοδικότητα που καθορίζεται αναλόγως, με σκοπό την ψυχική υγεία και ευημερία του (στους τομείς γνωστικό, συναισθηματικό, συμπεριφοράς, κοινωνικό, βιοσωματικό, υπαρξιακό), μέσα από την επικοινωνία και τη διαμόρφωση σχέσης. Περιλαμβάνει:

Αντιμετώπιση συναισθημάτων

Αναθεώρηση σκέψης και πεποιθήσεων

Αλλαγή συμπεριφοράς, στάσεων, στυλ ζωής - επίλυση προβλημάτων

Σωματική αυτορρύθμιση

Βελτίωση σχέσεων

Αντιμετώπιση ζητημάτων - διαχείριση κρίσεων

Η "ψυχολογική παρέμβαση" γίνεται συνήθως με τη μέθοδο της "ψυχολογικής υποστήριξης", της "ψυχολογικής αποκάλυψης", της "ψυχολογικής θεραπείας", της "ψυχολογικής συμβουλευτικής", του "ψυχολογικού coaching", της "ψυχοεκπαίδευσης" και με άλλες μεθόδους, αξιοποιώντας μέσα και τεχνικές που η επιστημονική έρευνα και η πρακτική εμπειρία έχει ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους. Η "ψυχολογική παρέμβαση" βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να βοηθήσει τον εαυτό του.

Η βραχυπρόθεσμη ψυχολογική παρέμβαση δίνει διέξοδο στην τωρινή εμπειρία, με την αποδοχή ή την αντιμετώπισή της.

Η μακροπρόθεσμη ψυχολογική παρέμβαση συνιστά ενδοψυχική διερεύνηση και ανασύσταση των ψυχικών δομών (γνωσιακών, συγκινησιακών κλπ.), άρα αλλαγή κι ανάπτυξη.

 

 

 

 

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και της αγοραφοβίας

Η λειτουργική ανάλυση των κρίσεων πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία περιλαμβάνει τα συνήθη σωματικά συμπτώματα, τη μέση συχνότητα και τη διάρκεια που εμφανίζονται, το βαθμό ανησυχίας να μην ξανασυμβούν, τις καταστάσεις που πυροδοτούν τις κρίσεις (εξωτερικές και εσωτερικές), τις αυτοπεριοριστικές σκέψεις και βαθύτερες πεποιθήσεις καθώς και τη διάθεση και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις κρίσεις, την αναγνώριση των αντιδράσεων και των αποφευκτικών συμπεριφορών, τον εντοπισμό των συμπεριφορών αναζήτησης ασφάλειας και την επίγνωση των συνεπειών των κρίσεων στις σχέσεις.

Copyright, 16/1/17, I. N. T.

 

 

Απεγκλωβισμός από την αίσθηση του πανικού

Είμαι μέσα στο αυτοκίνητο, τίποτα δεν συμβαίνει, κι όμως ξαφνικά δεν μπορώ να οδηγήσω, δεν μπορώ να πάρω ανάσα, αδυνατώ να συνεχίσω, σταματώ.

Εκτός από το να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα της κρίσης, χρειάζεται να διερευνήσω τα αίτιά της. Στις ψυχολογικές παρεμβάσεις μας, διερευνούμε τις συνθήκες συναισθηματικού εγκλωβισμού που υποβάλλουμε τον εαυτό μας.

Σημαντικά θέματα που με απασχολούν ενδέχεται να έχουν αποσιωπηθεί, να μην έχουν εκφραστεί, ενώ συνιστούν εσωτερικές συγκρούσεις που μου προκαλούν άγχος. Είναι σαν να κλείνω τα θέματα αυτά σε ένα μπαούλο το οποίο, κάποια φαινομενικά άσχετη στιγμή, δεν αντέχει και τραντάζεται από τη συσσωρευμένη ένταση. Το μπαούλο αυτό είναι το σώμα μου, το οποίο μου δίνει το μήνυμα ότι δεν αντέχει άλλο.

Παραδείγματα άλυτων εσωτερικών συγκρούσεων:

-"δεν αναγνωρίζεται η δουλειά μου", "θυσιάζω την οικογενειακή μου ζωή για να ανταποκριθώ στη δουλειά μου",

-"η σχέση των γονιών μου έχει προβλήματα", "αγωνιώ για το μέλλον μου".

-"ο γάμος μου βρίσκεται σε κρίση", "οι προσδοκίες μου για τη συμβίωση με τον/την σύντροφό μου ήταν διαφορετικές".

Μαθαίνοντας να λαμβάνω τα μηνύματα που μου δίνει το σώμα μου, να τα ερμηνεύω σωστά στο εδώ και το τώρα αλλά και σε σχέση με το παρελθόν, να αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου, να τα εκφράζω, να συνειδητοποιώ τις ανάγκες μου και να αξιολογώ το κατά πόσο ικανοποιούνται ή μπορούν να ικανοποιηθούν, να ορίζω τη συμπεριφορά μου και να οργανώνω τη στάση της ζωής μου, τότε αντιμετωπίζω τη ρίζα των κρίσεων πανικού και επεγκλωβίζομαι από την αίσθηση του ανεξέλεγκτου και του αδιέξοδου - από το φόβο του φόβου.

Copyright, 13/3/17, I. N. T.

 

 

 

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται σε συνεδρίες πρόσωπο με πρόσωπο στην Αθήνα, στη Θήβα και εξ αποστάσεως (onlineonline e-Ψυχολόγος).

 

 

 

Διαβάστε ακόμα στο blog μας:

 

Ενημερωθείτε συνολικά:

 

Το θεραπευτικό μου προφίλ στο Instagram. Εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2018 και τρέχει ακόμα. Ακολουθήστε με.

 

 

Πρόσωπο επικοινωνίας

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

Έδρα Ψυχολογικού Γραφείου CleverCareer: Γληνού 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019

 

 

Κλείστε ένα ραντεβού