Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Πρόγραμμα Αποκατάστασης

γνωσιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών λειτουργιών

λόγω νευρολογικών, χρόνιων, ψυχικών ασθενειών, ειδικών αναγκών και αναπηρίας

 

 

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Φροντίδας με ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σπίτι μετά από (παρατεταμένη) νοσηλεία ή λόγω μόνιμης βλάβης

 

Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, σχεδόν κάθε οικογένεια έχει έναν άνθρωπο που χρειάζεται την φροντίδα της αποκατάστασης των γνωσιακών, των συμπεριφορικών και των συναισθηματικών του δεξιοτήτων, και μαζί με αυτά την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και των σχέσεων του.

 

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε γενικά για τις δυνατότητες που προσφέρουμε και συζητήστε μαζί μας τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρειάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα.

 

Καταστάσεις που επηρεάζουν τις γνωσιακές, τις συναισθηματικές και τις συμπεριφορικές λειτουργίες ανθρώπων κάθε ηλικίας:

  • Ειδικές ανάγκες (νοητική στέρηση, φάσμα αυτισμού, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, κλπ.)
  • Νευρολογικές ασθένειες [Άνοιες (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.), Σκλήρυνση κατά πλάκας, Επιληψία, Λοιμώξεις του εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα κ.α.)
  • , Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακές παθήσεις, Εγκεφαλικοί όγκοι, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις λόγω τροχαίων ατυχημάτων κλπ.]
  • Σωματικές αναπηρίες (ημιπληγία, παραπληγία, τετραπληγία, παράλυση, κακή ή περιορισμένη κινητικότητα, μυική δυστοφία κλπ.)
  • Χρόνιες ασθένειες (καρκίνος, διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα, δερματολογικά νοσήματα, ρευματικές παθήσεις, αιματολογικές παθήσεις...)
  • Ψυχικές ασθένειες (μείζων κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σωματοδυσμορφική διαταραχή, ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία, σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές προσωπικότητας, εθισμοί κλπ.)
  •     και το γήρας

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
 

Η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της εξάσκησης στη μνήμη (βραχυπρόθεση και μακροπρόθεσμη), στην προσοχή, στην αντίληψη και κριτική σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων, στις λεκτικές, οπτικοχωρικές, κιναισθητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές δεξιότητες σε μια σειρά νευρολογικών, χρόνιων και άλλων παθήσεων.

 

http://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpne0000141

 

     https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0963721418755385

 

 

Σχεδιάζουμε και ανανεώνουμε διαρκώς το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα ψυχολογικής αποκατάστασης σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας, την εξειδικευμένη συνεχιζόμενη εκπαίδευση που λαμβάνουμε και αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία μας.
Την επιμέλεια και την εποπτεία του προγράμματος έχει η ψυχολόγος Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από την εξειδικευμένη σύμβουλο στην βιωματική εκπαίδευση και θεραπεία Σοφία Ν. Τριπερίνα.

 

 

Μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η συστηματική και βασισμένη σε επιστημονικές μαρτυρίες (evidence-based) καλλιέργεια των ακόλουθων δεξιοτήτων:

 

 

_______________________________

Λεκτική - Γλωσσική ευφυΐα

Αφήγηση ιστοριών

Η αφήγηση ιστοριών σε ασθενείς και χρονίως πάσχοντες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη επεξεργασία της αφήγησης, η επιστημονική έρευνα μαρτυρά ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την αποκατάσταση των γνωσιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσλειτουργιών.

 

_______________________________

Λογικομαθηματική ευφυΐα

Επιτραπέζια παιχνίδια

Δεν είναι μόνο η επιλογή των κατάλληλων κατά περίπτωση παιχνιδιών, αλλά και ο τρόπος που παίζεται ένα παιχνίδι με έναν ασθενή ή χρονίως πάσχοντα, ώστε να καθίσταται η διαδικασία του παιχνιδιού αναπτυξιακό και θεραπευτικό εργαλείο για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

 

_______________________________

Οπτικοχωρική ευφυΐα

Κατασκευές με πηλό και χειροτεχνίες

Η τέχνη αξιοποιείται ανέκαθεν ως θεραπευτικό μέσο. Η επιλογή της κατάλληλης για κάθε ξεχωριστή περίπτωση χειροτεχνίας (ζωγραφική, κατασκευές με πηλό, κέντημα, πλέξιμο, χαρακτική κ.α.) βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και χρονίως πάσχοντος, ενώ χαλαρώνει από την ένταση και προετοιμάζει την επίλυση ενδοψυχικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων.

 

_______________________________

Σωματική-Κιναισθητική ευφυΐα

Σωματική χαλάρωση και μασάζ

Η τέχνη της αφής και των χειρομαλλάξεων, η εξάσκηση στη διαφραγματική αναπνοή, η σωματική σύσφιξη και χαλάρωση κατά Jacobson, κ.α. είναι εξαίσιες τεχνικές στην αποκατάσταση που αξιοποιούνται προσεκτικά και με κατάλληλο τρόπο σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται.

 

_______________________________

Μουσική-Ρυθμική ευφυΐα

Μουσική, τραγούδι, χορός

Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι αξιοποιούνται ως ειδικά επιλεγμένα και δοκιμασμένα μουσικοκινητικά εκφραστικά μέσα στην αποκατάσταση. Ο ασθενής και ο χρονίως πάσχων παρακινείται να συμβάλλει στην θεραπεία του τραγουδώντας, χορεύοντας, παράγοντας ή ακούγοντας μουσική με κατάλληλα μέσα που διεγείρουν το σώμα και την ψυχή, βελτιώνοντας τη διάθεση και τη δύναμη, σωματική και ψυχική.

 

_______________________________

Ενδοπροσωπική ευφυΐα

Θεατρικό παιχνίδι

Η επιλογή και η υπόδυση ρόλων που συχνά έχουν σχέση με την προσωπική ιστορία του ασθενούς / χρονιώς πάσχοντος, δίνει την ευκαιρία να δραματοποιηθεί ένα πρόβλημα και να δοκιμαστούν εναλλακτικές προσεγγίσεις στην εξέλιξη και στη λύση του. Άλλοτε πάλι, η συζήτηση θεατρικών έργων και χαρακτήρων αξιοποιείται για αναγωγές σε προσωπικά ζητήματα και διευκολύνει την αναθεώρηση ή την επίλυσή τους.

_______________________________

Διαπροσωπική ευφυΐα

Συζήτηση για συναισθήματα, ιδέες και πράξεις

Η καλλιέργεια των διαπροσωπικών δεξιοτήτων μέσα από συζήτηση για συναισθήματα, ιδέες και πράξεις είναι βασική παραμέτρος για την αποκατάσταση. Μέσα από την σχέση συμβούλου-συμβουλευόμενου, φροντιστή-φροντιζόμενου, εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου, θεραπευτή-θεραπευόμενου, δουλεύονται και οι σχέσεις με την οικογένεια. Ο βιωματικός εκπαιδευτής, θεραπευτής και σύμβουλος του CleverCareer, με πολλή εμπειρία και αγάπη για αυτό που κάνει ενεργοποιεί την διάθεση για το ζωντάνεμα της επικοινωνίας και των σχέσεων. Εκπαιδεύει επίσης στην κατάλληλη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επιτελούν -όταν αξιοποιούνται σωστά- κοινωνικό ρόλο.

 

_______________________________

Φυσιοκρατική ευφυΐα

Φυτώριο, υγειινά γλυκίσματα, μικροί περίπατοι

Μικροί περίπατοι, σπιτικά γλυκίσματα με τις κατάλληλες πρώτες ύλες και η φροντίδα των οικιακών φυτών είναι καταπληκτικές μέθοδοι αποκατάστασης, όταν ο σύμβουλος ξέρει τι και πώς να το κάνει και το κάνει με ειλικρινή αγάπη για τον πάσχοντα!

 

_______________________________

Υπαρξιακή ευφυΐα

Περιποίηση ψυχής

 

Η ενασχόληση με τις υπαρξιακές ανάγκες των ασθενών και χρονίως πασχόντων συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην αποκατάστασή τους. Η προσευχή και η έκφραση της πίστης με τον προσωπικό τρόπο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και χρονίως πάσχοντα, μεθοδεύεται με ευαίσθητο και τρυφερό τρόπο μέσα στα πλαίσια του συνολικού προγράμματος της αποκατάστασής του.

 

 

 

_______________________________

 

Τον επαγγελματικό ρόλο της παροχής υπηρεσιών ψυχολογικής αποκατάστασης των γνωσιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών λειτουργιών, έχει η εξειδικευμένη σύμβουλος στη βιωματική εκπαίδευση και θεραπεία Σοφία Ν. Τριπερίνα που διαθέτει πολλαπλά προσόντα, πολυδιάστατη εμπειρία, ισχυρή προσωπικότητα, υπομονή και ευσυνειδησία, διαμορφώνοντας σχέση αγάπης και ενδυνάμωσης με τους ανθρώπους που αναλαμβάνει - σχέση ζωής!

 

 

Εφαρμογή προγράμματος

Η Σοφία Τριπερίνα σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έκανε μεταπτυχικό στο University of Wales Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Δια Βίου Μάθησης και έχει μετεκπαιδευτεί στη συμβουλευτική στην Ιρλανδία, στη διαμεσολάβηση, στην αποκατάσταση ανοϊκών ασθενών και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Διαθέτει 20ετή εμπειρία στο coaching και στη βιωματική εκπαίδευση. Ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι σήμερα με το θέατρο, τις δραστηριότητες στη φύση, τον αθλητισμό και τα extreme sports.

Kινητό τηλέφωνο: +306977702873

 

   

 

 

Ενημερωθείτε συνολικά για τις υπηρεσίες μας:

Έδρα Ψυχολογικού Γραφείου CleverCareer: Γληνού 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2018

 

 

Κλείστε ένα ραντεβού με το CleverCareer