Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Αγώνας για Ζωή

   αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών

από το CleverCareer... με αφοσίωση στην ψυχική ευημερία

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου MSc. Occ Psy

Αγωνιζόμαστε με πολλαπλή ευφυία για να πετύχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα στην σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

 

Ο "αγώνας για ζωή" είναι μια υπηρεσία ψυχολογικής παρέμβασης που απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας (χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα, δερματολογικά νοσήματα, ρευματικές παθήσεις, αιματολογικές παθήσεις, παραπληγίες, επιληψία, παχυσαρκία, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, νοητική στέρηση, φάσμα αυτισμού, άνοιες κ.α., συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων κληρονομικών, γενετικών ασθενειών) και είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (>3 μήνες), ή συχνά, σε νοσοκομείο, ίδρυμα, κλινήρεις, ή περιορισμένοι κατ' οίκον, και σε εκείνους τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που αυτά τα ζητήματα υγείας επηρεάζουν την εργασιακή τους απόδοση, τις σχέσεις τους, ή την ικανοποίηση από την καθημερινή τους ζωή.

Μια χρόνια ασθένεια είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα που προκαλεί σημαντική αδυναμία ή πόνο, αλλαγές και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες, παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή, φόβο για την εξέλιξη της ασθένειας ή το θάνατο, το στρες της διάγνωσης, της θεραπείας ή της υποτροπής, και έχει αναπόφευκτη επίδραση σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

 

Χρόνιες Ασθένειες και Ψυχική Υγεία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

https://www.who.int/nmh/en/?fbclid=IwAR2T9TazjMZiyo2HfZolK7-k9riFpWcQUxLdKeXOdXELSSKr5z_iHRkL9A4

 

 

Ψυχική Ευημερία

Εσείς πώς πιστεύετε ότι μετριέται η ευημερία σας, ή αλλιώς, η ποιότητα της ζωής σας;

Με το ετήσιο εισόδημα και τις καταθέσεις σας;

έναν όμορφο χώρο κατοικίας;

μια εργασία με κύρος;

τις κοινωνικές διασυνδέσεις σας;

τα πτυχία σας;

το όμορφο και καθαρό φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε;

τη συμμετοχή σας στη λήψη των αποφάσεων της τοπικής κοινότητας;

την ποσότητα και το περιεχόμενο του ελεύθερου χρόνου σας;

τα θέματα υγείας και ασφάλειας που σας απασχολούν;

 

Μήπως μετριέται, πέρα και πάνω από όλα αυτά, με την ψυχική ευημερία σας;

Ψυχική ευημερία διαθέτει ο άνθρωπος

που έχει επίγνωση του δυναμικού του (των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του) και το αξιοποιεί κατάλληλα,

που μπορεί να αντιμετωπίζει τις στρεσσογόνες καταστάσεις της ζωής,

που μπορεί να δημιουργεί έργα,

που μπορεί να συνεισφέρει στην "οικογένειά" του (ζεύγος, οικογένεια, φίλοι, συγγενείς κλπ.), στην κοινότητά του και στον κόσμο.

 

Με την υπηρεσία μας "αγώνας για ζωή" υποστηρίζουμε συμβουλευτικά, θεραπευτικά και εκπαιδευτικά πρόσωπα, φροντιστές και οικογένειες να καλλιεργήσουν ψυχική ευημερία.

 

Ενημερωθείτε:

 

Πώς βοηθάμε τον χρόνιο ασθενή

Συνεργαζόμαστε μαζί σας πάνω σε εννέα άξονες:

  1. Συναίσθημα: Σας διευκολύνουμε να αναγνωρίσετε και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, καθώς και να τα αντιμετωπίσετε μέσα από τη σχέση τους με τις σκέψεις και τη συμπεριφορά. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

  2. Σχέσεις: Σας υποστηρίζουμε να κατανοήσετε και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με σημαντικούς στη ζωή σας ανθρώπους.

  3. Σώμα: Η αναπνοή σας, η ηλιοθεραπεία, ενεργητικές και παθητικές ασκήσεις (όπως περπάτημα ή μασάζ), η διατροφή σας ως στάση ζωής, αποτελούν το υπόβαθρο για να αποδώσει η μεθοδολογία μας. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

  4. Λέξεις: Συζητάμε μαζί σας και σας τροφοδοτούμε με αξιόλογα κείμενα για να σκεφτείτε και να συζητήσουμε πάνω σε θέματα του ενδιαφέροντός σας. Δείτε εδώ.

  5. Επιστήμη: Προσδιορίζουμε τον τομέα του ενδιαφέροντός σας και βρίσκουμε τρόπους να ασχοληθείτε ενεργητικά μαζί του, οργανώνοντας ένα project. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

  6. Τέχνη: Σας δίνουμε ερεθίσματα από δημιουργίες μας και σας διευκολύνουμε να βρείτε τον δικό σας τρόπο δημιουργικής έκφρασης.

  7. Ήχος: Μουσικές και στίχοι της επιλογής σας ή άλλων στέκονται αφορμή για σκέψεις και συναισθήματα. Δείτε ενδεικτικά εδώ, όπου η γραφή γίνεται ήχος κι όχι μόνο.

  8. Ύπαρξη: Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής σας, εάν σας ενδιαφέρει να το διερευνήσετε ή να το συζητήσουμε, και πώς αυτή συνδέεται με την πίστη σας, το θρήσκευμά σας;

  9. Φύση: Σας εμπνέουμε με τα ερεθίσματα από τις περιηγήσεις μας και τον αγροτουρισμό μας. Δείτε ενδεικτικά εδώ. Ταξιδεύουμε νοητά ή κυριολεκτικά μαζί.

 

Πώς βοηθάμε την οικογένεια του χρόνιου ασθενή

Η φροντίδα των χρόνιων ασθενών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικογένειά τους, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία και τη δυναμική της οικογένειας.

Συνεξάρτηση είναι το ψυχολογικό φαινόμενο όπου, όταν πάσχει ένα μέλος της οικογένειας, επηρεάζονται και κλονίζονται όλα τα μέλη.

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στους περιθάλποντες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του.

 

 

Ειδικά θέματα

 

Βιοηθική και ψυχολογία

Ψυχολογικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη δυνατότητα γενετικού ελέγχου των ενηλίκων:

Άγχος σχετικά με τα αποτελέσματα, ειδικά όταν αυτά καταδεικνύουν ειδική ευαλωτότητα λόγω ύπαρξης «ελαττωματικών» γονιδίων που δίνουν το στίγμα του εν δυνάμει ασθενούς.

Επίδραση στην ελεύθερη και αυτόνομη ανάπτυξη της προσωπικότητας:

Διαμόρφωση προκατειλημμένης στάσης απέναντι στη ζωή.

Ψυχολογικό βάρος, άγχος, κατάθλιψη.

Ο άνθρωπος ζει ως μελλοθάνατος με αβέβαιο χρονικό σημείο θανάτου.

Επίδραση στην αντίληψη και τη δομή των ενδοοικογενειακών σχέσεων και αμφιθυμία σχετικά με τις οικογενειακές ρίζες.

Επίδραση στην επιλογή συντρόφου, απόκτηση παιδιού, σχέση ζεύγους.

Το άγχος που σχετίζεται με τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιήσουν τη γενετική πληροφορία ασφαλιστικοί φορείς και εργοδότες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προάγουν το συμφέρον τους, μπορεί να παραβιάσουν το δικαίωμα της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της προστασίας, της ασφάλειας, και συνεπαγόμενα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

Σύμφωνα με την ψυχολογική μας θεώρηση, ο άνθρωπος είναι ενιαία ψυχοσωματική οντότητα. Αυτό σημαίνει (μεταξύ σημαντικών άλλων) ότι δεν αρκεί το γενετικό δυναμικό για να καθορίσει την εξέλιξη του ανθρώπου. Το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος και ο τρόπος που θα το αξιοποιήσει επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξή του. Στο μεγάλο δίλημμα που θέτει η επιστήμη της ψυχολογίας στον εαυτό της, διευκολύνοντας τον άνθρωπο που διερωτάται αντιστοίχως, η απάντηση είναι χονδροειδής, συμβολική και γενικευμένη, δεν παύει όμως να είναι μια τοποθέτηση βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, αν και μοναδική για κάθε ξεχωριστή περίπτωση: Κληρονομικότητα και Περιβάλλον, Φύση και Ανατροφή, 50-50%.

Μένει να απαντήσουμε διεξοδικά πώς αναλύεται το "περιβάλλον" και η "ανατροφή".

Είμαστε στη διάθεσή σας.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy

 

Κλείστε ένα ραντεβού

 

 

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 1997-2019