Αγώνας για Ζωή στη Χρόνια Ασθένεια

 

της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα
Ψυχολόγου BSc MSc

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

 

 

Ψυχολογική Αποκατάσταση το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα

 

 

Αγώνας για Ζωή

   αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών

 

της Ι.Ν.Τριπερίνα, Ψυχολόγου BSc. MSc.

 

Αγωνιζόμαστε με πολλαπλή ευφυΐα και εκγύμναση του νου για να πετύχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα στην σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, δηλαδή ευφυή σταδιοδρομία.

 

Ο "αγώνας για ζωή" είναι μια υπηρεσία ψυχολογικής παρέμβασης που απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας (χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα, δερματολογικά νοσήματα, ρευματικές παθήσεις, αιματολογικές παθήσεις, παραπληγίες, επιληψία, παχυσαρκία, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, νοητική στέρηση, φάσμα αυτισμού, άνοιες κ.α., συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων κληρονομικών, γενετικών ασθενειών) και είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (>3 μήνες), ή συχνά, σε νοσοκομείο, ίδρυμα, κλινήρεις, ή περιορισμένοι κατ' οίκον, και σε εκείνους τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που αυτά τα ζητήματα υγείας επηρεάζουν την εργασιακή τους απόδοση, τις σχέσεις τους, ή την ικανοποίηση από την καθημερινή τους ζωή.

Μια χρόνια ασθένεια είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα που προκαλεί σημαντική αδυναμία ή πόνο, αλλαγές και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες, παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή, φόβο για την εξέλιξη της ασθένειας ή το θάνατο, το στρες της διάγνωσης, της θεραπείας ή της υποτροπής, και έχει αναπόφευκτη επίδραση σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

 

 

Ψυχική Ευημερία

Εσείς πώς πιστεύετε ότι μετριέται η ευημερία σας, ή αλλιώς, η ποιότητα της ζωής σας;

Με το ετήσιο εισόδημα και τις καταθέσεις σας;

έναν όμορφο χώρο κατοικίας;

μια εργασία με κύρος;

τις κοινωνικές διασυνδέσεις σας;

τα πτυχία σας;

το όμορφο και καθαρό φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε;

τη συμμετοχή σας στη λήψη των αποφάσεων της τοπικής κοινότητας;

την ποσότητα και το περιεχόμενο του ελεύθερου χρόνου σας;

τα θέματα υγείας και ασφάλειας που σας απασχολούν;

 

Μήπως μετριέται, πέρα και πάνω από όλα αυτά, με την ψυχική ευημερία σας;

Ψυχική ευημερία διαθέτει ο άνθρωπος

που έχει επίγνωση του δυναμικού του (των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του) και το αξιοποιεί κατάλληλα,

που μπορεί να αντιμετωπίζει τις στρεσσογόνες καταστάσεις της ζωής,

που μπορεί να δημιουργεί έργα,

που μπορεί να συνεισφέρει στην "οικογένειά" του (ζεύγος, οικογένεια, φίλοι, συγγενείς κλπ.), στην κοινότητά του και στον κόσμο.

 

Με την υπηρεσία μας "αγώνας για ζωή" υποστηρίζουμε συμβουλευτικά, θεραπευτικά και εκπαιδευτικά πρόσωπα, φροντιστές και οικογένειες να καλλιεργήσουν ψυχική ευημερία.

 

 

Πώς βοηθάμε τον χρόνιο ασθενή

Συνεργαζόμαστε μαζί σας πάνω σε εννέα άξονες:

  1. Λέξεις: Συζητάμε μαζί σας και σας τροφοδοτούμε με αξιόλογα κείμενα για να σκεφτείτε και να συζητήσουμε πάνω σε θέματα του ενδιαφέροντός σας.

  2. Επιστήμη: Προσδιορίζουμε τον τομέα του ενδιαφέροντός σας και βρίσκουμε τρόπους να ασχοληθείτε ενεργητικά μαζί του, οργανώνοντας ένα project.

  3. Τέχνη: Σας δίνουμε ερεθίσματα από δημιουργίες μας και σας διευκολύνουμε να βρείτε τον δικό σας τρόπο δημιουργικής έκφρασης.

  4. Σώμα: Η αναπνοή σας, η ηλιοθεραπεία, ενεργητικές και παθητικές ασκήσεις (όπως περπάτημα ή μασάζ), η διατροφή σας ως στάση ζωής, αποτελούν το υπόβαθρο για να αποδώσει η μεθοδολογία μας.

  5. Ήχος: Μουσικές και στίχοι της επιλογής σας ή άλλων στέκονται αφορμή για σκέψεις και συναισθήματα.

  6. Συναίσθημα: Σας διευκολύνουμε να αναγνωρίσετε και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, καθώς και να τα αντιμετωπίσετε μέσα από τη σχέση τους με τις σκέψεις και τη συμπεριφορά.

  7. Σχέσεις: Σας υποστηρίζουμε να κατανοήσετε και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με σημαντικούς στη ζωή σας ανθρώπους.

  8. Φύση: Σας εμπνέουμε με τα ερεθίσματα από τις περιηγήσεις μας και τον αγροτουρισμό μας. Ταξιδεύουμε νοητά ή κυριολεκτικά μαζί.

  9. Ύπαρξη: Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής σας, εάν σας ενδιαφέρει να το διερευνήσετε ή να το συζητήσουμε, και πώς αυτή συνδέεται με την πίστη σας, το θρήσκευμά σας;

 

Πώς βοηθάμε την οικογένεια του χρόνιου ασθενή

Η φροντίδα των χρόνιων ασθενών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικογένειά τους, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία και τη δυναμική της οικογένειας.

Συνεξάρτηση είναι το ψυχολογικό φαινόμενο όπου, όταν πάσχει ένα μέλος της οικογένειας, επηρεάζονται και κλονίζονται όλα τα μέλη.

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στους περιθάλποντες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του.

 

 

Ψυχολογική Αποκατάσταση το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα

 

 

Ενημερωθείτε:

Βιοηθική και Ψυχολογία

Ανοσοκαταστολή και Κοινωνικότητα

Παρατηρητήριο Έρευνας - Research Observatory

Μοντέλο Θεραπείας Γρίπης στο Ανοιχτό Περιβάλλον

Αυτοάνοσα και Ψυχική Υγεία

 

 

Βιοηθική και Ψυχολογία

Ψυχολογικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη δυνατότητα γενετικού ελέγχου των ενηλίκων:

Άγχος σχετικά με τα αποτελέσματα, ειδικά όταν αυτά καταδεικνύουν ειδική ευαλωτότητα λόγω ύπαρξης «ελαττωματικών» γονιδίων που δίνουν το στίγμα του εν δυνάμει ασθενούς.

Επίδραση στην ελεύθερη και αυτόνομη ανάπτυξη της προσωπικότητας:

Διαμόρφωση προκατειλημμένης στάσης απέναντι στη ζωή.

Ψυχολογικό βάρος, άγχος, κατάθλιψη.

Ο άνθρωπος ζει ως μελλοθάνατος με αβέβαιο χρονικό σημείο θανάτου.

Επίδραση στην αντίληψη και τη δομή των ενδοοικογενειακών σχέσεων και αμφιθυμία σχετικά με τις οικογενειακές ρίζες.

Επίδραση στην επιλογή συντρόφου, απόκτηση παιδιού, σχέση ζεύγους.

Το άγχος που σχετίζεται με τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιήσουν τη γενετική πληροφορία (βιομετρία) ασφαλιστικοί φορείς και εργοδότες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προάγουν το συμφέρον τους, μπορεί να παραβιάσουν το δικαίωμα της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της προστασίας, της ασφάλειας, και συνεπαγόμενα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

Σύμφωνα με την ψυχολογική μας θεώρηση, ο άνθρωπος είναι ενιαία ψυχοσωματική οντότητα. Αυτό σημαίνει (μεταξύ σημαντικών άλλων) ότι δεν αρκεί το γενετικό δυναμικό για να καθορίσει την εξέλιξη του ανθρώπου. Το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος και ο τρόπος που θα το αξιοποιήσει επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξή του. Στο μεγάλο δίλημμα που θέτει η επιστήμη της ψυχολογίας στον εαυτό της, διευκολύνοντας τον άνθρωπο που διερωτάται αντιστοίχως, η απάντηση είναι χονδροειδής, συμβολική και γενικευμένη, δεν παύει όμως να είναι μια τοποθέτηση βασισμένη σε επιστημονικά ευρήματα, αν και μοναδική για κάθε ξεχωριστή περίπτωση: Κληρονομικότητα και Περιβάλλον, Φύση και Ανατροφή, 50-50%.

Μένει να απαντήσουμε διεξοδικά πώς αναλύεται το "περιβάλλον" και η "ανατροφή". Δείτε εδώ.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

 

 

Ανοσοκαταστολή και Κοινωνικότητα

Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι οι άνθρωποι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε καταστολή, δηλαδή δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας, λόγω χρόνιων ασθενειών, χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή/και γήρατος σε κίνδυνο. Η κοινωνική ζωή των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών / ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης και ιώσεων (από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τις ενημερώσεις των υγειονομικών αρχών) επηρεάζεται κατά κάποιον τρόπο, αλλά αυτό γίνεται για λόγους ασφαλούς προστασίας, όχι κοινωνικής απομόνωσης. Χρειάζεται σύνεση και καλλιέργεια του ήθους υγειών και ασθενών, οι οποίοι συνεχίζουν να συνυπάρχουν μέσα στα όρια της αγάπης για τον άλλο και της προσωπικής ευθύνης.

 

 

 

Παρατηρητήριο Έρευνας - Research Observatory

 

Η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της εξάσκησης στη μνήμη (βραχυπρόθεση και μακροπρόθεσμη), στην προσοχή, στην αντίληψη και κριτική σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων, στις λεκτικές, οπτικοχωρικές, κιναισθητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές δεξιότητες σε μια σειρά νευρολογικών, χρόνιων και άλλων παθήσεων.

 

__

Η αλλαγή κάνει καλό στον εγκέφαλο. Η ποικιλία δραστηριοτήτων σχετίζεται με καλύτερη μνήμη, προσοχή, λογική αιτιολόγηση, ταχύτητα επεξεργασίας, λεκτική ευφράδεια, σύμφωνα με έρευνα σε ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 56 ετών που παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια.
 

Change is good for the brain. Greater activity diversity is associated with higher cognitive functioning across adulthood.

 

__

The effect of a narrative intervention program for people living with dementia.

__

The Surprisingly Powerful Influence of Drawing on Memory

 

__

Χρόνιες Ασθένειες και Ψυχική Υγεία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

__

Αύξηση καρκίνου

 

Από το 2018 έως το 2040 οι περιπτώσεις ανθρώπων που θα προσβληθούν από καρκίνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 63% (από 9,6 εκατ. σε 16,4 εκατ.), ενώ οι παγκόσμιοι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 71% (από 9,6 εκατ. σε 16,4 εκατ.). Πηγή: Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα του Καρκίνου (2018).

 

__

Μοντέλο Θεραπείας Γρίπης στο Ανοιχτό Περιβάλλον

φωτογραφία από εδώ - Νοσοκομείο στη Μπαρτσελόνα βγάζει στην παραλία τους ασθενείς του ώς μέρος της θεραπείας τους (4.6.20).

 

Υπαίθρια προσωρινά νοσοκομεία για τη θεραπεία της γρίπης.

 

Το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης H1N1 του 1918-1919 ήταν η πιο καταστροφική πανδημία που είχε καταγραφεί, σκοτώνοντας μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν η επόμενη πανδημία γρίπης αποδειχθεί εξίσου μολυσματική, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως. Η συμβατική άποψη είναι ότι λίγα θα μπορούσαν να γίνουν για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού Η1Ν1 ή για τη θεραπεία εκείνων που έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο. Τα αρχεία από ένα «υπαίθριο» νοσοκομείο στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, μαρτυρούν ότι ορισμένοι ασθενείς και το προσωπικό απέφυγαν το χειρότερο. Ένας συνδυασμός καθαρού αέρα, ηλιακού φωτός, σχολαστικών προδιαγραφών υγιεινής και επαναχρησιμοποιήσιμων μασκών προσώπου φαίνεται ότι μείωσε σημαντικά τους θανάτους σε ορισμένους ασθενείς και τις λοιμώξεις του ιατρικού προσωπικού. Υποστηρίζουμε ότι τα προσωρινά νοσοκομεία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Ομοίως, άλλα μέτρα που ελήφθησαν κατά την πανδημία του 1918 αξίζουν περισσότερη προσοχή από ό,τι λαμβάνουν επί του παρόντος.

πηγή

Copyright, 10/6/20, Iωάννα N. Tριπερίνα

 

 

__

 

Αυτοάνοσα και Ψυχική Υγεία

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rheumatology καταδεικνύοντας ότι η ύπαρξη μιας συστηματικής αυτοάνοσης νόσου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.853 ασθενείς με συστηματικές αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Διαπίστωσαν ότι το 55% των ασθενών αυτών βίωναν κατάθλιψη, το 57% βίωναν άγχος, το 89% είχε περάσει σοβαρή κόπωση και το 70% γνωστική δυσλειτουργία.

Στην ίδια έρευνα σε 289 κλινικούς γιατρούς, κυρίως ρευματολόγους, ψυχίατρους και νευρολόγους, και στη διεξαγωγή 113 συνεντεύξεων με ασθενείς και γιατρούς, καταδείχτηκε ότι:

• Τα συμπτώματα ψυχικής υγείας που περιέγραψαν οι ασθενείς ήρθαν σε έντονη αντίθεση με τις εκτιμήσεις των κλινικών γιατρών.
• Οι κλινικοί γιατροί συχνά εξεπλάγησαν και ανησύχησαν με τη συχνότητα και το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων που ανέφεραν οι ασθενείς στους ερευνητές.
• Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ασθενείς συχνά διστάζουν να αναφέρουν στους κλινικούς γιατρούς τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν, νιώθοντας ότι μπορεί να στιγματιστούν.

• Οι ασθενείς ανέφεραν σε κάποιες περιπτώσεις ότι ακόμη και όταν μοιράζονταν με τους γιατρούς τα συμπτώματα ψυχικής υγείας, οι γιατροί δεν τα σχολίαζαν, ή δεν τα κατέγραφαν καθόλου, ή δεν τα κατέγραφαν με ακρίβεια.
• Πολύ λίγα νοσοκομεία διέθεταν αποτελεσματικά συστήματα περίθαλψης, όπου ρευματολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι συνεργάζονταν.
• Σε πολλές περιπτώσεις οι κλινικοί γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων διαφωνούσαν μεταξύ τους.
Έτσι οι ασθενείς καταλήγουν να υποφέρουν σιωπηλά.

Μιλήστε μαζί μας για την ψυχική σας υγεία.
 

πηγή

 

Copyright, 23/10/23, Iωάννα N. Tριπερίνα, Ψυχολόγος MSc.
 

 

 

 

 

Copyright, 2000-2023, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά.

 

 

 

Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος BSc MSc

Έδρα CleverCareer: Γληνού Δημ. 38, 32200 Θήβα, Βοιωτία, Ελλάδα | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2022

 

 

Υπηρεσίες | Βιογραφικό | ΆρθραΕπικοινωνία

 

 

Χαιρόμαστε να συνδεθούμε μαζί σας