Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγος MSc Occ Psy αρ. αδ. 3750/19.5.97

>Προσωπική Θεραπεία  >Οικογενειακή Θεραπεία  >Επιχειρησιακή Θεραπεία  >Βιογραφικό  >Blog  >Στοιχεία επικοινωνίας  >English  

 

 

> Οικογενειακή Συστημική Θεραπεία

> Θεραπεία Ζεύγους

 

 
Τύποι Θεραπείας - Types of Therapy

 

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την ψυχολογική θεραπεία της Ι.Ν.Τριπερίνα

 

 

 

 • Οικογενειακή Συστημική Θεραπεία

   

  Από τη συλλογή φωτογραφιών "Σύγχρονος Πολιτισμός" της Ι.Ν.Τριπερίνα. Enjoy the contemporary culture feeling!

  τι

  Η οικογενειακή συστημική θεραπεία βοηθάει τα πρόσωπα να επιλύσουν τα προβλήματά τους στο πλαίσιο της οικογένειάς τους, όπου είναι το πιθανότερο να ξεκινούν όλα τα προβλήματα.

  Περιλαμβάνει ατομική θεραπεία, θεραπεία ζεύγους, οικογενειακή θεραπεία, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά, ανάλογα με τις ανάγκες.

  Κάθε μέλος της οικογένειας εργάζεται μαζί με τα άλλα για να κατανοήσουν τη δυναμική της ομάδας της οικογένειας, και πώς με τις ατομικές δράσεις επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και την οικογένεια στο σύνολο.

  Πολλά ψυχολογικά θέματα ξεκινούν νωρίς στη ζωή ενός προσώπου και προέρχονται από τις σχέσεις στην οικογένεια καταγωγής, ή στην οικογένεια που μεγάλωσε, παρόλο που τα προβλήματα αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια αργότερα στη ζωή.

   

  "Αυτό που συμβαίνει σε ένα μέλος της οικογένειας συμβαίνει σε όλη την οικογένεια".

  "Το όλο (η οικογένεια) είναι διαφορετικό και πολλαπλάσιο των μερών του, δεν είναι απλώς το άθροισμά τους".

   

  πότε

  Από την οικογενειακή συστημική θεραπεία μπορούν να ωφεληθούν οικογένειες σε σύγκρουση, και ζευγάρια με θέματα και ανησυχίες που σχετίζονται με τις οικογένειες καταγωγής τους. 

  Πρόσωπα που πάσχουν από κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, άγχος, διαταραχές προσωπικότητας, εθισμούς, διατροφικές διαταραχές, και σωματικές ασθένειες και αναπηρίες μπορούν επίσης να ωφεληθούν μέσα από την οικογενειακή προοπτική.

  Συνήθη θεραπευτικά αιτήματα αποτελούν οι συζυγικές συγκρούσεις, οι συγκρούσεις γονέων και παιδιών, η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, η σεξουαλική δυσλειτουργία, το πένθος, το άγχος, διατροφικά θέματα και θέματα βάρους, προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, θέματα με τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων ή παππούδων, και θέματα υγείας μελών της οικογένειας όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.


  πώς

  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κάθε μέλος της οικογένειας εργάζεται ξεχωριστά, και όλοι μαζί, για να επιλύσουν το θέμα που επηρεάζει όλους. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για το πώς επηρεάζεται. Τα μέλη της οικογένειας διερευνούν τους ρόλους που έχουν μέσα στην οικογένεια, μαθαίνουν πώς να αλλάζουν ρόλους όταν είναι αναγκαίο, αναγνωρίζουν τους μηχανισμούς που αξιοποιούν μέχρι στιγμής για να αντιμε τωπίζουν τα οικογενειακά προβλήματα, όπως επίσης μαθαίνουν να υποστηρίζουν και να βοηθούν ο ένας τον άλλο χτίζοντας ένα υγιές οικογενειακό σύστημα.

   

  Λέξεις κλειδιά: συναλλακτική ανάλυση (γονιός-ενήλικος-παιδί), σειρά γέννησης, συνεξάρτηση.

   

  Διαβάστε σχετικά:

   

  Ψυχολογία Οικογένειας

   

  Οικογένεια και Διαζύγιο

   

  Τρεις γενεές: χαρακτηριστικά και σχέσεις

   


   

  Θεραπεία Ζεύγους

   

  Από τη συλλογή φωτογραφιών "Σύγχρονος Πολιτισμός" της Ι.Ν.Τριπερίνα. Enjoy the contemporary culture feeling!

  Για ζευγάρια, ειδικότερα,

  που νιώθουν θυμό ή φόβο στη σχέση τους, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και νιώθουν προδομένοι, ή που δεν μπορούν να διαχειριστούν την ασθένεια που προέκυψε, η θεραπεία επιδιώκει τη βελτίωση της σχέσης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των ψυχικών τραυμάτων του καθενός ξεχωριστά.  

  Παρατηρώντας τη δυναμική του ζευγαριού στη θεραπεία, ο θεραπευτής λαμβάνει εικόνα της δυναμικής του ζευγαριού στη ζωή και διευκολύνει την έναρξη νέων συζητήσεων και αλληλεπιδράσεων, βασισμένων σε πιο ειλικρινή συναισθήματα.

  Τα τρέχοντα συναισθήματα που προκύπτουν μέσα στη σχέση μπορεί να απορρέουν από βαθύτερα συναισθήματα και ευαλωτότητες του παρελθόντος, τα οποία εάν αναγνωριστούν και εκφραστούν μπορεί να βοηθήσουν τη σύνδεση παρά την αποσύνδεση του ζεύγους. 

  Τα ζευγάρια, στα πλαίσια της θεραπείας, μαθαίνουν:

  • να αναγνωρίζουν πώς οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν το πώς επικοινωνούμε, συμπεριφερόμαστε και ανταποκρινόμαστε στους άλλους στις ενήλικες σχέσεις.

  • νέους τρόπους να ακούν, να συντονίζονται με τα συναισθήματα του άλλου, να συζητούν τις ανάγκες τους και να ανταποκρίνονται σε συναισθηματικές καταστάσεις, χωρίς να κατηγορούν, να κριτικάρουν και να αντιδρούν αρνητικά, αλλά δείχνοντας κατανόηση και ενσυναίσθηση.

  • να αναγνωρίζουν τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα των αρνητικών αλληλεπιδράσεων στη σχέση τους, και να τα αλλάζουν με πιο λειτουργικά. Καθώς τα προβλήματα συνήθως προκύπτουν από ανασφάλειες και συναισθηματική απόσταση, τα ζευγάρια μαθαίνουν να επεξεργάζονται τις παρανοήσεις τους, να μειώνουν τις συγκρούσεις, να ανακαλύπτουν νέους τρόπους να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν και να βρουν κοινό έδαφος.

  ποιος

  Η Ιωάννα Ν. Τριπερίνα (CV) είναι ψυχολόγος στο πρότυπο κέντρο ολοκληρωμένων ψυχολογικών υπηρεσιών CleverCareer.

  Στα πλαίσια της 20ετούς+ εμπειρίας της έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη θεραπεία οικογένειας, θεραπεία ζεύγους και ατομικές θεραπείες.

   

  Διαβάστε σχετικά:

   

  Διαπροσωπικές Σχέσεις

   

  Δύσκολες Σχέσεις

   

   

   

  Copyright, 6.7.019, Ιωάννα Ν. Τριπερίνα. Μόνο με την έγγραφη άδεια της συγγραφέως επιτρέπεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο - έντυπο, ηλεκτρονικό, ηχητικό ή οπτικό - ή μορφή - τμηματικά ή περιληπτικά. 

   

   

   

  Κλείστε ένα ραντεβού