Ioanna N. Triperina Psychologist BSc MSc

license no: 3750/19.5.97

 

Resume  |  Services  |  Site map  |  Contact

 

 

Experience Tourism, Learning and Development for Health

 

 

Experiences we design

 

Please visit 9muses9gifts on Instagram, and the hashtags  #futurepolisINT  #corinthiangulfclevercareer #psy_art_clevercareer

 

 

Βιωματικός Τουρισμός        

με συστημική προσέγγιση

για την ενοποίηση όλων των μορφών τουρισμού

μέσω δραστηριοτήτων βιωματικής μάθησης και ανάπτυξης

με σκοπό την ψυχική ευημερία των ταξιδιωτών.

 

Η επιστήμη, η φύση, η τεχνολογία, η τέχνη και η δημιουργικότητα ενώνονται για να χαράξουν τους δρόμους που συνδέουν τόπους της Στερεάς Ελλάδας, δημιουργώντας βιωματικές διαδρομές για να αποκτήσει ο ταξιδιώτης αυθεντικές εμπειρίες. Η περιήγηση αποκτά θέμα ανάλογο με τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τους στόχους του ταξιδιώτη και φτιάχνεται στα μέτρα του, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να μάθει και να καλλιεργήσει την ψυχή, το πνεύμα και το σώμα του. Το ταξίδι σχηματίζεται από ένα βιωματικό παιχνίδι, πολιτιστικό – οικολογικό – αθλητικό – αρχαιολογικό – θρησκευτικό – αστρονομικό – γαστρονομικό και οινογευστικό, που παρακινεί ανθρώπους κάθε ηλικίας (παιδιά, ενηλίκους, τρίτη ηλικία) να γνωρίσουν τον τόπο, τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο. Συνδεόντας το ανθρωπιστικό και κοινωνικό (τα αρχέτυπα της παιδικότητας, του ανδρισμού, της θηλυκότητας, του έρωτα, του γάμου, του θανάτου) με το οικονομικό και το περιβαλλοντικό στοιχείο, προσφέρονται βιώματα για τους περιηγητές που καλλιεργούν την προσωπικότητα, την ομαδικότητα και το κοινοτικό πνεύμα. Έτσι, με συστημική προσέγγιση, προάγεται η βιωματική διάσταση του τουρισμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε επιμέρους τόπου.

 

Τα ταξίδια μας είναι η εφαρμογή και η έμπνευση των μελετών μας.

Η φωτεινή πλευρά της ψυχής:

Οι εννέα μούσες, τα εννέα χαρίσματα και οι εννέα ευφυΐες αποτελούν τους τομείς του ερευνητικού μας ενδιαφέροντος από το οποίο πηγάζουν οι εφαρμογές μας.

Στις μελέτες μας διαφαίνονται εννέα είδη νοημοσύνης, σε συνάφεια με ένα στάδιο της θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Gardner (1983), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Harvard, σε συνάφεια με τις Εννέα Μούσες της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και τις χάρες που διέθετε η κάθε μία, καθώς και σε συνάφεια με τις χάρες που αναφέρονται στην Α' προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου (ιβ:8-10) ως οι Εννέα Χάρες του Πνεύματος (πβ. και Τρεις Ιεράρχες, ως σύμβολο σύζευξης Ελληνισμού και Χριστιανισμού, ισότητας και ενότητας).

Η σκοτεινή πλευρά της ψυχής:

Στις μελέτες μας δεν παραλείπουμε να ρίχνουμε φως και στο σκοτάδι της ψυχής, μιας και το ένα είναι η άλλη πλευρά του άλλου. Η "σκοτεινή τριάδα" της προσωπικότητας του Del Paulhus (1998), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο British Columbia, έχουμε παρατηρήσει ότι έχει συνάφεια με τις τρεις σκοτεινές θεότητες της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, την Εκάτη, την Άρτεμη και την Περσεφόνη, καθώς και με τα πάθη της ψυχής, όπως περιγράφονται στα πατερικά κείμενα του Μάξιμου του Ομολογητή τον 6ο μ. Χ. αιώνα.
Στην εποχή μας η Ψυχολογική Αναγέννηση του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πνεύματος έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για τους τομείς της ψυχοθεραπείας, της εξελικτικής, της παιδαγωγικής και άλλων κλάδων της ψυχολογίας, και με αυτό ασχολούμαστε από το 2010 ως σήμερα (Ι. Ν. Τριπερίνα).

 

 

_____________________

Real Life Experiences in Central Greece (Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια)

 

 

 

_____________________

Real Life Experiences in Viotia

 

 

 

_____________________

Real Life Experiences in Thebes

     Ζήσε όμορφα μια  άσχημη(;) πόλη

 

 

Επτάλοφη Θήβα

Το 2010 που επέστρεψα για να ζήσω και πάλι στη Θήβα μετά από 20 χρόνια απουσίας, είδα μια πόλη που είχε αλλάξει κάπως από την παλιά που γνώριζα, αλλά, ακόμα, σαν κόρη ταπεινή αγνοούσε την ομορφιά της (για να μην πω ότι τη μισούσε). Την ομορφιά της την ανακάλυψα στους επτά της λόφους τους οποίους ανεβήκαμε με τα παιδιά του Συναισθηματικού Παιχνιδοσχολείου* και τους γονείς τους, κάνοντας βιωματικό παιχνίδι. Οι λόφοι μας έδωσαν άλλον αέρα και έμπνευση να ζήσουμε την πόλη και τις δυνατότητές της μέσα στο χρόνο. Είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και χαρά να βλέπεις την πόλη σου σαν τουρίστας, με τα μάτια των παιδιών στην προοπτική του μέλλοντός τους. Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι η πόλη έχει αρχίσει να κοκορεύεται σαν ξιπασμένη κόρη. Η Θήβα όμορφη δεν είναι, αλλά έχει ομορφιές. Να τις συμπεριλάβω στο βίντεο δεν κατάφερα, γιατί οι ομορφιές της είναι στις στιγμές της, στους ανθρώπους και στα έργα τους. Κινηματογραφιστής δεν είμαι. Ως ψυχολόγος εργάζομαι με τους ανθρώπους για τους ίδιους και τα έργα τους. Σε αυτούς και σε αυτά προσβλέπουμε για να ομορφύνουμε τον τόπο μας και τη ζωή μας μέσα σε αυτόν.

copyright and video credit Ιωάννα Ν. Τριπερίνα.

 

Μοσχοπόδι Θηβών

Το δάσος της πόλης των Θηβών, Μοσχοπόδι, πήρε το όνομά του από το σχήμα του: ένα τεράστιο πόδι που μοσχοβολάει ζουμπούλια, μενεξέδες, άγριες τριανταφυλλιές, λεβάντες, θυμάρι, λουίζα, τσάι, φασκόμηλο... Στις λίμνες του μπορείς να κάνεις βαρκάδα, δίπλα στα σπάνια προστατευόμενα ζώα και πουλιά, ενώ στα κανάλια του ποταμού Αγιαννιού Καλοκτένη, μπορείς να κάνεις κανό, φτάνοντας μέχρι τους παλιούς νερόμυλους. Εάν προτιμάς το ποδήλατο, μπορείς να ακολουθήσεις τους ποδηλατόδρομους που σε οδηγούν στους επτά λόφους της πόλης για να θαυμάσεις αξιοθέατα από την προϊστορική, αρχαία, βυζαντινή και νεότερη ιστορία της. Στο αρχαίο θέατρο παίζονται συχνά παραστάσεις του Θηβαϊκού κύκλου, ενώ στο πολιτιστικό κέντρο μπορείς να παρακολουθήσεις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογράφο, διαλέξεις, φεστιβάλ. Οι ξεναγήσεις, οι περιηγήσεις και η φιλοξενία θα σου μείνουν αξέχαστες! Αλεξίπτωτα πλαγιάς, αερόστατα και μικρά αεροσκάφη μπορούν να σε κάνουν μια βόλτα από ψηλά για να θαυμάσεις το πόδι, σύμβολο προσγειωμένης αντίληψης, ρεαλισμού και συναίσθησης της πραγματικότητας, συνδυασμένο με το όνειρο της μυρωδιάς και της φαντασίας.
(Δημοσίευμα από το μέλλον στο instagram)


copyright and photo credit Ιωάννα Ν. Τριπερίνα, 5 Φεβρουαρίου 2021.

#thebes #greece #moschopodi #forest #futurepolisINT #experiential #tourism #experience #design #9muses9gifts #clevercareer #mentalhealth as a matter of #culture

 

 

_____________________

Our Campaigns

 

 

_____________________

2021

Φιλοσοφική Ψυχολογία και Τέχνη

 

 

Γυναίκα και Εγκλεισμός

 

"Οι φάσεις της σελήνης και της μπουγάδας".

Ένα φρεσκοπλυμένο βιωματικό παιχνίδι που πραγματεύεται φωτεινές και σκοτεινές έννοιες:

- Λόγος και Ελευθερία 

- Χρόνος και Πόλη

- Πατέρας και Κόρη

- Ήθος και Ηθική

- Έρως και Θάνατος

 

#9muses9gifts #experience #design #experiencedesign #clevercareer #mentalhealth #groupdynamic #greece #culture #tourism #discourse #freedom #chronos #polis #father #daughter #ethos #ethics #eros #thanatos

#psy_art_clevercareer on instagram

 

copyright 30.12.20, I.N.T.

 

Σωκράτης και Κομφούκιος - Ελλάδα και Κίνα

 

Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας το 2021, και ως εναρκτήρια εκδήλωση του έτους, προγραμματίζεται τον Μάιο η αποκάλυψη των αγαλμάτων του Σωκράτη και του Κομφούκιου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. 

Το γλυπτό με τίτλο «Σωκράτης και Κομφούκιος: Μια συνάντηση» είναι έργο και δωρεά του Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας (NAMOC) Wu Weishan.

 

Δελτίο Τύπου ΥΠΠΟΑ

 

Κομφούκιος και Σωκράτης. Η αντίληψη για την αυτοπραγμάτωση και την επιμέλεια της ψυχής
 

#9muses9gifts #experience #design #experiencedesign #mentalhealth #clevercareer #china #greece #culture #tourism #socrates

#psy_art_clevercareer on instagram

 

copyright 28.1.21, I.N.T.

 

 

_____________________

2020

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Σχεδιασμός

 

Η τακτική της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε πολλές παρθένες μέχρι πρότινος κορυφογραμμές, αιτιολογείται κατά κάποιον τρόπο από αυτό το open psychological science paper: Ερευνητές μελετώντας τη λήψη αποφάσεων διαπιστώνουν ότι σε καταστάσεις όπου η βλάβη είναι αναπόφευκτη, οι άνθρωποι προσπαθούν με συνέπεια να μεγιστοποιήσουν το κοινωνικό όφελος, παρά να ελαχιστοποιήσουν το ποσό της ζημίας που προκαλείται.

Η λήψη αποφάσεων όμως δεν αφορά μόνο το εδώ και τώρα, αλλά αξιολογείται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Επίσης, η πραγματική ζωή δεν έχει διλήμματα, αλλά υπάρχουν συνήθως εναλλακτικές.

 

Moral Choice When Harming Is Unavoidable


Helicon Mount, Corinthian Gulf, 12.9.20 στο instagram.

 

Θίσβη. Τούτος ο τόπος είναι αγροτικός, βιομηχανικός, αρχαιολογικός, βυζαντινός, τουριστικός, στρατηγικός, ενεργειακός, ιστορικός, καλλιτεχνικός. Έχει την εύνοια των Μουσών, αλλά δεν το ξέρει. Βιώνει την αντίφαση: από τη μια φτώχια και μετανάστευση, από την άλλη βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αιολικά πάρκα, μέσα σε παρθένο φυσικό περιβάλλον με βιοποικιλότητα.

Θίσβη στο instagram    εδώ    εδώ    εδώ

 

Εάν ένα σπίτι, ένα πάρκο, ένα νοσοκομείο, ένας χώρος εργασίας, ένα σχολείο, μια γειτονιά, ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, έχουν σχεδιαστεί χωρίς κριτήρια βιωσιμότητας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκλιματισμός, ανακύκλωση) και δεν εξυπηρετούν και εμπνέουν τους ανθρώπους που τα ζουν, τότε θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η Περιβαλλοντική Ψυχολογία, η Οικολογική Ψυχολογία, η Γνωστική Νευροεπιστήμη, η Ψυχολογία Ανθρωπίνων Παραγόντων και η Βιωματική Ψυχολογία προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που χρειάζονται για να υλοποιηθεί ο περιβαλλοντοκεντρικός ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός.

 

Δονκιχωτισμός και Περιβαλλοντική Ψυχολογία, Οικολογική Ψυχολογία, Ψυχολογία Ανθρωπίνων Παραγόντων, Κυβερνοψυχολογία, Βιωματική Ψυχολογία

-Για κοίτα εκεί κάτω, φίλε Σάντσο Πάντσα, μας παρουσιάζονται τριάντα ή και παραπάνω, θεόρατοι γίγαντες, που μαζί τους λογαριάζω να ανοίξω πόλεμο και να τους πάρω ολονών την ζωή. Γιατί τούτος ο πόλεμος είναι δίκαιος, κι είναι μεγάλη υπηρεσία στο Θεό να ξεκάνει κανείς τέτοια κακή φύτρα από το πρόσωπο της γης.
- Ποιους γίγαντες; Είπε ο Σάντσος Πάντσας.
- Εκείνους που βλέπεις εκεί, αποκρίθηκε ο κύριός του, με τα μακριά χέρια.
-Πρόσεξε αφεντικό, αποκρίθηκε ο Σάντσος, γιατί αυτά που φαίνονται εκεί κάτω δεν είναι γίγαντες, παρά μόνο ανεμόμυλοι. Κι αυτά που τους φαίνονται σαν χέρια είναι οι φτερούγες τους που γυρνώντας στο φύσημα του αγέρα κάνουνε να δουλεύει η μυλόπετρα.
Δον Κιχώτης, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, 1605
Και πού να 'ξερες Σάντσο μου, 200-300 χρόνια μετά οι γίγαντες είναι σαν πύργοι του Άιφελ, αγκυλωτοί πυλώνες ρεύματος υψηλής τάσης, και 400 χρόνια μετά οι γίγαντες είναι βουνογδάρτες, κι εκείνα που μοιάζουν με χέρια είναι οι λεπίδες τους που σχίζουν τον αέρα και τον κάνουν ρεύμα, να κινείται ο κόσμος όλος. Να μην σου πω για οπτικές ίνες, 5G, δορυφόρους... αόρατος κόσμος, πλέον, Σάντσο μου.
Πού είναι ο Δον Κιχώτης (που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, θεωρώντας το δικαιοσύνη, και όχι τρέλα ή ουτοπία) να ξεκάνει τέτοια κακή φύτρα από το πρόσωπο της γης;
Κακή;
Αρνούμαστε τον πολιτισμό για χάρη της φύσης;
Προτιμούμε τα όνειρα από την τεχνολογία;
Είμαστε περισσότερο ιδεαλιστές παρά υλιστές;
Ή μήπως είμαστε τεχνοφοβικοί;
Όχι, Σάντσο μου, τεχνοφιλικοί είμαστε, αρκεί να εξυπηρετεί τους ανθρώπους η τεχνολογία και όχι να την υπηρετούν οι άνθρωποι.

17.2.21 στο instagram

 

Ο τόπος μας #9muses9gifts

#futurepolisINT project by #clevercareer

#technophobia #technophilia

#experiencedesign #environment #humanfactors #experience #cyberpsychology #ecopsycology

#industrial #revolution #strategy #design #energy #history #art #mentalhealth as a matter of #culture

 

copyright 2020, I.N.T.

 

 

_____________________

2019

Κορινθιακός Κόλπος: I have a dream...

 

Ιδέα στο instagram (αιώνια)

 

Ιδέα στο instagram (η μνήμη)

 

Έχω όνειρο να απλωθώ στις θάλασσες. Να πιάσω θαλασσινό οικόπεδο. Να στήσω βάρκα πάνω του. Να απλώνω δίχτυα για φαί. Να φωτίζομαι από τα αστέρια. Να ακούω τη μουσική των κυμάτων. Να με πνίγει η φουρτούνα και να με ανασταίνει η μπουνάτσα. Να ζήσω τη θάλασσα, πριν τον χωροταξικό σχεδιασμό της, πριν να γεμίσει κι αυτή ανεμογεννήτριες, πριν γίνουν οι εγκαταστάσεις της μπλε ενέργειας. Τι άλλο θα μένει μετά;
(Ο ουρανός!)

instagram 16.2.21 (η μέρα που μαρτύρησα το όνειρό μου)

 

#corinthiangulfclevercareer on instagram

Διαδραστικός Χάρτης Κορινθιακού Κόλπου

 

copyright 2019, I.N.T.

 

 

_____________________

2018

Νέοι σε πόλεις που αλλάζουν

 

 

World Mental Health Day 2018 "Young people and mental health in a changing world"

 

Νέοι σε πόλεις που αλλάζουν: αστικός εξευγενισμός, κατοικία, βιωματικός τουρισμός εδώ (on instagram)

 

Young Adults in fast changing cities.

Urban gentrification, home, experiential tourism.

 

#mentalhealth #mentalhealthday #worldmentalhealthday #letstalk #depression #suiside #prevention #work #unemployment #entrepreneurship #city #gentrification #tourism #experience #home #adolescence #youth #youngadults #help #selfhelp #psychology #clevercareer #ψυχικήυγεία #νεοι

 

copyright 10.10.18, I.N.T.

 

 

_____________________

2017

Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού και Ανάπτυξης

United Nations declares 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development:

Δελτίο Τύπου

Τα Ηνωμένα Έθνη συστήνουν: "Γνωρίστε τους ανθρώπους του κόσμου, ενημερωθείτε για την πλούσια κληρονομιά διαφορετικών πολιτισμών, εκτιμήστε τις διαφορετικές αξίες των πολιτισμών, συνεισφέρετε έτσι στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ειρήνης."

 

Project  Experience  Cuba  

 

on Instagram 1

 

on Instagram 2

 

on Instagram 3

 

 

 

_____________________

Maps:

 

 

 

 

 

copyright 23/3/20, I.N.Triperina

 

Ioanna N. Triperina, Psychologist BSc MSc

Address: 38, Dim. Glinou, 32200 Thiva, Viotia, Greece | T. +302262302619 | K. +306977702872

gmail: ioannatriperina

www.clevercareer.gr, copyright Ι.Ν.Τ, 2000-2020

 

 

Resume  |  Services  |  Site map  |  Contact

 

Happy to connect with you